16. august 2015

Jacob Holdt erkender usandheder: “Det var tidsånden. Venstrefløjen overdramatiserede helt vildt.”

Hvis du tog en gymnasiel uddannelse i 80’erne, så vil du på et eller andet tidspunkt have stødt på udstillingen ‘Amerikanske billeder’. Anti-racistisk holdningsmassage af Jacob Holdt, der blandt andet lod sig betale af en KGB-agent, der ville have bogen om det racistiske USA sendt til opinionsledere. Jeg mødte ham tilfældigt i 2008 i forbindelse med en udstilling i Gellerup. Her flød det med postulater om at nutidens Ku Klux Klan ‘minder om Dansk Folkeparti’, at ‘Islamofobi’ var en ’sygelig dansk besættelse’ og meget mere i samme stil.

Reaktionære Martin Kasler har gravet i bogen ‘Amerikanske billeder’, og pointerer stilfærdigt at væsentlige detaljer ikke kan være sande. Dagbladet Information afviste hans kronik, men dokumentationen var ude. Holdt forsvarer sig i dag med, at han var en ‘revolutionær journalist’, som ikke gik op i fakta, kilder og fodnoter. Hans hjemmeside har dog stadig titlen: ‘Amerikanske Billeder: En dokumentarisk bog om racisme og undertrykkelse’.

Fra seneste udgave af Weekendavisen – Jan Stage-metoden (af Magnus Boding Hansne, ikke online).

“Den (meget) højreorienterede blogger Martin Kasler tror ikke, Jacob Holdt var i ildkamp med FBI og delte tipi med indianerlederens enke i byen Wounded Knee i indianerreservatet Pine Ridge i 1973. Episoden er beskrevet i Holdts bog Amerikanske billeder, hvor fotografen følger en gruppe militante indianere, der besatte Wounded Knee og kom i kamp med FBI.

Derfor har Holdt inviteret Kasler hjem til sig: ‘Jeg giver en god middag. Så skal jeg vise dig kasser og kufferter fulde af beviser for alt dette.’ Kasler takkede nej. I stedet tog Weekendavisen op til Holdts sommerhus i Hornbæk, spiste middag og så på beviser.

– Var du der, hvor kampene var i Wounded Knee i 1973?

‘Nej, det tror jeg ikke. Jeg mener heller ikke, jeg har sagt det nogen steder.’

– Du skrev i den engelske udgave af Amerikanske billeder, at I lå ‘in trenches in snow and sleet for weeks’ : ‘bullets were whistling over my head’. Og i den danske udgave: ‘Det tog hårdt på mig, når kuglerne fløj hen over hovedet.’ ‘Vi er i krig,’ rapporterede du hjem til Kristeligt Dagblad.

‘Der blev ikke skudt særligt meget. Det er en romantisering af hele situationen, og den er meget typisk for venstrefløjen dengang. Så dramatisk var det ikke, men sådan blev det beskrevet i verdenspressen, så vi fulgte bare med. Det var måden, vi talte på. Man identificerede sig med kampen og det store kollektive vi.

(Weekendavisen, 14. august 2015; Se også Berlingske, Jyllands-Posten mfl.)

– Men du var ikke med i skyttegravene i ugevis i sne og slud?

‘Nej. Det var den måde, vi snakkede om det på.’

– Du var der ikke i ugevis?

Nej, men det forekom som ugevis. Det var kortere tid, kan jeg se i min dagbog.’

[…]

– Og du var ikke i selve det belejrede Wounded Knee?

‘Nej. Indenfor, hvor de lå og skød ud mod FBI, anede jeg ikke, hvad der foregik. Jeg var ikke derinde, jeg havde livet kært. Vi kaldte hele området Wounded Knee. Jeg har aldrig tænkt på at skelne mellem den lille belejrede landsby og supply camp’en nogle kilometer derfra, hvor jeg var. Eventen hed Wounded Knee.’

– Du skelner i Kristeligt Dagblad mellem det belejrede Wounded Knee og det udenom, og skriver, at du kørte ind i Wounded Knee. Er det forkert?

‘Det er ikke forkert, at nogen fortalte det. Jeg optræder som revolutionær journalist og beskriver situationen på basis af alt det, som de, der var der, fortalte mig. Jan Stage-metoden. Det var skrevet med det revolutionære vi.

– Hvad er Jan Stage-metoden?

‘Jeg gengav bare, hvad jeg hørte fra alle dem, der var lige så bindegale, som jeg var. Jeg prøvede at gøre det objektivt ved at sige ‘ vi’.’ […]

– Målet helligede midlet?

‘Det må man nok sige.’

– Det var sådan, I gjorde dengang? ‘Ja. Og det har jeg også gjort på det tidspunkt. Det var tidsånden. Venstrefløjen overdramatiserede helt vildt.

[…]

– Kasler kalder dig mytoman. Har han ret?

‘Måske. Jeg giver ham gerne en lille sejr. Lad ham sejre i Wounded Knee. Men alt det andet er sandt.’ …

– Du skrev i en mail til mig, før vi mødtes: ‘Jeg har ALDRIG på noget tidspunkt forestillet mig, at jeg var en journalist, der skulle efterprøve fakta og opsøge kilder og lave fodnoter og henvisninger og den slags, som hører til god objektiv journalistik.

[…]

– Du tager meget let på det?

‘Sådan snakker folk, når de har været i en eller anden krigszone. Jeg har hørt mange sige sådan nogle ting. Jeg var ikke værre end resten af venstrefløjen. Jeg skammer mig ikke.'”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/68273/trackback

29 Comments »

  1. Nej, han er ikke værre end resten af venstrefløjen ;-)
    Super arbejde af Martin Kasler!

    Kommentar by Jan — 16. august 2015 @ 14:40

  2. Jacob Holdt har nok ret i , at han ikke var værre end resten af venstrefløjen.”Overdrivelse fremmer forståelsen”
    Sandheden er nok rettere, at virkeligheden ofte kolliderer med socialisternes og salonhumanisternes verdensbillede. Derfor prøver man i videst muligt omfang, at skabe sin egen virkelighed. Godt hjulpet på vej af medierne og de pæne menneskers klub.
    Folk som dig Kim, er en ubekvem sten i skoen for dem.

    Kommentar by Jakob — 16. august 2015 @ 14:44

  3. “Jeg gengav bare, hvad jeg hørte fra alle dem, der var lige så bindegale, som jeg var. Jeg prøvede at gøre det objektivt ved at sige ‘ vi’.”

    “Men alt det andet er sandt.”

    Priceless :-)

    Kommentar by Hr. Naturli' — 16. august 2015 @ 14:46

  4. Jacob Holdt indrømmer, at han var bindegal og siger, at han ikke skammer sig.
    Det må da være, et bevis på at manden stadig er bindegal.

    Kommentar by jens — 16. august 2015 @ 15:05

  5. Ret beset har jeg aldrig takket nej til en invitation fra Holdt. Som med så meget af alt det irrelevante sludder, han skrev på min blog, glemte jeg den ligeså hurtigt som jeg læste den.

    Alligevel er det ikke ukorrekt hvad Magnus Boding Hansen skriver, for da han mindede mig om invitationen, gjorde jeg det klart, at jeg ingen interesse har i at træffe Holdt privat.

    #1, Jan: Tusind tak.

    Kommentar by Martin Kasler — 16. august 2015 @ 15:40

  6. Hvis der havde været en gud, så havde negeren knippet Jacob Holdt ihjel i stedet for, at efterlade en sindsforvirret kommunistisk knippeklud til evig skade for Danmark.

    Kommentar by Fritz — 16. august 2015 @ 16:02

  7. Kneppe/kneppeklud. Sorry, men jeg kan sku ikke klare mere.

    Kommentar by Fritz — 16. august 2015 @ 16:04

  8. Jacob Holdt påstod bl.a. at sorte mennesker måtte spise jord for at overleve (?!?!?!!!).

    Det kunne være rart med noget kritisk journalistik, der spurgte ind til det. Men det har nok lange udsigter!

    Kommentar by Sigwar — 16. august 2015 @ 16:30

  9. Keld surprise, kunne blive hans nye nickname. manden har således bekræftet sig som, manipulator, korrupt og utroværdig.
    Hvordan ku Søren pind dog holde ham ud?

    Kommentar by Klaus j — 16. august 2015 @ 16:39

  10. JH har løjet, og derved tjent nok penge til at bo i det eksklusive Nyboder kvarter (der bor også Lotte Svendsen, der kalder sig “instruktør”),de begge bor samme sted som de kapitalister som de sjovt nok siger de afskyr.Dovne,fulde af løgn, misundelige og smålige og komplet talentløse er de. Men det er som sædvanligt nødvendigt for antiracisterne at bo 100% indvandrerfrit.Jeg får en dårlig smag i munden over disse mennesker, moske man skulle forære dem et gavekort til IKEA.

    Kommentar by - by Proxy - — 16. august 2015 @ 17:03

  11. FOkus: ” Venstrefløjen,kommunist ” ??? NEJNEJNEJ— Jakob Holdt=Lars Løkke Rasmussen= TOSSELIBERALE FUNDAMENTALISTER PÅ RULLESKØJTER DØGNET RUNDT I AKKORDTEMPO. HUSK DET NU!—-

    Kommentar by dansker — 16. august 2015 @ 17:04

  12. @Martin Kasler: Stort tiltkke med din in-fight ned Holdt og Bjørnvig og Information. Stærkt og vedholdende arbejde. Læser din blog med stor interesse!

    Kommentar by Boethius — 16. august 2015 @ 18:01

  13. “Tidsånden” i dag er præcis den samme, som da Stage og Holdt havde deres heyday. Bare med den forskel, at løgnene pga internet har fået kortere levetid. Meget af det, der udgjorde Jan Stages livsværk, ville kun holde et par timer.

    Kommentar by Nils — 16. august 2015 @ 18:24

  14. Egentlig er det mest utrolige at han stadig kan malke en bog han lavede for 40 år siden. Har han overhovedet lavet noget siden da, andet end at tale om den samme bog igen og igen og igen?

    Kommentar by Per — 16. august 2015 @ 18:42

  15. Selvom hele verden, alverdens kunstnere og journalister, vidste hvad der var sket i Cambodja i slut 1970.erne, skulle der gå 35 år før den første og hidtil eneste kommunist blev dømt for de forbrydelser mod menneskeheden som sagde spar to til alt andet før set og sket. Ikke nogen Nürnberg proces, eller Haag-domstol her. Vi kan altså konstatere at socialistisk vold, løgn og bedrag er ok, som verden har været skruet sammen de seneste årtier. Bankbogen vokser hvis du ignorerer fakta i de kunstneriske kredse. Du bliver et kendt og brugt ansigt i tide og utide. I denne uge kom så Christiania-børnene på banen med et andet billede på Fri Kærlighed Parolen. Jo mere rød, des grimmere menneskesyn. 40 år for sent, men bedre sent end aldrig. Samme aften på DR et program fra Cambodja om splittede familiers gensynsglæde og beskrivelser af hvordan børnene havde overværet deres fædres henrettelse. Og nu Jacob Holt i vanskeligheder med fakta. Vi må håbe en sandhedslavine er i gang, så det enorme bjerg af RØD løgn bliver jævnet med jorden..

    Kommentar by mister jones — 16. august 2015 @ 18:44

  16. Apropos tidsånden. Idag i avisen Le Figaro.

    http://www.lefigaro.fr/vox/culture/2015/08/14/31006-20150814ARTFIG00104-onfray-bellamy-vivons-nous-la-fin-de-notre-civilisation.php

    De to franske, kulturkonservative filosoffer Onfray og Bellamy i interview og samtale i Le
    Figaro.

    Onfray siger: “Den grusomme sandhed er, at vores civilisation styrter sammen … Man man ikke standse midt i et fald fra en klippetop.”

    “La verité cruelle est que notre civilisation s’effondre…. On ne peut pas arrêter la chute d’une falaise.”

    Kommentar by Boethius — 16. august 2015 @ 18:48

  17. Onfray har blandt andet skrevet bogen “Anti-Freud”, hvor han trevler Sigmund Freuds forløjede såkaldte psykoanalyse op, del for del. Findes i glimrende tysk oversættelse, hvis ens franske er lidt rustent.

    Kommentar by Boethius — 16. august 2015 @ 20:13

  18. Jo, Jacob, du VAR VÆRRE end resten af venstrefløjen.

    DU gemte dig bag en selvskabt Jesusfigur, som fik en hel generation af piger til at tro på dit hadbillede af USA (- og som skaffede dig millioner i kassen).

    Nogen af de andre på venstrefløjen kæmpede for det de troede på. Du var opportunist, altid.

    Kommentar by bastardo — 16. august 2015 @ 20:15

  19. Interessant at Information nægtede at bringe Kaslers indlæg……så meget for at lade indlæg med en anden observans end den etablerede komme til orde…Føj!

    Kommentar by Maze — 16. august 2015 @ 20:40

  20. Jeg kunne gøre det ovre på Martin Kasler egen blog, men jeg gør det i hvert fald i første omgang her, hvor der er der flere læsere.

    Jeg er helt enig med 1. Jan:

    Super arbejde af Martin Kasler!

    Til Jacob Holdts forsvar er der at sige uanset opportunisme, at han nu er ærlig om, at der blev pyntet på tingene tilbage i 70’erne i “den gode” sags tjeneste.

    Tilbage er der så at håbe for Jacob Holdt, at han erkender, at han i en meget stor del af sit liv har levet på en livsløgn.

    Kommentar by T. H. — 16. august 2015 @ 20:49

  21. Dengang som nu,hele dette segment smaek fyldt med loegn.

    Kommentar by Dunk — 16. august 2015 @ 23:37

  22. Hvis ham Jacob Holdt havde udstillet samme slags billeder om muslimer, ville han blive kaldt RACIST. Hvis man VIL fokusere på dårligdomme, kan han jo bare tage billeder af de hjemløse i DK.

    Det er da rigtigt, at hvide amerikanere har behandlet deres farvede medborgere ualmindelig stygt og brutalt. For kun et par måneder side gik en psykopatisk hanekylling amok i en kirke i Charleston, South Carolina. Noget white supremacy har overlevet.

    Jeg har kun boet de sidste 15 år i South Carolina, og virkeligheden er en del mere nuanceret (mangfoldig ? inkluderende ? andre modeord ?) end de fotoserier, han har produceret. Og nu om stunder har fattige mexicanske indvandrere legale og illegale overtaget rollen som største minoritet.

    Kommentar by Janutte — 17. august 2015 @ 00:24

  23. “Det var tidsånden. Venstrefløjen overdramatiserede helt vildt.”

    Nej. Det ER fortsat tidsånden. VI kan komme med masser af eksempler.

    Kommentar by Hodja — 17. august 2015 @ 00:33

  24. Janutte: “Det er da rigtigt, at hvide amerikanere har behandlet deres farvede medborgere ualmindelig stygt og brutalt. For kun et par måneder side gik en psykopatisk hanekylling amok i en kirke i Charleston, South Carolina. Noget white supremacy har overlevet.”

    Og?
    I den virkelige amerikanske verden er det primært sorte som angriber, tæsker, røver og voldtager hvide – ikke omvendt … men de hvide er jo racister, eller noget … så …

    Kommentar by Hr. Naturli' — 17. august 2015 @ 02:09

  25. Han skammer sig ikke… Han virker sgu som en lystløgner, Kurt Thorsen kunne ikke have gjort det bedre.

    Kommentar by Nielsen — 17. august 2015 @ 03:16

  26. Ha ha ha ha ha, har lige læst kommentarsporet. Du får virkelig hængt ham til tørre Martin.

    Kommentar by Nielsen — 17. august 2015 @ 03:36

  27. Imponerende arbejde af Martin Kasler. Årtiers basislærdom i skolerne om ‘vores’ kollektive ondskab – viser sig at være bedrag. I tidens ånd.

    Tilbage står, at hvis man vil sandheden, er man ifølge medierne (den offentlige mening) meget højreorienteret – jo mere sandhedssøgende jo mere højreorienteret – men er man venstreorienteret, kan man frit lyve, postulere og dømme, som det passer en – det gøres jo af et ‘godt hjerte’ og er jo i en ‘højere sags tjeneste’.

    Kommentar by traveler — 17. august 2015 @ 08:15

  28. Han vilde vise os elendigheden i USA. Hvorfor ikke også i Kina, Rusland og DDR? Og for resten hvorfor gå over åen efter vand? Hvorfor ikke vise vor egen slum. Hvad med Vesterbros og Ryesgades baggårde dengang? Hvad med Børnemagtsbørnene på Christiania, der levede i skidt og narko med børneværnets sanktion? Hvad med de narkoødelagte unge, der gik til i Christianias kassematter i volden? Hvem holdt hånden over disse tilstande? Hvad lå der bag? Om kræfterne bag Børnemagt, BRIS, Christiania, narkocentre, kineserier og infiltrationer, der strakte sig helt op i socialsektorens øverste ledelse og ind i regeringskontorerne.
    Havde det ingen interesse? Var Jacob Holdt ikke rigtig med i Wounded Knee, så var han i hvert fald med i Solvognens “indianer”spektakler i Rebild 1976 – på vej til Hjørring for at holde foredrag om USA.

    Ovenstående er klip fra tidsskriftet AKTION, som også kunde fortælle, at Holdt fik en kulturpris på 450.000 kr. fra Det Danske Filminstitet i 1977 (= 2/3 af den samlede prisuddeling).

    Kommentar by Gertrud — 17. august 2015 @ 10:14

  29. Der gik også mange år, før vi fik at vide, hvordan han kom ind alle vegne – ikke mindst hos de rige. Jeg er blevet beskyldt for at lyve, ved at fortælle om hans usympatiske “metode”. Så det er stadig lidt hemmeligt. Det er nok lidt pinligt for dem, med de rigtige holdninger.

    Kommentar by Britta Due Andersen — 17. august 2015 @ 10:24

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper