15. marts 2015

Trykkefrihedsselskabet 10 år: Virkelighed vs journalistik, Weekendavisens bekvemme positionering…

Højreorienteret er efterhånden blevet en etikette den journalistiske venstrefløj bruger om velorienterede. Flere har kommenteret Søren Villemoes’ karaktermord på Trykkefrihedsselskabet i seneste udgave af Weekendavisen, så lad mig nøjes med de positionerende ord – Dagbog fra en uriaspost (ikke online).

“På lørdag er det ti år siden, at Trykkefrihedsselskabet havde sin stiftende generalforsamling. I selskabets levetid har vi oplevet en Muhammedkrise, adskillige mordforsøg på bladtegnere, redaktører, journalister og forfattere. Alene i år har vi set terrorangreb mod en avis og et jødisk supermarked i Paris, og i København mod et ytringsfrihedsarrangement og en synagoge. I 2013 oplevede Lars Hedegaard selv et attentat, da en terrorist forklædt som postbud, forsøgte at skyde ham med en pistol. Det har ikke ligefrem skortet på episoder, der har kunnet bekræfte selskabet i sin eksistens-berettigelse. …

Da terroren ramte København 14. februar, havde mange svært ved at forklare, hvad der var sket. Men i Trykke-frihedsselskabet var det intet problem. Her havde man advaret om netop dette i et årti. …

Nogle gange skal man have tunnelsyn for at få øje på noget, andre først opdager sent. Mange vil formentlig i dag give selskabet ret i, at der vitterlig er en trussel mod ytringsfriheden fra islamisk side. En trussel de måske ikke anede, da Muhammedkrisen ramte Danmark, og mange gik tabt i procedurespørgsmål om ambassadørmøder og undskyldninger. I årevis har det været et betændt spørgsmål, indsmurt i kulturkamp.

Katrine Winkel Holm beklager sig over ‘positionisterne’. Folk, der ellers burde være enige med Trykkefrihedsselskabet om at forsvare ytringsfriheden, men som ikke vil kendes ved selskabet på grund af smålig, politisk positionering. Hun hævder, at selskabet er åbent for alle uanset politisk og religiøst ståsted. Men antologien dokumenterer, at selskabet ikke kan sige sig fri for at have bidraget til at gøre ytringsfriheden til et spørgsmål om meget andet end blot en demokratisk rettighed.

I Trykkefrihedsselskabet ser man ytringsfriheden uløseligt forbundet med kristendommen. … Det er muligt, at Trykkefrihedsselskabet teknisk set ikke har valgt et politisk eller religiøst ståsted. Men det er samtidig uomgængeligt, at de har en nationalkonservativ, kristen sjæl. …

Selskabet er vokset ud af en borgerlig, tidehvervsk modkultur, der følte sig trådt på af de kulturradikale i Dansk PEN. Denne følelse af at være uønskede af det gode selskab, i opposition til de herskende forestillinger og først med de grumme varsler, gennemsyrer selskabets ånd.

Efter Muhammedkrisen tiltrak foreningen en bred vifte fra centrum-højre, blandt andre politikere som Søren Pind og Naser Khader. Flere mediesager har siden destilleret selskabets medlemsbase. … Når man ser sig selv under angreb, er man mere tilbøjelig til at bære over med fejl indbyrdes. Det kan måske forklare, hvorfor man i miljøet omkring Trykkefrihedsselskabet har en nænsom (onde tunger ville sige apologetisk) omgang med og omtale af grupper og personer, andre ville opfatte som ekstreme. For eksempel byder antologien på to bidrag af leder af Pegida i Danmark, psykologen Nicolai Sennels. Sennels er kendt i internationale anti-islamkredse for en artikel, hvor han konkluderer, at muslimers genetiske arvemasse »uden tvivl« har taget skade af 1400 års indavl.

I antologien kan man også læse en artikel om den svenske kunstner Dan Park skrevet af Uwe Max Jensen. Her får man at vide, at Dan Park er blevet kritiseret for at have deltaget i demonstrationer med ‘højreorienterede’. Og der sættes spørgsmålstegn ved, om Park i det politisk korrekte Sverige »overhovedet kunne indgå i sammenhænge, som hans modstandere ville finde tilfredsstillende.« Det fortælles dog ikke, at der var tale om det nynazistiske Svenskarnas Parti.

(Weekendavisen, 13. marts 2015, s. 4, Dagbog fra en uriaspost)

“Man kunne sige at TFS’ eksistensberettigelse står og falder med om de har fat i den lange ende hvad angår analyserne af islam og ytringsfrihed… Ingen redaktionschef eller kollega til Søren Villemoes har dog delt denne prioritering, og anbefalet ham at opgøre Trykkefrihedsselskabets 10 år ud fra det faktuelle. Villemoes har tværtimod begået en jubilæumsartikel (‘Dagbog fra en uriaspost’, WA 13.3.2015, ikke online) der er ’so 2005′, hvilket vil sige at fingerpegning og karikeret gengivelse af TFS’ verdensbillede og bestyrelsens angivelige idiosynkrasier er comme il faut. I denne verden er 10-års statusopgørelse og analyse lig med placering af hovedaktørerne i de københavnske symbolanalytikeres økologi og indbyrdes klanfejder. I det Villemoes’ske univers er det således en kilde til indsigt at TFS blev grundlagt i ‘et røgfyldt kontor’ (associationerne er åbenlyse for enhver), og kan man ikke argumentere imod det overordnede kan man altid grine og gøre nar…” (LPFC på Snaphanen, 14. marts 2015)

“I en artikel fra i går i WA med overskriften ”Dagbog fra en uriaspost” ved Søren Villemoes godt, at han hellere må leve op til WA´s uudtalte forskrift om efterplapren af alle de andre, der ikke har set det rene liberale lys og dermed ubekymretheden om konsekvenserne af fortsat masseindvandring fra den tredje verden, ikke mindst den muslimske verden. … Ét sted et godt stykke henne i artiklen står der følgende: ”Mange vil formentlig i dag give selskabet ret i, at der vitterlig er en trussel mod ytringsfriheden fra islamisk side.” For resten af pengene er der tale om forsøg på lige dele latterliggørelse og intimidering.” (Morten Uhrskov, 14. marts 2015)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/64730/trackback

7 Comments »

 1. OT:
  Netavisen 180Grader udfører nu identitetscheck af nye brugere

  https://ksdha.wordpress.com/2015/03/16/netavisen-180grader-udforer-nu-identitetscheck-af-nye-brugere/

  Kommentar by KSD — 16. marts 2015 @ 09:17

 2. Højreorienteret betyder velorienteret. Tja. Man kunne også kalde det højorienteret, så de politiske fløje er de højorienterede og de lavorienterede. Plejer at stemme.

  Nåja og så i midten de mellemorienterede.

  Kommentar by Nils — 16. marts 2015 @ 10:27

 3. Tænk hvis Søren Villemoes fra Weekendavisen gad at bruge bare en 1/10 så meget energi på Danmarks og Vestens problem med islamisme og islamister, som han gør på de mennesker, der peger på problemet med islamisme og islamister. Villemoes er en tung stopklods, der gavner islamister der vil os og Danmark det ondt.

  Villemoes giver, som det ser ud, Trykkefrihedsselskabet ret i at islam er et problem for vores ytringsfrihed og hvad bruger han så sin ytringsfrihed til? Ikke til at kritisere islamismens indtog og styrke, og til at forsvare og passe på vores frihedsrettigheder, nej, til tværtimod til at høvle på kritikere af islamisme. Villemoes fremstår som en duks for islamisterne.

  Kommentar by Liva — 16. marts 2015 @ 10:32

 4. Det er jo sådan med alle de overfladiske sjovnalister og isislam så tolerante politiske korrekte, de tør ikke nævne det unævnelige islam, lizzom de heller ikke tør blande sig, hvis en flok muhammed sjakalen angriber en vandtro, det er jo kun en politisag!
  Fordi isislam har jo ikke noget med isislam at gøre, må vi jo forstå.

  Kommentar by li (islamonausea træt amatør DIGTER) — 16. marts 2015 @ 11:51

 5. Snaphanen havde denne kommentar i sporet:

  “ja, det er jo meget fornuftigt, hvorfor optræder han selv som en af dem? Hvem skal han please? Jeg ved, hans mor er (var?) medlem af Det Radikale Venstre, det var i 2001, hvor hun droppede mit bekendtskab efter jeg havde stemt DF.”

  Og jeg overvejer om freudiansk teori måske kan hjælpe til en forklaring.

  Søren V lider nok af kasterationsangst i forhold til sin mor. Evt er der opstået en skadelig moderbinding han ikke tør frigøre sig fra. Men der skulle jo findes udemærkede terapeuter. Og ellers kan han jo vende sig til Gud, måske bøn kan kurrere det.

  Måske han vil insistere på, at han mener som han mener af egen drift, men så har vi heldigvis teorien om falsk bevidsthed.

  Kommentar by Hans Und — 16. marts 2015 @ 13:26

 6. “Jeg er hverken højreorienteret eller venstreorienteret – snarere desorienteret” (Jesper Klein).

  Det må være der de Radikale befinder sig.

  Kommentar by Sigwar — 16. marts 2015 @ 20:35

 7. Min mor har aldrig været medlem af de radikale.

  Kommentar by Søren Villemoes — 26. april 2015 @ 15:24

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper