9. juni 2008

Katrine Winkel Holm om små og store mænd

Fra lørdagens Berlingske Tidende. Katrine Winkel Holm om Eyvind Vesselbo og Geert Wilders.

Om små mænd og store
”Jeg mener, han er en lille mand”. Ordene var Eyvind Vesselbo’s, folketingsmedlem fra Venstre, og gjaldt den efterhånden meget omtalte Geert Wilders, der var i Danmark sidste weekend. For lille til at Vesselbo ville bruge en sommersøndag på at tage ind og høre ham tale på Christiansborg. Så TV 2 Nyhederne måtte ud af byen for at høre den store mands dom over den lille.

En dasedag i solen skal være Vesselbo vel undt. Men tænk at sidde i sin hyggelige, trygge villahave og udtale foragtelighedsdomme over en mand, der i fire år har måttet give afkald på den frihed, Vesselbo og vi andre nyder.

Afkald på frihed må være den rigtige betegnelse. Jeg har som næstformand i Trykkefrihedsselskabet været med til at arrangere Wilders’ besøg i København og ad den vej fået indblik i sikkerhedsforanstaltningerne omkring det. De har været så massive og arrangementet i det hele taget omgærdet så meget af tys-tys, at man ind i mellem følte man var med i en James Bond-film. Og så var det bare en islamkritisk parlamentarikers besøg i København, det drejede sig om.

Velkommen til virkeligheden i Europa 2008.

I modsætning til Vesselbo fik jeg tid til at danne mig mit eget indtryk af manden. Og én ting lærte jeg: Man skal ikke skue nogen, hverken hunde eller politikere, på håret. For Wilders håbløse hårstil – det er latterligt, men det spiller altså en rolle – har, sammen med pressens mærkat ”højreekstremist” bidraget til billedet af en lidt billig, skinger populist. En person, som på grund af anslagene mod hans liv har krav på opmærksomhed og støtte, javel, men ikke nødvendigvis på mere. Og så møder man en person, der – håret ufortalt – slet ikke lever op til de fordomme, man er blevet udstyret med. Han er ikke racist, han er ikke populist. Han holdt en velformet, velargumenteret tale, baseret på en solid analyse af islam og afslørede, at han, udover at være velbegavet, også vidste mere om islam end Vesselbo og hele Venstre folketingsgruppe tilsammen.

Bare sådan en lille ting, som at han havde læst Koranen. Hvor mange danske MF’ere kan prale af det?

Han er ikke højreekskremist og det véd den hollandske presse efter sigende godt. Han er udbryder fra det liberale parti VVD, som Ayaan Hirsi Ali tilhører. Det, der i 2004 fik ham, der på tidspunkt var udenrigsordfører for VVD, til at forlade det, var partiets holdning til Tyrkiets medlemskab af EU. VVD var tilhængere, Wilders var, ligesom flertallet af den danske befolkning, imod. I dag har hans parti, Frihedspartiet, 9 mandater i det hollandske parlament og står ifølge meningsmålingerne til en pæn fremgang.

Wilders er fuldstændig afvisende i sit syn på islam som politisk ideologi, men understreger hele tiden, at han skelner mellem islam som ideologi og muslimer som mennesker. Det fremgår i øvrigt også klart af hans film ”Fitna”. Alligevel kunne stort set alle her i landet blive enige om, at han dæmoniserede alle muslimer. Hvem er det mon, der dæmoniserer?

Der er ingen grund til at bruge tid på at argumentere imod hans forslag om at forbyde Koranen, som man klart må afvise.

Men hvordan er personen Wilders? Han virker som om han helt nøgternt har set i øjnene, at han aldrig mere kommer til at leve et liv i frihed. Hvor sjovt er mon det, når man kun er 44? Hvor sjovt er det at skulle sige, at det trods alt nok er bedst, at man ikke har nogen børn med det liv, man er henvist til at leve? Alligevel virkede han om han havde sin sindsligevægt og sit gode humør i behold. Absolut en mand, det ville være hyggeligt at drikke en øl med.

Er Wilders en stor mand? Jeg ved det ikke. Men jeg véd, at Wilders er langt mere vidende og langt mere modig end den massive majoritet af danske politikere, regeringschefen inklusive. Og mod og karakter er, tror jeg mere og mere, vigtigere end formel begavelse. For hvad hjælper det at være velbegavet, hvis man alligevel ikke tør tænke ubehagelige tanker til ende, hvis man ikke vover at vide?

Nej, kære Eyvind i villahaven. Wilders er ikke nogen lille mand. Hvis det er en sådan én, du er på jagt efter, skal du kikke andre steder hen. Begynd eventuelt med spejlet.

 • 4/6-08 Uriasposten – Eyvind Vesselbo om Geert Wilders: “Jeg mener han er en lille mand.”.
 • Oploadet Kl. 16:36 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5901/trackback

  8 Comments »

  1. Hvor høj er Wilders?

   Kommentar by Abu Dabu — 9. juni 2008 @ 19:58

  2. Han er ihvertfald højere end Katrine. Og flot fyr, iøvrigt…

   http://snaphanen.dk/

   Kommentar by Anne Larsen — 9. juni 2008 @ 21:10

  3. Suveræn afslutning. Sådan Katrine!

   Kommentar by Kafir — 9. juni 2008 @ 22:54

  4. 2

   Anne Larsen

   Ja, faktisk. :o) En flot fyr med rokoko hår.

   Kommentar by Janne — 9. juni 2008 @ 23:11

  5. Jeg har set talen, som Geert Wilders holdt i landstingssalen i Trykkefrihedssselskabets regi.
   En mand med et ekstremt civilT courage. Det er sådan nogle mænd, vi har brug for i Danmark og i særdeleshed i dansk politik.

   Og så kan jeg i øvrigt tilslutte mig de andre synspunkter her.
   Wilders har en stærk udstråling :-)

   Kommentar by Johansen — 10. juni 2008 @ 00:29

  6. Om Wilders er en stor mand? En mand, der har stor viden om det, han taler om og kun taler om det, han ved, er sådan en sjældenhed, at det må kaldes stort. En mand, der finder sandheden vigtigere end sit liv, er en sådan sjældenhed, at det må kaldes stort. En mand med en sådan karakter er stor. Dem, der forsøger at gøre ham lille, må gøre det ud fra et mindreværdskompleks. I alle tilfælde er de ikke store nok til at kende storhed. Det burde Katrine Winkel Holm kunne fornemme, for hun har noget af det selv. Var det lidt bly beskedenhed, der afholdt hende fra en utvetydig karakterbedømmelse, eller var det bare ubehag ved store ord?

   Kommentar by Arild Ejsing — 10. juni 2008 @ 01:14

  7. Det er på høje tid, at Vesselbo får sig en syngende lussing. Den har været undervejs længe, og uddeleren hér er den helt rigtige til at svinge den verbale næve.

   Han står med næseblod, og bør – derudover – pisse i bukserne af skam. Sammen med vennerne i V….

   anti-sharia

   Kommentar by anti-sharia — 10. juni 2008 @ 05:11

  8. […] skrev følgende om Wilders: Han holdt en velformet, velargumenteret tale, baseret på en solid analyse af islam og […]

   Pingback by Replik til Lars Hedegaard (og Trykkefrihedsselskabet) @ Punditokraterne — 20. oktober 2009 @ 19:22

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper