31. januar 2009

Politiken: Sven Burmesters bog “kommer til at fremstå som en kedelig gang muslim-bashing”

Fra dagens Politiken. Anmeldelse af Sven Burmesters seneste bog – Civilisationskritik: Muslim – se til Kina (ikke online).

“Det kan godt være, at kineserne er kommunister, men de fandeme gode til at være kapitalister. Og det kan også godt være, at amerikanernes forbrug er alt for højt og skadeligt for miljøet, men det skal Obama nok få styr på – amerikanerne er jo desuden fornuftige folk. Hvad muslimerne angår, så er de så tyngede af deres religion, at alt, hvad der hedder politiske fremskridt og personlig frihed, for længst er røget på den mentale losseplads. Nogenlunde så kort lyder konklusionen i Sven Burmesters ‘En verden til forskel. Tre familier, tre civilisationer’.

Sven Burmester ved godt, hvad han taler om, for han bor både i USA, Kina og Egypten, og det meste af sit voksne liv har han tilbragt på tværs af kontinenter som tidligere vicedirektør i Verdensbanken og chef for FN’s befolkningsfond i Kina. Derfor kan man ikke bare afvise hans betragtninger og konklusioner som det rene opspind, selv om undertegnede havde lyst til det en hel del gange i løbet af bogens blot 120 sider…

Vi hører om madvaner, lokale traditioner, religion, sex, uddannelser, økonomi og politiske systemer. Præsenteret gennem familiefaren i Kairo, der undertrykker sin kone (han er jo muslim), en driftig familie i Kina… og en overvægtig familie i USA… Burmester er ikke bleg for at indrømme, at han synes, det er problematisk, at religionen spiller så markant en rolle i Egypten – og i den muslimske verden. Han synes, det er fantastisk, at kineserne slet ikke er optaget af religion, men har fået konfucianismen ind med modermælken og derfor er både arbejdsomme og velopdragne. Og selv om USA klart har sine svagheder, så er Amerika den ultimative rollemodel, når det handler om demokrati, integration og økonomisk frihed…

Burmesters betragtninger er interessante, men klinger på en eller anden måde hult… For det andet virker det påfaldende at sammenligne en muslimsk familie med en kinesisk og en amerikansk. Hvorfor ikke en egyptisk familie, der så også er muslimsk? Ved at tage udgangspunkt i islam, kommer bogen til at fremstå som en kedelig omgang muslim-bashing. Det virker, som om Burmesters reelle formål med bogen er at slå muslimer oven i hovedet og fortælle dem, at de skulle tage og lade sig inspirere af kineserne. Og skrue lidt ned for den religion.

 • 31/1-09 Kristeligt Dagblad – En fodnote (kræver login; anm. v/ Henrik Jensen).
 • Oploadet Kl. 10:26 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6514/trackback

  11 Comments »

  1. Hvem har skrevet anmeldelsen i politiken ?

   For det er da en bizar kritik der rettes i slutningen.

   Kommentar by Superman — 31. januar 2009 @ 11:21

  2. Er det ikke noget med at det er mainstream islam selv der ophæver de nationale grænser, og definerer en person som muslim først, nationalborger siden?

   120 sider lyder som et meget lille format for emnekredsen. Man kan vel ikke forvente den store dybde, og omvendt forvente at der er masser af løse ender at angribe. Men at fokusere på muslimbashing er hvist en udløber af det som Anne knudsen skriver om ovenfor – moralsk panik.

   Kommentar by Joiker — 31. januar 2009 @ 11:51

  3. Jamen, altså, som det nu hedder, det kræver da overhovedet ikke 120 sider, for at konstatere det, som ethvert lægt fjols selv kan iagttage: det er alle andre steder, end i de muslimske lande, at den økonomiske, videnskabelige, samfundsmæssige, demokratiske (you name it) udvikling sker.
   At konstatere det kaldes i dag Islambashing.

   Kommentar by Andreas — 31. januar 2009 @ 13:19

  4. “Det virker, som om Burmesters reelle formål med bogen er at slå muslimer oven i hovedet og fortælle dem, at de skulle tage og lade sig inspirere af kineserne. Og skrue lidt ned for den religion.”

   Det lyder som et særdeles fornuftigt formål.

   Kommentar by Nils — 31. januar 2009 @ 17:06

  5. 4.Nils

   Jep, det gør det nemlig.

   Men samtidig er Burmester realist så han ved det er det sidste folk med pompøst selvovervurderede egoer har lyst til.

   At begynde at overveje om det ikke var mere hensigtsmæssigt, at lade noget rationalitet komme ind i billedet kan der ikke blive tale om.

   Næe, det er den ikke-islamiske del af verden der skal smide rationalitet, objektivitet og pragmatisme overbord og implementere Allahs herligheder i stedet for, for det er der alle herligheder befinder sig.

   At Allahs soldater ikke selv kan se forskellen på de islamiske lande og deres befolkningers tilstand – og så de ikke-islamiske…….

   At slå muslimer oven i hovedet, jamen det behøver hverken Burmester eller andre at gøre, Politiken, for det klarer de Rettroende, Rene langt, langt bedre selv!

   Kommentar by Vivi Andersen — 1. februar 2009 @ 04:56

  6. OT

   Jeg glemte at henvise til denne interessante artikel,” Gaza crisis lessons”, skrevet af egyptiske Abdel-Moneim Said, om Egypten og Gaza/Israel striden.

   http://groups.yahoo.com/group/MewBkd/message/37504

   Kommentar by Vivi Andersen — 1. februar 2009 @ 05:11

  7. “Det virker, som om Burmesters reelle formål med bogen er at slå muslimer oven i hovedet og fortælle dem, at de skulle tage og lade sig inspirere af kineserne. Og skrue lidt ned for den religion.”

   Det lader til at minaretavisen Politikens religiøse politi ikke har det så godt med at også muslimer skal have lov til at sige: Rend mig i traditionerne. Men selvfølgelig skal muslimer det.

   Kommentar by Janne — 1. februar 2009 @ 08:26

  8. “Derfor kan man ikke bare afvise hans betragtninger og konklusioner som det rene opspind, selv om undertegnede havde lyst til det en hel del gange i løbet af bogens blot 120 sider”

   Ja, det er tydeligt at anmelderen helst ville afvise det hele. Men det går ikke. Fakta er alt for tydelige. Der er begyndt at ske en langsom, men sikker bevidsthedsændring, også blandt pingerne inden for medier og akademikere. De vil ikke indrømme det endnu, men de har efterhånden fået øje på islams problemer.

   Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 2. februar 2009 @ 08:44

  9. “Muslim-bashing” ???
   Nej, hvor de kan på Politiken.
   Burmester siger sandheden om nogle ting. Det må helst ikke komme ud.
   Sygt.

   Kommentar by ramses-2 — 2. februar 2009 @ 13:42

  10. Jeg hørte Sven Burmeister her til aften i radioen i anledning af hans nye bog. Det var noget af det mest fornuftige, jeg længe har hørt. Eneste løsning på verdens problemer er, at vi skal være færre. Dvs. børnebegrænsning i alle lande, og ingen hjælp til dem der ikke vil.

   Kommentar by JV — 2. februar 2009 @ 21:29

  11. Sandheden om ideologien islam gør ondt på de røde og de radigale islamleflere.

   Kommentar by Poul — 2. februar 2009 @ 21:51

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper