18. april 2016

Sandheden om Bernie Sanders: Ikke socialdemokrat, men trotskist – ‘People’s Republic of Burlington’

Den foreløbigt bedste opsamling af på dansk af Bernie Sanders’ liv for den internationale socialisme. Peter Kurrild-Klitgaard på Berlingske blogs – Bernie, Trotsky & co..

“Når man følger danske mediers dækning af primærvalgene i USA, får man let det indtryk, at Hillary Clintons konkurrent om nomineringen som Demokraternes præsidentkandidat, senator Bernie Sanders, holdningsmæssigt er godt på linje med de fleste herhjemme. At selvom han er så langt til venstre på den amerikanske venstrefløj, at han faktisk ikke er valgt som Demokrat men som uafhængig socialist, ja, så er han grundlæggende nærmest sådan en dansk midtersøgende Socialdemokrat. En slags krydsning mellem Anker Jørgensen og éns gamle dansklærer, der bare gerne vil have, at tingene skal forblive, som de var i den danske velfærdsstat. Ja, medier som f.eks. Information og B.T. har sågar eksplicit og uden reservation kaldt ham ’socialdemokrat’, og Ritzau og Politiken gør det hyppigt.

… Det er bare ikke et helt dækkende billede. Den nu 74-årige Bernie Sanders har i hele sit voksenliv ikke bare tilhørt venstrefløjen af venstrefløjen i USA (og derfor først meldt sig ind hos Demokraterne i.f.m. sit præsidentkandidatur) og placeret sig yderst til venstre i kongressen: Ser man på ham over en længere periode, tyder meget på, at han i Danmark nok ville høre bedst hjemme et sted mellem Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti. Den dag i dag ser man ham da også tale om ‘revolution’ og tit hilse sit publikum med den velkendte, revolutionære hilsen: en løftet, knyttet næve. …

Det hele begyndte med, at Sanders som studerende blev medlem af det venstresocialistiske Young People’s Socialist League, på et tidspunkt hvor organisationen drejede i klar trotskistisk retning, d.v.s. orienteret i retning af tankerne hos den fhv. sovjet-kommunistiske leder Leon Trotsky (1879-1940), men dermed også ganske kritisk overfor datidens USSR. Senere blev Sanders aktivist i fagforeningen United Packinghouse Workers Union, der af mange blev set som en kommunistisk frontorganisation.

(Bernie Sanders som borgmester i ‘Peoples Republic of Burlington’ i 1980’erne; Foto: The Guardian)

I 1970erne var Sanders med til at reformere og lede det lille, Vermont-baserede, erklærede socialistparti Liberty Union Party, hvis partiprogram omfattede nationalisering af alle banker, alle energiselskaber og megen industri. Synspunkter som også Sanders forfægtede i debatindlæg–bl.a. da han foreslog, at staten nationaliserede Rockefeller-familiens private formue. Sanders var selv partiets senats- og guvernørkandidat (i alt fire gange) og til sidst partiformand. Den aktivitet omtales dog ikke rigtigt i hans selvbiografi.

Senere blev Sanders kortvarigt associeret med det kommunistiske Socialist Workers’ Party, hvis forbillede er Trotsky. Ved præsidentvalget i 1980 var Sanders således valgmand for partiet, der i den periode krævede ’solidaritet’ med de marxistisk-leninistiske regimer i Cuba, Grenada og Nicaragua, samt præstestyret i Iran og forlangte nationalisering af al større industri i USA. Partiet er endnu medlem af den kommunistiske samarbejdsorganisation Fjerde Internationale, hvis danske repræsentant er Socialistisk Arbejderparti (SAP), der i dag indgår i Enhedslisten.

Sanders’ store idol (‘min helt’)–hvis portræt han som borgmester hængte op på rådhuset og nu har en mindeplade for på sit kontor i Senatet–er den amerikanske socialistiske politiker Eugene Debs. En ægte revolutionær, der selv var inspireret af bolshevikkerne Lenin og Trotsky og aktivt støttede disses revolution i Rusland 1917. Ham indspillede Sanders i 1979 en glødende tribut til og kaldte deri Debs ‘en ægte amerikansk helt’.

I 1981 blev Sanders som uafhængig kandidat valgt til borgmester i Burlington, Vermont, hvor han straks anlagde en markant omend pragmatisk, venstreorienteret linje. Hans mangeårige ven, sambo og medaktivist, professor Richard Sugarman, har formuleret det på denne måde: ‘It was like Trotsky had been elected mayor … But it wasn’t Trotsky. It was Bernie.’ Både Sanders og hans kritikere omdøbte i de år skælmsk byen til ‘Folkerepublikken Burlington’ (People’s Republic of Burlington), omend den radikale venstrefløj i Vermont med årene blev noget skuffede over, hvor pragmatisk Sanders viste sig at være i praksis.

Som borgmester i Burlington førte Sanders noget usædvanligt for en lille by egen udenrigspolitik. Denne bestod ikke mindst i at kultivere forbindelser med og ‘officielle’ besøg i Sovjetunionen, Cuba og Nicaragua. Han arrangerede f.eks., at Burlington fik officielle venskabsbyer i Nicaragua og i det sovjetiske diktatur, og i 1988 tog han dagen efter at være gift med sin hustru nummer 2 med hende til Sovjet. Han noterede ved den lejlighed, at boliger og sundhedspleje nok var bedre i USA end i USSR, men at det var ‘meget, meget dyrere’ end øst for jerntæppet. Det vakte dengang også opsigt, at Sanders fik ophængt et USSR-flag i sit kontor på rådhuset. …

… det er værd at bemærke, at de fleste af de ovennævnte eksempler ikke er fra, da Sanders var teenager i 1950erne eller en ung mand i 1960erne. De er fra en tid som midaldrende, professionel politiker og kan dermed ikke tilskrives ungdommelig naivitet e.l.

(‘Bern’-reklame set i Ungdommens Hus, Odense, 16. april 2016)

Oploadet Kl. 09:57 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/72937/trackback

15 Comments »

 1. En erklæret socialist som USAs præsident, det lyder fandme ikke rart !

  Kommentar by Laboremus pro Patria — 18. april 2016 @ 10:03

 2. Hvis Bernie Sanders bliver til præsident for USA så behøver Raoul Castro ikke at bekymre sig om et generationsskifte i parlamentet på Cuba, han kan indlemme Cuba som en ny stat i det kommunistiske ledede USA.

  Kommentar by emmagad — 18. april 2016 @ 10:21

 3. Ja Bernie er jo en virkelig redningsmand for Vesten. Efterfølgeren til Obama – der jo er Sunni-muslim – hvilket danske journalister sædvanen tro har undladt at oplyse os om, viser med al tydelighed hvilken deroute Vesten befinder sig i.

  Det var jo de venstreorienterede der banede vejen for muslimsk terror tidligere, så håbet om forandring og bedre tider ser desværre ret sort ud.

  Medierne har travlt med at udviske realiteterne for os, og når journalisterne fra TV2 endelig får taget sig sammen til at lave noget virkelighed seriøs journalistik, går de i narcissist-mode og roser og fremhæver sig sig selv for at udføre deres arbejde, hvad de åbenbart har svært ved i disse tider. Det virker som om at danske journalister er mere optaget af at gå til pris-uddelinger end at passe deres arbejde.

  Det er en kendt sag at journalister kan lide en tår over tørsten – og måske også en lille en til næseboret – men ham her hader de:

  https://www.youtube.com/watch?v=rhqneAhyJkI

  Hvorfor?

  Kommentar by Lars — 18. april 2016 @ 10:37

 4. Michael Hardinger fra Shubberne er vild og inderlig uncle Bernie fan.
  Læste en diskussion han havde med Søren Kenner om hvor godt det vil blive i USA, når Bernie får kradset de små 20.000 milliarder dollars ind som ‘gratis’ vil koste amerikanerne.
  Det var helt surrealistisk at se en LA’er ligge på maven for en socialist.

  Kommentar by Michael Sjøberg — 18. april 2016 @ 10:49

 5. Bemærk i øvrigt at han er rabiat modstander af flygtninge. Han vil tage 10.000 flygtninge, hvad der korrigeret for befolkningens størrelse svarer til at Danmark tog 200. Han lover at de bliver “vettet” før de sætter fod på amerikansk jord. Et krav han ikke stiller til f.eks. mexicanske indvandrere. Manden er så langt til højre for den danske højrefløj på det punkt at han får Kristian Thulesen-Dahl til at ligne Johanne Schmidt-Nielsen.

  Kommentar by WilliamJansen — 18. april 2016 @ 10:54

 6. Hillary Clintons mangel på popularitet sættes meget godt i relief af, at hun kun vinder pænt, men middelmådigt over kommunisten Sanders.

  En hvilken som helst anden kandidat havde gjort rent bord overfor ham.

  Kommentar by Hans Und — 18. april 2016 @ 11:14

 7. Det er pisse ligegyldigt, om en demokrat eller en republikaner bliver præsident. Han eller hun gør aligevel kun hvad Federal Reserve dikterer.
  https://www.youtube.com/watch?v=5ouBoyu9gGY

  Kommentar by Nielsen — 18. april 2016 @ 12:27

 8. Statsmediernes formidling af Bernie Sanders og sure Hillary-I-did-not-have-sex-with-that-woman-Clinton er så komisk biased, at det skriger til himlen.
  Det lover godt for fremtiden, at de må pushe så lamme krikker herhjemme.

  Kommentar by A-mad — 18. april 2016 @ 12:36

 9. Monica Lewinsky for president!:-)

  Kommentar by A-mad — 18. april 2016 @ 12:37

 10. En ækel Holger K. Nielsen-type med kalifdrømme.

  Føj for den lede kommunist.

  Kommentar by Iznogut — 18. april 2016 @ 13:57

 11. Hvorfor skal Bernie Sanders i danske medier absolut fremstilles som en dansk midtsøgende socialdemokrat, hvis han rabler rundt langt til venstre for Frank Aaen?

  Hvorfor skal Donald Trump absolut fremstilles som en virkeliggjort udgave af den klassiske figur dr. Strangelove, hvis han befinder sig på en helt anden seriøs mission?

  Kan man overhovedet finde en hæderlig journalist?

  Kommentar by traveler — 18. april 2016 @ 14:24

 12. Når store amerikanske medier en sjælden gang imellem omtaler Danmark, er det cirka lige så fordrejet som 98 procent af det, danske medier bringer om USA.

  Man må vælge andre kilder, hvis man vil forstå bare lidt af, hvad der foregår.

  Kommentar by Crass Børsting — 18. april 2016 @ 14:50

 13. Som mange kommunister er Bernie jøde.Det var en jøde der opfandt kommunismen.

  Kommentar by simsalabims — 18. april 2016 @ 18:25

 14. A-mad 9.

  Enig og Nikita Klæstrup bør udnævnes til forkvinde for LA:-)

  Kommentar by Sigwar — 18. april 2016 @ 19:49

 15. Evnen til at tro på hvadsomhelst er mere udbredt end det normalt bliver skildret i alle aldre.
  Tror jeg.

  Kommentar by Peter Buch — 19. april 2016 @ 06:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper