18. februar 2009

Uro i Euroland

Fra Økonomisk Ugebrev – Frygt for EUR-kollaps udskyder dansk deltagelse.

“Dansk tilslutning til EUR-samarbejdet bør ud fra en økonomisk-politisk vurdering udskydes indtil videre, vurderer international analytiker overfor Økonomisk Ugebrev.

Flere internationale finanshuse vurderer, at det monetære samarbejde i EU vakler faretruende og er ramt af de største økonomiske og politiske spændinger siden dannelsen for godt ti år siden. Dermed bør de hjemlige debatter i det politiske miljø om dansk deltagelse i det monetære samarbejde også tages helt af bordet, lyder vurderingen. Det vil være hovedløst at tilslutte sig EUR-samarbejdet nu, hvor der er uro på de finansielle markeder, og hvor der er risiko for, at enkelte EU-lande trækker sig fra samarbejdet, går bankerot eller bliver sat under administration.

Derfor fraråder seniorpartner Niels Jensen fra det Londonbaserede finanshus ARP (Absolute Return Partners, www.arpllp.com) på det stærkeste dansk
tilslutning til EUR-samarbejdet i øjeblikket…

“Jeg kan ikke se, at Danmark har noget at gøre der nu,” siger Niels Jensen… Niels Jensen påpeger – på linie med flere andre eksperter – at der i øjeblikket er enorme spændinger mellem deltagerlandene i det monetære samarbejde. Dele af det finansielle marked drøfter nu åbent muligheden for, at EUR-samarbejdet bryder sammen… Når der overhovedet er tale om, at nogen måske træder ud af EUR-samarbejdet, så er det ikke fordi EUR-kursen kommer mere eller mindre under pres, men simpelthen fordi der er så store spændinger mellem de enkelte medlemslande, at det er mere, end systemet kan bære…

Umiddelbart godt nyt, men økonomer er fagnørder og politikere tænker ofte kortsigtet, så det er langt fra sikkert spændingerne Euro-landene imellem modvirker det overordnede projekt. Tværtom vil den igangværende krise, i visse kredse være et selvstændigt argument for et stadig snævrere EU. Euro’en kommer kun til at fungere optimalt, hvis nationalstaterne underordnes EUs politisk-føderale projekt. Det at have en selvstændig valuta, kan derfor ikke gøres op i kroner og øre.

Oploadet Kl. 16:53 af Kim Møller — Direkte link16 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/6567/trackback

16 Comments »

 1. OT
  Kim Møller …
  Jeg vil bare gøre dig opmærksom på denne underlige side, jeg kom ind på (i dag), da jeg ville ind på Uriasposten her.

  [fjernet link]

  Kommentar by Leh — 18. februar 2009 @ 17:10

 2. Her for en lille uges tid siden, fattede jeg efter indtagelse af beroligende medicin mod til at høre på en debat på DR-tv om Danmarks indtræden i euroen mellem Auken og Messerschmidt.

  Det gik, for lige så dum og uforberedt Auken var, lige så velforberedt og velgennemtænkt var Messerschmidt.

  Auken mente, at det eneste rigtige var at lænke Danmark til en synkende socialistisk betonklods. Messerschmidt mente at frihed var det bedste.

  Hvordan er vi kommet så langt, at vi kan bilde folk ind, at penge kommer af at være en del af et kommunistisk sammenrend og ikke af arbejde?

  Mvh. Børge.

  Kommentar by Børge — 18. februar 2009 @ 17:26

 3. Må jeg have lov til at henvise til min egen ydmyge blog, hvor jeg linker til to gode artikler, der forudsiger EU’s og Euro’ens snarlige farvel…

  Kommentar by Michael Sjøberg — 18. februar 2009 @ 17:37

 4. Og den nu danmarksberømte Peter Schiff skrev jeg om allerede i november 2008.

  Kommentar by Michael Sjøberg — 18. februar 2009 @ 17:39

 5. Der er ikke ændret afgørende siden de økonomiske vismænd skrev:

  “Spørgsmålet om Danmarks medlemskab af ØMU’ens tredje
  fase er i højere grad et spørgsmål om politiske overvejelser end
  om snævert økonomiske aspekter.”

  Fra side 124 i

  http://www.dors.dk/graphics/Synkron-Library/Publikationer/Rapporter/For%E5r_2000/kap2.pdf

  Kommentar by Ole — 18. februar 2009 @ 17:39

 6. -> Leh

  “Jeg vil bare gøre dig opmærksom på denne underlige side, jeg kom ind på (i dag), da jeg ville ind på Uriasposten her.”

  Kender godt siden, men selvom det er en klar overtrædelse af reglerne, vil blogspot kun fjerne den såfremt det går igennem advokater og amerikansk lovgivning. Jeg gider ikke bruge tid og penge på det, når siden så bare kan kopieres over til anden udbyder. Kan være jeg en dag får nok, og tager den store injurie-tamtam, men den slags suger god blogtid, og min tid er vigtigere end deres.

  Mere om sagen herunder.

  http://www.uriasposten.net/?p=6487 (om Lady-in-Red/Carl-Erik Zølck)

  http://www.uriasposten.net/?p=6062 (om Urius Oregon-projektet, inkl. siteliste)

  Kommentar by Kim Møller — 18. februar 2009 @ 17:50

 7. >1

  Hmm, den er ækel. Den er nok fra venstrefløjen, og lidt phishing-agtig.

  Det absurde i det absurde. Ytringsfriheden bliver brugt til at spamme dem man ikke ønsker at høre på, ved at ,,kopiere,, deres hjemmeside.

  Det bekræfter igen, at for at have en debat, må man overholde en eller anden form for hæderlighed. -Som jo igen var emnet for de fantastiske tegninger. Var de hæderlige, eller var de ikke?

  De var hæderlige. Denne ,,kopiering,, er ikke.

  Og ved at forvirre alle, kan man smadre debatten og lede de flygtige læsere på vildspor. Der er åben krig, nu også på bloggene.

  Pt, bruger DK 750 mio. på krigen i Afghanistan og Paktistan har lige sagt JA, til at indføre sharia i Swat-dalen! Det er totalt absurd.

  On Topic:

  EU er døende.
  Dels er de fleste landes befolkninger stærkt på retur demografisk, bortset fra deres muslimske mindretal, der har trippel fødselsrate.

  Dels kan de fleste lande i EU ikke overholde EURO-aftalerne, især ikke på grund af krisen.

  Men EU har altid handlet om at lave en diktatorisk-mega-stat. Og det vil de holde fast i til sidste blodsdråbe.

  Vaclav Klaus i Tjekkiet, håber på et nej til Lissabon, og vil forhale processen så meget han kan, men parlamentet er vist for Lissabon… ( betalt af hvem? )

  Gud ske tak og lov, for at vi IKKE er med i EUROen, så behøver vi ikke gå helt ned med de andre. Det bliver et totalt rivegilde. Æde eller blive ædt.

  Men det er stadig perfekt for islamiseringen af Europa, at de røde i EU slås med hinanden og med medlemmerne. Pengene fosser ud af kasserne til alt muligt kludetæppepolitisk BS.

  Og husk nu, hvordan DR var så vilde med at forarges over at Danmark ikke var med i EUROen siden november sidste år – nu hvor krisen har ramt os!! Glem det ikke. Snerpede, var de, hovne, fornærmede, selvretfærdige, delte skam ud til højre og venstre…. Og se så nu: Pinlig tavshed og bakgear.. ha ha..

  SÅ:

  Boykot:

  EU, DR, FN, TV2, ISLAM og dens multi-mafia, Psykiatrien, Ungdomshuset, MSM, Paktistan. – Listen bliver længere og længere..

  Kom ikke og sig det ikke er spændende tider vi lever i!
  ( Hitler ville have gneddet sig i hænderne og gået i aktion, hvis han levede nu ) PS. Hitlerkortet er et must.

  Kommentar by Solipsisyfos — 18. februar 2009 @ 17:52

 8. #2. Børge.
  Det var vist også i det DR indslag at Auken, supleret af Asger Aamund, var i offensiven, argumenterende for at “vi” på grund af “signalværdien” skulle tilslutte DK til euroen!
  Helt ærlig, signalværdien i at ofre et (endnu) nogenlunde fungerende land, beboet af ca. 5,3 mill. mennesker, på EU’s alter?
  Hvad tænker de på?

  Kommentar by PB — 18. februar 2009 @ 18:43

 9. Det knager og brager i euro-konstruktionen

  http://jyskebank.tv/012319272401650/det_knager_og_brager_i_eurokonstruktionen

  Håber sgú at det hele ramler.
  Verden har brug for en ny start.

  Mvh. Vigilius Hafniensis

  Kommentar by Vigilius Hafniensis — 18. februar 2009 @ 18:47

 10. Hvem husker ikke Euro afstemningen i 2000, og alle de katastrofescenarier, der blev oprullet af den daværende
  Suck.Dem og Radigale regering hvis og i fald den danske
  vælgerskare ikke fulgte deres klippe-klare anbefaling?

  Uha vi risikerer jo ikke at sidde med ved bordet og få indflydelse…
  hvem køber det igen?

  Kommentar by Winston — 18. februar 2009 @ 19:41

 11. DR P1morgen bragte i dag et interessant Euro-interview med en dansker i London, Niels Jensen – han forudså bla., at der inden længe indføres en ‘over-Euro’ hhv. ‘under-Euro’ (min terminologi – husker ikke, hvilke etiketter, han anvendte)
  Indslaget kan høres via denne side – ca. 25 minutter fra begyndelsen:
  http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2009/02/18/120917.htm

  Kommentar by Hans Henrik Hansen — 18. februar 2009 @ 21:34

 12. 7.Solipsysifos

  Pengenes fossen ud af EU-kassen har bl.a. retning af de islamiske Middelhavslande.

  Ingen af eurokraterne har tænkt sig at stoppe strømmen af milliarder af euros der flyder ind på disse landes konti.

  De europæiske lande kan gå rabundus eller ej – men der SKAL være penge til disse islamiske lande !

  Helt ærligt……..hvad bilder disse eurokrater sig egentligt ind ?

  Kommentar by Vivi Andersen — 18. februar 2009 @ 22:58

 13. @10 Winston
  Ja, jeg husker udmærkede den tomme cykelhjelms! Nyrup Rasmussens modbydelige trussel om, han ikke kunne garantere efterlønnen! nå, nej det var senere ;-) nej, den tomme cykelhjelm truede os med, at han ikke kunne gøre noget ved alle de ulykkesageligheder der ville ramme os, hvis vi ikke sagde ja, det gjorde vi heldigvis ikke, og økonomien havde det aldrig bedre efter nej’et.
  Sikke en fejlvurdering af en Statsminister, MEN det er det jeg har sagt altid, lyt til socialdemokraterne og stem modsat, så har du gjort det rigtige, og det har aldrig slået fejl.
  Jo, jeg husker desværre også skolegårdsvagten, den middeldumme taske Jelved, der var så bange for ikke at nå toget, mod afgrunden!!!
  Ja, og den usle Jelved ville være statsminister og sidde med ved et bord, hvor stemmeretten ville svare som en skrædder i helvede! og alligevel blive underkuet af ikke folkevalgte EF-dommere, der har fri fortolkningsret pga løstformulerede lov-tekster, ja, juhu! hvor det går! omkring togafgange og spiseborde! Nu også med islamisk menu-kort over ytringer!
  Jeg har kun et at sige, stem NEJ og atter NEJ til alt EU halløjet, for ellers er det din egen skyld, at du bliver voldtaget af iSLAM!!!!

  Kommentar by li — 19. februar 2009 @ 03:21

 14. […] Eller på bloggene […]

  Pingback by Euroen, Unionen mod kriser og virkninger af den internationale konkurrence « Danmark — 19. februar 2009 @ 15:13

 15. HVIS MAN VIL KENDE NOGET REELT TIL EUROEN SOM VÆRN MOD KRISER, KUNNE MAN KLIKKE:

  Euroen, Unionen mod kriser

  Jeanne

  Kommentar by Jeanne — 19. februar 2009 @ 15:18

 16. http://jp.dk/arkiv/?id=1586397&jp_user_id=16767G2638E3D12456

  Til lykke med mistilliden
  LONE ANDERSEN

  29.01.09

  Euroen fylder 10 år og er midt i sin hidtil værste krise. Der er dyb
  mistillid til lande som Grækenland, Italien og Spanien. Men ingen tør
  tro det utænkelige – at disse lande tvinges til at trække sig ud af
  samarbejdet og til at genindføre drakmer, lire og pesetas.

  Det skulle ellers være så festligt: Euroen fyldte ved årsskiftet 10
  år, og sådan en rund sag skal da fejres.

  Men stemningen er bare ikke lige til det, for euroen er også i dyb
  krise. Det mener i hvert fald rigtigt mange med forstand på den slags.

  Det mest klare bevis på, at der sine steder hersker dyb tvivl om
  styrken i det fælleseuropæiske økonomiske projekt, skal man til
  Grækenland for at finde.

  Ekstra spektakulært blev det i december, da folk ved store
  demonstrationer tilkendegav deres forargelse over, at politiet havde
  skudt en 15-årig dreng ved en demonstration. Men utilfredsheden havde
  ulmet længe over den græske regerings økonomiske politik og den store
  arbejdsløshed i landet.

  At det ikke kun er befolkningen, der er utilfreds med økonomien,
  fremgår tydeligt at den rente, som investorer vil have for at låne den
  græske regering penge. Selv om Grækenland er med i euroen og dermed
  med i den pagt, hvor nationerne lover stabilitet ved at forpligte sig
  til at begrænse underskuddet på de offentlige budgetter og på den
  offentlige gæld, kræver investorerne en betydelig risikopræmie på de
  statsobligationer, som den græske regering udsteder for at skaffe
  penge til underskudsøkonomien.

  Eurolandene har givet hinanden håndslag på, at underskuddet på deres
  offentlige budget højst må udgøre 3 pct. af den samlede økonomiske
  aktivitet i landet, målt som bruttonationalproduktet, BNP. Grækenlands
  underskud forventes ifølge EUkommissionen at nå 3,75 pct. i år og
  stige yderligere til over 4 pct. næste år.

  Det sætter præg på landets gæld. Egentlig må eurolandene maksimalt
  have en gæld på 60 pct. af BNP. EU-kommissionen forventer, at
  Grækenlands offentlige gæld vil vokse fra 94 pct. af BNP i år til 98,4
  pct. i 2010.

  Det er alvorligt. De ildevarslende nøgletal fik i midten af januar det
  anerkendte kreditvurderingsbureau Standard & Poor’s til at sænke den
  karakter, der bestemmer landets kreditværdighed. Ud over den
  umiddelbare ydmygelse koster det også masser af penge. Hvor investorer
  vil låne Tyskland penge på 10-årige statsobligationer for en rente på
  2,99 pct., vil de i øjeblikket have omkring 5,75 pct. for at låne den
  græske stat penge.

  Det er uhørt ifølge Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business
  School. Han mener, at renteforskellen afspejler, at man betragter det
  som en reel risiko, at den græske økonomi kommer ud for noget drastisk
  – det være sig, at landet ender i en situation, hvor det ikke kan
  betale lånene tilbage, eller det utænkelige, at Grækenland beslutter
  sig for trække i den ultimative håndbremse og trække sig ud af euroen
  for at gå tilbage til drakmer.

  Det sker ikke. Det er alle enige om. Men tænk hvis nu.

  Situationen bliver desto værre af, at det ikke kun er Grækenlands
  økonomi, som er syg. Spanien, Italien og Portugal er også ramt. Også
  her forlanger investorer en betragtelig risikopræmie for at låne
  regeringerne penge.

  Cheføkonom Helge Pedersen, Nordea, vil ikke underkende de økonomiske
  problemer, som de sorte får i Euroland er røget ud i. Men han afviser
  ligesom Jesper Rangvid, at der er reel risiko for, at de forlader
  eurosamarbejdet. Helge Pedersen peger på, at den monetære union,
  euroen, er et afgørende skridt på vejen mod det store mål, den
  politiske union i Europa.

  Kommissionen har da også for nogle år siden lagt en kattelem ind i
  stabilitetspagten ved at tillade, at et land midlertidigt overtræder
  grænserne for budgetunderskud og gæld.

  At træde ud af eurosamarbejdet vil også give et land som Grækenland en
  meget kortfristet glæde. Umiddelbart skulle ideen med at træde ud være
  at kunne devaluere landets valuta. Det ville gøre græske varer
  billigere og mere konkurrencedygtige i forhold til eurolandene, og det
  taler for, at landets økonomi ville få det bedre. Men den græske rente
  ville stige markant, fordi landets svære økonomiske problemer ville
  blive stillet til skue for enhver.

  Men der bliver i de kommende år i den grad brug for de ekstraordinære
  dispensationer fra de aftalte krav.

  EU-kommissionen kom for omkring 10 dage siden med en prognose for
  økonomien i Euroland i de kommende år. Det er deprimerende læsning,
  både for de mest udsatte lande og for hele Euroland.

  Som der står i forordet: »Betingelserne på de finansielle markeder
  forværredes i halsbrækkende tempo sidste efterår, og det forstærkede
  den globale økonomiske nedtur. Penge, interbankrenter (de renter, som
  bankerne låner penge af hinanden til, red.) og lånemarkeder faldt fra
  hinanden midt i et kollaps af tillid blandt markedsdeltagerne.«

  Og det bliver værre, tror kommissionen. I prognosen forudser
  økonomerne, at adskillige medlemslande vil overskride eller forblive
  over 3 pct.-grænsen for budgetunderskuddet i 2009, og med de udsigter,
  der er for verdensøkonomien og den europæiske økonomi, vil de
  formentlig forværres i 2010.

  I en analyse skriver Danske Bank, at alene den hjælpepakke, som EU har
  vedtaget, vil forværre budgetterne betydeligt. Pakken er i første
  omgang på i alt omkring 200 mia. kr., men dertil kommer, hvad den vil
  gøre ved væksten i eurolandene og dermed de offentlige budgetter.

  Selv om ingen økonomer for alvor vover at tro, at der faktisk er
  eurolande, der må kaste det store valutariske håndklæde i ringen, er
  de sikre på, at det bliver en indædt diskussion de kommende to år. For
  eurosamarbejdet står i den værste krise, siden møntfoden blev født for
  godt 10 år siden.

  Det påpeger også cheføkonom i Merrill Lynch Gary Dugan. Han tror, at
  der bliver højlydte diskussioner i EU-medlemslandene, efterhånden som
  det går op for politikere og borgere, at det ikke er for sjov, når man
  forpligter sig til et så tæt og stort samarbejde, som euroen er.

  Jesper Rangvid mener, at det faktisk er første gang, eurosamarbejdet
  for alvor bliver testet. At valutaen og samarbejdet har svagheder, og
  at der nogle steder er en dyb mistillid til, at alle kan udvise den
  nødvendige disciplin, viser den merrente, som Grækenland og de andre
  hårdt prøvede økonomier i Sydeuropa lider under

  Kommentar by Jeanne — 19. februar 2009 @ 17:48

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper