7. juli 2008

“Kulturkampen i Danmark… har været en kamp om hegemoni, diskurs og begreber.”

Henrik Gade Jensen om DR i en klumme i 180 grader sidste torsdag (3/7-08) – Mediemafia eller journalistiske dovendyr.

“Tidligere nyhedsdirektør i Danmarks Radio Lisbeth Knudsen gav et længere interview i Berlingske Tidende den 21. juni 2008 om sin tid som chef i DR og om den beskydning eller kritik, som DR konstant var udsat for.

Lisbeth Knudsen afviser, at der i DR direkte blev arbejdet på at indoktrinere befolkningen. Der var ingen røde lejesvende. “Problemet var snarere den vanetænkning, som præger hele den journalistiske selvopfattelse. Det var ikke et problem med en bevidst og gennemført politisk slagside. Det var mere noget med inerti og behovet for at opdage de nye tendenser i tiden,” siger Lisbeth Knudsen i interviewet.

Det er for så vidt en præcis markering af, at der var politisk slagside, men den var ikke tilsigtet, bevidst eller intenderet. Den sad i tapeterne, hvor så meget anden gammel røg og dunst aflejrer sig…

Som med så meget andet her i tilværelsen er det vanskeligt at skelne det bevidst tilsigtede fra det ubevidst accepterede, god tro fra ond tro eller den aktive konspiration fra det stille, samtykkende medløberi.

Sådan er det også med Danmarks Radio. Utallige medarbejdere har utvivlsomt efter bedste evne tilstræbt en så fair, objektiv og neutral journalistik som mulig, men deres diskurs er lejret ind i en tidsånd og en vanetænkning, som måske kun den udenforstående har antenner til at opfatte som indforstået og partisk.

For sådan virker en dominerende diskurs også. Når du snakker dens sprog og omgivelserne også står midt i den, tager den sig så selvfølgelig ud, så en anden diskurs virker fremmed og truende og i hvert fald usaglig og partisk. Kulturkampen i Danmark siden 1968 og forstærket siden 2001 har været en kamp om hegemoni, diskurs og begreber.

Lisbeth Knudsen overser, at DR har virket som en kontrær bastion i opgøret med det totalitære tankegods, som har floreret i Danmark siden 1968…

Lisbeth Knudsen erkender i interviewet, at DR adopterede den socialdemokratiske samfundsmodel:

“Danmarks Radio har haft en tendens til at være systembevarende i forhold til den socialdemokratiske velfærdsmodel. Men man kan ikke sige, at der sad en venstresnoet mafia, som ønskede at dreje historier i en bestemt retning. […] Nyhedsjournalistikkens automatreaktion er jo at finde de kritiske. Det betyder så også, at når der kommer en borgerlig regering og et systemskifte som i 2001, så bliver journalistikken samfundsbevarende i gammeldags socialdemokratisk forstand.”

På mig virker det lidt som volapyk, at DR’s journaliststand, som samtidig forstår sig som offentlighedens vagthunde, skal reagere på VK-regeringen ved at blive systembevarende og socialdemokratisk. Men det er jo en korrekt beskrivelse, som Lisbeth Knudsen giver. Og skamfuldt at det kan registreres som et faktum uden større opstandelse.

 • 12/6-08 Berlingske Tidende – »DR var under angreb« (det omtalte interview).
 • Oploadet Kl. 08:54 af Kim Møller — Direkte link5 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5966/trackback

  5 Comments »

  1. OT

   Navnet spår ilde, Jørgen Dragsdahl i Information:

   Kultursammenstød på højskolerne
   Hvis vi vil præge nydanskerne med ny dannelse på højskolerne, er det nødvendigt, at højskolen også kritiserer dansk kultur og sig selv. Juli 2008 Af: Jørgen Dragsdahl

   http://www.information.dk/161782

   Kommentar by Pamfilius — 7. juli 2008 @ 10:07

  2. #######

   Lisbeth Knudsen er vel nok en af de dygtigste og mest respekteret mediefolk vi har i landet.

   SE: Dansk Folkepartis hellige krig!

   http://avisen.dk/blogs/lady-in-red/lady-dansk-folkepartis-hellige-krig_16246.aspx

   Vh.

   ##########

   Kommentar by lady-in-red — 7. juli 2008 @ 11:12

  3. Den velkendte journalist Jørgen Dragsdahl er blevet lærer på Europahøjskolen, og han mener, at højskolerne skal kritisere sig selv og dansk kultur som led i integrationen. Plus indrette bederum og pigegange m.v. Dragsdahl har flyttet sit behov for tilpasning fra kommunisterne til islamisterne…

   Kim – det trænger vist til en kommentar?

   Kommentar by Anne Larsen — 7. juli 2008 @ 17:19

  4. Ja, lirum larum-tøs: det var godt at Sylten fik rettet op på den højreekstremistiske Berlinger.

   Kommentar by Kimpo — 7. juli 2008 @ 18:07

  5. Jeg synest aviser – radio – tv skulle blive upolitiske og selvstændige
   og ikke styret af politiske partier og storkapital og annoncører vi op
   lever i dagens Danmark.

   Det som har læsernes intresse i aviser – radio – tv er hvat præger den
   almindelige dansker der ikke kommer offentlig til ordet de trues af ar
   bejdsgivere med flere.

   Jeg synest det skulle endres med journalistiske vanetænkning så de kun
   ne arbejde selvstændigt på aviser i radio og i tv, da alle lever af at
   sælge gode historier.

   Det skulle sættes en stopper for opdiktet historier der ikke har noget
   hold i virkligheden og stoppe all sencur i aviser – radio – tv og lade
   de kritiske få ordet.

   v.h.Hans Birgir Hansen

   Kommentar by Hans Birgir Hansen — 8. juli 2008 @ 13:14

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper