6. juli 2016

En tur til de besatte områder: Lapta, Kyrenia, Nord-Cypern, sommeren 2016

Jeg er ikke til solferie, men børnene ville sydpå, og valget faldt på Cypern. Nærmere præcist Lapta (Lapithos, græsk), lidt vest for Kyrenia (Girne, tyrkisk) på den af Tyrkiet besatte nordkyst. Nord-Cypern har været i tyrkernes vold i mere end 40 år, og ret beset var det en helt almindelig charterrejse. Selvom jeg erhvervede mig opslagsværket Birds of Cyprus og skimmede Henrik Ræder Clausens Cypern i halvmånens skygge, så handlede det om at slappe af med familien. I poolbaren med importøl. Efes, Carlsberg eller Tuborg var alternativerne.

Fugle

Man siger at Cypern er et mekka for fuglenørder, men der er visse forbehold. Det er en formidabel træklokation forår/efterår, og ellers handler det først og fremmest om bjergområderne. I og omkring Lapta så jeg færre arter end jeg ville have gjort hjemme på matriklen, og udover Spansk spurv var det almindeligheder såsom Gråspurv, Grønsisken og Stillits. Klippe/tamduerne var der masser af, men hvor var Hærfugl, Biæder og de mange rovfugle.

(Stillits med brækket vinge)

Efter længere overvejelse, droppede jeg tanken om venstrekørsel med lejet jeep, og satte i stedet torsdag af til guidet jeep-safari. Det var en god investering, for man skulle ikke langt op i bjergene før en ny verden åbnede sig. Fra Land Rover’en så jeg hurtigt et par Stenpikkere (formentligt den endemiske Cypernstenpikker), hvad dog ikke blev dokumenteret.

Jeg scannede rutineret træerne i farten, og pludselig var de bid – en Ellekrage. Jeg råbte højt, at bilen skulle stoppe, og guiden gav mig vel 20 sekunder til at fotografere den ud af det åbne vindue. Jeg ramte den ikke skarpt, men ny art for undertegnede, og den slags der fik adrenalinen til at pumpe.

Da vi rastede senere på turen, så jeg flere rovfugle, blandt andet Høgeørn, en af de rigtig svære.

(Høgeørn, og formentlig Lille tårnfalk)

Krybdyr
Overalt i det tørre landskab sås mindre firben (Trachylepis vittata, velsagtens) og flere gange så jeg Hardunen – eneste europæiske agame. En enkelt gang så jeg en sort slange (sort snog, måske), men det lykkedes mig ikke at fotografere et levende individ. Jeg ledte målrettet i bjergene, men uden held.

Turens højdepunkt var utvivlsomt Ellekragen, men dagligt sås eksotiske sommerfugle. De ville dog ikke fotograferes, og foruden Østlig klipperandøje, lykkedes det mig kun at komme tæt på den smukke Svalehale. Et sted med vildt-voksende Kærsvolvrod var sikker, men så den et par gange svæve elegant over poolbaren.

Sommerfugle

Nord-Cypern er mere tilbagestående end den sydlige græske del, og overalt var der tomme bygninger. Selv børnene bed mærke i den særlige kombination af armod og luksus. Der var masser af dyre åbne sportsvogne, men omvendt også en del fattige arbejdere. Flere af restauranterne havde ansat afrikanske lykkeriddere, og vi talte med et par stykker. Eksempelvis 22-årige Joshua, der var træt af de lange arbejdsdage og drømte om at blive professionel fodboldspiller, gerne i Danmark. Han var god, men det er der mange der er.

Direkte i synsfeltet, også på restauranterne var de mange herreløse hunde og katte – ofte udmagrede.

Diverse

Temperaturen var 35-40 grader hele ugen, og med undtagelse af nedenviste ‘reservoir’, og et enkelt sted i bjergene, så jeg ikke ferskvand. Klimaet var som skabt til Oliven, Figen, nødder og citrusfrugter. I bjergene smagte jeg flere krydderurter, herunder Oregano, der voksede vildt. De fleste hoteller og villaer var prydet af overdådige beplantninger, og havde jeg ikke været en ond højreorienteret blogger, så havde jeg fyldt flere blomsterbilleder i denne post.

Natur

Cyperns historie er kompleks, og cyprioterne har generelt ikke formået at kontrollere egen ø. Først kom Grækerne (2000 f.Kr.), og øen var en byzantisk provins, da araberne indledte tre århundreders herredømme med en invasion i 649. I 1571 erobrede Osmannerne øen, hvad holdt indtil 1871 da England tog kontrollen. I 1923 afskrev Tyrkiet definitivt Cypern, og øen var en engelsk koloni, indtil slutningen af 1950’erne, da Tyrkiet opbyggede en undergrundshær. FN-tropper sættes ind i 1964, men i 1974 invaderes landet af Tyrkiet. I 1983 udråbes den tyrkisk-islamisk republik på Nord-Cypern, og siden har der været kold krig. Tyrkerne har forlængst fordrevet græsk-cyprioter fra den nordlige del af øen, og den sydlige del er nu medlem af EU.

På et mindesmærke i bjergene, var der store plancher med den tyrkiske udgave af historien. Om osmannernes befrielse, om græske forsøg på at indlemme øen, om den græsk-ortodokse terrororganisation EOKA og den tyrkiske modstandsbevægelse Türk Mukavement Teskilat (TMT). De tyrkiske helte Dr. Fazil Kucuk og Raif Rauf Denktag sås overalt i det offentlige rum, kun overgået af landsfaderen Kemal Ataturk. Dyrkelsen af Ataturk virkede decideret ubehagelig. Han sås på statuer, i det åbne landskab, på restauranter og sågar i de halv-offentlige bybusser (dolmus’er). Hensigten var klar: Cypern er tyrkisk.

Tyrkisk nationalisme

“Ne mutlu Türküm diyene (English: How happy is the one who says I am Turkish) is a motto of the Republic of Turkey.” (Wiki)

Selvom tyrkerne med et vist held har islamiseret Nord-Cypern, så lader historien sig ikke fornægte. 500 meter fra kystlinjen var byen i praksis et frilandsmuseum med fjorten kirker og to klostre, foruden relikter fra en kristen fortid. Den romerske bebyggelse Lambousa lå en lille gåtur nord for byen, og området må være et paradis for arkæologer.

(Tyrkerdue på kirke i Upper Lapta)

“De mange velholdte kirker i syd udgør en skarp kontrast til situationen i nord. Da Tyrkiet invaderede Cypern, besatte de et område med 550 kirker, mange af dem af meget stor historisk værdi. Siden invasionen har kirkernes retmæssige ejere, Cyperns Kirke, ikke haft adgang til deres bygninger, og dermed ikke hverken mulighed for at bruge dem, vedligeholde dem eller beskytte dem mod tyveri og plyndring. … Kun en kirke er stadig aktiv. Skt. Mamas Kirken i Morphou, hvor de tyrkiske myndigheder tillader, at der holdes gudstjeneste to gange årligt.” (Henrik Ræder Clausen, Nordcypern: Et afkristnet område: i Cypern i halvmånens skygge, s. 44)

Under den guidede tur besøgte vi landsbyen Kormakitis på øens nordvestlige del, der indtil den tyrkiske invasion i 1974 var hovedkvarter for marionitiske kristne. De stammer oprindeligt fra Syrien og Libanon, men måtte flygte fra muslimerne. De blev beskyttet af korsfarerne, men decimeret under Osmannerne. Kun en ihærdig FN-indsats gør en marionitisk minoritet mulig. Byen har flere kirker, men kun aldrende indbyggere.

Historie

Flere gange hørte jeg intimiderende bønnekald i Lapta, og jeg fik da også set byens to moskéer. De var mindre prangende end de store moskéer i Kyrenia og Nicosia (Lefkoşa, tyrkisk), men havde begge minaretter. Lørdag slæbte jeg familien med til hovedbyen Nicosia, og bag bymuren så jeg endnu flere af slagsen. Presset ind mellem flere bygninger så jeg Sarayönü Mosque, og besluttede mig for kikke indenfor. For ligesom at teste tolerancen beholdt jeg skoene på, hvad hurtigt blev påtalt, og jeg rettede ind. Da en af stedets mange afrikanere gav mig lov til at fotografere, hvis blot jeg udviste respekt, tog jeg et par hurtige billeder og sagde farvel. Alt med måde. Moskéen var indtil invasionen i 1571 en kristen kirke.

Herfra videre til den berømte Selimiye Mosque, en 1200-tals katedral, der den 9. september 1570 ligeledes blev indtaget af Osmannerne. Biskoppen af Paphos døde under stormen. Markedet omkring moskéen havde visse steder et religiøst præg. Vandpibe-maskinpistol har jeg ikke set tidligere.

En kioskejer var meget imponeret over ‘mine’ fire raske drenge – Mash’Allah, lød det. Det var venligt ment, men altså, Allah har vitterlig ikke noget med det at gøre. Tyrkerne er generelt håbløse til engelsk, så jeg opgav at forklare ham om skilsmisser og delebørn.

Islam

(Sarayönü Mosque, Nicosia)

(Selimiye Mosque, Nicosia)

(Seyit Mehmet Ağa Mosque, Upper Lapta)

(Haydarpasazade Mehmet Bey Mosque, Lower Lapta)

(Bederum i Ercan-lufthavn)

Markedet

Selvom Nord-Cypern blev islamiseret på den hårde måde, så skulle man ind til de Kyrenia eller Nicosia for at se hijab-klædte muslimer. Enkelte sås i Lapta, men der var flere letpåklædte vesterlændinge, og zivania, den lokale snaps, kunne købes overalt. Der var sågar et større bordel tæt på byen, men som guiden sagde – det var for tyrkiske soldater, og ingen af kvinderne er lokale. Byen lever af turister, og hotel-kysten var midlertidigt tabt for Islam.

Den unge dame der stod for udlejning af Jetski ved hotellet var tyrker, og arbejdede ti timer om dagen i bikini. Jeg bad teenagedrengene tage et par billeder med det store kamera af undertegnede i fart, og da jeg tømte ramkortet dukkede dette her billede op. Boys will be boys.

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/74459/trackback

15 Comments »

 1. “besatte områder”… Den tyvstjæler jeg :)

  Kommentar by Martin Kasler — 6. juli 2016 @ 06:23

 2. Tak for fine billeder og gode iagttagelser.

  Kommentar by Henrik True — 6. juli 2016 @ 06:58

 3. Smukke billeder, især af Papilio machaon. Var i flere perioder FN-soldat på øen, og på den nuværende tyrkiske del, kunne man udover Kyrenia nævne: Salamis ruiner,resterne af Bellapais klosteret, Sct.Hillarion borgruin der var forbilled for Disneys slot i Askepot, for ikke at nævne den gamle ferieby Farmagusta, med øens fineste badestrande, men som nu ligger hen som en spøgelsesby.

  Efterfølgende efter at tyrkerne lukkede op, har jeg været siger og skriver 1 gang på den nordlige del, og kommer der heller ikke mere. Jeg understøtter ikke muslimer, og det syn der mødte mig da jeg besøgte den besatte del var deprimerende. Kirker med begravelser og kapeller og klostre var hærget af hærværk + vandalisme af alt kristent.
  I år skal jeg for 26. gang til øen, men kun den græske del. Der er meget man kan se, hvis ellers historie og natur kan gå hånd i hånd. Selv i dag, er grækernes harme og had mod tyrkerne uforandret, hvad jeg godt kan forstå.

  Kommentar by der Adler — 6. juli 2016 @ 08:40

 4. Tak for billeder. Du kan bare det der med fotografering! :-)

  Kommentar by Birger Jensen — 6. juli 2016 @ 09:24

 5. Tak for en fin rejseberetning :)

  Kommentar by Lars H — 6. juli 2016 @ 10:42

 6. Tak.

  Kommentar by Mads — 6. juli 2016 @ 11:56

 7. Kløgtige knægte.
  Nice view:-)

  Kommentar by Frank Hagmann — 6. juli 2016 @ 16:49

 8. Der kan godt sættes et STORT spørgsmål tegn ved om Kim Møller og frue er nationale danskere.- Eller værdige til medlemskab af Dansk Folkeparti????

  Kommentar by dansker — 6. juli 2016 @ 21:57

 9. -> 8

  Jeg er ikke medlem af Dansk Folkeparti.

  Kommentar by Kim Møller — 6. juli 2016 @ 23:05

 10. Utrolig så dygtige teenagedrenge bliver til at håndtere en telelinse, med tilbagevirkende kraft, når konen står og ser på medens man “tømmer ramkortet” :) Spøg til side, skulle bare skrive noget dumt. Tak for en ualmindelig god og veloplagt artikel. Der må være et hensygnende bladhus eller to der kunne bruge et så oplagt talent for “rejse-journalistik”. At du formår at presse det ned i UP’s format, og det stadig virker fængslende, er faktisk ret godt gået.

  Kommentar by davidk — 6. juli 2016 @ 23:56

 11. -> davidk

  Takker. Virkelig en tidskrævende affærre, og også lidt frustrerende at skære billeder til 600 px bredde, når nu en del af dem kunne stå skarpt i fuld skærm. Hardunen og Svalehalen er tæt på objektivets nærgrænse i godt lys. Den store af mine drenge flyvende på Jetski med 1/4000 sek. lukketid ser fantastisk ud (kun på Facebook).

  Kommentar by Kim Møller — 7. juli 2016 @ 00:24

 12. @KimMøller, nu du skriver det – du er naturligvis nødt til manuelt at resize billeder der vises på UP (for bedste loadtid og bedste billedkvalitet muligt), men hvorfor linker du ikke til den store version af interessante billeder? De pladskrævende billeder i stor format kunne ligge et andet sted, på et googledrev eller 117 andre steder, som du bare linker til. Det eneste du skal sikre dig er, at det store billede du linker til ikke er stort nok til at blive stjålet, så det f.eks udgives som postkort i Sydkorea, men stort nok til at alle vi andre kan nyde de ekstra detaljer alligevel. Men et simpelt JPEG i f.eks 4000X3000 er fedt for billedelskere på computer, men stadig for lav opløsning i kommerciel sammenhæng.

  Kommentar by davidk — 7. juli 2016 @ 01:09

 13. Tak for spændende læsning! Godt obs med høgeørn.

  Hvad skete med den stillits?

  Kommentar by Martin — 7. juli 2016 @ 07:57

 14. Det er en skandale, at FN og EU stil-tiende accepterer den tyrkiske besættelse af den nordelige del af Cypern (33%).
  Ufatteligt at div. Menneskerettigheds organisationer/institutioner
  blot accepterer dette overgreb på en fredelig befolkning. Over 3000 cyprioters skæbne er stadig ikke klarlagt.
  Idioten i Ankara får lov til at leve videre I sit storhedsvanvid, minder meget om en vis Adolf!
  P.

  Kommentar by Piotr — 7. juli 2016 @ 19:51

 15. Hey – skønne fotos og beskrivelser. Ingen kommentarer omkring politiske holdninger til dit og dat, men hvordan oplevede I grænseovergangen mellem syd og nord – eller blev I kun i nord?

  Kommentar by Anders Kristain Jørgensen — 18. juli 2016 @ 10:06

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper