23. april 2016

Idehistoriker: Dansk kultur er ekstrem og ikke for alle, flygtninge skal bevare deres kultur og integreres

Man kan høre meget vås i radioen, og det er næsten ligegyldigt hvilken licensfinansieret kanal man vælger. Her til formiddag røg jeg ind i Hviids varmestue på Radio24syv, hvor verdensborgeren Tore Grønne var i studiet for at fortælle om sine oplevelser under længerevarende ophold forskellige steder på kloden. Han havde eksempelvis boet med en kristen sekt i USA, der gik i dialog med Hezbollah, og på eget initiativ havde malet den lokale stormoské.

Endnu værre var et interview med idehistoriker Mette Bærbach Bas, sendt i går formiddags på P4 Østjylland. Hun er forfatter til ‘Kulturspejlet’, en manuel i at overvinde kulturforskelle. På den ene side forstod hun, at dansk kultur ikke var universel, at dansk kultur ikke nødvendigvis var det bedste for alle. Ordvalget var lidt søgt, men vi var på globalt plan ekstreme i forhold til flere kulturelle parametre, eksempelvis i forhold til tolerance – at der skulle være plads til alle. Fine iagttagelser, der vanskeligt kan forenes med den igangværende masseindvandring.

Ikke desto mindre afsluttede hun interviewet med pæne ord om ‘Venligboerne’ og postulatet om at flygtninge kom til at Danmark for at blive integreret. For at blive som os, så at sige. Men altså, hvis flygtninge flygter fra krigens gru, så er det et fravalg af krig, og ikke nødvendigvis et aktivt tilvalg af dansk kultur med alt hvad deraf følger. Den logiske konsekvens af idehistorikerens analyse, må blive et Danmark med en eksponentielt stigende andel af tilvandrede kulturer. Kulturer, der som hun selv formulerer det, ikke giver plads til alle.

Det fire minutter lange indslag kan høres på DR.dk.

Vært: Møder og forhandlinger, og den sags skyld også relationer mellem danskere og udlændinge, de ender alt for ofte i misforståelser. Det hævder i hvert fald forfatteren til ‘Kulturspejlet – nøglen til global succes’. Jeg kan sige goddag til forfatteren Mette Bærbach Bas. Velkommen. En dejlig velskrevet, veloplagt bog, synes jeg… Kulturspejlet, kalder du den. Hvad er et for et spejl?

Mette Bærbach Bas, forfatter: Ja, kulturspejlet er det spejl, som jeg synes at vi alle sammen skal have med i vores tasker, både når vi er ude i verden, og bestemt også når vi møder andre kulturer her i Danmark. Det inviterer til, at vi ser på os selv, og bliver klar over, hvem er det egentligt at vi er som danskere, og simpelthen tager det med som det første trin i det her kulturmøde.

Vært: Det lyder jo meget enkelt. Hvordan gør man det?

Mette Bærbach Bas: Ja, hvordan gør man det. Det gælder først og fremmest om at forstå, at vi danskere faktisk er meget ekstreme. Det kommer bag på mange, at den danske kultur er ekstrem, men jeg har beskæftiget mig meget med emnet, og kan se at forskere gennem tiden har gået og hygget sig med at lægge landene ind i forskellige kulturparametre, og finde ud af hvilke lande der har et højt hierarki, hvilke lande har et lavt, og hvilke lande der er overvejende feminine samfundsværdier. Og der kunne jeg så se, at Danmark altid lå i den ene ende. De lå altid over i den ekstreme ende af de her parametre.

Vært: Altså, hvordan ekstreme? eksempelvis feminint?

Mette Bærbach Bas: Ja, for eksempel. Feminine samfundsværdier er sådan noget som vi tror meget på i Danmark. Der skal være plads til alle, omsorg til den svage, at vi har den her stærke velfærdsstat, som vi er stolte af, og nyder at vi kan passe på de svage i vores samfund. Det er en vigtig værdi for os, og det er også det vi tænker som et stort succeskriterium. Hvis vi så ser på lande som for eksempel Rusland, hvor man har meget maskuline samfundsværdier i spil. Vi kender jo Putin, den her stærke stolte mand med meget magt. Der er de her værdier som at være først og størst der skaber succes. Der er jo sådan sjovt at se, at Danmark og Rusland ligger i hver sin ekstreme ende…

Vært: Nu siger jeg noget, der måske er lidt dumt, men er det ikke den danske model der er den bedste så.

Mette Bærbach Bas: Ikke for alle. Den virker rigtig godt for os her i Danmark, men vi har jo også en historie der har understøttet den her model. Vi har haft en meget lang periode med fred, og vi ligger helt trygt inde i EU. Så vi har nydt godt af den her velfærdsstat, som har haft mulighed for at blomstre, og som har skabt de her værdier som vi er glade for. Men i andre steder i verden, er det måske ikke den her model der er den rigtige, eller den mulige for øjeblikket.

Vært: – Og det er altså der, at man skal kigge på sig selv og sige – Ja, mænd, vi er sådan – I er sådan. Gælder det også, for eksempel flygtninge, når vi taler om at rejse ud i verden.

Mette Bærbach Bas: Ja, det gælder da bestemt også de flygtninge der kommer til Danmark. At vi får set lidt på, hvorfor det er, at de ønsker at komme til vores land. De ønsker selvfølgelig den tryghed, den frihed som vi har i Danmark. De flygter fra et sted der er farligt for dem at være, og det er jo skønt at se hvordan der er så mange i Danmark der tager godt imod dem. Vi har initiativer som ‘Venligboerne’, som virkelig arbejder for at understøtte den her store belastning af velfærdssystemet. De her flygtninge de skal integreres i vores samfund ik’.

Vært: Et par gode råd om hvordan vi kan møde det fremmede, så at sige.

(Mette Bærbach Bas, kulturtræner; Foto: Youtube)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/73018/trackback

17 Comments »

 1. Tænk hvis man tog de støttekroner de kvinder får til alle deres ligegyldige selvpromoverende kulturprojekter og gav dem til verdens fattige istedet for..

  Kommentar by per — 23. april 2016 @ 20:16

 2. http://www.jv.dk/artikel/2284664:Esbjerg–MellemOestligt-bryllupsoptog-generer-i-Esbjerg

  Læs venligst kommentarsporet. Danmark er på røven.

  Kommentar by k.m. — 23. april 2016 @ 21:04

 3. 1 per

  Med forlov kan du ikke tage nogen ’støttekroner’ fra Mette Bærbach Bas. Hun er selvstændig erhvervsdrivende og ernærer sig som rådgiver for danske forretningsfolk der ønsker at etablere sig i udlandet.

  Kommentar by M — 23. april 2016 @ 22:31

 4. Det der står i teksten her som citater af Mette Bærbach Bas, synes jeg er meget fornuftige, hvis man ser hvad der egentlig bliver sagt bagved de vel runde formuleringer.
  Tanken om at lille Danmark har vundet verdensrekorden i samfundsindretning er jo en indskrænket indbildning påført danskerne af et indoktrinerende skolesystem og de dominerende statsejede massemedier, DR og TV2. Det er så naivt at det skriger til himlen.
  Det er danskernes ‘livsløgn’ efter min mening. ‘Langt højere bjerge’ og alt det der.
  Vi kan selvfølgelig ligesåvel som andre tro på vores værdier. Jeg tror selv på mine og vil argumentere for dem overfor hvem som helst, men jeg mener ikke at jeg har mere ret end andre per se. Det er for dumt.
  Jeg vil blot heller ikke have at fremmede tromler deres værdier ned over mig og Danmark.
  Jeg prøvede engang at se en ’stenings video’, men stoppede, da de første sten ramte den nedgravede kvinde i hovedet. Sådan noget og de værdier, der ligger til grund vil jeg ikke have noget at gøre med og folk med de værdier, der ligger bag, vil jeg ikke have i mit land og jeg vil gøre at for at forhindre dem i at komme ind.
  Omvendt kan jeg godt få den tanke, at kvinderne aldrig skulle have haft stemmeret i Danmark. Hvis de ikke havde stemmeret var vi ikke kommet i så store vanskeligheder pga af masseindvandring af dem, der synes det er OK at straffe utro kvinder ved at grave dem ned, så kun hovedet stikker op og knuse det ved at kaste store sten på det.

  Denne udtalelse af Mette Bærbach Bas er helt ubetalelig: ‘Venligboerne, som virkelig arbejder for at understøtte den her store belastning af velfærdssystemet.’
  Det er sort humor, hvis noget er.

  Kommentar by A-mad — 23. april 2016 @ 23:10

 5. KØBENHAVNS KOMMUNE BRUGER SHARIA-FORTALER FATIH ALEV SOM RÅDGIVER
  Imamen Fatih Alev er rådgiver i Københavns Kommunes civilsamfundsgruppe. Gruppen rådgiver politikere og embedsmænd om antiradikalisering. Muhammed Hee, tidligere Hizb ut-Tahrir og nu leder af antiradikaliseringsprojektet VINK, har brugt Alev som oplægsholder.
  Alev og sharia
  I sin artikel Islam og stening – et samlet svar af Fatih Alev, tager Alev sin imam-kollega Abdul Wahid Pedersen i forsvar, og ligesom Pedersen tager Alev ikke afstand fra stening. Som eksempel på sin forståelse af islamisk lov henviser Alev til den islamisk lærde Taha Jabir al-Alwanis fortolkning af sharia, som den beskrives i bogen Source Methodology in Islamic Jurisprudence. Her beskriver al-Alwani, hvordan frafaldne muslimer skal idømmes dødsstraf. Al-Alwani har også skrevet forordet til den islamiske lovsamling The Reliance of the Traveler, der prædiker samme fortolkning af sharia, som Islamisk Stat praktiserer. Alev er altså tilhænger af en islamisk lært, der udbreder en bogstavelig – og dermed den strengeste – fortolkning af sharia.
  Alev fortæller også, at han mener, at den muslimske verden bør styres efter de brutale islamiske love (sharia): “Over for muslimer, som er bosat i muslimske lande, vil jeg dog ihærdigt argumentere, at det er på tide, at de vågner op fra deres søvn, og indretter samfundet efter Guds vilje, for alle deres eksperimenter med sekulære og andre uislamiske samfundsmodeller har vist sig at være en kæmpe flop.”

  http://capis.dk/?p=1

  Kommentar by A-mad — 23. april 2016 @ 23:41

 6. Folket ønsker denne udvikling.
  I modsat fald var man forlængst gået på gaden med høtyve og fakler.

  Kommentar by Bror Lerbror — 24. april 2016 @ 04:42

 7. 6 Bror Lerbror

  Så vidt jeg har kunnet iagttage er man gået på gaden med fakler i én uendelighed.

  Kommentar by M — 24. april 2016 @ 06:28

 8. Citat fra bagsideteksten af bogen ‘Førstehjælp til ekstreme danskere – fra kulturchok til kulturmøde’

  ”At gifte sig med en muslim og samtidig skulle tage stilling til svinekød i madpakken og dåb eller ikke dåb af vores børn lå ikke i kortene, da jeg voksede op i Vendsyssel … Så da Cem erklærede sin kærlighed til mig, sagde jeg nej. Det skulle jeg bestemt ikke nyde noget af! Heldigvis var han vedholdende, og mødet med hans familie og den tyrkiske kultur beriger stadig mit liv med erkendelser og oplevelser, jeg aldrig ville have været foruden.”

  Kommentar by Olé — 24. april 2016 @ 06:40

 9. De der er ekstreme i Danmark er islamister.

  ekstrabladet.dk/112/politiet-flere-kriminelle-bliver-religioese-ekstremister/6052949

  Kommentar by Liva — 24. april 2016 @ 07:03

 10. Idehistorikeren begår den fatale fejl at løsrive de identificerede samfundsværdier fra de personer, der bærer samfundsværdierne.

  Med andre ord: De ‘ekstreme’ eller ‘verdensmester-agtige’ danske kulturparametre bæres af etniske danskere og tillæres i ringe grad eller slet ikke af indvandrere, hvorfor de danske kulturparametre og samfundsværdier ganske enkelt forsvinder i takt med indvandringen.

  Da mange danskere indregner indoptag af kulturfremmede personer med spændende, berigende skikke som en højt besungen dansk samfundsværdi, udløser lige netop denne værdi det kulturelle selvmord.

  8 Olé giver et eksempel: “…Så da Cem erklærede sin kærlighed til mig, sagde jeg nej. Det skulle jeg bestemt ikke nyde noget af! Heldigvis var han vedholdende, og mødet med hans familie og den tyrkiske kultur beriger stadig mit liv med erkendelser og oplevelser, jeg aldrig ville have været foruden.” Fint nok for hende, men med hende uddør en bærer af de danske kulturparametre. Det understreger hun endda selv i sin rolle som modtager af tyrkisk kultur og ikke som giver af dansk kultur. Spørger hun sin tyrkiske familie, hvad hun bidrager med af dansk kultur, opdager hun et klokkerent 0.

  Kommentar by traveler — 24. april 2016 @ 09:02

 11. 4 A-mad

  Enig med den første del af dit indlæg.

  Men sukker over den sidste del: Endnu en der mener at løsningen på udfordringen med islam er at indskrænke demokratiet og fritage en befolkningsgruppe for personligt ansvar “til deres eget bedste”.

  Kontrafaktisk historieskrivning er så taknemlig: “Havde kvinderne bare ikke haft stemmeret… vips! så ville indvandringsbølgen være skyllet forbi Danmark.” Mon?

  Den situation vi har nu skyldes ikke tilstedeværelsen af demokratisk valgret, men at demokratiet er kuppet ovenfra. Lad mig minde om at vi aldrig har haft en folkeafstemning viet indvandringen. Og at meningsmålinger peger på at der aldrig har været flertal for det spørgsmål isoleret set.

  Befolkningen har aldrig ønsket eller godkendt en massiv muslimsk indvandring. Den er listet ind ad bagvejen gennem effektiv brug af propaganda og tilsløring af de faktiske forhold.

  Man kan også vende det om og sige: uden dette kup… foretaget som en aftale mellem vestlige og mellemøstlige magthavere om at tillade muslimsk indvandring og kulturudbredelse i Europa mod en gunstigere olieaftale… ville den historiske parentes at flere kvinder end mænd i de vestlige lande i sidste del af det 20. årh. har stemt til venstre ikke have haft nogen alvorlige konsekvenser. Det er en tendens der er snævert bundet til en bestemt idehistorisk kontekst, og som ville have udlignet sig af sig selv i takt med at det igangværende ideologiske opgør med socialismen som livsform skred frem. Den proces foregår aktuelt.

  Den politiske hårdknude vi ser nu i vesten skyldes ikke stemmeberettigede kvinder, men 1. at introduktionen af islam som politisk faktor i vesten er et frontalangreb på de demokratiske præmisser… introduktion af en spiller der ikke respekterer reglerne, men misbruger dem til en modsat agenda… og 2. det afgørende aspekt: at de ledende politikere i de vestlige lande har svigtet deres befolkninger og demokratiet.

  Der er intet disse dukkeførere vil sætte større pris på end at mænd og kvinder i Europa går i indbyrdes politisk slagsmål.

  Særskilt styrker denne type tankegang (“kvinder ud af politik”) islam, da den tilvænner vestlige mænd til at se kvinder som en gruppe der må styres udefra. Det er en del af den salamimetode der skal vænne os alle til færre frihedsrettigheder… til underkastelse.

  Den der vil fratage andre stemmeretten skal ikke regne med selv at bevare den på sigt.

  Kommentar by M — 24. april 2016 @ 09:03

 12. M — 24. april 2016 @ 09:03. Du har vselvfølgelig ret. Min frustration over at se mit land gå rabundus er blot enorm. For at lukke damp ud er jeg nødt til ‘at le for ikke at skulle græde.
  Det er selvfølgelig ikke et personspørgsmål og Uffe Elbæk og Zeneia Stampe er for mig lige frastødende som eksempler på landsforrædere, men da der er mange af slagsen, må jeg spørge mig selv, hvor kommer de fra?
  Der var i sin tid stor opbakning til samarbejdspolitikken, med dem der havde taget magten over DK. De politiske fremmeste fortalere for denne samarbejdspolitik med fjenden var de samme som i dag med det Radikale Venstre, som de mest åbent erklærede landsforrædere.

  Laughing to keep from crying: Det er en totalt syret tanke, at kvinderne selv har været fortalere for indvandring af dem, der synes det er OK at straffe utro kvinder ved at grave dem ned, så kun hovedet stikker op og knuse det ved at kaste store sten på det.

  Som Mette Bærbach Bas er der selvfølgelig nok også mange, der ser positivt på, at der nu kommer mange fyrige og kærlige mænd fra de varme lande, de har åbent førhen, har manglet og/eller savnet.
  Som jeg kan huske jeg engang så en fortabt fortidslevning gudhjælpe mig sagde: “Som en klog franskmand engang sagde: Kvinder skal ikke forstås. De skal elskes.”
  Her mange år efter må jeg indrømme, at jeg indimellem kortvarigt overvejer om der ikke alligevel var noget sandt i det den fortabte fortidslevning, citerede den kloge franskmand for?

  Kommentar by A-mad — 24. april 2016 @ 09:42

 13. Apropos ekstremisme.

  kristeligt-dagblad.dk/udland/faengsels-imamer-uddeler-ekstremistiske-skrifter

  i England.

  Kommentar by Liva — 24. april 2016 @ 12:07

 14. Folk som Mette Bærbach Bas, idehistoriker, ruslandsekspert, forfatter og kulturtræner m.m. er mig en kilde til stadig undren. Ingen kan som denne type intelligente, højtuddannede, erhvervs- og samfundsaktive mennesker, der excellerer udi alle de blødeste af de bløde stofområder sige sig selv så eklatant imod med en så selvfølgelig lethed og elegance.
  Altså, den danske model er god for os i Danmark fordi vi har en historie, der har understøttet den. Men den er ikke god for alle, herunder de samfund, som for tiden har jaget deres befolkinger på flugt. De kommer nu her og udgør en stor belastning af velfærdssystement, altså belastning af den danske model, som er god for os.
  Ergo, skal vi tage godt imod dem, og hurrah for Venligboerne!
  Det er meget fascinerede at iagttage, hvordan den logiske kæde springer af med et øredøvende smæld uden en lyd i radioen!
  Den snakkende klasse, kalder vi gerne gruppen som hun tilhører; og det er ganske passende, for snakke det kan de. Til ørerne falder af hos os andre.
  Man kunne måske også kalde dem Væverne efter væverne i Kejserens Nye Klæder.

  Kommentar by monse — 24. april 2016 @ 14:00

 15. @ 2 Det dér er meget alvorligt, og hvorfor arresterer de elendige pansere i Esbjerg ikke de muhammedanersvin og sender dem UD af Danmark – på røv og albuer??!! Hvad hulen er det for noget elendigt tøsedrengepoliti, vi har i dette lille, sølle land?

  For få dage siden hørte jeg et bryllupsoptog i Kbh., og her blev der råbt ‘allahu akbar’.

  Mht. den tåbelige kvinde, der påstår, at DK er ‘ekstrem’, så vil jeg sige, at ja, vi bombarderer jo flygtninge med penge, gratis boliger, cykler, gratis transport osv., og vi er dumme nok til at lade dem bygge deres djævletilbedelseshuse, so JO: Vi ER skam ekstreme – udi stupiditet og selvdestruktion!

  Kommentar by Andersine — 24. april 2016 @ 14:04

 16. @ 13 Liva: Britiske imamer har siden 2002 rejst til Danmark, hvor de uddeler ekstremistiske skrifter til forbipasserende, fx inde ved Nørreport. Jeg tog en af deres syge skrifter en gang, og der stod bl.a. at kvinder var overrepræsenteret i Helvede…

  Kommentar by Andersine — 24. april 2016 @ 14:06

 17. Nu er det vist kun steder som Sverige der er flere mænd end kvinder. Hvorfor skulle helvede være så forskelligt fra Sverige?

  Kommentar by Peter Buch — 25. april 2016 @ 00:43

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper