24. juli 2016

Stjernfelt: Religiøsitet er mange ting, “… religion er også aggressive overfald på anderledes troende.”

Det er ikke nemt at sælge illusionen om ‘Fredens religion’, og medierne vælger derfor ofte at sætte luppen på detaljer der flytter fokus væk fra det islamiske aspekt. Knivskarp kommentar af Frederik Stjernfelt i Weekendavisen – Den uhellige terrorist (ikke online).

“Nu skal vi så til det igen. Efter det blodige terrorangreb i Nice forsikrer nervøse politikere os om, at angrebet intet som helst har med islam at gøre. Vi får at vide, at det er en ung og utilpasset mand, der gik amok og så bare brugte islam som påskud – selv om IS-staten bagefter var hurtig til at omfavne ham og erklære ham som en af deres soldater. Vi får at vide, at gerningsmanden sjældent kom i moskéen, spiste svinekød, og at terrorangreb ikke har noget at gøre med ‘religiøs praksis’. Men alle disse udsagn hviler på en forfejlet og forsnævret idé om, hvad religion er. Man synes at tro, at religion er lig med omhyggelige studier af hellige skrifter, hyppige besøg i templer, teologisk spekulation, nøje overholdelse af fromme regelsæt og den slags ting. Men religion er også aggressive overfald på anderledes troende. Det er ikke noget nyt.

… Langt de fleste troende i verdens religioner har aldrig været optaget af teologi, og langt de fleste af dem har pjækket fra templet, sjoflet de pligtige bønner og ikke overholdt de hellige bud. Men det har ikke afholdt dele af dem fra at begå vold med den behagelige viden, at deres handlinger kunne legitimeres med en tro, hvis detaljer de måske kun kendte ganske lidt til, og beskyttes af et kirkeligt magtapparat, der bakkede dem op. Der er tale om en art arbejdsdeling: Man har hellige mænd til at drive institutionen og udvikle teologien, men har almindelige troende til at udgøre dens skattegrundlag, og man har aggressive unge mænd til at tage sig af sammenstødene med de vantro og de konkurrerende konfessioner.

Når vi har glemt dette, er det nok, fordi vores lokale kristendom de seneste halvandet hundrede år er blevet så besmittet med oplysning, at den (stort set) er ophørt med at være aggressiv. Men i det store perspektiv er det en behagelig undtagelse.”

Oploadet Kl. 23:35 af Kim Møller — Direkte link5 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/74908/trackback

5 Comments »

 1. Analogier er en yndet intellektuel øvelse.I dette tilfælde halter analogien, idet forskellen er, at de aggressive unge mænd i den kristne kulturkreds ikke har haft religiøs legitimitet til deres aggressioner, mens de hellige skrifter i den muslimske kultur legitimerer og retfærdiggør de aggressive unge mænds aggressioner.

  Der har historisk set været aggressive unge mænd inden for kristendommen, men at de ligesom er ophørt med at være relgiøst aggressive, er fordi kristendommen i sin rene form henhold til kilderne er blevet alment accepteret og forstået i samfundet gennem oplysning om kildeskrifterne.

  Det har altid været en meget kompleks kabale mellem verdslig magt, samfund, kultur, folkelig religion, en praktiserende pragmatisk kristendom og så kristendommen i sin rene form henhold til kilderne, som ikke var almen kendt og forstået før oplysningstiden.

  Mon ikke denne åndelige kompleksitet har skabt den voldsomme dynamik, som karakteriserer de europæiske samfunds historie.

  Kommentar by traveler — 25. juli 2016 @ 06:21

 2. Hvorfor kommer jeg til at tænke også på Enhedslisten i denne forbindelse??

  Kommentar by Limewoody — 25. juli 2016 @ 06:31

 3. Fordi venstrefløjserne er dybt forankrede i den marxistiske religion.

  Kommentar by Nielsen — 25. juli 2016 @ 08:05

 4. Lige nu skændes de om det er islam eller hvad de kan give skylden.
  Om den rigtige side eller forkerte af islam.
  Tænker på kemiske Ali dengang. Her sker der intet.
  Nu er det tyske kemerkelske, der forsøger og lyve, imens bomberne sprænger.

  Kommentar by Anonym — 25. juli 2016 @ 09:03

 5. Ach, du lieber Augustin, Breivik er væk, de højreorienterede er væk, nationalisterne er væk og islam er væk. Nu har eksperterne i årsagsforklaring kun den psykriatiske diagnose tilbage, når kulturberigere følger deres brugsanvisning.
  I øvrigt har Kai Sørlander en god kronik i dagens JP, som følger denne tråd.

  Kommentar by Menig 442 — 25. juli 2016 @ 09:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper