22. april 2014

Dansk Journalistforbund hylder venstreradikale Jan Guillou på Journalisternes Fagfestival 2014

God kommentar af Bent Blüdnikow i Berlingske.

Jan Guillou: KGB-agent

Den svenske succesforfatter og debattør Jan Guillou kommer til København i november for at deltage i journalisternes fagfestival. Det kunne redaktøren af journalisternes fagblad, Øjvind Hesselager, fortælle på fagbladets hjemmeside. Og han berettede stolt, at han for 14 år siden havde interviewet samme Jan Guillou.

Jan Guillou blev kendt i begyndelsen af 1970erne, da han afslørede, at den militære efterretningstjeneste samarbejdede med en privat organisation om udspionering af den radikale svenske venstrefløj. Siden blev Jan Guillou en kendt krimiforfatter og han er elsket af den svenske medieverden, hvor han spiller en stor rolle som opinionsmager. I 2009 udgav han sin selvbiografi, ‘Ordets makt och vanmakt’, men han glemte at skrive, at han fra 1967 til ind i 1970erne havde været betalt agent for den sovjetiske efterretningstjeneste, KGB, og havde haft en række møder med sin sovjetiske føringsofficer.

Da dette på grund af ihærdige journalister kom frem i 2009, nægtede Guillou først, men indrømmede derpå delvist, fordi dokumentation blev lagt frem. Han måtte derpå omskrive dele af sin erindringsbog, men han har ellers på intet tidspunkt vist nogen anger eller ændret sine venstreradikale holdninger.

Jeg gjorde Øjvind Hesselager opmærksom på dette forhold og bad ham om, at Journalisten tog sagen op, så danske journalister ikke troede, at Jan Guillou var en helt. Nej, tværtimod havde han været med til at støtte det totalitære sovjetiske system og styrke undertrykkelsen i sovjetsamfundet. Øjvind Hesselager svarede, at det havde han ingen interesse i, men jeg var velkommen til at skrive et læserbrev. Jeg svarede, at hvis Jan Guillou havde haft samarbejde med det racistiske Sydafrika eller Pinochets Chile, så havde man aldrig inviteret ham til journalisternes fagfestival og at det var et problem, at en venstrefascist kunne optræde blandt journalister, der ellers skulle hylde demokrati.

Sagen illustrerer et journalistisk problem. Mens størstedelen af befolkningen nu ved, at kommunismen var en omfattende tragedie (og stadig er det), der kostede millioner af menneskeliv og truede den vestlige verden, så er disse kendsgerninger kun sporadisk trængt igennem hos danske journalister. Her er en højreradikal sympatisør altid en bedre historie end en venstreradikal medløber. I dansk presse stilles der kun sjældent spørgsmål til tidligere støtter af kommunistiske rædselsregimer og venstreradikalt vanvid, og det har vi set nylige eksempler på med musikere som Niels Skousen og Annisette Koppel.

Øjvind Hesselager kan stadig nå at lave journalistik på sagen om Jan Guillou, men jeg tvivler stærkt på, at det vil ske.

(Foto fra Tommy Hanssons Blogg)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/56327/trackback

4 Comments »

 1. Hvis man i starten af 1970erne ønskede berømmelse inden for nyheds og medieverdenen skulle man bare erklærer sig helhjertet kommunist, så havde man opbakning fra 90% af den Europæiske befolkning hvor lønmodtagere og intellektuelle anså kommunismen som den store beskytter mon kapitalens onde væsen hvor også USA var den store djævel, fagbevægelsen og medierne styrede Europa ud fra et kommunistisk synspunkt uden at nogen turde sætte spørgsmålstegn derved. Men efterhånden er flere og flere ved at indse at dette ikke er fremtiden og alle de donerede milliarder er gået i lommen på de forkerte mennesker, Amdi Petersen, Tvind, bliver aldrig straffet da kommunisterne fra dengang ikke ønsker sandheden frem i offentligheden.

  Kommentar by emmagad — 22. april 2014 @ 10:09

 2. En detalje fik Blüdnikow ikke med:

  Jan Guillous tacktal vid Leninpriset

  Lördag 12 april tilldelas Jan Guillou Jan Myrdalsällskapets Leninpris 2014. Här publicerar vi det tacktal som Jan Guillou håller efter utdelandet av priset.

  http://www.piratforlaget.se/2014/04/12/jan-guillous-tacktal-vid-leninpriset/

  Kommentar by Snaphanen — 22. april 2014 @ 11:58

 3. […] Jan Guillou fik Leninprisen og takker. Det var Lenin, der fandt på Gulag, ikke Stalin. Alt er således i sin skønneste orden. Jan Guillous tacktal vid Leninpriset, Dansk Journalistforbund hylder venstreradikale Jan Guillou på Journalisternes Fagfestival 2014 […]

  Pingback by På Dagens Nyheter er der pletvise livstegn « Snaphanen — 22. april 2014 @ 18:49

 4. Mon ikke agent Guillou også en dag får Oluf Kvalmeprisen?

  Kommentar by Bjarne Binee — 23. april 2014 @ 00:28

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper