19. december 2008

DR-chef rådgiver B&U-ansatte DKP’ere: I må “finde nogle andre, der kan sige det, I mener”

Mogens Vemmer var ansat af DR i 46 år, de fleste i Børne og Ungdomsafdelingen, hvor han blev chef i 1968. Fra et længere interview i DSB-bladet Ud & Se (Juli 2008, s. 10-19) – Vemmers billedbog.

Mangler der noget ungdoms- og børne-tv, der kan forarge og få forældrene op af stolene, som i 1970’erne?

– Nej, det tror jeg ikke længere kan lade sig gøre. Desuden ønskede vi jo aldrig at forarge, men bare at udvide og berige børns verden.

Men I var på barrikaderne?

– Ork ja, det var bare ikke personligt. Vi lyttede til dem, der var spændende, og dem, der var velformulerede og råbte højt, og det var altså dem, der var på barrikaderne, og det var også derfor, at det blev mere venstreorienteret end normalt var på det tidspunkt.

[…]

Et par år efter [ca. 1970] samlede centrumdemokraten Erhard Jakobsen sine vælgere i organisationen Aktive Lyttere og Seere, der især gik efter B&U. Erhard Jakobsen var ofte i medierne med anklager om, at afdelingens programmer var fjendske over for det bestående samfund. Ud over at klage i Radiorådet udarbejdede Jakobsen en 300-siders rapport om venstredrejningen i B&U. Mogens Vemmer havde i de fleste tilfælde stor opbakning fra sit bagland i DR…

– Nogle gange gik jeg hjem og snakkede med min kone. Men jeg snakkede også med medarbejderne. I virkeligheden troede vi ikke, at det var så alvorligt. Vi tænkte: ‘Nå, de er imod. Vi kæmper og står smmen’. Vi fik et enormt sammenhold… Og hvad kunne de reelt gøre? De kunne dårligt smide mig ud, for jeg var tjenestemand….

Kunne du genkende dig selv i alle de anklager?

– Næh, internt tordnede jeg jo: ‘Det er muligt at I er medlemmer af DKP, men det skal ikke ud i udsendelserne. I må gøre som Sølvhøj (generaldirektøren, red.) siger og lade være med at sige, hvad I mener, men finde nogle andre, der kan sige det, I mener’.

Mogens Vemmers råd er en klassiker indenfor politiserende journalistik. Herunder et citat fra Frands Mortensens Ikke et ord om ytringsfrihed (1978), hvor han i det afsluttende kapitel diskuterer, hvorledes journalister kan bruge medierne til at fremme socialismens sag. Idag tredive år senere, er han professor i journalistik på Institut for Informations- og Medievidenskab (Aarhus Universitet).

“Jamen, behøver journalisten at levere denne analyse selv? Kunne det gamle kneb med at få en anden til at sige det, man selv mener, ikke bruges? Nuvel, så er chancerne evt. større – men langt fra store… Men skulle det alligevel ske, at journalisten blot tilnærmelsesvis fik frem, hvad han eller hun ønskede i denne sag – f.eks. ved at en ’samfundsmæssig relevant placeret’ person leverede analysen – så er det dermed ikke sagt, at han eller hun kan fortsætte i samme skure fremover. Tværtimod. Bliver det alt for tydeligt for bladledelsen, at journalistens eneste formål er at fylde ’samfundskritiske’ artikler i bladets spalter, skal den nok vide at sætte en stopper for det. Det vil være oplagt, at journalisten er i konflikt med bladets linie eller grundholdning – næsten uanset hvor vagt denne er formuleret i en eller anden borgerlig terminologi. På lang sigt vil der altså være grænser af politisk-ideologisk art for den socialistiske journalist på et borgerligt dagblad. Men ikke alene det – journalisten vil ofte løb ind i praktiske problemer. Taktikken med at lade en anden udtale ens meninger er jo uholdbar i længden på et borgerligt blad. (fra Journalisten som socialist i Ikke et ord om ytringsfrihed)

Oploadet Kl. 22:57 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6407/trackback

8 Comments »

 1. Omvendt kan det også siges, med en enfoldig dumrød socialist som das Frau DDR Knudsen som led/leder på en borgerlig avis, ER uholdbart i længden, da das Frau DDR Knudsens eneste kvalifikation er og har været en rød-partibog og sin udryddelse af anderledes tænkende skribenter/journalister og en slet skjult menneskejagt og fyrings-lap trussel til de tilbageværende underkastede journalister!
  Berlinske overlever ikke Das Frau DDR Knudsen, den bliver en tillægs sektion til Pølletiken!

  Kommentar by li — 20. december 2008 @ 01:50

 2. Intet nyt under solen. DDR ude på Karl Marx Stadt i Ørestaden er ræverøde og mikronfonholdere for det yderste venstre..

  Jeg ville blive forarget, hvis jeg havde betalt licens til lortet endsige hørt eller set på støjsenderen – gudskelov er det ikke tilfældet og der er intet afsavn i fravalget..

  Kommentar by Onion — 20. december 2008 @ 02:26

 3. DR er ikke bare “ræverøde”. DR er i højeste grad også reaktionære og stivsindede neo grønne i og med at DR sexistisk kun lader mandlige imamer komme til orde i “DRonningen for en dag”. Indtil nu har to hankøns imamer fået ordet og ikke en eneste kvinde af slagsen. På den måde er DR med til at genindføre en gammel og forstokket form for kønspolitik. Men det kan ikke rigtig komme bag på nogen mere. Det var som bekendt også DR der hurtigt fik indført kvindelig TV-vært med religiøs sexistisk uniform.

  http://www.dr.dk/

  DR æder nogle religiøse reaktionære dogmer råt.

  Kommentar by Janne — 20. december 2008 @ 09:38

 4. SF som folkeskolens ramadanvogter:

  “I bund og grund er forskellen på jul og ramadan forbløffende lille.”

  h t t p://jp.dk/meninger/breve/article1549183.ece

  Kommentar by Janne — 20. december 2008 @ 10:10

 5. http://www.dr.dk/OmDR/Licens/Tilmeld_Frameld_Aendring/aendring.htm

  Kommentar by Nosferatu — 20. december 2008 @ 11:33

 6. Hvorfor kommer der ALDRIG et opgør???
  Hvorfor indrømmes det ikke?
  Hvorfor stilles de ikke til ansvar?
  Hvorfor bliver de aldrig fyret fra deres job?
  SYGT

  Kommentar by ramses-2 — 20. december 2008 @ 16:14

 7. #6 ramses-2

  Ja det er et meget godt spørgsmål, men den ene røde dækker vel over den anden kunne jeg forestille mig, spørgsmålet er mere hvorfor ikke det store flertal af befolkningen ikke for længst har krævet den propagandasender lukket og sprunget i luften.

  Gad vide om vi kan oprette en kontakt til Serberne så vi kan få dem til at stå for nedkastninger af våben og sprængstof nu fronten er rykket fra Kossovo og til Malmø.

  Kommentar by Whodares — 20. december 2008 @ 19:56

 8. ”Den eneste grund til at venstrefløjen endnu ikke er helt knust, er, at de borgerlige holder sig tilbage, fordi de stadig tvivler på, at de selv er ordentlige mennesker. Vi borgerlige sidder stadig med en fornemmelse af, at vi er dårlige mennesker, som vil de svagest stillede det endnu dårligere. Man skammer sig over sin egen borgerlighed – og det er ikke nødvendigt. Man er faktisk nødt til at stå ved sin identitet. Ikke tvunget til, men nødt til… Ellers kan man godt glemme det hele og vente på at blive afløst af en ny regering, ikke mindst fordi der er en masse ubefæstede sjæle derude. Og det endda i partiernes folketingsgrupper, som har svært ved at se forskel på retorik og indhold.” sagt af Christopher Arzrouni.

  Alt for mange borgerlige føler en sådan afmagt overfor venstrefløjens tåbelige argumenter, at de ikke orker at kæmpe ihærdigt imod. Som Vemmer siger: “Vi lyttede til dem, der var spændende, og dem, der var velformulerede og råbte højt, og det var altså dem, der var på barrikaderne, og det var også derfor, at det blev mere venstreorienteret end normalt var på det tidspunkt.”

  Blot tænk på opmærksomheden anarkisterne i Grækenland får, og i DK al den fokus ungdomshusbøllerne fik.

  Den snart sagt eneste borgerlige ‘modstand’ ydes kun i blogverdenen.

  Kommentar by synopsis-olsen — 20. december 2008 @ 22:17

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper