14. november 2008

“Risikoen for at blive udsat for… vold er faldet markant inden for de seneste år.”

Et par gange om året kan man læse nyhedshistorier baseret på Balvig og Kyvsgaards såkaldte offerundersøgelser. Man har spurgt danskere om de indenfor det sidste år har været offer for kriminalitet, og sammenlignet det med forventninger om samme. Konklusionen er altid at folk er mere bange end de burde være, og det hele får karakter af kvasi-politisk mytegendrivelse – din bekymring er unødvendig, din frygt er irrationel.

Medierne æder den slags råt, og da undersøgelserne omfatter kriminalitet som sådan, er der masser af muligheder for at sløre modstridende oplysninger. Færre cykeltyverier afbalanceres fint af stigning i vold. DR tekst-tv skrev…

“Risikoen for at blive udsat for… vold er faldet markant de seneste år.”

Et er meget subjektive ‘offerundersøgelser’, noget andet hårde tal – anmeldelserne. Rapporten inkluderer også denne gang anmeldelsesstatistikken, og det giver et helt andet billede af samme virkelighed. Fra rapportens afsnit om Vold (3.2.3)

“Udviklingen i den politiregistrerede vold ligner til forveksling udviklingen i de politiregistrerede tyverier og andre straffelovsovertrædelser under ét frem til midten af 1980erne. Forholdsmæssigt er stigningstaksten også den samme, omkring en firedobling. Fra sidst i 1980erne og frem til 2007 er udviklingen i den politiregistrerede vold unik. Den hverken falder som tyverierne eller stagnerer som hærværkstilfældene. I en kort periode, sidste halvdel af 1990erne, ser det ud, som om udviklingen bremses op, men som helhed er der tale om en stigning, og i 2007 politiregistreres det hidtil største antal voldstilfælde siden 1960. Der er tale om en seksdobling. (s. 22)

(Figur 3.10, s. 23)

Rapporten.

 • 2008 (okt.) Det Kriminalipræventive Råd – Flemming Balvig & Britta Kyvsgaard: Udsathed for vold og andre former for kriminalitet – Offerundersøgelserne 2005-2007 (65 s, pdf).
 • Medierne.

 • 13/11-08 (11.42) DR Online – Rapport: Kriminaliteten er faldende.
 • “Risikoen for at blive udsat for vold har været nogenlunde uforandret i alle årene, idet omkring 2-3 procent af befolkningen hvert år angiver at have været udsat for vold.

  Til gengæld viser rapporten også, at der er flere voldsepisoder, der involverer våben eller redskaber. I 1995/96 var det i 12 procent af voldsepisoderne, mens det i 2005/07 var i 20 procent af tilfældene. (flere våben, men voldsniveauet uændret)

 • 13/11-08 (13.54) Jyllandsposten – Danskere mindre ramt af kriminalitet (Ritzau-opkog).
 • 13/11-08 (18.38) Politiken – Mange bekymrer sig om kriminalitet.
 • “Vold er steget i statistikkerne siden 1990’erne. Det skyldes imidlertid, at vi i dag er langt mindre villige til at slå en streg over bataljerne, for hvor 35 procent i 1995 ville anmelde voldsepisoder, så var det i 2007 steget til 46 procent.”

 • 6/2-07 Politiken – Danskerne føler sig plaget af kriminalitet (europæisk offerundersøgelse forklarer en stigning).
 • “»I nord er der en større alkoholtradition. Man ser ikke på samme måde fulde unge vælte rundt i Rom eller Madrid, som man gør i for eksempel Amsterdam eller København. Og vi kan se, at der er en sammenhæng mellem alkoholkultur og almen kriminalitet såsom overfald«, siger professor Jan Van Dijk til politiken.dk.”

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6303/trackback

  15 Comments »

  1. I tresserne var det dagens køretøj i grøften, man kunne læse om under det lokale i avisen. I dag er det dagens indbrud.
   Hvis et områder en mineret, sender de tilskadekomne et klart signal om, at her skal man ikke færdes.
   Lavede man følgende en statistik over de tilskadekommende vil grafen starte med et relativt højt tal og asymptotisk nærme sig 0. Konklusionen: Området er ikke farlig.
   Det er præcis den samme logik, der ligger bag opgørelse af volden. I statistikken tages ikke hensyn til, at især ældre holder sig indendøre om aftenen og undlader at færdes, hvor man også om natten trygt kunne gå i tresserne og halvfjerdserne

   Kommentar by Menig 442 — 14. november 2008 @ 18:10

  2. Så er hate crimes og overfald på jøder og bøsser vel også faldende!?! Ikke just lige min opfattelse – men jeg forholder mig jo så også kun til virkelighed og ikke til en statistisk manipulation af den.

   Sikker meget fred og faldende kriminelstatistikker vi kunne få, ved at forbyde alkohol, jøder, kvinder, bøsser, kristne og anderledes tænkende en gang for alle…

   Kommentar by Jesper — 14. november 2008 @ 18:40

  3. I halvfjerdserne kunne HELE landets befolkning følge hvordan en lille pige var blevet bortført i sin barnevogn. Begivenheden bragte overskrifter i alle landets aviser og alle følte med de ulykkelige forældre og var oprigtigt glade da den lille pige blev fundet i god behold.

   Så blev en ung mand myrdet uden for Århus Banegård af et stakkels indvandret offer og alle landets medier manede til besindighed, moderation og værdighed. Der blev holdt taler med næstekærlighedens glorie lysende over den myrdedes søster, der holdt en tårevædet tale….

   Nu skydes der med AK47 stormgeværer, politiet bliver bombarderet med med krysantemumbomber, retsale smadres, ambulancer stenes, bander hærger og skyder vildt om sig, brandmænd stenes, lærere må på selvforsvarskursus, Danmark kaldes “luderland”, institutioner nedbrændes….

   Men volden er på vej ned……

   Åh, jo – og så er der de talende fløjlsbukser og ternede skjorter, der går under betegnelsen “forskere”, der præsenterer løgne som sandheder, og hvis væsentligste opgave synes at bestå i at berede vejen for samfundets nedbrydelse.

   Kommentar by Limewoody — 14. november 2008 @ 18:44

  4. Prøv også at læse, hvordan en halvapologet som Niels Krause-Kjær, der på sin blog påstod, “Trygheden er faktisk fremherskende i befolkningen. Kriminaliteten er faldende. Noget af det sikreste for gamle damer er at gå på gaderne om aftenen – alene”, blev indhentet af virkeligheden, den virkelighed, der faktisk befandt sig næsten uden for hoveddøren til millionvillaen i overklasseforstaden, Højbjerg: kortlink.dk/5y8z

   Kommentar by JanChris — 14. november 2008 @ 21:24

  5. Her er linket, så man kan klikke direkte på det: http://kortlink.dk/5y8z

   Kommentar by JanChris — 14. november 2008 @ 21:25

  6. #3 “I halvfjerdserne kunne HELE landets befolkning følge hvordan en lille pige var blevet bortført i sin barnevogn.”

   Var det ikke i 60´serne ?.

   Men ellers har du sørgelig nok ret, det er ikke længre det Danmark (60/70’serne ) jeg er vokset op i.

   Kommentar by M16 — 14. november 2008 @ 21:30

  7. Den manipulation vi i den grad er udsat for, er efterhånden utålelig, men så er det også rart en af værnemagerne kan hive alkoholen frem som grund, upåagtet at mellem 80 og 90% af den begåes af folk der jo netop IKKE drikker alkohol, men de går jo tit efter svagere bytte, så måske mener manden at alkoholen gør vore unge til lette ofre for besættelsesmagten.

   Kommentar by whodares (Islam skaber tabersamfund) — 15. november 2008 @ 00:13

  8. Gad vide, hvordan optøjerne i forbindelse med rydningen af ungdomshuset tæller i de herrers statistik? Som én hændelse?

   Kommentar by Spinoza — 15. november 2008 @ 00:18

  9. Det er lige som det plejer at være, den digitale brækspand DDR promovere dagens løgnehistorie, næh der burde følge brækposer med licens tvangsopkrævningen, så man undgår det svineri hvis man ved et uheld kommer til at ramme en af DDRs kanaler.

   Kommentar by Fritz — 15. november 2008 @ 01:04

  10. Det ville være interessant, hvis de røde medier bl.a. Danmarx Radio informerede deres læsere/seere om hvor mange procent “kulturberigerne” udgør af samtlige indsatte i landets fængsler og af de dømte i retssalene/dommervagterne.

   Kommentar by Poul — 15. november 2008 @ 15:22

  11. Når befolkningen fra 1995-2007 er 1/3 mere tilbøjelige til at anmelde vold og anmeldelserne så er steget med ca. 1/3, hvorfor skulle man så tro at der er flere voldshændelser?

   Kommentar by Torben — 15. november 2008 @ 18:26

  12. hmmm… you guys never seize to amaze me! ! !
   endnu et bevis på at man altid vil kunne få en hvilken som helst skrift eller statistik til at underbygge sin egen holdning. Jeg har nu valgt at nøjes med at tolke på det mine øjne ser når jeg bevæger mig omkring i det fri, og jeg må indrømme at jeg ikke ser så meget ændret når alt kommer til alt. Der er bare blevet lidt mere af alting. Lidt flere narkomaner, lidt flere biler, lidt flere is at vælge imellem, lidt flere kalorier i fast-food, lidt flere kampe i superligaen, lidt flere bands på rock-scenen, lidt flere spøgelses-bilister på motorvejene, lidt flere der cykler i fodgængerovergangene, lidt flere “kænnæd’er” på scootere uden styrthjælm, lidt flere megabit i downstream-hastighed, desværre lidt færre grønne lakridsæg i matadormix’en (desværre) lidt flere brokrøve, og lidt flere folk med lidt mere ondt i røven…. Men ellers er det vist same old same old. Ja det skulle da lige være de nyhedshungrende masser der bare venter på næste udgave i føljetonen “så slemt står det til”……..
   You really never seize to amaze me..

   Kommentar by kent — 16. november 2008 @ 01:43

  13. ->12
   Næste gang du går rundt så tag bz maskeringen af, så kan du se lige så godt som os andre.

   Kommentar by Fritz — 16. november 2008 @ 08:35

  14. Skyderier, bomber, hærværk, og nedbrændning af skoler og lign., er jo bare drengestreger.
   Det siger politiet.

   Kommentar by Vivian — 16. november 2008 @ 23:23

  15. -> 13
   Jeg har aldrig maskeret mig (jeg hader fastelavn) men jeg må tilstå, at jeg ikke færdes steder hvor der er så forfærdeligt meget “ramasjang” i den, og ærligt talt er mit liv sgu for kort til at sidde og læse “nyheder” som jeg så bagefter kan blive godt ond i sulet over.
   Jeg er af den overbevisning, at kriminaliteten eller verdensfreden for den sags skyld ikke fremmes af at sidde og skrive spalte op og spalte ned om hvor slemt det hele er, og at det i grunden også er for galt, og at “nogen” må gøre noget. Dog finder jeg det ganske underholdende at opleve den kreativitet vor nations “brokrøve” lægger for dagen når de skal opfordre alle ander end sig selv til at gøre “noget”.

   Kommentar by kent — 18. november 2008 @ 16:32

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper