3. november 2014

Tidl. queeraktivist med venstreradikale om venstreradikal voldsmand: Idealist, ikke anti-demokrat…

Adrian Hughes har de senere uger været vært for DR2-serien Blomster fra bombekrateret, der tirsdag i sidste uge var dedikeret syndikalisten Andreas Fritzner (d. 1969). Hughes var i sine unge år queeraktivist i venstreradikale Radio Rosa, og de 38 minutter var tætpakket med apologi. Den hidkaldte ekspert var Bjarke Friborg, der i 2009 stillede op for Enhedslisten, og før det var bosat i Norge og aktiv i kommunistiske Rød Valgallianse. Derudover var der to gæster, blandt andet ‘Historiker og Sociolog René Karpantschof’, tidligere Rebel mv.

Andreas Fritzner var syndikalist, og kæmpede mod nationalstaten, statsmagten og kapitalismen. Han er bedst kendt for Stormen på Børsen (1918), men var også medskyldig i bombeattentatet mod et skib med ’strejkebrydere’ i Malmø havn (1908). En gæstearbejder døde og 23 blev såret ved episoden, men for DR’s ekspert, der i 2011 var strejkevagt foran CSC, var Fritzner ubetinget en helt.

Adrian Hughes præsenterede Fritzner som en ‘idealist’, alt imens Friborg talte i længder om Fritzners klassekamp for en bedre verden. Karpantschof pointerede at Fritzner skam ikke var ‘imod demokrati’, og sådan gik det over stok og sten. Hvordan tror du syndikalisterne havde det efter Stormen på Børsen?, lød det – ikke et ord om ofrene for syndikalisternes ‘direkte aktion’ med køller.

Fritzner fik to års fængsel for ’sine politiske mærkesager’, blev det fortalt i slutningen af udsendelsen, og som Friborg pointerede, så ville der altid være brug for ‘aktivister’. Hughes afslutter: “Med disse ord siger vi farvel til den hærdede aktivist Andreas Fritzner, som holdt fast i sine idealer og metoder til sin død i 1969.”. Holdt fast i sine idealer, den var ny.

(Politolog Bjarke Friborg i Blomster fra bombekrateret, DR K, 28. oktober 2014; Youtube)

Oploadet Kl. 23:29 af Kim Møller — Direkte link10 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/61216/trackback

10 Comments »

 1. Gad vide om homoAdrian har regnet ud, at det bliver muslimerne, som lader ham dingle fra galgen?

  Kommentar by Nielsen — 4. november 2014 @ 00:14

 2. Havde det været en udsendelse fra 70’erne, så ville jeg ikke være overrasket. For Fanden tøser! Vi skriver 2014 :-)

  Kommentar by Hr. Naturli' — 4. november 2014 @ 01:27

 3. Idealister forstår ikke samfund og den menneskelige natur -hele deres projekt er troen på det kan forsvinde. Deres blindhed gælder ikke blot de samfund de “er en del af” men også de “samfund” som de ikke er en del af men er forudrettet over. Grundlæggende mener jeg, at idealister er utroligt farlige for samfund for den ustabilitet de medfører eller de radikale modreaktioner de sætter igang i samfund.

  Kommentar by Thorsted — 4. november 2014 @ 01:44

 4. Religiøse , idealister Er de ikke samme surdej? Synsnerven er alvorligt ramt ved blindhed. Hvilken forskel er der på den menneskelige natur og den dyriske?

  Kommentar by Nielsen — 4. november 2014 @ 02:04

 5. Modbydeligt tv og modbydelige holdninger.

  Nu får vi vel snart et program om, at Hitler var en ubetinget helt?

  Hold da kæft, mand………

  Kommentar by cicero — 4. november 2014 @ 08:57

 6. Kim, hvilken email skal man skrive til, hvis man gerne vil sende dig noget materiale?

  Kommentar by Absalon — 4. november 2014 @ 09:47

 7. -> Absalon

  Send en email til uriaspostenlg(a)gmail.com

  Kommentar by Kim Møller — 4. november 2014 @ 12:34

 8. “som holdt fast i sine idealer og metoder til sin død”

  Det samme kan man vel sige om Lenin og Stalin og Hitler?

  Kommentar by Ole S. — 4. november 2014 @ 12:46

 9. @ Kim: mail sendt.

  Kommentar by Absalon — 4. november 2014 @ 13:36

 10. Stormen på Børsen blev udløst af den begejstring, som ekstremister langt i Socialdemokratiet blev besat af, da Lenins og hans politiske gangstere i november 1917 kuppede sig til magten i det mægtige Rusland.

  Det sjove er, at den der infantile optimisme ser man på venstrefløjen hver gang der udbryder optøjer, kriser o.s.v.

  Kommentar by Martin Kasler — 4. november 2014 @ 14:28

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper