29. april 2004

80 procent mænd i filmbranchen = demokratisk problem, under 20 procent borgerlige journalister = ?

P1 Eftermiddag bragte torsdag et indslag om organisationen Women In Film and Television, der i en ny rapport Køn og arbejde i film og tv blandt andet påviser at kun 20 procent af de danske film som er produceret de seneste 10 år har haft en kvindelig filminstruktør. Her er nogle citater fra udsendelsen:

“Kvinder og mænd har nogle forskellige erfaringer i deres liv, på grund af deres køn, og derfor vil man fortælle nogle andre historier som kvinde end som mand… Vi har nogle forskellige måder at se på verden på, og nogle forskellige oplevelser i baggagen, og det er jeg overbevist om præger de medieproduktioner som vi laver… [fortæller om emnerne for tre kvindeproducerede film] Det er sådan nogle historier vi traditionelt ikke ville få hvis det var mænd som lavede filmen.” [Katrina Schelin, formand WIFT Danmark]

“80 procent af de spillefilm der er blevet produceret indenfor de sidste 10 år, er lavet af mænd – og det vil sige, bevidst eller ubevidst, vil man jo altid følge, hvad tænder man på?, hvad er det for nogle historier man synes er vigtige at fortælle… Man laver det man selv er interesseret i, og når der så kun er 20 procent kvindelige instruktører, så har vi et problem, for så får vi et ufatteligt ensidigt mediebillede, og det vil en tilskuer også opleve, for det er det billede du møder, hvis du ser på hvad der er af film. Så er der en lang række, af det der nu er hvad jeg ville kalde drengerøvsfilm…” [Mette Knudsen, Cand. mag i fransk og medievidenskab, en af rapportens forfattere]

“Det er på mange måder et mandemiljø, og konsensus skabes af dem der har flertallet.” [Mette Knudsen]

Sådan som det er nu er det et demokratisk problem, at der er så få, fordi medier er magtfulde, film og tv er magtfulde, derfor er det vigtigt at se hvem afsender de her billeder… Hvilke historier og fortællinger kommer ud? [Mette Knudsen]

Et demokratisk problem, overfokuserer på enkelte problemstillinger, ser sagen fra samme vinkel, taler til folk som ser verden som de selv gør… Skarpe kommentarer, og worst case scenario er vel egentligt kun at der bliver produceret mange mandefilm, som ingen tvinges til at gå i biografen for at se, eller tvinges til at medfinansiere.

Når nu filminstruktørernes køn har så stor betydning for filmproduktionen, så kunne man spørge sig selv om journalisternes politiske overbevisning ikke har betydning for eksempelvis nyhedsdækningen.

I 2001 og 2002 foretog Nete Nørgaard Kristensen fra Institut for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, i forbindelse med sin Pd.D-afhandling, en undersøgelse hvori journalister blev spurgt hvad de stemte ved folketingsvalget i 1998. 349 svarede, og resultatet er mildest talt skræmmende:

– 33 procent stemte enten Enhedslisten eller SF (tre gange overrepræsenteret ifølge artiklen – 10,3)
– 19,5 procent stemte på Det Radikale Venstre (fem gange overrepræsenteret ifølge artiklen – 3,9)

Socialdemokratiet fik ved valget i 1998 35,9 procent af stemmerne, og når man tager i mente at Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet ikke fik en eneste stemmer blandt journalisterne – mod 9,8 i befolkningen – så må er det rimeligt at anslå at partiet også har rimeligt tag i journalisterne. Såfremt Socialdemokratiet er lidt underrepræsenteret blandt journalisterne – og kun får 28 procent (mod 35,9 i befolkningen), så har S, SF, Enh. og DRV et unikt flertal på over 80 procent. Her er så ikke engang medregnet Centrumdemokraterne, der ved valget i 1998 fik hele 4,3 procent og således var større end Det Radikale Venstre. Ej heller Kristeligt Folkeparti, som vel næppe kan siges at være spidsborgerlig – og absolut ikke er sikre mandater for en evt. borgerlig regering.

Nete Nørgaard Kristensens konklusioner er siden bekræftet af en tilsvarnede Gallupundersøgelse.

Kilder: Journalisten 2003/20: Journalister ser rødt i stemmeboksen & Folketingsvalget 11. marts 1998.

Oploadet Kl. 22:52 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper