18. februar 2015

Om mord & moral (1957): “There is, undoubtedly, some connection between these phenomena.”

Snublede lige over et godt citat af tyske Ernst Jünger, der i sin halv-biografiske Glasbierne fra 1960 (orig. Gläserne Bienen, 1957), lader hovedpersonen fortælle disse eviggyldige sandheder om menneskelig natur. Her citeret fra den engelske oversættelse The Glass Bees (1957).

My unlucky star had destined me to be born when there was much talk about morality and, at the same time, more murders than in any other period. There is, undoubtedly, some connection between these phenomena. I sometime ask myself whether the connection was a priori, since these babblers are cannibals from the start – or a connection a posteriori, since they inflate themselves with their moralizing to a height which becomes dangerous for others.However that may be, I was always happy to meet a person who owed his touch of common sense and good manners to his parents and who didn’t need big principles. I do not claim more for myself, and I am a man who for an entire lifetime has been moralized at to the right and the left – by teachers and superiors, by policemen and journalists, by Jews and Gentiles, by inhabitants of the Alps, of islands, and the plains, by cut-throats and aristocrats – all of whom looked as if butter wouldn’t melt in their mouths.”

(Ernst Jünger, 1895-1998)

Oploadet Kl. 12:54 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/64013/trackback

2 Comments »

 1. Ernest Junger er en af det 20 århundredes store nationalkonservative.

  Her er en fan side:

  http://www.ernst-juenger.org

  Jeg kan anbefale pdf filen med citater fra Eumeswil. Bogen er svær at få fat i til en rimelig pris. Jeg anbefaler at et forlag griber ideen og genudgiver den.

  Kommentar by Sigwar — 18. februar 2015 @ 15:46

 2. Tyrrani har menneskeofring som følgesvend. Enkelte, få eller millioner.
  At styrte tyranner eller tyrrani som sådan er ofte svært. Men bør forsøges.
  Defensive forholdsregler med afspærringer, overvågning og sluser, sikringsrum og gentagne advarsler, nærhed af væbnede styrker synes mig på nogle områder de eneste muligheder.

  Det er et helvede derude.

  kopi af min kommentar fra Snaphanen
  http://snaphanen.dk/2015/02/18/alla-gick-under-radarn/#disqus_thread

  Kommentar by Peter Buch — 19. februar 2015 @ 00:28

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper