30. august 2016

Om ‘fattigdom’: “Den angår karakteren, moralen og viljen, og det er svært at indlære på et kursus.”

Henrik Gade Jensen er altid værd at læse. Her lidt fra en kommentar på Politiken.dk – Ja, Danmark knækker over for øjnene af os.

“Førhen havde langt de fleste en funktion, et arbejde, måske lavtlønnet og anstrengende, og det gav sammenhæng. Dels har arbejdsmarkedet skudt de lidt skæve fra sig med krav om præstationer over mindstelønnen, dels har velfærdsstaten haft råd til at anbringe alt for mange isoleret uden for de naturlige og stærke relationer, som er arbejdsmarkedets vigtige bi-effekt. …

Den fattigdom, som Peter Sabro og Jeppe Aakjær skrev indigneret om for 100 år siden, hvor tyendet blev mishandlet, findes ikke i dag. Overførselsmodtagere har mobiltelefoner og fladskærm, der kører hele tiden. … Fattigdommen findes ikke og er erstattet af pauperisme, som er det klassiske udtryk for afhængigheden og demoraliseringen af offentlige ydelser. I Udkantsdanmark kan man på et splitsekund se, om der bor mennesker på overførselsindkomster eller arbejdsjern. Pensionister med et langt arbejdsliv klipper hækken og hakker ukrudtet foran huset, nogle gange med stok og rolator i den anden hånd. Det skal være ordentligt. Til sidste åndedrag. Nomader på overførsler lader haven gro vildt og beplanter den med cykelvrag, gamle lænestole og affaldsposer. …

Vi skal erkende, at ‘fattigdom’ i dag har en helt anden og usammenlignelig karakter end for 50 og 100 år siden. Den angår karakteren, moralen og viljen, og det er svært at indlære på et kursus. Vilje kan ikke læres, sagde Schopenhauer, og om der er andre veje til et karakterfyldt, indrestyret liv end arbejdsomhed og truslen om reel fattigdom uden at levere en indsats, er vel det store og farlige spørgsmål.”

Oploadet Kl. 03:54 af Kim Møller — Direkte link18 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/75777/trackback

18 Comments »

 1. “Pensionister med et langt arbejdsliv klipper hækken og hakker ukrudtet foran huset, nogle gange med stok og rolator i den anden hånd. Det skal være ordentligt. Til sidste åndedrag. ”

  Ja det lyder forførende fantastisk konservativt,… og røvkedeligt. Mange af disse ukrudtshakkende dydsmønstre har aldrig tænkt en selvstændig tanke, og har hele livet stemt på det parti som forældrene også stemte på. Jeg har ofte tænkt på hvor kedelig og og lidenskabsløs ens tilværelse må være når det eneste man kan finde på at bruge sin sidste tid på er at holde gruset revet langs med fortovet og gå op i hvad naboerne mener. De går med stok og rollator, fordi de er dydige samfundsborgere som altid har gjort hvad skolelæreren, præsten og herremanden sagde, og derfor sled de for herremanden og skattefar til knæene ikke kunne holde til mere, og er oven i det stolt af at have været det perfekte tyende – uvidende, ærlige og dumme.

  Ovenstående kun for at sætte Morten Korch romantikken lidt i perspektiv.

  Kommentar by Balder — 30. august 2016 @ 05:11

 2. Balder? Det må vist uddybes for at give mening.

  Kommentar by Jakob — 30. august 2016 @ 07:36

 3. Enkel løsning. Ingen stemmeret uden privat beskæftigelse.

  Kommentar by River — 30. august 2016 @ 07:43

 4. Som lidt gamle ord siger:

  Evnen til at ville, giver evnen til at kunne.

  Og ellers:

  Opsig konventionerne.
  Start repatrieringerne.

  Kommentar by Neuhammer — 30. august 2016 @ 07:49

 5. #1: Nu kommer jeg fra en familie, hvor der i generationer er blevet syet klokkestrenge med påsyet tekster som: “Hellere slides op end ruste op”.
  En høj arbejdsmoral og en fælles vilje til hellere at slides op end ruste op er fundamentet for et rigt samfund.

  Skal andre slide endnu hårdere for “Herremanden” for at du kan sidde og dovne den Balder, eller hvordan havde du tænkt dig at vores velstand skulle opstå? Ved at du sidder og skriver indlæg, som ingen vil betale en øre for, på nettet?

  Der har sikkert altid været arbejdssky elementer, og dem har vi kunne leve med, så længe de udgjorde en absolut minoritet. Men når deres moral bliver dominerende og ikke den tidligere herskende om dyden i at blive “slidt op”(livet slider – det ændrer nok så meget dovenskab ikke på), ja så knækker økonomien og velstanden.

  Kommentar by Margrethe — 30. august 2016 @ 07:57

 6. @ Balder
  Disse gamle pensionister har måske ikke den store selvstændige tænkning men det er heller ikke pointen: De har totalt set været en overskudsforretning eller i værste fald været “udgiftsneutral” overfor samfundet den dag de stiller træskoene.

  Deres yngre landsmænd (nye såvel som gamle) der betegnes fattige har heller ikke den store selvstændige tænkning. For det er vel ikke mere åndsberigende at se “de unge mødre” og “Paradise hotel sæson 15” for nedrullede gardiner på det nyeste apple-tv end at holde sin ejendom proper? Hvad der virkelig adskiller de “nye fattige” i forhold til de ældre fattige er snablen i de offentlige kasser og en tyrkertro (ha ha) på at det er den arbejdende del af befolkningens pligt at sørge for deres ve og vel.

  Hilsen en skatteslave der bor på en vej med 50% fritvoksende bilvrag i haven..

  Kommentar by redneck — 30. august 2016 @ 08:01

 7. En tredjedel af befolkningen i Danmark er på overførselsindkomst, en tredjedel af befolkningen er ansat i det offentlige system, en tredjedel af befolkningen er selvstændige eller privat ansat, så længe vælgerne stemmer for denne asociale og kommunistiske system vil der altid kunne skrives at der er fattigdom i Danmark, sandheden er at systemet bilder befolkningen ind at der holdes en hånd under og redder en der bliver arbejdsløs eller går konkurs og det er en lodret løgn, de to tredjedele af befolkningen der aflønnes af staten er det for systemets skyld fastholdt af kommunistiske og socialistiske politikere samt embedsmænd der uddeler enorme summer til brødløse foreninger der ikke er innovative eller kaster meningsfulde jobs af sig, skær halvdelen af de offentlige job væk og sæt kontanthjælpsmodtagere på vand og brød i en af teltlejrene så vil Danmark blive et rigt foregangsland, man kan ikke leve af at klippe hinanden, forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 30. august 2016 @ 08:16

 8. Med alt respekt. Der findes dags dato hjemløse, som om vinteren nogengange dør i gaderne. Bevares…ikke så mange som før i tiden, og der er nok heller ikke den samme mishandling sted, men de findes.

  Kommentar by Michael Unna — 30. august 2016 @ 08:38

 9. @ 1 Balder

  Det var dog nogle nedgørende bemærkninger om ældre medborgere. Den gang, hvis man ikke læste videre, kom man i lære som 14-årig, mange har slidt sig op, rigtig mange har passet deres arbejde i 5-årtier, passet hjem og børn, uden indblanding fra sociale myndigheder, og de er blevet flået i skat. Og hvad er takken? Nedskæring på nedskæring, nu hvor frugterne skulle høstes.Udefra kommende kan få fra dag et, sågar retskrav på en lejlighed, hvad får vores egne.! En lang næse Balder.
  Den gruppe som du så skammeligt nedgører, er det som den snakkende klasse betegner som White Trash.
  Den gang var der en arbejdsmoral, der var bærende for samfundet, som helt savnes i dag. Sidste år var der en udsendelse i fjernsynet, hvor man besøgte et ungt etnisk dansk ægtepar, der var på kontanthjælp, og i baggrunden tonede et mega stort fjernsyn frem.
  Den kvindelige del udtalte følgende: “Jeg har bare slet ikke lyst til at tænke på det, jeg syntes, det er hårdt…så bliver jeg måske tvunget til at tage noget arbejde, som jeg slet ikke er glad for…jeg ville være ked af at skulle stå op om morgennen og tage hen et eller andet sted, jeg ikke er tryg ved at være…”

  Det kan man komme af sted med i dagens Danmark, uden at det får konsekvenser. jeg føler mig totalt til grin, efter 49 år på arbejdsmarkedet.

  Jeg passer også min matrikel, luger og fejer og beskærer, fordi jeg kan lide det, og det ligger i blodet.

  Kommentar by der Adler — 30. august 2016 @ 08:45

 10. Slavemoral, protestantisk forherligelse af arbejde og lydighed overfor systemet, konfliktskyhed, sig selv nok, ja til EU pga. flæskepriserne, ja til at pløje helt ind til asfalten hvis det kan give en tønde korn mere. En flot facade på en gammel grim lade og vel også en del af Gade Jensens Morten Korch drømmerier. Som jeg støtter, ja jeg er også romantiker. Men også realist.

  Alle har et ansvar, ikke kun overfor systemet men også overfor sig selv og verden.

  Jeg er den sidste som vil generalisere nedgøre eller lægge landbefolkningen for had. Den ene halvdel af familien må vel siges at være landbefolkning og jeg har selv boet på landet i halvdelen af mit liv. Men det er altså ikke herfra frihedskampen og modstanden mod udryddelsespolitikken kommer. Ej heller interessante samtaler om politik, kunst eller kultur længere væk end den lokale revy. Mest om ejendomspriser. De her evigt græsslående, hakkende og grusrivende medborgere findes i øvrigt ikke kun på landet, de trives meget godt i byerne også. Ja de er overalt, og det er deres sag jeg kæmper. Deres ret til at være dumme og uvidende uden at blive misbrugt af nogle hensynsløse charlataner som lokker med guld og grønne skove.

  Ja Margrethe det havde nok været meget bedre hvis jeg havde tænkt lidt mere på at klatre op ad den sociale rangstige og lidt mindre på at ville forstå, informere og forandre verden, tænke store tanker osv., når det nu ikke lykkedes til ug. Men husk på at for hver en Einstein eller Beethoven har der været 1000 aspiranter som er mislykkedes med et lignende projekt.
  Og jeg forstår også godt at der er mange hvis hjerne ikke klarer mere end simpel købmandsregning og som har svært ved at forstå at vi ikke er helt ens allesammen, og har forskellige laster og dyder, og at et bidrag til fællesskabet kan bestå af andet end tal på en selvangivelse.

  I øvrigt er det at være en gedigen samfundsstøtte et dilemma i sig selv – jo “bedre” det går i samfundet (iflg. gængse normer) altså jo flere af vore penge vores herskere har at gøre godt med, jo dårligere bliver vore chancer til at styrte systemet. Vi lever i en omvendt verden nu, og har gjort det længe. Så længe illusionen om velfærdssamfundet kan opretholdes rykker de fede lemminger sig ikke ud af stedet. Så enhver aktivitet som fremskynder systemets, og dermed diktaturets kollaps er et skridt i den rigtige retning.
  Hvem er på sigt er mest gavnligt for vores overlevelse som folk og nation? Den der tynger systemet ned, eller den som forsyner det med nye kræfter i form af skattebetalinger?

  Kommentar by Balder — 30. august 2016 @ 10:16

 11. Det er jo sandt, hvad Balder siger. Ingen har nogensinde tænkt over, at det måske ikke var så meningsfuldt, ikke så indsigtsfuldt, at gå og tælle opsparing eller forventet opsparing, imens alle dydsmønstrene finder sig i hvad som helst.

  Det er jo kernen i problemet. Problemet er at der er stjålet flere penge fra finansministeriet end der stjæles i retskafne lande, mange flere. Det betyder ikke noget, det gør vi ikke noget ved, det accepterer vi.

  Total kleptomanisk korruption og mandatsvig i en grad, som er helt uhørt for et fungerende demokrati, hvor en finansminister korrumperer sig selv i en sådan grad, at ingen kan være i tvivl, og hvor prisen for at acceptere det kan tælles i milliarder, og i at vores fælleseje atter foræres væk til helt uvedkommende interessenter. Hvor to regeringer i træk oven i købet, begår mandatsvig. Er det ikke ulovligt? Det er i hvert fald imod hensigten med at have en demokratisk stat og en implicit samfundskontrakt med borgerne.

  Hele vores finansiering afhænger af at disse principper altid overholdes. Bedrageri fra ledelsens side i den sammenhæng bør mindst straffes med henrettelse. Det er så alvorligt. Og at gældsætte os, for at politikerne kan forgylde sig selv og sine venner og stadig kunne efterlade en lille rest til de forpligtigelser de har overfor deres arbejdsgivere – os folket, er et overgreb på fremtidige generationer hvis konsekvens kan betragtes i Grækenland.

  Hele indvandringen er et gigantisk stort overgreb på os befolkningen, som ejer disse forbandede øer, og faktisk også ejede det Grønland, som blev foræret væk en eftermiddag, og den havbund, som Maersk skulle rydde for deres platforme, som nu ser ud til at være blevet til et nyt industriprojekt for industrien at tjene penge på, selvom de egentlig skulle rydde op for egen regning, så fik de jo også denne foræring en eftermiddag, folk havde travlt med at rive grus foran deres indkørsel.

  De sidder og ævler om 2025, men kan i ikke se hvor meget i bliver bedraget, fordi i accepterer dette sindssyge system?? Dette helt vanvittige narrativ om at betragte år 2025 NU???? Skulle de ikke gøre noget ved det underskud der er på finanserne nu?????

  Kommentar by Ole Kjelmann — 30. august 2016 @ 10:21

 12. Tak, Balder, for dit bidrag til det danske samfund. Din stemme er 1000 gange mere værd end Lars Løkkes nogensinde har været.

  Ja, faktisk er din stemme minus uendeligt meget mere værd, da hans stemme koster os 100vis af milliarder, imens din stemme indbringer os mange, mange milliarder i besparelser.

  Kommentar by Ole Kjelmann — 30. august 2016 @ 10:54

 13. > Balder
  Jeg vil hellere bifalde din kommentar
  http://www.uriasposten.net/archives/75754#comment-4772644 .De andre er fejlbehæftede.

  Kommentar by Nielsen — 31. august 2016 @ 05:15

 14. Tak for reaktionerne, også de negative som nok også er lidt fortjente. Her sejler jeg måske lidt for meget væk fra emnet og laver unødvendig støj. Nok ikke det mest gennemtænkte indlæg, jeg må holde triggerfingeren lidt i ro og spare lidt på spredehaglen.

  Kommentar by Balder — 31. august 2016 @ 05:46

 15. Husk det sete afhænger af øjnene, der ser!
  Jeg genkender mange af Henrik Gade Jensens eksempler fra hans ferie studenterjobs som middelklasse dreng på besøg i arbejderklassen.

  På samme måde som HGJ finansierede jeg delvis mine studier ved manuelt arbejde i sommer-og juleferier på københavnske arbejdspladser bla formidlet af Studenternes Arejdsanvisning, som dengang var en del af Københavns Universitet.

  Da jeg selv har en baggrund fra arbejderklassen, fandt jeg tonen og miljøet blandt mine midlertidige arbejderkolleger velkendt. Det var min egen kultur. Jeg var arbejderklasse dreng på besøg i arbejderklassen. Det var lærerigt og sjovt.

  Senere prøvede jeg som topembedsmand, at omgås den herskende klasse og spise fine regeringsmiddage med skylleskåle. Det var også lærerigt og sjovt.

  Der er ingen grund til at nedgøre eller romantisere nogen af ‘miljøerne’ efter min mening. Man kan lære utroligt meget af begge.

  Problemet er nok, at mindst halvdelen af produktions industrien – bla elektronik industrien vha hvilken min far som mskinarbejder forsørgede familien – er udkonkurreret af globaliseringen af industriproduktionen?

  Det er den del af arbejderklassen, der ikke længere er nogen bekæftigelse til og derfor drømmer deres børn fra barnsben af om førtidspensionen eller lottogevinsten og udnytter derfor ikke deres potentiale, som den del af arbejderklassen gjorde, da der var rigeligt med industriarbejde.

  Kommentar by A-mad — 31. august 2016 @ 13:26

 16. I øvrigt enig med 7.emmagad.
  Klassekampen blev vundet af de offentligt ansatte, som blev den herskende klasse som forudsagt af Jørgen Dich i Den herskende klasse (1973).
  I 1951 var der 13 privat beskæftigede pr offentligt ansat. I dag er der 2,3 privat beskæftigede pr. offentligt ansat.
  Der blev derfor ikke råd til nye konkurrence-dygtige virksomheder med private arbejdspladser i industrien, fordi lønslaverne skulle aflevere ½ til ‘Den herskende klasse’ af offentligt ansatte. De offentligt ansatte sikrede yderligere deres fremtidige indkomst ved at importere ½ mio uarbejdsdygtige muslimer, der giver dem arbejde som ‘behandlere’ af enhver art. Venligboerne er deres avangarde:-)

  Kommentar by A-mad — 31. august 2016 @ 14:03

 17. Har man først prøvet at være sulten nok, plejer det også at ændre betydeligt på karakteren, viljen og moralen.

  Kommentar by Jacob Andersen — 7. september 2016 @ 13:56

 18. Balder har naturligvis ret – og det har emmagad også. Nedskæringerne på kontanthjælpen river fredelige lovlydige midaldrende københavnere ud af deres hjem og hen i forarmelse. Imens fortsætter de mange offentligt ansatte som før – uden væsentlig nedsættelse af lønnen.

  Når man er fyldt fyrre, er man færdig, hvis ikke man er inde i varmen. Sådan er vor dekadente (feminine) ungomskultur, og folk ved godt, at kasserede midaldrende typisk ikke har en chance for at få et rigtigt job igen.

  Derfor er hele nedskæringsmanøvren, som tilsyneladende billiges af Kim Møller og mange andre erklærede nationalkonservative med disse evige stikpiller til underklassens moral, reelt en krig mod de udstødte.

  Motivet må være at ramme muslimerne økonomisk, og vi andre, nogle af os endda tidligere allierede, kan bare ofres.

  Denne modbydelige afskalning af folket er ikke konservativ – snarere i familie med Venstre-bønders kræmmermentalitet. Den vil bidrage til at splitte os yderligere – og jeg, som har hjulpet Kim med bloggen her siden 2003 må til at overveje konsekvenserne. Hvorfor hjælpe nogen, som alligevel ofrer mig og mange af mine moralsk udmærkede kasserede venner?

  Henrik Gade Jensen har været en af vore helte – engang – fordi han kæmpede for ytringsfrihed og talte systemet imod. De senere år er han blevet mere og mere småborgerlig og liberal. Han er ved at være en del af problemet – mere end løsningen.

  Kommentar by Kim Poulsen — 11. september 2016 @ 12:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper