27. marts 2015

Mads Brügger forlod mediernes røde kapeller: “… jeg fortryder at jeg ikke gik ind i kampen tidligere”

Mads Brügger har aldrig været en af de værste, men Danes for Bush (DR, 2004) var underlødig. Godt han har nu uigenkaldeligt har forladt det røde kapel. Pun intended. Bent Blüdnikow interviewer den sympatiske journalist i Berlingske – Den dag Mads Brügger holdt op med at være et pænt menneske (let ændret formatering).

(Mads Brügger i Det Røde Kapel, 2006; Foto: Ekkofilm.dk)

“Mads Brügger har engageret sig voldsomt i debatten om ytringsfrihed. Han har kæmpet for, at Radio24syv skulle være med til at arrangere en udstilling med den svenske kunstner Dan Parks billeder. Og senest har han en deltaget i opgøret i Dansk PEN, der kæmper for forfatteres rettigheder og ytringsfrihed, men som ifølge Mads Brügger er fodslæbende, når det kommer til at forsvare ytringsfriheden herhjemme. Opgøret ledte til, at forfatteren Birgithe Kosovic i sidste uge blev smidt ud af Dansk PEN og Mads Brügger meldte sig ud ved samme lejlighed i solidaritet med Birgithe Kosovic og fordi PEN, ifølge Brügger, ikke klart forsvarer ytringsfriheden. …

Når man kigger tilbage på dit liv, så fremstår der jo en klassisk progressiv historie. Ung ambitiøs mand fra velbjerget journalisthjem får straks arbejde i Danmarks Radio og har alle de rigtige progressive meninger om verden. Din første udsendelse var vist ‘Danes for Bush’ med den sædvanlige nedrakning af USA?

‘Ja, det er en tilståelsessag. Det er fuldstændigt korrekt. Det var sådan som ungdomsredaktionen var i DR. Det var god latin at være progressiv.’

Hvorfor ikke sige venstreorienteret?

‘Ja, jo, men jeg har aldrig oplevet politisk kontrol.’

[…]

Og Dan Park var en øjenåbner for dig?

‘Ja. For som Søren Pind sagde om Dan Park: ‘I Danmark beskytter vi kunstnere og ikke som i Sverige, hvor man fængsler dem.’ Det ville Radio-24syv lade komme an på en prøve. …’

Bekymrede det dig, at Dan Park er udlagt som en slags nazist og hatespeecher?

‘Det vil være for simplistisk at kategorisere ham sådan. Han går efter alle og ønsker at provokere og sætte normer til debat. Hans kunst er et totalangreb på hele det multikulturelle svenske samfund. Hvis han kun var gået efter jøder eller muslimer, så havde jeg fundet ham mindre interessant som kunstner. … Beskyldningen om at han er nazist har intet med sagen at gøre, men er et forsøg på at lukke debatten ned. Han er grænsesøgende og grænseoverskridende, men helt afgørende for mig var også, at han blev smidt i fængsel og at de svenske myndigheder endda lod 8 af hans værker destruere. Det er aldrig sket i Danmark og det var så graverende for mig, at jeg måtte reagere. Det skete jo for pokker i Sverige, lige på den anden side af Øresund.’

Sagen om Dan Park blev indledningen til Mads Brüggers beslutning om at engagere sig i debatten om ytringsfriheden og sagen førte i sidste ende til opgøret i Dansk PEN, der ikke ville støtte Dan Park-udstillingen.

[…]

Er det den gamle kulturradikale elite, som man også kalder Politiken-segmentet, der stadig har fast greb om kulturlivet?

‘Ja i en vis udstrækning. Men de fremstår i stadig højere grad realitetsbenægtende. De tager små skridt henimod en erkendelse af ytringsfrihedskampens vigtighed, men tager samtidig, så snart lejligheden byder sig, tre skridt tilbage. …’

Vågner du nogle gange med sved på panden, fordi du er havnet på samme fløj som Pia Kjærsgaard og Rasmus Jarlov og ikke med de pæne progressive folk fra Politiken?

‘Jeg fortryder ikke noget, men jeg fortryder at jeg ikke gik ind i kampen tidligere. Jeg havde ønsket at jeg havde gjort det for ti år siden.’

Hvorfor gjorde du det ikke for ti år siden? Der var Muhammed-krisen og vi andre vidste da godt, hvad det gjaldt.

‘Det var vel frygten for at blive udskammet og sat i bås med bestemte personer, som Pia Kjærsgaard eller Søren Krarup. Angsten for at ødelægge den gode stemning. Og det går virkelig hurtigt, når den dårlige stemning indfinder sig. I forbindelse med Dan Park-sagen kunne jeg næsten høre, hvordan dørene lukkede sig omkring mig.

Hvad er du blevet beskyldt for?

‘Jeg hører fra folk, at jeg nu pludselig bliver grupperet som højreorienteret og endda racist. Pludselig er man på det forkerte hold, fordi man forsvarer ytringsfriheden.

[…]

Du nævner DR?

Ja for DR har ladet sig fjernredigere af islamister og vover ikke at vise Muhammed-tegningerne. DR er en magtfuld institution med masser af penge og medarbejdere og alligevel lader de sig øjeblikkelig skræmme. Det er en skandale.'”

Oploadet Kl. 14:16 af Kim Møller — Direkte link14 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/65024/trackback

14 Comments »

 1. Nu er Mads Brügger jo en koldblodig fætter, Jfr. hans Nordkorea stunt, så hvem kan være sikker på at han ikke er ved at lave et barn på højrefløjen?

  Men eller er det godt gået. Det er trods alt kun et spørgsmål inden det slår igennem i hele befolkningen. Problemet er mest at det snart er for sent.

  Kommentar by Santor — 27. marts 2015 @ 14:52

 2. Der skal nok følge flere efter Mads Brügger. Han rammer hovedet på sømmet i det interview, og på et snart er det kun en lille marginaliseret gruppe der sidder og udskammer folk som er bekymret for hvilken vej det går.

  Som tiden går forstår flere af danskerne at racismeanklagerne ikke har noget på sig. Den retning multikulturen udvikler sig, afslører at alt ikke er som det burde være – det er som regel kun angsten der holder folk tilbage med at sige hvad de tænker.

  Kommentar by NulTolerance — 27. marts 2015 @ 15:29

 3. Det er godt gået hr. Brügger.
  Jens Martin Erikesen er også lidt træt af de mange danskere der insisterer på at undskylde og forklare hvad fanatiske muslimer mener:
  http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2603977/hvorfor-vil-hizb-ut-tahrir-ikke-fordoemme-vold-og-drab/

  Kommentar by mb — 27. marts 2015 @ 15:32

 4. Jeg har tilladt mig at være lidt optimistisk i mit forrige indlæg.

  Men det er udelukkende pga. det opløftende interview med Hr Brügger og at det snart er påskeferie. Ellers ser jeg jo normalt mere dystert på fremtiden.

  Kommentar by NulTolerance — 27. marts 2015 @ 15:35

 5. Desværre må vi konstatere at MSMedia mere og mere rimer på mafia.
  Media-mafiaen bruger gruppepres som våben, må vi forstå.
  Støt op om mafiaens agenda om det multikulturelle ellers er du færdig som journalist.
  Mange tror fejlagtigt at det er de klogeste af de klogeste der slipper gennem nåleøjet til journalistuddannelsen.
  Det er tilsyneladende forkert. Det er de rødeste af de rødeste der kommer ind.
  Folk som er parat til at politisere og manipulere. Lyve og bedrage.
  ”Kriminaliteten er faldende”
  Er der en whistleblower der kan fortælle hvor mange seerne og lyttere der er til nyhedsudsendelser i DR og TV2 News, tallet må være meget lavt, anstændige mennesker vil ikke holdes for nar.
  Privatisering er vejen frem.
  Mads Brüggger står forrest i køen når morgendagens journalister får ny arbejdsplads, lønnet af de anstændige, de pluralistiske, de smukke.
  De grimme må tage turen til Nordkorea. Mon ikke der bliver budt på gourmet mad, medens det udsultede folk kikker på?
  Løgnerpressen buldrer mod endestationen med ekspresfart.
  Ingen skal i fremtiden tvinges til at betale for noget man hader af hele sit hjerte.

  Kommentar by mister jones — 27. marts 2015 @ 15:41

 6. Små skridt for kapellanen. Giant step for MSM?

  Kommentar by tavsen — 27. marts 2015 @ 16:21

 7. Mads Brygger er cool

  Kommentar by Jon — 27. marts 2015 @ 16:53

 8. Privatisér DR så Danmark kan komme videre!

  Kommentar by Sigwar — 27. marts 2015 @ 17:13

 9. De sidste skal blive de første…

  Kommentar by Peter Andersen — 27. marts 2015 @ 18:37

 10. Endnu er er dumpet ned i virkelighedens verden.

  Kommentar by F. Santoro — 27. marts 2015 @ 22:10

 11. Det var en fantatisk rapportage i flere dele. Jeg husker den tydeigt. De var en rigtig underholdende trio, som via deres “guide” evnede at klarlægge de ufattelige sorger, nordkoreanere bærer rundt på.
  Mere stat = mere ulykke

  Kommentar by Nielsen — 28. marts 2015 @ 02:19

 12. Bedre sent end aldrig.

  Kommentar by Liva — 28. marts 2015 @ 09:06

 13. Undergrundsmedier om islamkritiske blogs er et rigtig godt ord. Det lyder cool og progressivt. Er progressivt. Men det viser også hvor meget magt islam allerede har i Vesten.

  Kommentar by Liva — 28. marts 2015 @ 09:09

 14. Nej, de venstreorienterede oplever aldrig politisk kontrol, men mange af dem udfører den.

  Mads vil alrig oplve politisk kontrol indenfor boblen fordi kontrollen sker udenfor boblen, dissidenter har ingen adgang. Dørene er lukkede, som han også selv oplevede.

  “Hvorfor ikke sige venstreorienteret?

  ‘Ja, jo, men jeg har aldrig oplevet politisk kontrol.’”

  Kommentar by Helmut Kohl — 28. marts 2015 @ 15:57

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper