16. marts 2004

Kasper Støvring i kronik: “Vi må ud af kulturrelativismens blindgyde”

Til dagens kronik i Berlingske Tidende, må man bare sige: Læs den, helst et par gange – og bed derefter dine venner om høre dig i konklusionerne. Print den ud! Sæt den op overalt. Cand. mag. i litteraturvidenskab Kasper Støvring vælter korthusene: Vi må ud af kulturrelativismens blindgyde. Et par smagsprøver, men læs den i sin helhed.

Kulturrelativismen er blevet en slags postmoderne allemands-nihilisme. Man skal ikke have været længe på universiteterne for at forstå, at de studerende mener, at ‘alt er konstruktion’ – uden at de dog tilsyneladende har gjort sig nogle tanker om de omkostninger, som denne overbevisning har for vores loyaliteter og for vores evne til at indgå i bindende medlemskaber, f.eks. til en nation eller et folk. Men vi kan slet ikke have nogle loyale forpligtelser, ja, vi behøver dem egentlig heller ikke. Vi har det jo godt og varmt i den identitet, som alene vores private meninger kan skænke os. Det synes altså at være frugten af en lang oplysningstradition: en pseudoreligiøs tro på relativiteten i alle meningsytringer.”

Hvad der er relativistisk og umiddelbart frigørende på overfladen, er i grunden ideologisk og moralistisk i dybden. Multikulturalismens ideal om åben sameksistens mellem forskellige kulturer bliver selv til en art ideologi, og modstanderne kan herefter moralsk stigmatiseres som onde mennesker, mens man forsikrer hinanden om sin egen godhed. Så let som ingenting kan man prædike omfordeling af samfundsgoderne, udvise tolerance over for de fremmede og støtte til de svageste. Selv diktatorer som Slobodan Milosevic og Saddam Hussein kan man strategisk alliere sig med. Men man viger naturligvis ikke tilbage for at udpege nationalister og racister blandt vore egne demokratisk valgte politikere.”

“Kulturel fremmedgørelse og selvforagt kan endda få relativisterne til at sværme for totalitære systemer… Igen fordi man altid holder med de svage, der undertrykkes af ‘terrornationen’ USA. I virkeligheden er multikulturalisme et radikalt samfundseksperiment. Som sådan er det et symptom på et samfund i opløsning, hvor de næste stadier hedder ghettoisering og dannelse af parallelsamfund med hver deres antidemokratiske særlove.

“Relativisterne har glemt, at kulturens selvopretholdelse overhovedet forudsætter grænser og foreskriver gensidige forpligtelser. Medborgerskab, patriotisme og loyalitet over for landets forfatning hed det i gamle dage. Men nationalstaten er stadig i en vis forstand overhovedet en forudsætning for demokratiet: den politiske forrang til det regerende folk, som er afgrænset inden for nationens rammer.”

Kasper Støvring har netop udgivet Blivende værdier. Verden, og ikke mindst Danmark har brug for en mere offensiv konservatisme.

Oploadet Kl. 09:40 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper