23. januar 2009

Jakob Feldt: “Meget af den vestlige journalistik er et forsøg på at forstå israelerne.”

For år tilbage blev det problematiseret, at tv-værterne ikke afspejlede befolkningssammensætningen. Få år senere var der flere med et ikke-dansk udseende på skærmen, hovedsageligt i den lettere afdeling, eksempelvis vejrudsigten. Nu er der så flere journalister på kanalerne, der ikke bare har et eksotisk udseende, men også er troende muslimer. Næste skridt er som Jakob Feldt åbent indrømmer – at skabe mere forståelse for muslimer globalt set.

Et klassisk fokus for Information – ‘Hvad betyder min religion for min journalistik?’ (16/1-09).

“Dansk Mellemøstdækning har hidtil været domineret af jødisk klingende navne. Men nu er en ny generation af talentfulde mellemøst-reportere med muslimsk baggrund på vej…

“Abdel Aziz Mahmoud, Jerusalem” Sådan skal TV-Avisens indslag om Israel-Palæstina konflikten afsluttet, hvis den dansk palæstinensiske journalist Abdel Aziz Mahmoud får sin store drøm opfyldt og bliver Danmarks Radios mellemøstkorrespondent.

“Når man har palæstinensisk baggrund og har fået at lov at vokse op i Danmark, så føler man sig privilegeret. Det er derfor, at det er mit mål at fortælle nogle historier fra Mellemøsten, som ellers aldrig bliver fortalt,” forklarer Abdel Aziz Mahmoud, som i dag arbejder som nyhedsvært på DR Update og kan skrive flydende arabisk, har stor kulturel indsigt og mangeårig interesse for tv-kanalen Al-Jazeera på CV’et, når han en dag skal ansøge om jobbet som mellemøstkorrespondent.

Hvor den danske mellemøstdækning hidtil har været domineret af jødisk klingende navne som Herbert Pundik, Hanne Foighel og Martin Krasnik, står en ny generation af ambitiøse unge journalister med muslimsk baggrund og tripper for at sætte deres præg på den danske udenrigsjournalistik.

På DR2 er Erkan Özden med tyrkiske rødder blevet vært på DR2 udland, dansk/pakistanske Simi Jan har bosat sig i Islamabad for at dække Sydøstasien for TV2, og Nagieb Khaja, som er søn af en afghansk gæstearbejder har lavet flere dokumentarfilm fra sine forældres hjemland.

Erkan Özden mener, at han har haft store fordele af sin muslimske baggrund og sit mellemøstlige udseende, når han har været sendt på reportagetur til Gaza og Vestbredden.

“Jeg har oplevet, at folk har sagt ‘hvis du ikke var muslim, så ville vi slet ikke tale med dig’.

[…]

Jakob Egholm Feldt, som er adjunkt ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, hilser den nye generation af journalister med muslimsk baggrund velkommen.

“At få flere korrespondenter med muslimsk baggrund, som oven i købet måske kan tale arabisk, vil kunne skabe større variation i skildringerne fra Mellemøsten. I dag har vi omkring fem korrespondenter, som kan hebraisk, men stort set ingen som kan arabisk, og araberne udgør altså over en kvart milliard mennesker,” siger han og påpeger, at mange af de danske Mellemøst-korrespondenter ubevidst er præget af deres personlige identifikation med Israel.

“Det betyder ikke, at de nødvendigvis er pro-israelske. Jeg opfatter for eksempel ikke Martin Krasniks reportager fra Mellemøsten sådan, men det er klart, at hans journalistik bærer præg af, at han har større indføling med israelerne og et større personligt netværk blandt dem. Meget af den vestlige journalistik er et forsøg på at forstå israelerne. Hvorfor gør de, som de gør, når de nu ligner os? Den tilgang har man i langt mindre grad til araberne, og det ville flere vestlige journalister med muslimsk baggrund måske rette op på,” siger han.

[…]

“Min familie var ude og demonstrere i lørdags, og de spurgte ikke engang om jeg ville med. Det ved de godt, at jeg ikke vil, fordi jeg er journalist,” siger Abdel Azziz Mahmoud, som også systematisk afviser at være medlem af pro-palæstinensiske grupper på Facebook eller at omtale sin brors støtteplade til fordel for ofrene i Gaza.”

Oploadet Kl. 16:40 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6493/trackback

17 Comments »

 1. “Jakob Feldt: “Meget af den vestlige journalistik er et forsøg på at forstå israelerne.”

  Javel ja. Hvor er det at læse?

  I dag har har jeg dog fundet en klumme under overskriften “Dødskulten” af Ulrik Høy i Weekendavisen. Den handler om de islamiske fascister i Hamas.
  Jeg kan fuldt ud tilslutte mig Ulrik Høys synspunkter.

  Kommentar by Johansen — 23. januar 2009 @ 16:54

 2. ” at han har større indføling med israelerne ”

  Journalistik er altså et spørgsmål om indføling i narrehattens verden. Ikke noget med sandhed og objektivitet og den slags grimme ting. Nix – nix: Kællingeagtig indføling. Føling som jøderne nok for alvor snart skal få at føle.

  For helvede hvor er mor Danmark syg. Hver en knogle – hvert organ i hendes engang så smukke krop er grebet af socialismens cancer. Jeg græder med den i min ungdom så prægtige dame. Der sørgede så godt for os alle, da hun var kommet sig over nazismen.

  Mvh. Børge.

  Kommentar by Børge — 23. januar 2009 @ 17:08

 3. Jeg kan personligt huske, hvordan TV2 havde udsendt Simi Jan(Paki) til Indien for at rapportere om angrebet på Mumbai i November 2008.

  Svarer lidt til at sende en pali til Israel, for at rapportere om det seneste barnemord et Kassam-raket havde sørget for.

  Og resultatet: På åben skærm påstod hun at BJP var et “HinduFascistisk” parti, og påstod at dette parti kunne finde på at starte optøjer mod muslimer og sprede rygter.

  BJP er et konservativt parti, som formentlig er blandt de partier i Indien der er mest pro-vestligt og mindst dhimmificeret. Partiet har både kristne, zoroastiske, buddhistiske, jainistiske, sikh og jødiske medlemmer.

  Det eneste “afvigende” ved dette parti er enkelte medlemmer som går ind for et forbud af halalslagtning af køer(og andre dyr), som er et helligt dyr, blandt mange af de religioner som har en indisk afstamning.

  Men mine spørgsmål: Hvad fik pakistansk/muslimske Simi Jan ud af at kalde dette parti for “hindufascistisk”?

  Og kan vi forvente lignende ting fra journalister, som har samme kulturelle baggrund som hende?

  Jeg er især bange for hvordan konflikterne med Balkan, Tjetjenien og Israel, som vi næppe har hørt det sidste til vil blive vendt og drejet så kristne, jøder og andre “afvigere” vil blive fremstillet som skurke i de danske stuer.

  Kommentar by T-Con — 23. januar 2009 @ 18:11

 4. Endnu et argument for at TV/radio stationer, herunder DR, skal opkræve betaling for det der rent faktisk bliver forbrugt,dvs. Pay-per-view.
  Det der åbenbart er i vente er en politisk propaganda kanal ,der under dække af at være en “overstatslig” institution ,der får Carte blanche til at indrive skat, udelukkende på grundlag af formodninger om “forbrugerens evt. skyld”.
  Det er en af de ting ved den borgerlige regering , jeg bare er så skuffet over, det opgør med smagsdommere, politisk korrekte journalister og andre professore, der bare fes ud ,som en lille ynkelig fjert, legemlig gjort af statsministeren,udenrigsministeren og den forige og nuværende ledelse af det “konservative” parti.
  De har misset en historisk chance for at gøre op med årtiers indoktrinering og tvangs kollektivisering men har efterhånden længe, fejlet på det groveste.

  Kommentar by PB — 23. januar 2009 @ 18:11

 5. ja selvhadet når groteske højder og foragten for os selv og vort land og samfund ligeledes. Udadtil overlader vi uden kamp vor selvråderet til EU-imperiet og indadtil befolker vi medier og opinionsdannende fora med danofobe femte kolonne folk. Jeg kender ikke ham der Feldt og tror heller ikke jeg ønsker at komme til det andetsteds end på den kommende slagmark.

  Kommentar by Knud Erik — 23. januar 2009 @ 20:00

 6. Jeg behøver sku ingen af DR’s mellemøsteksperter for at forstå Israel eller hvad der ellers foregår i det område.
  Disse eksperters fornemste opgave er at få sandheden fejet ind under fordomme. Muslimer har en lang kulturel tradition med den “lovlige løgn” og passer som fod i hose ind i DR’s koncept.

  Kommentar by Menig 442 — 23. januar 2009 @ 20:46

 7. Dansk journalistik er for Israel-venlig. Så har man hørt det med.

  Kunne det tænkes, at nogen nødtvunget identificerer sig med de israelske synspunkter fordi de er resonable og tager afstand fra Hamas’ mf.l. fordi de er barbariske?

  Kommentar by Kyrios — 23. januar 2009 @ 20:53

 8. For mig ser det ud som om DR og TV2 oftere ansætter journalister ikke med et dansk/vestligt view (referenceramme, erfaring, historie, kultur og bevidsthed) på verden, men journalister med et mellemøstligt view på verden og Danmark. Jeg vil godt have flyttet fokus tilbage – og dermed frem og ud.

  Store medier bruges i stigende grad til at flytte mellemøstlige konflikter til Danmark – i stedet for at vi ser på konflikterne i mellemøsten med vores optik og med vores erfaringer. Det er ikke globalisering af vores kultur der forekommer lige nu og det er ikke et blik på verden med vores øjne der forekommer – det er tværtimod mellemøstens view (og konflikter) der flyttes til Danmark – også i tak med den vedvarende indvandring fra netop mellemøsten. Vi ser det også i Gellerup hvor beboere har sagt at Gellerup er Danmarks Gaza.

  Kommentar by Janne — 23. januar 2009 @ 21:14

 9. Jeg mener selvfølgelig heller ikke at vi skal betale tvangslicens til at nurse DR og TV2 journalisters private (fuldstændigt irrelevante) religiøse præferencer. Det var så rigeligt at DR indædt forsøgte at indføre islamisk tørklæde på kvindelig TV-vært på et tidspunkt.

  Hvad med at der blev ansat verdslige tyske journalister, spanske og engelske journalister eller grønlændere eller amerikanere eller russere eller østeuropæiske journalister? Journalister der ikke går så meget op i at snakke om og skilte med religiøse dogmer.

  Kommentar by Janne — 23. januar 2009 @ 21:29

 10. Glimrende kronik i JP i dag om Gaza og det forvrængede mediebillede af de sindssyge religiøse forbrydere, der optræder under samlebetegnelsen Hamas:

  http://jp.dk/meninger/kronik/article1580348.ece

  “Den forfærdende sandhed er, at Gaza er et lovløst helvede på jord, og at Hamas bærer skylden. Al skyld. Opgiv enhver tanke om på den ene side og på den anden side,” skriver Poul Højlund i kronikken.

  Han er så for resten heller ikke journalist…

  Kommentar by Crass Børsting — 24. januar 2009 @ 07:54

 11. 9.Janne

  Nej, det mener jeg heller ikke vi skal!

  Men hvilke muligheder har vi for at slippe af den krog som DR har tænkt sig at hugge i folk om kort tid?

  Jeg kan ikke fordrage det DR står for og deres poliitiseren vil jeg ikke høre på.

  Bl.a. derfor har jeg ingen som helst ønsker om at skulle være indlagt til at tvangsbetale til dette mafiøse system.

  Der MÅ altså findes en grænse eet og andet sted for hvad DR kan tillade sig at tage i anvendelse overfor befolkningen for at få fingre i vores penge.

  Det er vildt forkasteligt at dette åbenlyse røveri kan foregå uantastet.

  Hvorfor har man ikke forlængst indført betaling efter folks brug af DR-kanalerne

  eller hvorfor, hvis man fortsat vil påstå at DR er en public service kanal, har man ikke sørget for at licensen betales over skattebilletten ?

  Jeg fatter det ganske enkelt ikke !

  Kommentar by Vivi Andersen — 24. januar 2009 @ 08:39

 12. 10.Crass Børsting

  Endelig nogen der skriver hvad mange tænker, at Hamas er befolket af ravende gale mennesker der bruger deres egen befolkning til eget formål.

  Hele denne Palæstinenser-sag har fra dag 1. været brugt af totalt skruppelløse muslimer.

  At dette har kunnet fortsætte er bl.a. takket være de årlige milliardstore donationer af euro og dollars fra USA og EU, der automatisk sættes ind på Selvstyrets konti.

  Samtidig har disse Pale-ledere den frimodighed med jævne mellemrum at stille i Bruxelles med hænderne fulde af ubetalte regninger som de selv har forårsaget, men ikke mener de kan/vil betale selv!

  Derfor overlades betalingen af disse til EU = OS, skatteyderne.

  Vidste vi, europas befolkninger, hvor mange milliarder vi sammenlagt hvert eneste år sender til Palæstinenserne tror jeg ikke vi ville være så passive, men kræve der skete noget konstruktivt nemlig at penge gik til det der oprindeligt var formålet.

  Men vi aner i realiteten ikke hvad der bliver af pengene – udover at det kan erfares by seeing, at det i hvert fald ikke er sådan noget som infrastruktur moneterne går til.

  Hamas er rent ud sagt forbrydere der har organiseret sig, foruden de også agere som dygtige bondefangere.

  Forbrydelserne begår de overfor deres egen befolkning – og bondefangeriet overfor samtlige ikke-islamiske lande der hvert eneste år velvilligt sætter store summer ind på deres konti.

  Kommentar by Vivi Andersen — 24. januar 2009 @ 09:02

 13. Jakob Feldt, endnu en i rækken af sindsforvirrede danskere.

  Kommentar by Fritz — 24. januar 2009 @ 10:04

 14. Denne her historie eller vinkel vil DR mfl- garanteret ikke røre med en ildtang.
  http://danzon.kimcm.dk/index.php/2009/01/22/rapport-ikke-flere-end-600-dr%c3%a6bte-i-gaza/

  Kommentar by PB — 24. januar 2009 @ 10:26

 15. -> Crass Børsting.

  Ja det er en fremragende kronik Poul Højlund har skrevet, så han skal nok få på hatten. Sådan og kalde de gode for jødehadere.

  Nu mangler vi så blot at supplere med en krads analyse af de kræfter, det danske hamass, der har sat Danmarks ulykke i værk, og vi mangler aviser med mod til at trykke det.

  Det kommer nok. Kan vi håbe. Hmmm? Mjahhh.

  Mvh. Børge.

  Kommentar by Børge — 24. januar 2009 @ 10:39

 16. “hvis du ikke var muslim, ville vi ikke tale med dig”

  Racisme

  Kommentar by DaLi — 24. januar 2009 @ 10:51

 17. 16.DaLi

  Det er et udsagn, men om det er sandt er en anden sag.

  Du ved, taqiyya og alt det der .

  Kommentar by Vivi Andersen — 24. januar 2009 @ 23:39

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper