10. maj 2014

SVT-dok om politisk vold: “De flesta attackerna kommer ifrån vänstern det är glasklart, vi pratar 95-5…”

Tirsdag aften sendte SVT et afsnit af Upddrag granskning, der virkelig har skabt røre. Dokumentaren bar titlen ‘Det goda våldet’, og havde som emne Revolutionära Fronten, en militant venstreradikal bevægelse, tidligere omtalt her på siden. Udsendelsen bør ses i sin helhed, da den ganske enkelt er enestående. Der er et par ‘moralske disclaimere’, men intet hykleri, og mod forventning bliver gruppen ikke beskrevet som marginaliserede fantaster. De har sympatisører i bedre kredse, der ser gennem fingre med volden.

For omtale af ‘Det goda våldet’ henviser jeg til Snaphanen, Dispatch International og Thoralf Alfsson.

Journalist Janne Josefsson forsøgte at få RF i tale, og da det ikke lykkedes, gik han baglæns. Han så nærmere på nogle af de videoer gruppen har lagt online, interviewede ofrene for den dokumenterede vold, og fulgte det retslige efterspil. Han interviewede også Mathias Ståhle, der har beskæftiget sig indgående med politisk vold, og her kom sandheden frem – 95 procent af al politisk vold i Sverige, bliver begået af venstreradikale.

Bedst i udsendelsen er efter min mening hudfletningen af en række forskere, der har gjort sig selv til apologeter for venstrevold. Jeg kommer uværgeligt til at tænke på Rikke Louise Peters, der sidste år afviste at venstrefløjen kunne være udemokratiske. Sociolog Magnus Wennerhag er det svenske sidestykke, og det blev yderst pinligt da Janne Josefsson konfronterer ham konkret i forhold til Revolutionära Frontens dokumenterede voldelighed. Han er udenfor rækkevidde. Som den nazistiske libertiner Gentleman-Finn i Casper og mandrilaftalen (1999), der bliver fortalt, at hans ideologi har racisme og folkedrab på samvittigheden, og udglattende svarer: ‘nåhh, okay, sådan har jeg ikke liiige drejet den før’.

Janne Josefsson, Uppdrag granskning: Både vänster- och högereekstrema är emot det etablerade samhället, och beredda att ta till odemokratiska, väldsamma metoder. … I kväll: Revolutionära Fronten, som är den mest väldsamma delen av den autonoma vänstern. Inom vissa kretsar av kulturen, på universiteten och inom politiken finns det viss förståelse för dem. Själva anser de att de står för det goda våldet, och att de handlar i självförsvar. I kväll granskar vi den självbilden.

(Janne Josefsson; SVT, Uppdrag granskning, 7. maj 2014: Den goda väldet)

Janne Josefsson interviewer blandt andet Anna Jonsson fra Svenskernas Parti. Hendes hjem er blevet angrebet elleve gange over en kortere periode, og hun er blevet truet på livet.

Janne Josefsson: Vad hotadede de att göra?

Anna Jonsson, Svenskernas Parti: De skulle gå in i min lägenhet med skjutvapen: ‘Fattar du inte att nästa gång nöjer vi oss inte med att krossa rutor.’

I forbindelse med retsagen mod en lokal gruppe RF’ere, konfiskeres en bærbar computer fra et ledende RF-medlem. I den 57 minutter lange udsendelse vises flere chat-udskrifter, der illustrerer gruppens voldelige basis.

Særlig interessant er interviewet med Mathias Ståhle, der som journalist har fulgt den politiske vold i Stockholm-området. Han fortæller blandt andet, at mange de angrebne ikke er politisk aktive, men måske blot er blevet set med kendt nazist eller højreradikal. Volden er i det hele taget ikke særligt målrettet.

Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren: De flesta attackerna kommer ifrån vänstern det är glasklart, vi pratar 95-5 om vi räknar i procent.

Mere historisk fortælles det, at Revolutionära Fronten udsprang af Antifascistisk Aktion, der opstod rundt omkring i Sverige i 1990’erne. Dengang var volden rettet mod nazister. I dag er aktiviteterne mere rettet mod kapitalismen og det borgerlige demokrati. Der vises billeder af en smadret privatbolig, som RF selv har video-dokumenteret angrebet på. Et par naboer der blev vækket af brandbomben interviewes. I opgangen var der børnefamilier.

Janne Josefsson forklarer, med udgangspunkt i episoden, at antifascisme ikke altid er selvforsvar. De venstreradikales bekvemme ’slogan’ sættes samtidig i relation til RF-lederne Joel Almgren, der trods adskillige domme, hyldes som idol i det autonome miljø. Også herhjemme, kan jeg tilføje.

RF har blandt andet begået hærværk mod nedenviste pars hjem. Sønnen, som RF gik efter, har ikke boet hos dem i fem år.

Jörgen Åberg (far): Man flyttas tilbaka till fascisttiden. De angriper ju fascister, men om man tittar på deras tillvägagångssätt, är det ju de som är fascisterna!

En af de værste episoder der beskrives, er et angreb på en familie ved en natlig aktion. Vinduet ind til et børneværelse (med et sovende barn) knuses, hvorefter der sprayes tåregas i rummet. Barnet få snitskader på halsen. Ved samme episode angribes døren med økse.

Da sagen kom for retten i Alingsås, mødte 30 RF’ere op, og chikanerede familien. Politiet kunne ikke garantere deres sikkerhed, så de måtte afgive vidneforklaring over video.

Da ingen RF’ere ville interviewes til udsendelsen, havde Janne Josefsson i stedet talt med rapperen Sebbe Staxx (Kartellen), der offentligt har udtrykt sympati for den venstreekstreme organisation. En organisation der åbent flirter med terrororganisationer.

Sebbe Staxx mente Sverige var udemokratisk på grund af den økonomiske ulighed, og at RF blot var katalysator for arbejderklassens vrede. Systemet udøvedede selv vold, og for ham at se, gik der en lige linje mellem kapitalisme og fascisme. En politimand kunne så samtidig fortælle, at de fleste af de kendte RF’ere, faktisk kom fra gode kår, middelklassen eller sågar den øvre middelklasse. Jeg tænker automatisk på Brandstifterbandens Anders christtreu, hvis far er mangemillionær, og mor fornyligt erstattede sin Maserati med en ny Porsche.

Herunder ses Sebbe Staxx forsvare ‘arbejderklasse-frustrationer’. Bemærk hans Hublot-ur, model Big Bang. Det har en vejledende udsalgspris på 200.680 danske kroner.

Det fortælles, at AFA og RF nyder støtte fra mere etablerede kredse. Herunder et screencap fra fejringen af Umeå som kulturhovedstad – på scenen ses maskerede aktivister med ‘Free Joel’-trøjer. Stadig en helt, trods dom for drabsforsøg.

Herfra videre til et indlæg i Dagens Nyheter, hvor fem professorer problematiserer lovgivning rettet mod politisk vold, da det risikerer at krænke ytringsfriheden for den autonome venstrefløj, der efter deres mening blot kæmper for ‘mer demokrati’. Sociologens udtalelser er ren ideologi.

Magnus Wennerhag, sociolog: Den typen av ideologi baseras på en allmän tanke om direktdemokrati. Det kan man se i många sociala rörelser, som växt fram sedan 60-talet. Miljörörelsen, kvinnorörelsen osv.

Janne Josefsson: Det låter ju väldigt fint.

Magnus Wennerhag: Ja. Och sen handlar det ju om vilka metoder man använder.

Janne Josefsson: Den autonoma vänstern är AFA, Revolutionära Fronten osv. De börjar använda olagliga metoder.

Magnus Wennerhag: I manifesten finns säkert såna inslag. Men när man taler om hur man ser på idealsamhället, så träder en annan bild fram. Och forskningen visar tydligt, att man måsta göra skillnad på den retorik som finns. En typ av retorik som gärna flirtar med revolutionära inslag. Men man måsta ocksa se till vilken målsättning olika grupper har.

Janne Josefsson: ‘Retorik’… Det finns ju exempel på att de använder våld.

Janne Josefsson: Det här är de stolta över. De går hem till folk och gör så här. Är det helt okänt för dig?

Magnus Wennerhag: Jeg har inte tittat på just den här gruppen, utan på ett bredare fält.

Janne Josefsson: Det här er ju den autonoma vänstern och AFA. Hur kan ni skriva så här?

Magnus Wennerhag: Den ideologi som finns i grupperna präglas av andra saker.

Janne Josefsson: Det som förvånar mig är att när man skriver detta. Att man blundar för detta – att du inte ens har sett de här aktionerna.

Magnus Wennerhag: Det du lyfter fram. Det finnas en rad brottsmisstankar och en rad människar som har fällts. Det är naturligtvis uppenbart sådant som har hänt, och kan vara kopplat til aktivism.

Blandt de mange som er blevet chikaneret, truet og overfaldet af RF nævnes liberale Frederik Nykvist, der har fået en PTST-diagnose efter et brutalt overfald. En anden var konservative Sebaz Ranar, der er aktiv i Moderaterna. Sidstnævnte har som navnet antyder anden etnisk herkomst.

Eksemplerne inkluderer et angreb på en pirattaxi, der vistnok havde en passagerer der kendte nogle i højreradikale miljøer. Sekvensen blev senere anvendt i en Sebbe Staxx’ rap-video.

Det fortælles, at mange RF’ere er aktive hooligans (Malmø FF’s Showan Shattak nævnes ikke her), og tiltrækkes af volden. Et tilfældigt overfald på en tankstation, dokumenteret af overvågningsvideo, eksemplificerer den sporadiske vold.

Det i bloggosfæren kendte RF-overfald mod to indvandrere, er udsendelsens klimaks. To slovakiske gæstearbejdere, far og søn, på vej hjem fra arbejde på Karolinska sygehus, forveksles i kampens hede med højreradikale fra Svenskernas Parti, der demonstrerer for ’svenskhet’ i nærheden. De får video-dokumenterede tæsk, og interviewet må virkelig være en øjenåbner for det politiske etablissement. Her tænker jeg ikke kun på den politiske venstrefløj.

Slovakisk gæstearbejder: Vi mötte dem två gånger innan vi blev angripna. De sa ingenting… När de hade passerat oss anföll de os bakifrän… de anföll oss med flaskor. De bara hoppade på oss, utan att säga ett ord eller nånting. … Först var det två-tre personer… sammanlagt kanske de var femton.

Slovakisk gæstearbejder (søn): “… slog, sparkade. När jag hamnat på marken blev jag sparkad av fem personer som sparkade hela tiden. En av dem slog mig tre gånger med en stol som han tog från restaurangen.

Slovakisk gæstearbejder (far): Vi förstod inte varför, och jag trodde att jag och min son skulle dö. Vi hade tur som överlevde.

Det viser sig, at slovakerne blev slået ned, fordi den ene havde en trøje på med et dødningehoved. På Facebook diskuteres overfaldet med kommentarer såsom: ‘Döda nazisten, döda ham’.

Janne Josefsson fortæller slovakerne, at Revolutionära Fronten ifølge dem selv, kæmper for arbejderklassen, mod fascisme og racisme.

Slovavisk gæstearbejder (søn): Vi er ju arbeterklass. Hur kan de tala för dem om de överfaller sina egna?

Sebbe Staxx er ikke den eneste rapper, der flirter med politisk vold. Men nok en af de mere uintelligente. Josefsson har det nemt.

Sebbe Staxx: Om du går dit och är nazist får du vara beredd på antinazister. Det blir blodigt – det är så det fungerar.

Janne Josefsson: Jag träffade dem i går. De är gästarbetare från Slovakien.

Herefter lidt om hvorledes Ung Vänstern har måtte ekskludere RF-sympatisører, også højtstående: “I synen på politiskt våld är Ung Vänstarn splittrat”, fortælles det. Nøjagtigt som Enhedslisten, hvis samarbejdspartner Socialistisk Ungdomsfront, plejer tæt omgang med Antifascistisk Aktion.

Voldsromantikken er en integreret del af den yderste venstrefløj, og det har forplantet sig i mere etablerede kredse. To eksempler.

Mathias Ståhle: Jag tror att handlar ganska mycket om att (tænker grundigt over ordvalg, Kim). Vi måsta skilja på hur vi VILL att världen ser ut och hur den ser ut. När det inte stämmer överens faller man in i invanda tankemönster. De flesta vill att det ska vara nazisterna som gör fel, medan vänstern, som är antirasister, ska stå för nåt gott.

Janne Josefsson afrunder udsendelsen med et ikonisk foto fra 1980’erne, af en ældre polsk kvinder der jager nazi-skinheads væk. Et godt eksempel på den yderste venstrefløjs selvbillede. Pointen er knivskarp. Måske er den gode antifascist i virkeligheden kvinden, der forsøger at stoppe selverklærede antifascister…

Janne Josefsson: Dett har gått nästan 30 år sen bilden togs. Symbolen för att våga stå opp för det goda mot det onda. Vem representarerar detta i dag? Kanska är det den unga okända tjejen i joggingkläder, som modigt skriker ’sluta’, när antifascisterna brutalt misshandlar slovakiska gästarbetare.

Efterspillet er lige efter bogen. Journalist Janne Josefsson beskyldes for at være nazist. Ikke af venstreradikale, men af en vært på Sveriges Radio, der hermed ufrivilligt bekræfter dokumentarens underliggende pointe. Sverige anno 2014.

(Sveriges Radio-journalist Ametist Azordegan på Twitter; Mere: I, II, III, IV)

50 Comments »

 1. Det har været tidskrævende, at transkribere svensk. Der vil være stavefejl…

  Kommentar by Kim Møller — 10. maj 2014 @ 06:58

 2. Flot stykke arbejde Kim.
  Det billede hvor de står med knyttede næver, det minder om deres kampfælle Brekvik !

  Kommentar by HMAK — 10. maj 2014 @ 07:30

 3. Kim – det er som altid et fantastisk stykke arbejde. Tusind tak.

  Og så det naturlige spørgsmål. Er der ved at ske noget i Sverige? Vakler PK lidt?

  Kommentar by Sigwar — 10. maj 2014 @ 07:41

 4. Tak for denne post.

  Kommentar by Superman — 10. maj 2014 @ 07:42

 5. Tak for et godt indlæg Kim… Svenske AFA og RF falder ikke langt fra den danske udgave af samme… I firserne gik jeg på “det fri gymnasium” og havde min gang i b.l.a. ungdomshuset… Alle “aktivisterne” kom fra Nordsjælland (hellerup, charlottenlund, rungsted ect).. De repræsenterer ikke andre end dem selv og et ungdomsoprør mod deres egen priviligerede ophav… Fuldstændig som Christian Zwettler der kommer fra en rig tysk familie ( http://modkraft.dk/artikel/jeg-platugle )… INGEN af AFA eller RF medlemmerne kender til at skulle “arbejde” for et bedre liv for dem selv og deres nærmeste.. Det er 100% ren “Hooliganisme”.. Som du så smukt skriver… “..Jeg tænker automatisk på Brandstifterbandens Anders christtreu, hvis far er mangemillionær, og mor fornyligt erstattede sin Maserati med en ny Porsche..” ER PROTOTYPEN… “Det gode våldet” er bourgeoisiets vold rettet mod underklassen.. Pakket ind i en påstået kamp for selvsamme… HYKLERE er hvad de er…

  Kommentar by ny kommentator — 10. maj 2014 @ 07:59

 6. Fornemt, godt at vise Danmark hvordan det ser ud med en venstrefløj der er dobbelt så voldelig og ti gange så stor, som den danske.

  Den iranske ‘jounralist’ der kalder Josefsson ‘nazist’ – det er ikke første gang, hun gør sig til grin

  http://www.resume.se/nyheter/media/2010/09/15/de-stangs-av/

  De stängs av

  Mikael Tornving och radioprofilen Ametist Azordegan stängs av fram till valet efter deras medverkan i filmen ”Osvenskt”.
  – Med tanke på SR:s policy och regler är de rätt av dem att stänga av mig. Men ur ett medmänskligt och demokratiskt perspektiv tycker jag att det var rätt av mig att ställa upp i filmen, säger Ametist Azordegan, programledare på SR Metropol.

  Kommentar by Snaphanen — 10. maj 2014 @ 08:02

 7. @

  Det har været tidskrævende, at transkribere svensk. Der vil være stavefejl…

  Kommentar by Kim Møller — 10. maj 2014 @ 06:58

  Rager mig en papand om der er stave fejl slåfejl,tegnsætningsfejl,men der skal nok komme en gramma professor og kommentere det,de er så totalt ligegyldige

  Kommentar by notty — 10. maj 2014 @ 08:21

 8. Fantastisk stykke arbejde, Kim. Stor ros herfra.

  Kommentar by Absalon — 10. maj 2014 @ 08:44

 9. Det er ret uhyggeligt at der findes så ekstreme mennesker i et rimeligt velfungerende demokrati, der er villige til at begå vold og brandattentater hos dem de er politisk uenige med.

  Deres logik kan opsummeres kort:

  “Vi er de gode. Dem der ikke er enige med os er nazister. Derfor er det i orden at angribe dem hvorend de er.”

  Der er ingen medmenneskelighed, rationalitet, nuancer eller reflektion, kun rendyrket had og fascisme.

  Kommentar by NulTolerance — 10. maj 2014 @ 08:53

 10. Det er en meget, meget interessant udsendelse. Den bør nå til en dansk tv-kanal. Den dokumenterede vold var skræmmende, men forventeligt fra de venstreradikale og kommunister som vi kun kender alt for godt. Noget af det mest uhyggelige var klippet fra kulturfejringen i Umeå og ikke mindst det fra en tv-transmitteret koncert, hvor deltager og kulturpersonligheder rejser sig med knyttet næve og hylder voldsmændende. Det løb mig koldt ned af ryggen.

  Kommentar by Hagbard — 10. maj 2014 @ 08:53

 11. Rødfascisternes voldelighed, stupiditet og fanatisme blotlagt af SVT. Det er i sandhed enestående.

  Kommentar by Crass Børsting — 10. maj 2014 @ 10:01

 12. Ny kommentator.

  Ja – og det ser vi også internationalt. Overalt i verden ser vi et mønster, hvor den ekstreme venstrefløj næsten altid har sit ophav blandt de priviligerede.

  Castro kom f.eks.fra en overklassefamilie, Che Guevara fra den højere mellemklasse, Marx selv fra mellemklassen, hustruen var adelig, og Marx selv blev finansieret af fabrikanten Engels for blot at nævne kendte eksempler.

  Dagens ekstreme venstrefløj har bevaret traditionen.

  Kommentar by Sigwar — 10. maj 2014 @ 10:32

 13. I dag vil vi igen se demokratiet blive angrebet af venstrefløjens
  voldsbøller fra AFA/enhedslisten. Jeg håber venstrefløjen nyder deres
  hærgen for deres tid er ved at løbe ud og opgørets time nærmer sig med
  raske skridt!

  Atter engang 1000 tak til kim for hans indsats for bevarelsen af
  Danmark og ikke mindst med at bringe de relevante historier frem
  i lyset for DDR/TV2 gør det ikke. TAK!

  Kommentar by jesper — 10. maj 2014 @ 10:53

 14. Well, well. En matriel analyse, såvel i en marxistisk som i en kritisk i clausewitsk forstand, føre uomgængeligt til den konklusion, at disse bødler blot er parasitklassens voldelige forsvarere.

  mht at dem de overfalder er nærmest tilfældige så er det ikke tilfældigt. Det handler om at sprede terror blandt den produktiveklasse. Netop derfor skal det være tilfældigt, ingen skal vide sig sikre og alle skal have i bevidsthed, at han kan blive den næste.

  Så det vi ser er blot, at parasitklassen gør hvad den kan for at udpine den produktiveklasse.

  Kommentar by Hans Und — 10. maj 2014 @ 11:27

 15. Link til udsendelsen:

  https://www.youtube.com/watch?v=wMSPpLiQ5TM

  Kommentar by Erling — 10. maj 2014 @ 11:27

 16. Virkelig flot stykke arbejde Kim!
  Så mangler vi bare at dansk public service tv sender udsendelsen, samt laver en tilsvarende udesendelse om den yderste danske venstrefløj. Mon der er politisk stemning for det i Danmarks Radio..

  Kommentar by Geert — 10. maj 2014 @ 11:38

 17. Tak Kim for et flot arbejde! Det er meget karakteristisk at mentaliteten hos AFA og RF har slående lighed men sjakalernes mentalitet.

  Kommentar by Tim Pallis — 10. maj 2014 @ 12:07

 18. Enestående had til alt og alle, som ikke mener det samme som voldssegmentet.

  Man kan undre sig over, hvorfor alle andre end slumstormere, autonome, kommunistiske venstrekstremister er nazister..!

  Der findes kun sort og hvidt i de enfoldiges rige.

  Kommentar by Iznogut — 10. maj 2014 @ 12:28

 19. Sverige som nation er selvfølgelig fuldstændig i opløsning.

  Kommentar by Gør noget — 10. maj 2014 @ 13:41

 20. Tak, den artikel kommer i mine bogmærker og bliver smidt i hovedet på enhver kommentar om fascisme/nazisme der kommer fra venstrefløjen fremover. Måske printer jeg den ud og sømmer den op på døren til dortheavej også, evt sammen med churchills citat: “fremtidens fascister vil kalde sig selv for antifascister!”
  På et eller andet tidspunkt MÅ de sgu fatte pointen.

  Kommentar by Per — 10. maj 2014 @ 14:11

 21. Og netop nu bekræftiger de udsendelsens pointe i danmark: http://ekstrabladet.dk/112/article2280934.ece

  Kommentar by Per — 10. maj 2014 @ 15:37

 22. Det er et fint stykke domumentar så uden at ville forklejne Kims indsats med at gøre den tilgængelig for et dansk publikum (hvilket også påskønnes herfra, så mange tak for dette), så skal roserne vel egentlig gå til bagmændene/kvinderne til svenske dokumentar. Godt at få sat fokus på den militante del af venstrefløjen også. Jeg tror dog næppe at denne del af venstrefløjen nyder større opbakning blandt befolkningen. Jeg kender personligt medlemmer af Enhedslisten der absolut tager afstand fra politisk vold.

  Jeg er ikke syndeligt overrasket over at de fleste fra den yderligtgående venstrefløj i dokumentaren er fra velstillede hjem. Svigtet er i høj grad forældrenes svigt, mere end det er samfundets. At Den militante kommunisme har bedre kår en militant fascisme skyldes nok at alt of alle var enige i et fordømme den militante højrefløj efter anden verdenskrig. Kommunisterne havde derimod befolkningens sympati efter at have været jaget vildt under besættelsen….

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 10. maj 2014 @ 15:37

 23. Sammen med de mange domme over Danske venstreorienterede viser det Svenske program blot det alle ved, nemlig at det er venstrefløjen der står for den politiske vold og forfølgelse af anderledestænkende.

  Det er i sig selv et paradoks alt den stund at det er lige netop venstrefløjen der slår på tromme for “forskellighed”, “multikultur”.

  Hermed er det bevist at venstrefløjen er en flok hyklere og løgnere.

  Kommentar by Santor — 10. maj 2014 @ 16:22

 24. Fra den artikel jeg linkede til før: “En højreorienteret mand blev overfaldet af flere autonome, så politiet til sidst måtte hive ham ind i en politibil for at beskytte ham.
  – Næste gang vi ser dig, er du færdig. Vi slår dig kraftedeme ihjel, råbte de autonome ad den forslåede mand, fortæller Ekstra Bladets udsendte.”

  Politiet undersøger lige nu “om der er begået noget ulovligt”..

  Kommentar by Per — 10. maj 2014 @ 17:20

 25. 22. nærsynet hippie.
  Det burde ikke i dette forum være nødvendig at påpege, at NatonalSOCIALISTERNE, bekvemt forkortet nazisterne, IKKE hører hjemme på højrefløjen. Og kommunisterne var heller ikke synderligt populære efter 2.Verdenskrig herhjemme. En af årsagerne var deres vanskelige stilling efter besættelsen den 9.april 1940. Det var som bekendt aftalen mellem sovjetunionen og nazityskland om Polens deling, der muliggjorde starten af 2.Verdenskrig. De danske kommunister kunne ikke som partitro soldater optræde som rigtige patrioter førend den 22. juni 1941.

  Kommentar by Fidibus — 10. maj 2014 @ 17:33

 26. @ Fidibus

  Jeg følger den traditionelle opdeling, selvom jeg godt er klar over at nazismen havde elementer, der er kendt fra venstrefløjen. Jeg er egentlig ligeglad med hvor du mener nazisme skal placeres. Hitler havde lavet punkter i sine valgprogrammer der kunne ramme vælgere fra begge fløje. Noget traditionelt venstrefløjsparti tror jeg dog ikke jeg ville kalde nationalsocialisterne. Socialismen var ret tidligt tænkt som en international bevægelse, så navnet “nationalsocialisme” er i sig selv en selvmodsigelse… Hvorfor betyder det så meget hvor nazisme placeres? Er det mest bekvemt at kunne tildele alle dårligdomme efter 1800 til venstrefløjen ?

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 10. maj 2014 @ 17:55

 27. Jeg har det meste af dagen fulgt tv2 news dækning af demonstrationerne i København. Jeg må sige, at det var voldsomt, og det virkede særdeles velkordineret fra venstreekstremisternes side. Ikke mindst er de gode til at spinne medierne. Jeg forstår ikke, at de kan blive ved med at slippe afsted med det. Sjovt nok var Tv2 nyhederns fokus at højrefløjen er farlig. Knald i låget.

  Kommentar by Kvik — 10. maj 2014 @ 19:22

 28. Det mest forbløffende er vel, at det er et program, sendt i svensk public service-tv, der viser en sådan dokumentar.

  Tillykke til Sverige, der nu får lidt brugbar ‘Oplysning til borgerne om samfundet’.

  Og intet tillykke til DR, der aldrig – i betydningen aldrig – kunne finde på at lave et tilsvarende program.
  Næh, der er jo væsentligere emner, fx melodi grand prix eller hvad det hedder for tiden.

  -> Nærsynet hippie: Nah, det er nok delvist korrekt, at det ikke er venstrefløjen, der har stået for størstedelen af den politiske terror de seneste godt 200 år. Blot tegner Mao, Lenin og Stalin sig for ret meget, og nazisterne ikke mindst.

  Omend jeg må medgive, at de lange knives nat i 1934 rettede sig mod Sturmabteilung (SA), der efter Hitler og co’s opfattelse var for venstreorienterede.

  I øvrigt må ledelsen i SA (som jo altså døde den nat. Ernst Röhm var lederen) have været ganske skizofrene: De var socialister, men hadede jøder, hvoraf nogle var socialister, inspirereret af zionismen, og de hadede homoseksuelle, omend lederen og en del andre netop var bøsser.

  Kommentar by Henrik Petersen — 10. maj 2014 @ 19:25

 29. Ups, tyrkfjel: Det er faktisk venstrefløjen, der har stået for langt størsteparten af al terror i flere århundreder. Man kan finde enkelte undtagelser, fx Breivik, som nu nok nærmere er psykiatrisk tilfælde end en politisk velovervejet person.

  Kommentar by Henrik Petersen — 10. maj 2014 @ 19:28

 30. Nærsynet Hippie.
  Den ‘traditionelle’ opdeling er vist opfundet af stalin efter 2.verdenskrig, og propagandaløgne, uanset hvor godt de hænger ved i al almindelighed, bør tilbagevises ved enhver lejlighed.
  Ikke til gavn for dig, men mere for de mange unge, hvis viden om historien, i bedste fald kan siges at være en anelse mangelfuld takket være den moderne danske folkeskole.
  Mht. til internationalisme, så gik samarbejdet mellem den nationale socialisme og den internationale ( læs sovjetunionen ) socialisme fint og udbytterigt for begge parter lige indtil den 22. juni 1941.

  Kommentar by Fidibus — 10. maj 2014 @ 19:30

 31. @ Fidibus

  Du forbigår kernen af mit indlæg: Det er ikke vigtigt hvor nazisme befinder sig. Ideologien er ubrugelig til at lave et samfund der er bare nogenlunde udholdeligt at leve i (ligesom kommunisme, omend jeg personligt har marginalt større sympati for kommunismen i dens oprindelige form). Min påstand er at kommunisme havde større goodwill umiddelbart efter krigen end nazisme. Årsagerne er nok mange, men kommunisme var allerede dengang international, mens nazisme var knyttet uløseligt til Hitler. Meget få ved deres fulde fem ville holde ved Hitlers ideer efter at nazisternes forbrydelser var blevet klargjort kort efter krigen…

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 10. maj 2014 @ 20:12

 32. Flot, veldokumenteret arbejde Kim. Er virkelig imponeret.
  Har i dag oplevet AFAs fascistiske voldsmetoder på Christiansborg.
  AFA og lignende forstyrrer lovligt anmeldt demonstration og modarbejder demokratiet.

  Kommentar by Søren — 10. maj 2014 @ 20:45

 33. >31. Jeg mener ikke, at nazismen kan placeres i vores almindelige politiske landskab. Økonomisk var de til venstre, deres nationalisme/chauvinisme giver associationer til højre (selvom vi civiliserede højreorienterede nok er nationale, men ikke chauvinister).

  Jeg mener, at nazismen kun kan forstås som en slags organiseret kriminalitet – politisk kriminalitet. Udenfor almindelig politisk orden.

  Klart, at kommunismen havde en vis sympati i Vesten lige efter krigen. Den sympati forduftede hurtigt hos de mere opvakte, og i Østeuropa forduftede den hos de fleste, da Stalin satte sig på dem.

  Endelig om nazismen: Den er sjovt nok også til dels international. Også nazister udenfor Tyskland tilbeder stadig de tyske koryfæer, selvom de samtidig påstår at være nationalister i deres egne lande. Det viser blot, at nazismen ikke kan forstås af almindelige mennesker.

  Kommentar by Gunnar Biering — 10. maj 2014 @ 21:47

 34. @ Gunnar Biering

  “Jeg mener ikke, at nazismen kan placeres i vores almindelige politiske landskab. Økonomisk var de til venstre, deres nationalisme/chauvinisme giver associationer til højre (selvom vi civiliserede højreorienterede nok er nationale, men ikke chauvinister).”

  Jeg er tilbøjelig til at være enig. Vi civiliserede venstreorienterede er såmænd også nok sociale, men ikke anti-demokratiske :-)

  Jeg tror iøvrigt ikke at folk der bygger en ideologi op så fuld af had som nazismen leder efter intern konsistens… Det samme med AFA og lign. At kalde dem hyklere er ligegyldigt; de er ligeglade og søger vold og fællesskab med ligesindede. Derfor vil de konfrontation frem for forståelse, selvom de nok selv vil sige det modsatte. De kæmper mod indre dæmoner, ikke ydre…

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 10. maj 2014 @ 22:25

 35. Fedt at svenskerne laver sådan et godt gedigent dokumentarprogram, der med afsæt i fakta formår at aflive myten ommde fredselskende antiracister.

  Fedt at ham tumpen, PhD-Magnus kommer på totalt glatis. Ufatteligt at sådan et blålys kan sidde og fede den af på statsstipendie og skrive det usaglige lort han gør. En svnsk René Karpantschof, så har man set det med.

  Glæder mig til at der er nogen i Danmark som laver et tilsvarende program om den yderste voldelige danske venstrefløj, men det er nok for meget at forvente vil ske.

  Kommentar by Ole — 10. maj 2014 @ 22:43

 36. Ole “Glæder mig til at der er nogen i Danmark som laver et tilsvarende program om den yderste voldelige danske venstrefløj, men det er nok for meget at forvente vil ske.”

  Som jeg har forstået det fra DR nyhederne og TV2 i dag har 20 – 40 danske højreekstremister angrebet en forsamling af omkring 1.000 antifascister. Antifascisterne forsvarede sig med stor succes mod både de uniformerede og civile højreekstremister. 11 blev anholdt. Medierne fortæller dog ikke om det var nazisterne eller antifascistiske aktivister.

  Igen et fantastisk stykke arbejde fra Kim i øvrigt.

  Kommentar by Balder — 11. maj 2014 @ 00:14

 37. Europol har tal for EU. Tallene er 9 og 244 angreb fra hhv. ‘højre’ (national) og venstre+anarkist. Det giver ca. 3.5% fra ‘højre’, så det stemmer fint overens med de svenske tal.

  Kommentar by Emil OW Kirkegaard — 11. maj 2014 @ 00:16

 38. Det forekommer ret indlysende, at der er et grundlæggende ideologisk fællesskab mellem socialismen og nazismen. Disse ideologisk set siamesiske tvillinger, med fællesbetegnelsen fascisme, er kun adskilt med hensyn til det nationale versus det internationale verdensbillede. De er i fuld overensstemmelse med hensyn til at helheden, dvs. Das Volk, folkekroppen, klasserne, masserne, etc, er vigtigere end den enkelte borger og at målet helliger midlet, bl. a. i kampen mod det borgerskab, der står for individets borgerlige rettigheder og pligter, og demokrati. Moderne fascistiske gadevoldsorganisationer som RF og AFA er i denne forbindelse SAs direkte historiske arvtagere. SA var erklærede socialister og nationale fascister. RF og AFA er erklærede socialister og internationale fascister. At RF og AFA kalder sig anti-fascister er blot et billigt trick for i bogstavelig forstand ”at narre fjenden”, og for at over for ens eget billede i badeværelsesspejlet at legitimere fysisk vold mod udøvere af demokratiet. En markant leder som Churchill forudsagde den udvikling. Ærgerligt, at han fik ret.

  Kommentar by monse — 11. maj 2014 @ 00:30

 39. “Jeg tror iøvrigt ikke at folk der bygger en ideologi op så fuld af had som nazismen leder efter intern konsistens… Det samme med AFA og lign. At kalde dem hyklere er ligegyldigt; de er ligeglade og søger vold og fællesskab med ligesindede. Derfor vil de konfrontation frem for forståelse, selvom de nok selv vil sige det modsatte. De kæmper mod indre dæmoner, ikke ydre…Kommentar by Nærsynet Hippie”

  En meget klarsynet kommentar fra en nærsynet hippie, respekt.

  Kommentar by Per — 11. maj 2014 @ 00:55

 40. Hvis der er nogen der tror at sovjet kommunismen ikke var nationalistisk, så skulle de nok tjekke op de de rigdomme der forsvandt ud af lydstaterne i sovjetunionen/østblokken og ind i moder Rusland.

  Kommentar by thatcherite — 11. maj 2014 @ 01:18

 41. @ 40 og angående den polske kvinde på billedet og videoen af nogen som overfalder indvandrerne. Er velkommen for mig, Men jeg har set den så mange gange før.

  Hvis det er rigtigt… Har skrevet det her før, men hvis… Så kan vi jo ikke lave nogen politisk skala, så hvad er pointen? At ingen skal gå ind for politik?? er det virkelig jeres budskab?

  Kommentar by intetnavntak — 11. maj 2014 @ 05:56

 42. Jeg er ikke enig med Balder i at det var 20-40højreorienterede der angreb 1000 antifascister(venstrefløjsere)
  Var det ikke den store flok der forhindrede de få højreorienterede i at holde tale? og jagtede dem rundt i byen?

  Medierne tegner et forkert billede af virkeligheden.

  Kommentar by k.m. — 11. maj 2014 @ 07:28

 43. -> k.m. #42: Jeg kan jo ikke svare på Balders vegne, men jeg tror, han var sarkastisk i sin kommentar.

  Personligt frygter jeg ikke 20-40 lommenazister (omend de blev anholdt på Danshøj Station, kender ikke den præcise årsag).

  Mens tanken om flere hundrede ‘autonome’ kan give mig kuldegysninger. På samme måde som en bande araberunge på Nørrebrogade omgående får mig til at skifte fortov.
  Sjovt nok har sidstnævnte gruppering, der som bekendt hader hunde som noget haram, ofte dræberhunde med sig.

  Jeg husker ikke helt historien, men det er ikke så længe siden (Uriasposten berettede om det), at en flok autonome idioter fik bank af en flok araberidioter. For min skyld må de gerne nakke hinanden, det kan kun gå for langsomt.

  Kommentar by Henrik Petersen — 11. maj 2014 @ 10:29

 44. Neger stak 39-årig ned, der skal meget snart komme et endeligt opgør mod alle de ansvarlige/medskyldige for alle de mord og overfald på vores danske landsmænd. Det eneste man kan håbe på indtil opgøret kommer er, at det er de ansvarlige/medskyldige det går ud over. Men en ting er helt sikkert, alt dansk kan meget snart være historie.

  Kommentar by Fritz — 11. maj 2014 @ 11:47

 45. Det centrale budskab er og bliver: Vi må skældne mellem hvordan vi ønsker verden ser ud og hvordan den ser ud i virkeligheden.
  Uden med sikkehed at vide det, så mener jeg at jeg kan resonere mig frem til at det er omtrent det samme i Danmark. Altså 95% af volden begås af venstreradikale og 5 % begås af højreradikale. Det bekræfter mit gamle mundheld: Fremtidens fascister vil med sikkerhed kalde sig antifascister!
  I øvrigt ser jeg med nogen undren på den linie, som også denne artikel læner sig op af, nemlig at det skulle give specielle privilegier at tilhører arbejderklassen, der er lidt en holdning af at arbejderklassen er dem det er synd for, ofrene! Det er en gammel socialistisk indgangsvinkel, der virker lidt forældet.

  Kommentar by Robert R — 11. maj 2014 @ 11:55

 46. Det er muligt jeg ikke fik søvnen gnedet ud af øjnene da jeg kommenterede Balder, det er farligt med al den ironi tidligt om morgenen.

  Kommentar by k.m. — 11. maj 2014 @ 15:52

 47. Grædende flaskekaster: Troede politi var nazister
  http://ekstrabladet.dk/112/article2281310.ece

  “-Jeg er en god dreng med et snit på 11,4, lød det fra den sigtede selv.

  Det bed dommeren dog ikke på.

  Han tog tilsyneladende mere notits af anklagemyndighedens medbragte skyts:

  Den sigtede blev i 2012 dømt for en lignende forbrydelse, han nu er sigtet for – dengang lød dommen på vold mod en offentlig ansat.

  – Jeg har lært af min første dom, forsikrede den grædende 23-årige.

  Alligevel er der siden 2012-dommen indledt endnu en ikke afgjort straffesag mod ham efter samme paragraf i straffeloven – paragraf 119 – som den nuværende og ældre sag.

  Den nu varetægtsfængslede mand fortalte om sine personlige forhold, at han lider Aspergers syndrom”

  Kommentar by Geert — 11. maj 2014 @ 16:06

 48. Nazister ligger på midten set i forhold til den traditionelle venstre-højre-skala.

  At den skala så er dybt forældet er så en anden sag. Political Compas forsøger sig så med en to-dimensional skala, og har også eksempler med historiske personer. Desværre er deres personlige test, meget præget af et udsyn fra USA, så der er en del spørgsmål som vil synes irrelevante for os.
  Her kan i se hvor de placerer Hitler, Stalin, m.fl.
  http://www.politicalcompass.org/analysis2

  Kommentar by Allan — 11. maj 2014 @ 18:40

 49. Allan 48

  Politik kræver efter min ringe mening en to-dimensional opdeling, men den fra the Political Compass er helt i skoven. En endimensional opdeling, hvor yderste venstre (Vest) er megen stat og yderste højre (Øst) er nul stat er dog også fordummende. Den rigtige løsning må være at supplere med en værdipolitisk opdeling, hvor Nord er Identitarianisme og Syd er Multikulturalisme.

  Derved får vi også 4 forskellige politiske ideologier.

  Kommunisme/socialisme mod sydvest.
  Nazisme/fascisme mod nordvest.
  Liberalisme/socialliberalisme/kulturadikalisme mod sydøst.
  Nationalkonservatisme/paleokonservatisme mod nordøst.

  Kommentar by Sigwar — 12. maj 2014 @ 08:22

 50. @ 43

  Er selv nationalist/nationaldemokrat men jeg gider ikke det der jøde/muslim pis, jeg er nordisk og kun norden og nordiske borgere interesserer mig.

  Kommentar by intetnavntak — 12. maj 2014 @ 15:47

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper