26. juli 2014

Fra Facebooks ‘Død over jøderne’ til Albert Camus’ ‘Den fremmede’: The Cure, ‘Killing an Arab’ (1979)

Gruppen ‘Død Over Jøderne’ er nu fjernet fra Facebook, men i praksis vil det være umuligt at fjerne alle opfordringer til vold. Her i ferien hører jeg en del musik, blandt andet The Cure’s tidlige opsamlingsalbum 1979-1985, der ikke fik titlen efter bandets første single Killing an Arab, men i stedet blev markedssført under Standing on a Beach/Staring at the Sea. Den alternative titel er ligeledes taget fra singlen Killing an Arab, der ikke, som man kunne tro, er en opfordring til at myrde arabere, men en henvisning til Albert Camus’ Den fremmede (1946).

Den fremmede foregår i Algeriet, hvor franske Meursault tilfældigt kommer til et myrde en indfødt. Heraf titlen. Forfatteren boede selv i Algeriet, og var medlem af Parti communiste français, som han dog ragede uklar med i spørgsmålet om algerisk selvstændighed. Senere blev han tiltrukket af anarkisme, og senere i livet aktiv i EU-føderale European Federalist Movement.

“Standing on the Beach

With a gun in my hand

Staring at the sea

Staring at the sand

Staring down the barrel

At the arab on the ground

I can see his open mouth

But I hear no sound

I’m alive

I’m dead

I’m the stranger

Killing an arab

(The Cure, Killing an Arab og Standing on a Beach – Albert Camus, Den Fremmede; Youtube)

Historien er beskrevet her.

“When the Cure released the album ‘Boys Don’t Cry’ in 1980 the English band always dealt with having to explaining a song that was deemed racist by many at the time. The cries to censor the rock band’s first single ‘Killing an Arab’ came from the American-Arab Anti-Discrimination Committee, a civil-rights organization, when a radio deejay confused the song with an anti-Arab anthem.

With incendiary lyrics ‘I’m alive… I’m dead… I’m a stranger… Killing an Arab,’ a lot of music fans overlooked the fact that the tune simply retold a scene in the short novel ‘The Stranger’ by French writer Albert Camus.

‘If there’s one thing I would change, it’s the title,’ lyricist Robert Smith told Chart Attack, a Canadian music online publication, in 2001. ‘I wrote it when I was still in school and I had no idea that anyone would ever listen to it other than my immediate school friends.’

But many did. So, in order to clear the negative connotations from the song the record company labeled the 1987 album ‘Standing on a Beach,’ which started of with the ‘Arab’ song, with Smith’s statement:

‘The song ‘Killing an Arab’ has absolutely no racist overtones whatsoever. It is a song which decries the existence of all prejudice and consequent violence. The Cure condemn its use in furthering anti-Arab feeling.'”

Oploadet Kl. 09:47 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/58491/trackback

17 Comments »

 1. Ian Dury & The Blockheads er også ren tråd.

  Kommentar by Nielsen — 26. juli 2014 @ 09:54

 2. Mand såret af fem knivstik. Vores venner udtaler: “Der er tale om et slagsmål mellem to grupperinger, mere kan jeg ikke sige lige nu, siger Steen Nyland.

  Klovnen behøver ikke at sige mere, vi ved godt hvor de kommer fra.

  Kommentar by Gør noget — 26. juli 2014 @ 10:43

 3. Autocamper gik i stå på Dansk motorvej, ud sprang 12 Syriske asylsøgere, politiet har anholdt en Rumænsk menneskesmugler der var chauffør, Danmark er nødt til at have grænsebomme og forlade FN og EU omgående, og udskriv så folketingsvalg.

  Kommentar by emmagad — 26. juli 2014 @ 11:38

 4. Sigøjnere og muhammedanere bør have et los lige så snart de opdages. Et los så kraftigt, at de aldrig mere indbilder sig, de kan okkupere dansk jord. De er og bliver skadedyr.

  Kommentar by Nielsen — 26. juli 2014 @ 12:55

 5. Det er ikke – de fremmede – Camus skriver om. Det er den fremmede i eksistentiel forstand. Det kunne være dig eller mig.

  Kommentar by Tim Pallis — 26. juli 2014 @ 13:36

 6. “Danmark er nødt til at have grænsebomme og forlade FN og EU omgående, og udskriv så folketingsvalg.”

  Ja selvfølgelig.

  Kommentar by Gør noget — 26. juli 2014 @ 17:20

 7. Hr. Møller

  DEN fremmede.
  http://fr.wikipedia.org/wiki/L%27%C3%89tranger

  Hr. Pallis

  Også den fremmede i virkelighedens verden:
  In January 1955, Camus said, “I summarized The Stranger a long time ago, with a remark I admit was highly paradoxical: ‘In our society any man who does not weep at his mother’s funeral runs the risk of being sentenced to death.’ I only meant that the hero of my book is condemned because he does not play the game.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Stranger_%28novel%29

  Kommentar by Peter Buch — 26. juli 2014 @ 18:57

 8. Noget relateret.
  Jeg stod med hævet kuglepen klar til at rette åbenlyse skrivefejl, set på frisk-fisk spisestedets indgangsdør, da jeg så opslaget sad indenfor, i samme moment går døren op og den fremmede indenfor oplyste med andre ord end de her valgte, at selve forsøget på at udtrykke sig var langt væsentligere end at ordene var forståelige og korrekt udtrykt.
  Jeg gik.

  Kommentar by Peter Buch — 26. juli 2014 @ 19:19

 9. Albert Camus. Den fremmede/L’Étranger (1942) er et mesterværk.
  Det kan der ikke rokkes ved.
  Havde Albert Camus levet i dag, tror jeg han ville være medlem af Front National? ;)

  Kommentar by A-mad — 26. juli 2014 @ 19:59

 10. Hvor har du fra, at opsamlingsalbummet oprindeligt hed “Killing an Arab”? Det fremgår ikke af den linkede artikel, og jeg har heller ikke kunnet få påstanden bekræftet andre steder.

  Kommentar by fantomas — 26. juli 2014 @ 20:22

 11. Camus er sådan set selv indfødt, da hans forældre var Pied Noirs

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pied-Noir

  Kommentar by Snaphanen — 26. juli 2014 @ 22:46

 12. For resten, Gaza og Vestbredden (mænd) ligger nr. 8 på Obesity listen. Deres kvinder ligger nr. 3 http://www.economist.com/node/8846631
  Kan det virkelig være korrekt?

  Kommentar by Jonas — 27. juli 2014 @ 00:30

 13. Snaphanen

  Indfødt af fransk osv oprindelse.
  Pied-Noir (French pronunciation: ​[pjenwaʁ], Black-Foot), plural Pieds-Noirs, is a term referring to people of French and other European ancestry who lived in French North Africa, namely French Algeria, the French protectorate in Morocco, or the French protectorate of Tunisia, often for generations, until the end of French rule in North Africa between 1956 and 1962. Specifically, the term Pieds-Noirs is used for those European-descendent citizens who “returned” to mainland France as soon as Algeria gained independence, or in the months following.[1][2]
  Dit nævnte link.

  Kommentar by Peter Buch — 27. juli 2014 @ 01:44

 14. Klynkerne har været aktive i mange år.

  Kommentar by Iznogut — 27. juli 2014 @ 10:32

 15. Her er en opmuntring.

  Muslimer vil udrydde sig selv. :) :)
  http://www.barenakedislam.com/category/muslims-vs-muslims/

  Brug Scroll knappen, der er nok at se på, men det er ikke for de sarte. !!

  Kommentar by sindsro — 27. juli 2014 @ 10:52

 16. -> Flere

  Jeg har rettet titlen til Den fremmede (som også fremgår af grafikken).

  -> Fantomas

  Det gik lidt stærkt. Har rettet enkelte ord, så det er i overensstemmelse med virkeligheden. Beklager.

  Kommentar by Kim Møller — 27. juli 2014 @ 16:23

 17. Mersault slipper ikke mere godt fra det end at han bliver dødsdømt og henrettet. Ikke at det har nogen betydning i denne sammenhæng, thi her lades vist alt håb ude. Men alligevel. Det er i øvrigt en glimrende – og kort – bog.

  Kommentar by Tømmerlusen — 27. juli 2014 @ 20:21

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper