13. september 2015

“Jeg foragter det, du vil sige, og jeg vil kæmpe til ytringsfrihedens død for.. at forhindre dig i at sige det”

Hvis man associerer ‘gammel marxist’ med noget positivt, og trækker ‘konservativ elite’ frem til skræk og advarselt, så er man selv en del af problemet. ‘Trust the people’ var Winston Churchills valgparole. Trods alt, en læseværdig kronik af Frederik Stjernfelt i Jyllands-Posten – Den store ytringsfrihedssvindel.

“Islamistiske trusler mod ytringsfriheden er velkendte og bogstavelige. Men en måske værre trussel kommer inde fra de vestlige samfund, hvor flere og flere føler sig berettiget til at lukke munden på bestemte synspunkter. Det kortlægger englænderen Mick Hume i sin nye bog.

Oprindelig var han trotskist og udgav magasinet Living Marxism. … Han tager udgangspunkt i Charlie Hebdo-massakren og det efterfølgende hykleri med ‘Je suis Charlie’ – hvor han konstaterer, at mange af dem, der pludselig solidariserede sig med magasinet, med David Cameron i spidsen, hastigt gled tilbage i at kræve forskellige indskrænkninger af ytringsfriheden. …

Det opsamler han i omskrivningen af den berømte talemåde tilskrevet Voltaire: ‘Jeg foragter Deres standpunkt, men jeg vil til min død forsvare Deres ret til at fremsætte det’. For tidens ‘bagvendt-Voltaire’ må dette omskrives til: ‘Jeg foragter det, du vil sige, og jeg vil kæmpe til ytringsfrihedens død for min ret til at forhindre dig i at sige det’. At de mange, der fremfører sådanne synspunkter, ikke vil indrømme, at de reelt vil indskrænke ytringsfriheden, får Hume til at tale om ‘den store ytringsfrihedssvindel’.

Den finder han i en forbløffende mængde konkrete sager – fra internettet over universiteterne til fodbold, komik og presse. Den gennemgående linje er, at den nye censur på disse områder ikke som tidligere fremføres af vrisne, bornerte konservative. Den fremføres istedet af velmenende liberals, altså venstreorienterede, der mener, at der er en lang række synspunkter, som almindelige mennesker ikke kan tåle at høre.

På internettet ser han det i kampagner mod trolls – trolde, der dukker op på hjemmesider og i debattråde og siger grove ting og afsporer den seriøse debat. I stedet for bare at ignorere dem er der flere og flere, der forsøger at regulere eller endog lovgive imod dem. Problemet er bare, at det synes lige så vanskeligt at blive enige om en gangbar definition af en troll som af en ‘krænkelse’ – og når man forsøger, er tendensen, at der kommer for meget med, og at trolls meget let bliver dem, der bare mener noget andet end hjemmesidebestyrere og lovgivere. Derved kommer den afgørende grænse mellem reelle kriminelle trusler og groft sprog til at opløses. For Hume er det snarere hæren af professionelle krænkelsessøgere, der er det reelle problem på nettet…

[…]

De dydige bagvendt-Voltairer vil generelt udrydde felter i samfundslivet, hvor der af den ene eller anden grund har været tradition for særlig fri tale – ud fra en idé om, at alt socialt samvær skal være, som når den liberale elite selv holder middagsselskaber. Reelt er der tale om, at denne elite er rædselsslagen ved tanken om at overlade almindelige mennesker til at bero på deres egen dømmekraft – for så vidt er det en videreførelse af den gamle konservative elites skræk for masserne.

Den gamle marxist Hume foretrækker derimod at stole på, at masserne er myndige personer, der faktisk er i stand til at orientere sig i mediestrømmen, og som ikke blindt foretager sig forrykte ting, fordi de hører et farligt ord. Han mener, det er forkert, at masserne lider af fobier eller patologiske benægtelser – de har bare anderledes synspunkter. Hans mangfoldige eksempler overbeviser om, at hvis man først går ind på, at der er synspunkter, der bør bringes til tavshed, så er der ingen grænse for, hvor krænkelsessøgerne slår ned næste gang – og den diskuterende offentlighed vil stadig mere blive snævret ind mellem væksten i mærkværdige tabuer. Imod det holder Hume sig til de klassiske ord fra den amerikanske højesteret – at ytringsfrihed angår friheden for de synspunkter, vi hader.”

Oploadet Kl. 12:09 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/68989/trackback

8 Comments »

 1. Jeg kan varmt anbefale at læse bogen:Thought Reform and the Psychology of Totalism – A Study of Brainwashing in China,
  af Robert Jay Lifton.

  https://www.saxo.com/dk/thought-reform-and-the-psychology-of-totalism_robert-jay-lifton_paperback_9780807842539

  Kommentar by - by Proxy - — 13. september 2015 @ 12:34

 2. Havde den gamle konservative elite skræk for masserne?

  Eller var samfundsstrukturen blot tidligere sådan at det egentlig var underordnet om toppen, var temmelig afvigende fra normen for hvordan toppen skulle være. Selve strukturens eksistens, med magtbeføjelser og indflydelse der nu engang fandtes fordelt til personer og grupper, der kunne udøve noget sådan, opretholdt ene samfundet alligevel. Skulle jeg mene.

  Tidlige har jeg i kommentarer her og andetsteds nævnt at given borgerne magt ikke forekommer mig udbredt blandt aktuelle politiske aktører, disse forekommer mig mere tilbøjelige til selv at ville tiltage sig mere magt eller overdrage magt til overstatlige organer, der ikke nødvendigvis er magthavende på en demokratisk baggrund eller i særlig grad lokalt nationalt grundede. Eksempelvis EU. Et samarbejde hvor befolkningstal i en del giver ringe eller ingen indflydelse til lidet befolkede nationer er og bliver en spillen med på massernes og ikke valgtes repræsentanters linje i de største nationer, selv i tilfælde hvor små nationers repræsentanter alle skulle være mod trufne beslutninger. I teorien, for det forekommer nok sjældent. Men det er slemt nok alligevel, set herfra.

  Angst for individer såvel som for masser, udenlandske især er for mig at se velbegrundet fra såvel eliter som- dette kældermenneske.

  Kommentar by Peter Buch — 13. september 2015 @ 13:50

 3. Almindelige mennesker er i dag så pressede af deres omgivelser at de ikke tør give udtryk for deres holdninger, selvom de er ment af et ærligt hjerte. Med chancen for at miste job, blive overfaldet af psykopatiske venstreekstremister eller trukket igennem en ydmygende forfølgelse af højtråbende professorer, kan man mærke panikken hvis man nævner islam eller muslimer, jeg har prøvet blot for at se reaktionen, og den var larmende tavshed og stirrende blikke.

  Seneste eksempel var manden der prøvede at fjerne et tobaksstrå fra læberne. Alle rygere kender det, især dem der ryger uden filter. Et andet eksempel har vi med episoden hvor Morten Messerschmidt blev anklaget for at levere en nazi-salut i Tivoli oven i købet af en kollega fra folketinget.

  For venstre radikal/ekstremister er intet middel for skrapt og alle kneb gælder. Venstrefløjen er i dag at ligne med nazisterne og deres brødre i socialismen, stasi fra DDR.

  Kommentar by Santor — 13. september 2015 @ 21:55

 4. Santor

  Jeg synes mere vanskelighederne ligger i man et utal af steder, skal være på Disqus, Facebook, Google eller hvad ved jeg og logge ind og være abonnent eller medlem for offentligt at give sin mening til kende. Personligt har jeg skrevet læserbreve fra 1970erne så vidt jeg husker. Det er blevet meget mere omstændigt.
  Men man kan vel stadig skrive læserbreve, så besværlighederne ikke behøver være forhindringer der helt afskærer en fra given sin mening til kende, formoder jeg. For den presse jeg tidligere betalte for, ser og læser jeg næsten ikke mere.

  Pres af omgivelser kender jeg ikke som du beskriver det, ej heller jobmistelse, jeg siger normalt selv op på mine jobs. Psykopatiske venstreekstremister har jeg ikke oplevet true eller overfalde mig på grund af ytringer eller holdninger jeg har, jeg har nu heller ikke opsøgt de psykopatiske venstreekstremister, synes jeg selv, eller også er der helt andre årsager til min tilstand.

  Havde jeg eksempelvis fra barndommen holdt mine tænder bedre..ville jeg kunne sende hr. Møller og andre flere midler, sådan er det desværre ikke, og jeg må da prioritere egne tænder over ønsker om finansiel støtte til andre.
  Man skal kende sine begrænsninger, som Dirty Harry sagde i filmen, jeg just så.

  Kommentar by Peter Buch — 14. september 2015 @ 00:50

 5. Men naturligvis er alt ikke fryd og gammen i mit tilfælde heller.
  Postens ledelse beholdt mine opslag, trods jeg bad om at få dem udleveret, dem jeg havde hængt op ved kantinen på Terminalen, Hovedpostkontoret ved Hovedbanen, da de ville forsøge at få medarbejderne til selv at stemme for alkoholforbud, jeg husker desværre det eksakte ikke årstal. Jeg tror mine argumenter for bibeholdelse af alkohol var så overbevisende at de var blandt hovedårsagerne til at ledelsen måtte indføre forbuddet fra oven, uden afstemning.

  Uværdoig beslaglæggelse af dokumentarisk væsentligt materiale, af stor personlig betydning, vil jeg mene, der var tale om.

  Kommentar by Peter Buch — 14. september 2015 @ 01:05

 6. ikke det eksakte årstal…

  Kommentar by Peter Buch — 14. september 2015 @ 01:06

 7. https://hodja.wordpress.com/2015/09/13/mick-hume-of-spiked-on-trigger-warnings-and-free-speech-in-the-uk/

  Beklageligvis er belægget for min oplevelse med ytringsfrihedens skæbne hos posten omtalt ovenfor uden andet end mine erindrede ord for det. Repræsentanter fra fagforeningen nævnte, beklageligvis for offentligheden kun verbalt, at såfremt jeg fortsatte med at sætte ytringer op ville jeg blive fyret…
  Det kunne og kan jeg stadig kun tolke som fagforeningens medvirken til censur, med en sådan tilgang og holdning. Jeg sagde selv op i 2003.

  Kommentar by Peter Buch — 14. september 2015 @ 06:50

 8. http://dksamling.dk/udfyld-vaelgererklaering/

  Kommentar by mem — 16. september 2015 @ 18:00

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper