16. oktober 2015

Maja Touzari, DIIS-forsker, tidl. ISM-aktivist: Hjemvendte ’syriensfarere’ er ikke ‘potentielle terrorister’

Debatten på DR2 havde igår Syriens fremtid som emne, og det blev blandt andet diskuteret hvorvidt Vesten skulle forhandle med Islamisk Stat. Pelle Dragsted var imod, men mente godt man kunne forhandle med mere moderate militser. Georg Metz var mindre vævende, og tilkendegav ligefrem at det ville være ‘et folkedrab’ at udslette Islamisk Stat. Bombardementer havde aldrig løst noget, og man var ‘nødt til at inddrage ISIL’ i løsningsprocessen.

Venstreradikale har alle dage ønsket kompromisser med Vestens fjender. Et aktuelt eksempel er Maja Touzari, der i 2004 rejste til Hebron for at støtte den palæstinensiske kamp mod Israel. Hun blev ramt af en gummikugle, og kom hjem til København og Ungdomshuset. I dag er hun Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier, og ekspert i mellemøstlige oprørsbevægelser. Kommentar af hende fra Dagbladet Information – Vi må ikke skære alle syriensfarere over en kam.

“… hvis man ignorerer alle afgørende distinktioner og skærer alle hjemvendte syriensfarere over én kam som potentielle terrorister, risikerer man uretmæssigt at mistænkeliggøre og fremmedgøre en gruppe unge. … Det er umuligt at give enkle svar på, hvorfor folk rejser til Syrien for at kæmpe…

Hvilken gruppe, de kæmpede med, virkede ofte til i højere grad at være bestemt af tilfældigheder og praktiske årsager end af ideologiske overvejelser. Men som konflikten er spidset til, og interne kampe i mellem oprørsgrupperne er intensiveret, har ideologiske forskelle krystalliseret sig, og de danske syriensfarere er blevet tvunget til at træffe mere bevidste valg om, hvilken gruppe de kæmper med.

Nogle danskere melder sig dog stadig til den al-Qaeda-affilierede al-Nusra Front uden at være deciderede al-Qaeda-sympatisører, alene fordi al-Nusra Front repræsenterer den stærkeste front imod Assad-regimet såvel som IS. Andre undgår netop al-Nusra Front, fordi de ikke ønsker at kæmpe mod den rivaliserende og mere lokalt funderet oprørsgruppe Ahrar al-Sham, som mange danskere har meldt sig til. De ønsker med andre ord at vende deres våben mod Assads hær og ikke mod deres venner fra hjemstavnen.

At kriminalisere de syriensfarere, som har meldt sig til at kæmpe med lokale oprørsgrupper (altså ikke med IS), kan have den uheldige effekt at booste de globale jihadistbevægelser – dette når syriensfarere, som faktisk ønsker at vende hjem til et almindeligt liv, ikke længere har den mulighed og derfor bliver hængende. Hvis disse bevægelser en dag vender blikket væk fra Syrien, kan de ende med at blive involveret i angreb i Vesten. I yderste konsekvens kan de ligefrem føle sig nødsaget til at melde sig under IS’ sorte faner, fordi de er blevet endegyldigt stemplet som en sikkerhedstrussel i deres hjemland og er afskåret vejen hjem til et almindeligt liv.

… Kombinationen af beskrivelsen af syriensfarerne som en sikkerhedstrussel, som efterretningstjenesterne får særlige beføjelser for at kunne overvåge, og mobiliseringen af deres nærmiljø kan udgøre en særdeles uhensigtsmæssig cocktail. …

Fremfor kriminalisering bør der mobiliseres politisk vilje til at tage imod hjemvendte syriensfarere på en måde, som ikke aktivt støder dem fra samfundet. … For frie samfund er det hverken muligt eller ønskværdigt at være fuldstændigt uden positioner, der anses for ekstreme – kun totalitære regimer har den ambition.”

(Maja Touzari Greenwood, Ph.d.-stud., Dansk Institut for Internationale Studier; DIIS, Linkedin)

“Retsgruppen ABC tager sig af at give gode råd til dem, der enten selv bliver anholdt eller har en ven, der bliver det. Ifølge flere kilder i miljøet blev det meste af gruppen imidlertid anholdt i går, da politiet ransagede kollektivet Bumzen.” (Politiken, søndag d. 4. marts 2007: Ungdomshuset: Vold og hærværk i København: Gadekampe styres via)

“Ungdomshuset. Jeg er mor til to – nu tidligere brugere – af Ungdomshuset. Og nej, de er ikke utilpassede. … Min egen datter er meget engageret i tilværelsen og gør sit for at få verden til at fungere bedre. Som 21-årig blev hun udnævnt til bestyrer af den butik, hun arbejdede i. I dag, et par år ældre, læser hun på universitetet… Hun har en andelslejlighed og bor i et boligkompleks, hvor alle i huset er fra det samme autonome miljø. De er alle meget kreative, bevidste, søde, rummelige og levende engageret i samfundet. … Min datter ringede søndag eftermiddag og konstaterede resigneret, at vi ikke mere lever i et retssamfund. Hun er i Retsgruppen og er ikke blevet anholdt, men har hørt, at hun er efterlyst. Hun fortalte om folk, der er blevet anholdt udelukkende fordi de bor i bofællesskab med folk, der er blevet anholdt ved demonstrationerne.” (Jane Touzari, mor til Jane Touzari i Weekendavisen, fredag d. 9. marts 2007: Cremen af Danmarks ungdom)

(Maja Touzari, anti-israelsk aktivist, International Solidarity Movement; Foto: I, II)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/69933/trackback

15 Comments »

 1. Hvor er det dog dejligt at vide, at man som skatteborger har hende på lønningslisten.

  Kommentar by Bror Lerbror — 16. oktober 2015 @ 19:44

 2. Min kat har mere forstand på Mellemøsten end Greenwood.

  Kommentar by k.m. — 16. oktober 2015 @ 19:45

 3. Erasmus Montanus

  Kommentar by Søren — 16. oktober 2015 @ 20:07

 4. Hvis forskeren har et mellemøstligt navn, er forskningen stort set diskvalificeret i mine øjne.

  Kommentar by Anonym — 16. oktober 2015 @ 20:23

 5. Gummikugler?

  Hvad er der galt med 9mm dumdum eller brencker?

  Jøderne sløser med deres sikkerhed. Håber de har strammet op.

  Kommentar by Hans Und — 16. oktober 2015 @ 21:24

 6. ->5: jeg tror du mener Brenneke: https://en.wikipedia.org/wiki/Shotgun_slug

  Kommentar by Hodja — 16. oktober 2015 @ 21:58

 7. Hun lyver åbenlyst i hendes romaniserende indlæg om de idealistiske og progressive syriske oprørere. Hun skriver bl.a. at Jabhat al-Nusra (al-Qaeda i Syrien) og Ahrar ash-Sham skulle være rivaler og at mange jihadister fra Danmark skulle tilslutte sig sidstnævnte gruppe for at bekæmpe al-Qaeda også. Det er bare løgn. I marts allierede de to grupper sig sammen i den fælles islamistiske front ‘Army of Conquest’, hvor de sammen kæmper side om side i det nordvestlige Syrien for kalifatet.

  Kommentar by Joakim H. — 16. oktober 2015 @ 22:33

 8. 6 Hodja,

  Sådan går det når ikke selvtjekker. :)

  Kommentar by Hans Und — 17. oktober 2015 @ 08:52

 9. “…spændingsfeltet hos Hamas og Taliban”

  Det er sikkert bekvemt for hende at fede den lidt på forsker-understøttelse.

  Kommentar by Johnson — 17. oktober 2015 @ 09:51

 10. Fremfor kriminalisering bør der mobiliseres politisk vilje til at tage imod hjemvendte syriensfarere på en måde, som ikke aktivt støder dem fra samfundet. … For frie samfund er det hverken muligt eller ønskværdigt at være fuldstændigt uden positioner, der anses for ekstreme – kun totalitære regimer har den ambition.
  Vås på ubegribeligt lavt Niveau. Hun må kunne ansættes i DIIS!

  Kommentar by Ukendt — 17. oktober 2015 @ 11:04

 11. Maja Touzari, DIIS-forsker. Deprimerende at det er endnu en venstreorientret af ‘Enhedsliste typen’, der sidder på DIIS med sugerøret i statskassen. Sidst jeg kiggede på DIIS hjemmeside, så jeg at der var over 100 ansatte! Er danske skatteydere masochister? :-)

  Kommentar by A-mad — 17. oktober 2015 @ 11:09

 12. Hun får det ligefrem til at lyde som om Al Quida er moderate.
  Hun er Ph.d -stud. Og med de holdninger skal hun såmænd nok få sin Ph.d. med mindre hendes forudsigelser om de fredelige og ufarlige IS, Al Quida osv. Bliver gjort til skamme. De er farlige og skærer hovederne af anderledes troende når de er i Syrien og de er fredelige som lam når de er i Danmark. Hvem er det hun forsøger at narrer?
  I min verden har hun en skjult dagsorden og så er hun bund naiv som kun en stenbrokøbenhavner kan være det!

  Kommentar by Robert R — 17. oktober 2015 @ 11:12

 13. Hold nu kæft, hvor er der mange institutter, inkl. DIIS, der kunne lukkes, uden at det ville få konsekvenser for andre end de ansatte.

  Ræk mig lige en grønthøster…

  Kommentar by Jern Henrik — 17. oktober 2015 @ 11:31

 14. ‘Touzari’ lyder arabisk?
  Måske er Maja Touzari Greenwood allerede konverteret til islam?

  Kommentar by A-mad — 17. oktober 2015 @ 13:29

 15. Hamas feltmadras! Nazismen har godt tag i mange, og jødehadet binder danske idioter sammen med muhammedanere.

  Kommentar by Løsriv Jylland! — 19. oktober 2015 @ 16:10

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper