16. oktober 2008

Kreativ DR-vinkling: “… trods hans hudfarve er det ikke alle sorte der vil stemme på ham.”

DR har flere gange omtalt Stanford-undersøgelsen der viste, at seks pct. af hvide amerikanere ikke ville stemme på en sort kandidat, men har hidtil ignoreret en anden undersøgelse, der viste at over 90 pct. af alle sorte amerikanere ville stemme på Barack Obama ved valget d. 4. november. Undersøgelsen blev heller ikke nævnt med et eneste ord i et indslag TV-avisen bragte sidste torsdag (9/10-08 21.00), der på sin vis er et klassisk eksempel på kreativ vinkling.

Når hvide vælgere ikke stemmer sort, så problematiseres det med forskning og ekspert-analyser. Når sorte vælgere ikke stemmer hvidt, så problematiseres det kun indirekte via et partsindlæg fra en republikaner, der henkastet får nævnt det i slutningen af et tre minutter langt indslag. Virkeligheden i små doser, behørigt pakket ind.

Fra indslaget: Obama er ikke alle sortes kandidat.

Morten Schnell Lauritzen, DR-vært: Barack Obama er favorit til at vinde præsidentvalget om 26 dage, men trods hans hudfarve er det ikke alle sorte der vil stemme på ham. Valget handler nemlig også om holdninger og værdier. TVavisens USA-korrespondent Steffen Gram har mødt en ung sort politisk aktivist der er republikaner.

Steffen Gram, DR-korrespondent: Hun var der på republikanernes konvent i Minneapolis, men de var ikke mange – de sorte republikanere… Hun hører til det mindretal der går med Republikanerne, mod Barack Obama.

[…]

PrinCella Smith, Republikaner: Vi har altid været konservative og religiøse, (for) traditionelle ægteskaber, imod abort, elementer som arbejdsomhed og disciplin var der i forvejen.

Steffen Gram: – Er det republikanske værdier?

PrinCella Smith: Hele den ideologi der ligger bag – individualisme, at hjælpe sig selv, alt det republikanerne går ind for. De principper var en del af min opvækst.

Steffen Gram: Det er hendes værdier som får hende til at stemme republikansk, og USAs sorte er ligeså splittede som alle andre befolkningsgrupper.

“USAs sorte er ligeså splittede som alle andre befolkningsgrupper” sagde Steffen Gram, og gav herefter en sort Obama-tilhænger lejlighed til at fremlægge sine mere eller mindre kvalificerede postulater.

Alfred Liggins: Vi har identificeret 11 forskellige segmenter blandt USAs sorte…

Steffen Gram: Alfred Liggins er en af de mest magtfulde sorte i den amerikanske radiobranche, og han har gennemanalyseret sine lyttere. Gennem race, religion, køn, social og økonomisk status. I takt med, at de sorte bliver mere velhavende, ændrer nogle af deres sociale holdninger sig også.

Alfred Liggins : – Folk opnår identitet på flere måder.

Slutteligt satte republikaneren ord på det, som hele tiden lå i luften, men som DR ikke rigtigt havde lyst til at problematisere: Det at sorte uforholdsmæssigt stemmer sort.

Mere.

 • 15/7-08 Quinnipiac University Polling Institute – Women, Blacks Give Obama 9 – Point Lead Over McCain.. (“black voters back Sen. Obama 94 – 1 percent”).
 • 23/9-08 Uriasposten – Ekstra Bladet: Racisme kan knuse Obama (inkl. DR-eksempler).
 • 14/10-08 Uriasposten – Howard Stern Interviewer Obama tilhængere.
 • The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6232/trackback

  19 Comments »

  1. Jeg så 17-deadline, og her interviewede Eva “puddelhund” Jørgensen Frank “Copycat” Esmann. Han sagde at de der 8 procent som ikke havde besluttet sig kunne indeholde nogle som ikke ville stemme på Obama pga farven, men at Obama trods det handicap alligevel havde en stor føring. At mange mørke stemmer på ham pga farven blev selvfølgelig ikke nævnt.

   Når den ene socialistiske klovn interviewer den anden, kan der kun komme ensidigt vrøvl ud af det. Luk DanMarx Radio!

   Kommentar by Kimpos spirituøse spirit — 16. oktober 2008 @ 23:46

  2. Uriasposten skriver: 90 pct. af alle sorte amerikanere ville stemme på Barack Obama ved valget d. 4. november.

   WJ: John Kerry fik 88% af de sorte stemmer i 2004.

   http://en.wikipedia.org/wiki/2004_us_election#Voter_demographics

   Obama står kun til at gøre det marginalt bedre blandt de sorte vælger end det forrige demokratiske kandidat.

   Kommentar by William Jansen — 17. oktober 2008 @ 00:16

  3. @ Kim Møller: I forlængelse af mit indlæg 2. Hvorfor nævner du ikke oplysningen om at Obama ikke klarer sig signifikant bedre end Kerry blandt sorte i dit indlæg?

   Synes du ikke at det er en oplysning der skal med, når vi vejer for og imod i vurderingen af hvor meget race betyder for sorte amerikanske vælgere?

   Kommentar by William Jansen — 17. oktober 2008 @ 00:32

  4. -> William

   Nu er der ikke sammenligneligt talmateriale, men hvis 88 pct. af sorte stemte på Kerry, og det nu er 94 pct. (den omtalte undersøgelse), så betyder det rent faktisk at..

   – Hver anden sort der stemte republikansk i 2004 nu støtter demokraten Obama.

   Markant skulle jeg mene (mere markant end at seks pct. af hvide amerikanere ikke vil stemme på en sort kandidat. De vælgere vil jo nok stemme republikansk pga. andre forhold uanset hvad).

   Kommentar by Kim Møller — 17. oktober 2008 @ 00:44

  5. -> Kimpo

   Dit eksempel er opdateret i posteringen om Ekstra Bladets famøse overskrift: “racismen kan knuse Obama”.

   Kommentar by Kim Møller — 17. oktober 2008 @ 00:45

  6. Jeg kan sgu ikke lade være, sorry.

   @ William.

   Hvor mange sorte præsidentkandidater var der i 2004 ?

   Kommentar by Santor — 17. oktober 2008 @ 00:49

  7. @ Kim Møller:

   Fin kommentar du kommer med, som også hører med til helhedsbilledet. Jeg forstår bare ikke, hvorfor de 88% der stemte på Kerry ikke er en del af det helhedsbillede du vælger at præsentere.

   Tal-materialet er ikke sammenligneligt (det er tal taget henholdsvis før og efter et valg, og 2008 handler om andre teamer end 2004), men det bør alligevel indgå i helhedsbilledet.

   I øvrigt fortæller den undersøgelse du linker til at 30% af de adspurgte hvide likely voters ikke svarer ja til at være ‘entirely comfortable’ med en sort præsident. 30% er altså signifikant i et land , som trods alt har flest hvide vælgere.

   http://www.quinnipiac.edu/x1295.xml?ReleaseID=1192

   Kommentar by William Jansen — 17. oktober 2008 @ 00:58

  8. @ Santor, du spørger: Hvor mange sorte præsidentkandidater var der i 2004 ?

   WJ: Jeg indikerer ikke at er var nogen. Hvor mange demokratiske kandidater var der i 2004? Der var én, og han fik 88% af de sorte stemmer, og det er da værd at overveje om det giver en nøgle til at forklare hvorfor Obama tilsyneladende klarer sig så godt blandt sorte.

   Kommentar by William Jansen — 17. oktober 2008 @ 01:03

  9. Bare for at bryde williamiseringen..

   ,,over 90 pct. af alle sorte amerikanere ville stemme på Barack Obama ved valget d. 4. ,,

   Den fatter jeg ikke. Som regel er stemmeprocenten i USA på omkring 40-50%.

   Det fede ved den amerikanske måde, det er at der svirrer så mange totalt useriøse og partibetalte undersøgelser rundt, at ingen reelt regner dem for en skid. Det er vi ikke vandt til i DK, hvor vi som de bondejokketåber vi er, stadig tror på videnskabelig redelighed og saglige politikere, muahh muahhh muaahh….

   Kommentar by Solipsisyfos — 17. oktober 2008 @ 03:04

  10. Det er simpelthen en skændsel at være ansat i DR. Tænk at spilde sit liv i sådan en hyklerrede. De mennesker burde skamme sig voldsomt. Hæler er lige god som stjæler. De er prostituerede for et samfundsomstyrtende projekt.

   Der findes ingen undskyldning i det frie land Danmark. Enten, eller.

   Kommentar by Solipsisyfos — 17. oktober 2008 @ 03:27

  11. Anbefaler alle, der vil følge det amerikanske valg – om at gå ind på de amerikanske aviser og orientere sig der.
   Der beskrives valgkampen nuanceret!

   Det kan man ikke sige, den gør her i landet!
   Danske journalister og medier er amatører sammenlignet med de amerikanske – når det gælder nuancer.
   Herhjemme får man et “sort/hvidt” billede.
   Obama er den gode, der vinder – og som ALLE synes skal vinde.
   Mccain er den onde, der selvfølgeligt allerede har tabt. (Og man manipulerer billeder, så han fremstår latterlig her i landet?)

   Men – sådan er det heldigvist ikke i USA!
   Der er man ikke så skråsikker på udfaldet – endnu.

   Skam over danske journalister og danske medier!
   Og skam over journalisthøjskolens undervisere!!!

   Kommentar by L. Johs — 17. oktober 2008 @ 03:54

  12. Opmærksomheden på problematikken kunne tyde på, at det både er noget der optager nogle, eller der måske er tale om et mere uforudsigeligt udfald af valget end det vi normalt præsenteres for.
   Andre muligheder er naturligvis også til stede som baggrund for skildring af en valgkamp, såsom ægte interesse for hvordan diverse minoriteter stemmer, den sorte befolkningsgruppe synes dog at være den eneste minoritet der for alvor har interesse for større danske medier. Eller endnu flere andre årsager kan ligge bag mediernes billeder og valg af emner for deres bliks årvågne opmærksomhed.

   Kommentar by Peter Buch — 17. oktober 2008 @ 08:10

  13. En interessant artikel om Republikanerne og deres historiske kamp for ligestilling for de sorte og for ophævels af slaveriet har jeg fundet her.
   http://synopsis-olsen.blogspot.com/2008/10/hvem-mon-er-en-onkel-tom-bruce-walker.html

   Den hjalp mig til at huske at virkeligheden ikke altid er som man får at vide gennem medierne.
   OK, for lige at imødekomme evt. indvendinger. Jo,jeg er klar over der også er racistiske idioter blandt republikanerne. Men partiets grundindstilling virker sund, som en af de interviewede sorte siger:
   ‘Hele den ideologi der ligger bag – individualisme, at hjælpe sig selv, alt det republikanerne går ind for. De principper var en del af min opvækst.’

   Kommentar by jmo — 17. oktober 2008 @ 09:56

  14. Damen på de sidste par billeder har jo evig ret.

   Lad os lave den analogi, at vi skulle stemme på Bjørn Elmquist bare fordi han var hvid ! Men endnu engang er det de rød/liberale som sværger til de rascistiske elementer.

   Jeg har tidligere været imod Obama, men er løsnet lidt op. Jeg så et interview på en tysk kanal (dvs. ikke manipuleret af DDR) og jeg fik godt nok det indtryk, at han er noget mere højreorienteret end de rød/liberale fjolser i Danmark der tror han en Rasmussen-krydsning mellem Fjogh og Nyrup.

   Kommentar by Tolder — 17. oktober 2008 @ 11:54

  15. I et indslag i P1 i morges med DR’s USA korrespondent nævnte journalisten “racisme faktoren”.

   Er det den racismefaktor at ganske få stemmer på McCain fordi han er hvid, eller den racicmefaktor at rigtigt mange stemmer på Obama fordi han tilnærmelsesvis er sort.?

   Man kom ikke ind på det i udsendelsen, men baseret på utallige skæve vinklinger i DR og specielt P1, så kan man jo selv gætte årsagen. Hvorfor selv levere kuglen man skal skydes med?

   Det er kun i Kina det sker, den dødsdømtes famile får en regning på en patron.

   Kommentar by PeterK — 17. oktober 2008 @ 13:14

  16. Dyp Steffen Gram en 30-40 gange i ekspres-epoxy (araldit), og stil ham op på Påskeøen.

   Mvh. Børge.

   Kommentar by Børge — 17. oktober 2008 @ 14:58

  17. Jeg så for nylig et interview med Obama, hvor han blev spurgt om hvad han syntes om, at der formentlig er en del hvide amerikanere, som ikke vil stemme på ham pga. hans hudfarve. Obama svarede ganske ærligt, at der så sikkert også var en del sorte, som ville stemme på ham alene pga. hans hudfarve, men at han håbede at de vælgerne ville stemme på ham, fordi de er enige med ham politisk.

   Dermed undlod han at puste til race-fordomme og spillede heller ikke racekortet, og det kunne TV-Avisen jo passende tage ved lære af, men generelt er den danske dækning af valgkampen plaget af en så unuanceret og venstresnoet vinkel at Obama i sammenligning ligger langt til højre.

   Kommentar by Henrik — 17. oktober 2008 @ 17:15

  18. Ja DRs vinkling af valgkampen er virkelig på grænsen til det manipulatoriske. Typisk DR forsøger at fremmane billedet af at sorte også kan stemme på McCain selvom der er masser af indikationer på det modsatte.

   Personligt, er det meget få danske medier som jeg anvender til at orientere mig om valgkampen i USA, da mange medier bl.a. Information, DR, Politiken m.fl. forekommer mig at være yderst tendentiøse og fordrejdede i deres dækning.

   De seneste gallup-tal bekræfter netop at over 90 % af alle sorte vil stemme på Obama.
   Se
   http://www.gallup.com/poll/108040/Candidate-Support-Race.aspx

   Kommentar by Peter — 17. oktober 2008 @ 20:55

  19. Jeg har tidligere i en anden tråd skrevet, at den sorte, republikanske kvinde, der bliver interviewet her, bliver fejloversat!
   Er der nogle, som har en link til indslaget?
   Oversættelsen er farvet. Nogle positive udtalelser, hun kommer med om det republikanske parti, bliver ikke oversat.

   I øvrigt mener jeg, at det kun var 9% af de sorte, som stemte på Bush i 2000. Der er altså flere, som stemmer på McCain.

   I øvrigt, jeg, min mor og min bror har afro-amerikansk blod i årene fra Dansk Vestindien. Min mor og bror støtter McCain bl.a. fordi han er pro-frihandel. Min bror er med i tænketanken CEPOS.

   Hvis jeg ser bort fra hudfarven, ville jeg nok også foretrække McCain, selv om han er gammel og vi risikerer at få Palin som præsident!

   Men jeg synes ikke, at man kan sammenligne, sorte, der stemmer på Obama fordi han er sort, og hvide der stemmer på McCain, fordi han er hvid.

   Sorte er blevet racediskrimineret længe, kaldt niggere og fraskrevet alle positive menneskelige egenskaber. De sorte, der ikke stemmer på McCain stemmer ikke på ham, fordi de mener, at han er uden nogle positive menneskelige egenskaber. De stemmer måske på Obama, fordi de så længe har måttet lægge øre til, at de ikke er noget værd, og har ringere menneskelige egenskaber end hvide, bare er niggere etc. Mens de hvide, som ikke vil stemme på Obama, fordi han er sort, netop mener at han ikke besidder de samme positive menneskelige egenskaber, som McCain.

   Jeg udtrykker mig måske lidt kringlet, men jeg håber, at I kan følge mig.
   I modsætning til min mor og bror er jeg DF’er, men altså den eneste i familien, der er tæt på at blive revet med af begejstings-bølgen for Obama.
   Jeg har siden gymnasiet fulgt meget med i race-problematikken i U.S.A., læst om Nation of Islam, de sorte pantere, Martin Luther King og også læst meget afro-amerikansk skønlitteratur, så mit hjerte banker meget for “min” afro-amerikanske familie i U.S.A.

   Jeg tror altså ikke, at det står så galt til. For det første giver jeg en anden af tråd-debattørerne ret i, at Obama ikke er så socialistisk, som europæiske medier vil gøre ham til, og for det andet, så har der altså ved de sidste præsident-valg været en overvejende majoritet af sorte vælgere, som har stemt på demokraterne. Men alligevel er der sorte, som stemmer republikansk. Bl.a. har CNN en smuk, ung afro-amerikansk kommentator, der støtter McCain. (en af min mors veninder har i øvrigt en søn, der er chef på CNN, og hun stemmer også på Dansk Folkeparti. Hun synes, at DR er så rød, så hun ser CNN i stedet for.)

   Kommentar by Hanzi — 20. oktober 2008 @ 14:59

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper