3. februar 2004

Historiker Esben Mønster-Kjær faldt ikke for DRs letkøbte forsøg på at drage associationer

DR havde her til morgen inviteret historiker Esben Mønster-Kjær, der netop har udgivet bogen Feltherrer, hvori han blandt andet benævner befrielsen af Kuwait som værende en Blitzkrieg. Hvor man kunne frygte at historikeren benyttede lejligheden til at sælge sin bog med letkøbt anti Irak-krigs retorik – så blev man for en gang skyld behageligt overrasket. Selvom intervieweren forsøgte, så afvise Mønster-Kjær Vietnam-sammenligningen. Det at både Vietnam-krigen og Irak-krigen var asymmetriske krige siger naturligvis intet i sig selv. Enhver krig med USA som den ene part må nødvendigvis blive asymmetrisk, og gudskelov for det. Som Robert Kagan formulerer det [set hos Lars Hvidberg]:

“One British critic of America’s prospensity to military action recalls the old saw ‘When you have a hammer, all problems start to look like nails.’ This is true. But nations without great military power face the opposite danger: When you don’t have a hammer, you don’t want anything to look like nails.”

Hvor USA under Vietnamkrigen manglende et politisk program, så er demokratiet allerede under opbygning i Irak – og en udførlig handlingsplan virker i dette øjeblik. Der er naturligvis også det indlysende – med hensyn til proportionerne. Der døde 55.000 amerikanske soldater i Vietnam-krigen. Foreløbigt udgør de amerikanske tab i Irak således under 1 procent af de tilsvarende i Vietnam – og fortsætter udviklingen vil krigene først være sammenlignelige i år 2080-2100. [DR Net tv 3/2-04 indslag 53-55]

Oploadet Kl. 11:26 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper