7. oktober 2014

P1: Syriensfrivillige er ikke styret af storpolitiske ideer eller religiøs fanatisme, men ‘identitsskabelse’

Det er ikke meget P1 jeg får hørt. Det er simpelthen for trættende at høre om transseksualitet i modeindustrien og selvvalgt kønsidentitet. Når emnet endelig har relevans, er det stort set altid et fuldfed koncentrat af bortforklarende relativisme fra det akademiske overdrev. “Unge syrienkrigere drives måske ikke kun af islam”, lød et indslag i mandagens Orientering, men heller ikke denne gang, så var der et eneste ord om Islam.

Niels Bo Poulsen, militærhistoriker: … meget af den militærhistoriske skrivning der er lavet, er jo i virkeligheden ti-tyve år gammel, når det gælder tidligere tiders frivillighed i krig, og der er vi allerede kommet fra et samfund som var mindre oplevelsespræget og måske mindre rodløst end det vi har i dag. Så derfor var man mere tilbøjelig til at fokusere på nogle klassiske ideologiske forklaringer, end traditionel militærhistorisk og kigge på på folk der gik frivillige i krig, eller man kiggede på nogle konkrete materielle forklaringer – igen ud fra devisen af, at folk jo må være fattige, eller mangler.. at man gjorde det for pengenes skyld, ikke. Lejesoldater eller fanatiske religiøse politiske krigere. Så den her 3. pendant der handler om identitet, der handler om at sætte, og måske også for mange mænds vedkommende, om maskulinitet, det handler om på en eller anden måde at skabe sig selv gennem krigsoplevelsen. Den har generelt været undervurderet. … Hvis vi går lidt tilbage i tiden, så havde vi nogle forklaringsformer i vores egne vestlige samfund, som handlede om at meget kunne forklares enten konkret materielt eller med storpolitiske ideer. Det med at tage udgangspunkt i individet, i individet skaben af verden, så at sige – det manglede.

Tage Baumann, P1: … det handler i hvert fald om identitetsskabelse

Thomas Alling, vært: Nu siger du det der med, at man har haft fokus på at det kunne være pengene der drev, lejesoldaterne. Det kunne være noget idealisme, Gud, konge og fædreland, der drev soldaterne. Og nu er vi så blevet mere opmærksom på det der med det identitetsskabende. Man har jo altid vidst at unge mænd var dem der kørte hurtigst i trafikken, og det er dem som kommer op at slås til kro-, halballerne osv. Men hvor vigtigt er det at tillægge den her identitetsskabende betydning, når det gælder om at finde ud af hvorfor unge mennesker går i krig?

Niels Bo Poulsen: Nå men, jeg tror den er særdeles vigtig af mange årsager. For det første, at hvis vi forfalder enten til at sige det er politiske fanatikere, eller det er subsistensløse sociale tilfælde, så er vi allerede ude i en stereotypisering der nærmer sig dæmonisering, og så kan man bare sige, at enten er det politiet eller også er det sådan en social indsats der skal til. Det andet kalder i virkeligheden på en meget mere bredspektret indsats. Også med nogle bud på, hvordan kan man sikre sig, at disse folks rastløse energier, hvis vi kan kalde det det, og engagement i at konstituere deres egen identitet, hvordan kan den ligesom struktureres ind af nogle konstruktive kanaler. Det er ret vigtigt vil jeg sige. At vi har dette aspekt med.

Thomas Alling: … hvem er det som ender som syriensfrivillige, kunne det ikke ligeså godt være…

Apropos.

“Selv om IS med sine henrettelsesvideoer har gjort sit til at opbygge skrækscenariet af radikal islamisme, så forstærker journalistikken dæmoniseringen… når vægten bliver lagt på at dæmonisere fjenden og bekræfte frygten…” (medieforsker Hanne Jørndrup i Politiken, 26. september 2014)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/60739/trackback

23 Comments »

 1. Prøver at holde mig fra Uriasposten, for jeg bliver oftest ked af det og træt. Men også imponeret. Du gør et stort stykke arbejde, og det er vigtig historieskrivning, som eftertiden kan lære af.
  Nutiden vil nok næppe

  Kommentar by Jakob — 7. oktober 2014 @ 00:22

 2. Vigtigt er det jo at huske, at islam har ikke noget med det at gøre.
  Det siger Lars Løkke også.

  Det med at tage til Syrien nu, kunne være sket for hvem som helst !

  Kommentar by mb — 7. oktober 2014 @ 01:12

 3. de giver ihvertfald udtrykket “de snakkende klasser” en helt ny mening, men hvad kan man bruge det til? Ikke meget. Kommer IS en dag hertil og overtager det hele vil de tale sådan der, med bortforklaringer og undskyldninger på barbarenes vegne, lige indtil de hugger deres hoveder af. Måske endda lidt efter. Det er patetisk at høre på.

  Kommentar by Per — 7. oktober 2014 @ 02:28

 4. Altså, nu er det sådan, at en god muhammedaner eller en isislam jihadkriger, same shit, ifølge deres voldsmanual koranen ikke selv skal skabe deres identitet, fordi koranen har skabt den og har svaret på alt, så hvis man er muhammedaner, jamen, så er det ikke identiteten der søges, men koranen krav som strengt skal efterleves. Der er der ikke plads til identitetsskabende adfærd, den er fastlagt. Der er ikke plads til at stille kritiske spørgsmål eller søgen udenfor isislam mangfoldige krav og regler og hadhit og dat.
  Sådan er det jo!
  Der findes ikke moderate muhammedaner, men gode muhammedaner og isislam jihadkriger, same shit ,og så de mere eller mindre frafaldne muhammedaner, der ikke efterlever alle isislams foreskrifter og dermed ikke er en god muhammedaner eller isislam jihadkriger.

  Kommentar by li (islamonausea træt amatør DIGTER) — 7. oktober 2014 @ 04:10

 5. Det bliver spændende, når den pludrende klasse en dag ad åre – ok, måske aldrig, men man har jo lov at håbe – erkender, at de i rigtig mange år har fejlet totalt.

  Om ikke før sker det, når IS står på dansk jord og lige mangler nogle at skære halsen over på.

  Thomas Alling, som jeg heldigvis mangler ethvert kendskab til, har ifølge det citerede denne guldkommentar: ” … hvem er det som ender som syriensfrivillige, kunne det ikke ligeså godt være…”.

  Hertil blot: Nej, det kunne ikke ligeså godt være. Det kan kun være debile eller i det mindste svært retarderede unge muslimske mænd, hmm, drenge ud fra en IQ-test. Ingen ved deres fulde fem ville gøre det.

  I øvrigt er ’syriensfrivillige’ en forbløffende idiotisk eufemisme, ligesom ‘hellige krigere’.
  Lad os kalde det, som det jo retteligen er: Mordere, mordere og mordere. Og slagtere. Alle – gentager alle – af muslimsk herkomst.

  Stod det til mig, måtte hele slænget af idioter, om de kalder sig LTF, Bloodz, Blågårdsgadebanden eller andet, hellere end gerne tage en enkelbillet ned og blive dér, gerne five feet under the Ground.

  Kommentar by Henrik Petersen — 7. oktober 2014 @ 06:10

 6. Ak ja, havde den gode Niels Bo Poulsen dog blot færdiggjort den forstkandidatuddannelse som hans tårnhøje studentereksamen årg. 1987 gav ham adgang til.

  Kommentar by Træt — 7. oktober 2014 @ 07:52

 7. NBP er jo centerchef for Forsvarsakademiets Center for Militærhistorie.

  Hvis NBP, som tidligere formand for SFU kan bestride den stilling, så foreslår jeg at de ansætter en imam til deres center for islamforskining, hvis de overhovedet har identificeret den fjende.

  Kommentar by Træt — 7. oktober 2014 @ 08:01

 8. Nu er de da i det mindste begyndt at tale, undskyld snakke, om Identitet. Det er da et fremskridt. Hvornår begynder vi så at få Identitarianisme på dagsordenen hos den snakkende klasse?

  Kommentar by Sigwar — 7. oktober 2014 @ 08:39

 9. -> 7: Jeg tvivler stærkt på, at Niels Bo Poulsen skulle have været formand for SFU.

  Kommentar by Absalon — 7. oktober 2014 @ 09:00

 10. “Det er ikke meget P1 jeg får hørt”

  Det er jo løgn! Er redaktøren mon selv klar over hvor mange “analyser” af forskellige P1 programmer han poster? Om jeg fatter denne evindelige brokken sig over DR eller DDR HA HA HA….bøvs, her på Uriasposten. Den ene opfordring efter den anden til, at opsige licens mm. Gaaab så sluk dog og forti kanalen og hele DR organisationen ihjel, det er faktisk ganske let nu om dage, at få sit medie og underholdningsbehov dækket uden DR!

  Kommentar by pedersen — 7. oktober 2014 @ 09:32

 11. – Pedersen

  For nogle år siden mandsopdækkede jeg P1. I dag hører jeg det kun når jeg er på farten, og sådan set kun som et alternativ blandt flere. Hvad mener du om emnet?

  Kommentar by Kim Møller — 7. oktober 2014 @ 09:37

 12. Forskerne kommer så tæt på, som de nu kan, uden at nævne elefanten i rummet.

  Identitetsskabende for ‘de unge’ er deres forbilledet og profet Muhammed, hvor de får legitimeringen til deres forbryderiske adfærd.

  Hvis man skal ændre på deres identitetsskabelsesproces, skal man lære dem, at Muhammed var en skurk, der ikke er værd at samle på.

  Det er i virkeligheden det samme som at afvise islam.

  Men i stedet går den roste Århusmodel ud på, at de unge skal genforstå islam som noget godt, der passer til pædagogerne og forskernes inderlige tro på en god og moderat ikke koran-baseret islam-retning. Eller en såkaldt redigeret Medina-islam uden en Mekka-islam.

  Kommentar by traveler — 7. oktober 2014 @ 09:40

 13. Ja, det er så syret, at man tror det er et ‘bad trip’ :)
  Man kan altid afreagere med nazi-testen:
  “Selv om nationalsocialisterne med deres jødehenrettelser har gjort sit til at opbygge skrækscenariet af radikal socialisme, så forstærker journalistikken dæmoniseringen… når vægten bliver lagt på at dæmonisere fjenden og bekræfte frygten…” (medieforsker Hanne Jørndrup i Politiken, 26. september 2014)

  Øh, så minder det jo påfaldende om dagbladet Politiken i 1930-erne?

  Kommentar by A-mad — 7. oktober 2014 @ 09:41

 14. ->10.pedersen. Den plads de statsejede elektroniske massemedier, DR og TV2 fylder, skulle der have været private medier. De er der ikke fordi staten bruger DR og TV2 til at holde dem ude ved at tvangsudskrive 4 mia kroner i tvangslicens. Selv betaler jeg 2500 kr om året i tvangslicens til ‘indoktrineringen’. Jeg har i alt betalt over 100.000 kr i tvangslicens. De penge får jeg nok aldrig tilbage? :(

  Kommentar by A-mad — 7. oktober 2014 @ 09:54

 15. Man kan også vælge at skabe sig en identitet ved at passe sin skole, lære en masse, tage en god og statsbetalt uddannelse og bidrage til det danske samfund.

  Eller man kan lade være.

  Men når Allan ligefrem siger, at man SKAL slå vantro ihjel, og når imamen i moskeen siger, at Allan har ret, så bliver valget jo lidt nemmere.

  Kommentar by bastardo — 7. oktober 2014 @ 10:35

 16. Vinklingen i indslaget var, hvilke ANDRE årsager til at gå i krig der kan være, udover religion og politik (kæmpe for en sag) og sociale problemer. Deltagerne i indslaget svarer indenfor emnet.

  Kommentar by Ole S. — 7. oktober 2014 @ 11:15

 17. – Ole S

  “Deltagerne i indslaget svarer indenfor emnet.”

  Det hænger jo sammen, og Niels Bo Poulsen (og selvfølgelig Tage Baumann) underkender jo fuldstændigt det ideologiske aspekt.

  NBP pointerer jo, at muslimer ikke bliver jihadister, på grund af fattigdom (traditionel marxistisk forklaringsmodel) eller religiøs fanatisme (virkeligheden), men komplekse forhold relateret til identitetsskabelse (ny marxistisk bortforklaring).

  Han ignorer ikke bare Islam (P1-vinklen), men underkender direkte Islam som forklaringsmodel. Jeg synes det er helt vanvittigt.

  Forskellen er selvfølgelig i præmisserne. Forskerene vil undgå, at emnet skal være en del af udlændingepolitikken. De vil se det som et spørgsmål om komplekse sociale indsatser (flere jobs i de røde fag), og ikke som et politisk emne ift. indvandring.

  Det regner ind gennem taget, og forskere diskutere farven på spandene. Så luk dog hullet.

  Kommentar by Kim Møller — 7. oktober 2014 @ 11:32

 18. “NBP pointerer jo, at muslimer ikke bliver jihadister, på grund af fattigdom (traditionel marxistisk forklaringsmodel) eller religiøs fanatisme (virkeligheden), men komplekse forhold relateret til identitetsskabelse (ny marxistisk bortforklaring). ”

  Jeg ville skrive:
  “NBP pointerer jo, at muslimer ikke UDELUKKENDE bliver jihadister, på grund af fattigdom (traditionel marxistisk forklaringsmodel) eller religiøs fanatisme (virkeligheden), men OGSÅ komplekse forhold relateret til identitetsskabelse. [Jeg ville udelade (ny marxistisk bortforklaring) for det er jeg ikke sikker på]. ”

  Det sidste du refererer:

  “Det er ret vigtigt vil jeg sige. At vi har dette aspekt med”

  synes jeg passer med min tolkning. Efter indslaget er konklusionen mener jeg, at der er tre årsager.

  Kommentar by Ole S. — 7. oktober 2014 @ 12:56

 19. Jeg gik i gymnasiet med NBP, og det blev sagt at han var formand for SFU. Det kunne selvfølgelig være for en underafdeling og ikke hele butikken. NBP er kendt for at have udtalt: “Man er ikke fuld, når man kan sidde oprejst op ad en væg”

  Kommentar by Træt — 7. oktober 2014 @ 15:46

 20. “komplekse forhold relateret til identitetsskabelse” Min bare røv.
  Her ser vi den logisk kæde:
  1.”komplekse forhold relateret til identitetsskabelse”
  2. medfører identitsproblemer
  3. medfører jihad
  4. medfører afskæring af større eller mindre et antal hoveder på vantro
  Opdagelsen af denne vigtige og logiske 4-trins kæde må mindst kaste en Nobel Pris af sig eller i det mindste Nobels Fredspris? :)
  (Hvis den kombineres med muslimers kædevandringer er der max point!)

  Kommentar by A-mad — 7. oktober 2014 @ 16:08

 21. > Træt

  Krigshistoriker lyder ikke specielt SF’sk, men altså manden var ikke ekspert i Orientering, hvis han ikke var rød.

  Kommentar by Kim Møller — 7. oktober 2014 @ 16:50

 22. Jeg har læst NBPs bog “Den Store Fædrelandskrig” om Sovjetunionen i 2. verdenskrig. Og hørt ham holde foredrag om folkemord. Han er i hvert fald ikke positiv i forhold til kommunisme.
  Der blev spurgt efter foredraget, om hvorfor nationalsocialisme havde et meget værre image end kommunisme. Det svarede han godt på.

  Kommentar by Ole S. — 7. oktober 2014 @ 20:22

 23. Jeg kender også NBP ganske udmærket, og jeg kan ikke forestille mig, at han skulle nære nogen form for socialistiske sympatier.

  Kommentar by Absalon — 8. oktober 2014 @ 14:36

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper