6. maj 2015

Kong Chr. X ville forsvare nationen: “Derfor kom han heller ikke godt ud af det med radikale ministre…”

Initiativtager til Den Republikanske Grundlovsbevægelse er radikale Zenia Stampe. Kongeblå kronik af Kasper Elbjørn og Henrik Gade Jensen i Berlingske – Den standhaftige konge.

“Når vi 4. maj om aftenen sætter lys i vinduet, og næste dag flager for Danmarks befrielse, mindes vi først og fremmest modstandsfolkene, der trodsede politikernes advarsel mod sabotage og kæmpede for et frit Danmark.

En af dem, der sjældent fremhæves i Mindelunden, når en toppolitiker eller statsministeren holder årets mindetale, er Christian X. Kongens valgsprog var ‘Min Gud, mit Land, min Ære’. Som den militær- og modstandsmand, han var, levede han op til sit valgsprog på linje med de få, der egenhændigt udøvede sabotage mod tyskerne i de mørke år under Besættelsen.

Politikernes holdning til modstandsbevægelsen kan bedst opsummeres i det ‘cirkulære’, som socialdemokraterne udsendte 2. september 1943 til Socialdemokratiets organer og fagbevægelsen. Her forsvarede den konstituerede formand Alsing Andersen samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Han kaldte modstandsbevægelsen for ansvarsløse ‘chauvinister og kommunister’. Chauvinister var dengang et nedsættende ord for konservative… Kong Christian X blev naturligvis ikke nævnt i cirkulæret, selvom han ligesom Christmas Møller havde en ganske anden opfattelse af Besættelsen end regeringen.

[…]

Vi ved fra Knud V. Jespersens fremragende ‘Rytterkongen’ (Gyldendal, 2007), at Christian X ligesom Christian IV var stærkt religiøs og overbevist om, at hans mission i livet var at sikre Danmarks skæbne og forsvare nationen. Derfor kom han heller ikke godt ud af det med radikale ministre i Staunings regering fra 1929, som dengang var erklærede antimilitarister, der ikke ville forsvare Danmark. Da Danmark blev besat 9. april 1940, sagde han efter sigende om morgenen til den radikale udenrigsminister P. Munch: ‘Så er det endelig lykkedes Dem at køre denne nation i sænk’. Da Danmark havde kapituleret, illustrerede Christian X tydeligere end nogensinde sin modstand mod samarbejdspolitikken ved sin daglige ridetur gennem København. Med den manede kongen ikke kun til besindighed hos tyskerne, der trods alt havde en vis respekt for den gamle konge og frygtede en ukontrollabel situation fra danskernes side, hvis der blev krummet et hår på Christian X’s hoved. Han bibragte også tryghed hos en befolkning, hvis folkevalgte politikere havde kapituleret både militært og moralsk, og allerede et år inde i Besættelsen diskuterede Danmarks rolle i en storeuropæisk planøkonomi med Nazi-Tyskland som centrum. …

Kongens moralske og ikke mindst økonomiske støtte til især modstandsgruppen Dannevirkes arbejde må have været en torn i øjet på samarbejdspolitikerne, der foretrak den mere medgørlige kronprins. … Men kongens mest heltemodige stund var alligevel i forhold til de danske jøder.

… under et møde med Vilhelm Buhl, der få måneder senere overtog statsministerposten, der er gengivet i ‘Min fars flugt’ (Berlingske, 2013), foreslog kongen, at hvis danske jøder som i andre europæiske lande blev bedt om at bære Davidstjernen på tøjet, mente kongen, at vi bedst imødekom kravet ved, at alle bar Davidsstjernen. Finansministeren indskød, at det jo altid var en udvej. Det blev imidlertid aldrig aktuelt. Til gengæld kom kongen fortsat løbende i synagogen for at vise sin solidaritet, ligesom det for nylig kom frem i en afhandling af den dansk-israelske historiker Dan Kaznelson, at kongen gav penge til jødetransporterne i 1943.

Det kræver mod at kalde ondskaben ved rette navn og bekæmpe den. Det er to discipliner, der gør kong Christian X til en af de få, men tapre modstandsmænd, vi bør mindes i dag.”

Oploadet Kl. 06:31 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/65927/trackback

11 Comments »

 1. Angående Buhls møde med Christian X, lavede Ragnvald Blix senere (10. januar 1942) denne tegning, hvor det istedet er Stauning, der taler med kongen.

  Kommentar by MartinH — 6. maj 2015 @ 08:17

 2. Faktisk fremgår det af ‘Rytterkongen’, at Christian X. i al væsentligt støttede samarbejdspolitikken og at det endog var ham, der foreslog, at den tysk-venlige radikal Scavenius indtrådte i regeringen.

  Videre fremgår det af ‘Rytterkongen’ at Christian X. stærkt misbilligede modstandsbevægelsen.

  Modstandsgruppen ‘Dannevirke’ har mig bekendt aldrig eksisteret. Derimod støttede Christian X. Dannevirkebevægelsen (i hvert moralsk), der virkede i årene efter første verdenskrig.

  Videre har Dan Kaznelson ikke påstået, at kongen gav penge til jødetransporterne. Han har hævdet, at Christian X. muligvis kan have gjort det.

  Alt i alt en underlødig kronik, de to CEPOS-folk dér har begået.

  Kommentar by Martin Kasler — 6. maj 2015 @ 08:48

 3. Sabotør i Dragør

  I anledning af 70 året for Besættelsens afslutning er det værd at mindes de få modige, som turde tage kampen op mod overmagten.

  Disse modige mænd og kvinder kom fra alle egne af landet.

  I Dragør har vi blandt os en ældre hvidhåret herre, som var med i orkanens øje.

  Han var tæt makker til Flammen og Citronen i modstandsgruppen Holger Danske. Han var her bl.a. bagstopper ved deres stikkerlikvideringer og deltager i de fleste vovelige sabotage angreb fra gruppen.

  I november 2013 blev han interviewet under et møde i Dragør Lokalhistoriske Forening.
  Det var atter et spændende møde i foreningen. På mødet oplevede vi på tæt hold, hvad det var, som havde fået især unge mænd til at sætte livet på spil. Til at deltage i stikkerlikvideringer, hvor Modstandsbevægelsen aktivt forsvarede sig mod tyskernes medløbere, som for ussel mammon angav deres landsmænd, så de endte i koncentrationslejr eller blev henrettet.

  En ting vi har svært ved at forstå her 70 år senere.
  Danmark kom ud af krigen på den rigtige side, selv om landet som helhed var noget forpjusket og tvetydig.
  Vi skylder de modige modstandsmænd og kvinder en stor tak.

  Kommentar by Morten Dreyer — 6. maj 2015 @ 09:07

 4. – ja historien gentager sig.
  På “Mindedagene om Befrielsen i 1945” sad Banditter og Landssvigere forrest, som de også gjorde i dag, hele banden af “Landsforrædere” på de forreste bænke, det var dem der råbte højest om “Gamle Danmark” og “Fædrelandet” mens vandaler i tusindtal som en Tsunami vælter ind i Europa, hvor det grænseløse vanvid har kronede dage.
  Gad vide hvad Frihedskæmperne tænker om den Nye Besættelse??

  Kommentar by cantor — 6. maj 2015 @ 09:28

 5. Men det ulækre er de radikale, der møver sig foran bagefter for at tage æren.

  Ligesom Lise Nørgaard i Matador overlader ledelsen af den lokale modstandsbevægelse til den radikale læge og hans ligesindede, selvom der i virkelighedens verden næppe fandtes en eneste radikal i modstandsbevægelsen – tværtimod.

  Men Matador er i det mindste virkelighedsnær i beskrivelsen af det ret fredelige Danmark under besættelsen.Livet gik stort set sin vante gang trods mørklægning og rationering. Det skyldtes også, at civilsamfundet dengang ikke var fedtet ind i politik alle vegne og derfor kunne fortsætte temmelig uforstyrret trods aktivistiske og omklamrende politikere. Et sådant civilsamfund har vi desværre ikke længere.

  Kommentar by traveler — 6. maj 2015 @ 09:40

 6. De radikale var aktive i samarbejdspolitiken og løb som forvillede rundt omkrig sig selv for at behage besættelsesmagten. Hvis ikke det er landsforræderi så ved jeg ikke hvad det er.
  I dag ser vi de radikale gøre samme krumsprin overfor en anden nazilignende ideologi islam, og igen ydmyger de danskerne, skam være med dem.
  I virkeligheden et lille ubehageligt parti.

  Kommentar by Robert R — 6. maj 2015 @ 10:10

 7. man ka lit etter lit spekulee oever hva der ae aah vae Dansk,vi ka enes i ae graens land,tolerance mens dem ,dae ska ta vare aah de hel laan hva fanden goer di, a toes det er et godt spoesmaal.Aal den snak
  om mostand det va di faa der goe er uslag og tak for det

  Kommentar by Dunk — 6. maj 2015 @ 11:52

 8. Christian X´s argument om alle burde bære jødestjernen minder mig om pressen og Muhammedtegningerne.

  Hvis alle blade, medier og aviser trykkede, det ville være den bedste situation.

  Kommentar by Dinesen — 6. maj 2015 @ 11:53

 9. Et hvidt kors kan selvfølgelig ikke tillades i dagens Danmark.

  Hvor må landsforræderne være stolte

  http://lokalavisen.dk/mellemoestlig-mand-rev-dannebrog-ned-paa-befrielsesdagen-truede-med-at-draebe-vagt-/Sjaelland-Politi/20150506/artikler/150509565/1265

  Kommentar by tavsen — 6. maj 2015 @ 11:56

 10. @ 6.
  Husk også den Radikale indsats under Den Kolde Krig.
  Læs de 2 værker som er skrevet af 2 journalister fra Ekstra Bladet, disse er udgivet samme sted.
  Især værket UGRÆS.
  De Radikale er, og vil altid være, dybt underlødige.
  PT. koster de danske skatteydere mange penge, desuden er den støtte vi burde give vore ældre hhv. syge medborgere skåret kraftigt ned, således at der er flere penge til flygtninge (læs indvandrere), skiture mv. til indsatte kulturberigere.
  Vi er til grin.

  Kommentar by AK JA — 6. maj 2015 @ 12:27

 11. https://www.youtube.com/watch?v=DuTtxvDWiqU

  Kommentar by Sigwar — 6. maj 2015 @ 16:21

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper