5. december 2014

Karen Blixen om somali-stammer (1937) : “.. følte og ræsonnerede.. anderledes end andre mennesker”

Bogbidder.dk har lagt en række citater online fra Karen Blixens Den afrikanske farm. Her om somaliere.

Somali-byen lå helt uden for selve Nairobi, vistnok fordi de muhamedanske somalier vil have deres kvinder i fred for omverdenen. I min tid var der i Nairobi en eller to skønne unge somali-kvinder, hvis navne hele byen kendte, som slog sig ned i basaren og trak Nairobis politi lystigt om ved næsen. Det var opvakte, pragtfulde piger, og storslåede, som somalier er det i alle forhold. Men de hæderlige somali-kvinder kom ikke i gaderne. Somali-byen lå udsat for alle vinde, den var bar, skyggeløs og støvet og må have mindet somalierne om deres hjemlands ørkener. Europæerne, der i lang tid eller i flere generationer bor på et og samme sted, har svært ved at vænne sig til den fuldkomne ligegyldighed for deres hjems nære omgivelser, som de nomadiske folkeslag viser. Somaliernes huse var uregelmæssigt strøet omkring på den bare jord og så ud, som om de var slået op med en pakke firetommersøm for at hænge sammen i en uge. Man blev derfor, når man kom ind i et af husene, overrasket ved at se det så velordnet og fint, duftende af arabisk røgelse, med smukke, gamle tæpper og vægtæpper, skåle og fade af messing og sølv, og sværd med elfenbensfæste og skønne klinger. Somali-kvinderne selv har en fin, værdig optræden og er gæstfri og lystige, de lo som et helt spil af klare sølvbjælder. Jeg var godt kendt i somali-byen gennem min somali-tjener Farah Aden, som var i min tjeneste i al den tid, jeg boede i Afrika, og jeg var i tidens løb gæst ved mange af deres fester. Et fornemt somali-bryllup er en pragtfuld, ærværdig festlighed. Jeg blev ført helt ind i brudekammeret, hvor væggene og brudesengen var smukt draperede med gamle falmede, fint glødende, vævede tøjer og broderier, den unge, mørkøjede brud var selv så stiv som en marskalstav af guld og sølv, tyk silke og rav.

Somalierne var kvæghandlere og handelsmænd og gjorde forretninger over hele landet. De holdt, til transport af deres varer, en mængde små grå æsler, der, når de ikke var ude på rejse, gik frit om imellem husene. Jeg har også set kameler i somali-byen, hovmodige, hærdede ørkenprodukter, der er hævet over alle jordiske kår, som kaktus, og som somalier.

Somalierne bragte ulykke over deres egne og andre folks hoveder gennem deres frygtelige indbyrdes stammefjendtligheder. På det område følte og ræsonnerede de anderledes end andre mennesker. Farah tilhørte den stamme, der hedder Habr Yunis, så det var den, som jeg selv plejede at tage parti for. Der var engang en stor alvorlig krig i somali-byen mellem de to stammer Dulba Hantis – ‘The mad mullah’s stamme – og Habr Chaolo, med riffelskud og ildspåsættelse og mange dræbte på hver side, indtil regeringen syntes den måtte blande sig i det. Farah havde på den tid en ung ven af sin egen stamme, der hed Sayid, og som plejede at komme og besøge ham på farmen. Det var en frejdig, klarøjet ung mand, så jeg blev bedrøvet ved af mine husfolk at høre den sørgelige historie, at han havde været på et tilfældigt besøg hos en familie af Habr Chaolostammen, da en vred Dulba Hantis i det samme var kommet forbi og på må og få havde fyret to skud gennem husets væg og skudt Sayids ben over. Jeg sagde til Farah, at hans vens uheld gjorde mig ondt. ‘Hvad? Sayid,’ råbte Farah forarget, ‘det var godt nok til Sayid. Hvorfor skulle han gå hen og drikke the i en Habr Chaolos hus?”

Oploadet Kl. 17:44 af Kim Møller — Direkte link9 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/61998/trackback

9 Comments »

 1. Ak ja, der kan vi se, hvorlangt muhamedanerne fra Somalia er kommet de de forløbnende 77 år. Der er stort set intet sket. Det kunne ligesågodt være en beskrivelse af somailierne i de danske indvandreghettoer.

  Kommentar by Jesper Østed — 5. december 2014 @ 18:16

 2. Folk fra Somalia er stolte mennesker. Nu mangler de bare noget at være stolte over.

  Kommentar by Nils — 5. december 2014 @ 22:16

 3. Karen Blixen havde mange gode iagttagelser med fra Afrika, det kunne Mogens Jensen lærer noget af, nåh nej det er jo ikke hans egne penge han går rundt i Afrika og deler ud af, Mogens Jensen er en af de mennesker der er med til at ødelægge Afrika og Afrikanerne.

  Kommentar by emmagad — 6. december 2014 @ 00:07

 4. Ødelægge Afrika måske -med god hjælp fra de indfødte. Men ødelægge afrikanerne… Hvordan ødelægge noget der ikke virker?

  Kommentar by Nielseen — 6. december 2014 @ 00:32

 5. Ødelægge Afrika måske -med god hjælp fra de indfødte. Men ødelægge afrikanerne… Hvordan ødelægge noget der ikke virker?

  Kommentar by Nielsen — 6. december 2014 @ 00:33

 6. Så er det vist på tide at vi får gravet den gamle racist op, og sigtet hende for overtrædelse af racismepargrafen.

  Kommentar by Fritz — 6. december 2014 @ 00:44

 7. Det er da godt de kan få asyl i Danamrk og Europa til deres civil samfund får de samme værdier som vores og de får vedtaget menneskerettighederne. Indtil da er det vores menneskesyn som er årsag til deres problemer. De siger de “kristne” og menneskerettigheds utopisterne selv -de må være sandt flagellanterne har altid ret.

  Kommentar by Thorsted — 6. december 2014 @ 06:40

 8. Gad vide hvad det sædvanlig ros af racisme belyvere kan få ud af Blixen?

  Såsom, Carsten Jensen, Marianne Jelved, Zenia Stampe, Per Tudvad og de tusindvis af andre.

  Kommentar by Hans Und — 6. december 2014 @ 13:26

 9. Det er spændende at læse citater fra før politisk korrekthed gjorde fjolser af kujoner.

  Kommentar by Moran ya Simba — 7. december 2014 @ 15:56

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper