2. oktober 2016

Peter Øvig Knudsen om radikalisme-forsker: Han stod i spidsen for ‘en virkelig voldelig radikalisering’

Jeg er ikke ubetinget vild med Peter Øvig Knudsen, for det skriger til himlen at et tidligere medlem af Kommunistisk Arbejderparti (KAP) bliver manden, der leverer den store brede fortælling om den yderste venstrefløj. Han var dog rigtig god i Ugens gæst på P1, hvor han taler ud om sine problemer med at finde kilder til seneste bog om BZ-bevægelsen.

Herunder et par smagsprøver. Det første citat er svar på kritik fra tidligere BZ’er Lotte Svendsen. Det andet er en kulmination på en længere tvist mellem René Karpantschof og dokumentaristen. Karpantschof, der som sociolog ofte agerer ekspert om højrefløjen i medierne, hudflettes med få velvalgte ord.

Peter Øvig Knudsen: Det er jo et virkeligt morsomt synspunkt ik’. Hvis jeg nu besluttede at lave en bog om Dansk Folkeparti, og Pia Kjærsgaard og resten af ledelsen, så sagde – Nej, Peter Øvig er ikke den rette mand til at skrive en bog om Dansk Folkeparti. Skulle jeg så også trække mig bukkende tilbage, og sige – Nå, ja, Pia Kjærsgaard vil ikke have at jeg skriver om hendes parti, så må jeg da hellere lade være, og så overlade det til en der er mere venligt indstillet overfor Dansk Folkeparti. Altså, sådan er det jo ikke at være dokumentarist.

[…]

Peter Øvig Knudsen, forfatter: Jeg er ikke så overrasket over hvad René Karpantschof mener. Jeg kan bare ikke lade være med at grine lidt. Der er en form for, der er lidt tragikomik i det her ik’, for her sidder René karpantschof, som jeg ved var en af lederne som radikaliserede BZ de sidste år i 80’erne, som gik i spidsen når man skulle finde nye kampformer mod politiet, som senere er blevet gode venner med Blekingegadebanden, kaldt dem politiske fanger, der er uskyldigt dømt. Altså, der sidder en mand her, som præcis har stået i spidsen for en virkelig voldelig radikalisering af unge mennesker, og siger til mig, at det er forkert af mig at beskrive det sådan, at der er en lille gruppe af mennesker der har stået i spidsen for en radikalisering. Så det er nok ikke lige så mærkeligt, at lige René Karpantschof mener det er en historie, der ikke skulle være blevet fortalt.

Mere.

“Det er her, i en sort trætilbygning, han skriver sine bøger, med udsigt til skovbrynet. Her, han efterhånden begyndte at få breve fra BZere, der gerne ville være med i bogen. Her, han har mødtes med mange af dem og drukket øl og lavet bål i haven med dem.

Men det også her, der en dag blev kastet sten ind ad ruderne i arbejdsværelset. Her, en af BZerne sagde, han ville komme og skyde ham med den gun, han havde under puden, hvis Øvig skrev grimt om hans kammerater. Det sidste beklagede den pågældende BZer dog efterfølgende.” (Berlingske, 30. september 2016)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/76593/trackback

32 Comments »

 1. Hej Kim

  Jeg kan forstå Gyda Heding muligvis fremgår af bogen. Hun var angiveligt en central del af BZ bevægelsen. Interessant nok er hun leder af “Pigegruppen” og “Vilde liv”, som er tilbud i Københavns Kommune. Som sædvanlig er den radikale venstrefløj god til at tage vare på hinanden. Således er Lars Genaa, som vi husker kastede maling på Anders Fogh, ansat som pædagog og koordinator i “Det vilde liv” under Gyda. Henrik Wiegman er også ansat i i “det vilde liv”. Henrik var tidligere medlem af “forældre mod politibrutalitet”.

  Det er dem vi har ansat til at få de utilpassede unge på ret køl. Vi husker hvor ballade det medføre at have en psykolog ansat, der var en del af Pegida, men det er jo noget andet….

  Kommentar by Absolon — 2. oktober 2016 @ 09:11

 2. På en eller anden måde, er det lidt tilfredsstillende, at de fordømte rødgardister ikke er så vilde med at få fortalt om deres smagløse forbrydelser. Som en ringe trøst tager jeg det som et tegn på, at de dog i deres sorte indre måske fortryder en smule og skammer sig over deres hæslige fortid.
  De er meget at sammenligne med muhammedanernes destruktive kamp, som vi ser i dag tiljublet af MSM, ganske som det skete under BZernes forbrydelser.

  Kommentar by Knud Madsen — 2. oktober 2016 @ 09:22

 3. Som det fremgår af bogen, og af de foregående kommentarer, så kan destruktiv adfærd betale sig og bærer også frugt.
  Der er penge i det for den enkelte aktivist, det er en slags “erhverv”. Men også en slag uddannelse der kvalificerer til en offentlig stilling, så derfor er der fremtid i at være venstrefløjsaktivist.
  Og jo værre jo bedre.

  Dem der render rundt og skaber sig, f.eks. ved Pediga-demonstrationer, vil formentlig gå en gylden fremtid imøde, og sikkert ende i et dyrt hus ved siden af Johanne Schmidt-Nielsen i den muslimfrie del af Valby.

  Kommentar by Birger Jensen — 2. oktober 2016 @ 10:38

 4. René Karpantschof…

  Var det ikke den ‘forsker’, der løj til medierne om Henrik Gade Jensen, der derved fik ham fyret?

  Ikke overraskende at han optræder på en forkastelig måde i en ny sag.

  Kommentar by traveler — 2. oktober 2016 @ 11:00

 5. Et spørgsmål:

  Hvad kom der egentlig ud af Europas største integrationsevent: Velkomstfesten for flygtninge i Forum i København den 10. september 2016!?

  Jeg synes medierne har været meget sparsomme med information om resultaterne af begivenheden. En del offentlige penge blev fyret af, så offentligheden har naturligvis krav på ordentlig information.

  http://www.velkomstfesten.com kan man læse om de tårnhøje forventninger, men intet rigtigt om resultaterne.

  Kommentar by traveler — 2. oktober 2016 @ 11:36

 6. ØV Øv, jeg ville da ellers gerne have været med til migrantfesten.

  Kommentar by Johnson — 2. oktober 2016 @ 11:54

 7. Øvig Knudsen er faktisk en udmærket formidler, dette til trods for hans tidligere besynderlige politiske fortid.
  Indrømmet, jeg morer mig over hans nuværende bopæl.
  Givetvis er der mange tidligere BZ ´ere og lign. der også har skiftet ham.
  En anden udmærket bog er BOMBADÉR HOVEDKVARTERET.
  Denne er i lighed med Øvig Knudsens værker om de venstreorienterede galninge, også skrevet af en der i høj grad var med i inderkredsen.
  Jeg ser frem til at læse Øvig Knudsens seneste værk.
  Omtalte René, en ekspert som han omtales, er derimod dybt usympatisk hhv. overhovedet ikke troværdig.
  Det “julenummer” René lavede med en modpart (nazi løgnen) burde have konsekvenser.

  Kommentar by AK JA — 2. oktober 2016 @ 12:27

 8. Socialister er væsentligst karakteriseret ved usikkerhed og dovenskab.

  Kommentar by River — 2. oktober 2016 @ 12:28

 9. “..Peter Øvig Knudsen er højreorienteret..”

  Man kan have mange meninger omkring Peter Øvig Knudsen, men højreorienterede er nok ikke lige det label man hurtigst ville sætte på ham. Og som selv-erklæret borgerlig, synes jeg også at Peter Øvig, ligger langt til venstre. Men han gør sig i det mindste tanker om venstrefløjen og dens gerninger og handlinger.

  Men modstanden og de mange ukvemsord imod Peter Øvig Knudsen, reflektere venstrefløjens manglende selv-opgør. Man kan mene hvad man vil om Peter Øvig, men han ser idet mindste ud til at fundere over sin egen politiske udgangspunkt og venstrefløjen generelt.

  At Rene Karpantschof hetzer imod Peter Øvig Knudsen er klart, for her er der en lille dreng der råber “han har ikke noget tøj på”, eller retter han demaskere Karpantschofs forsknings rolle, han er ikke hvad han giver sig udfor. Han er ikke en uvildig og objektiv sociologi forsker, men en stålsat ideolog der arbejder “inden for systemet”, for at frembringe dets nedbrud, og/eller avancering af de venstreorienterede holdninger/synspunkter han selv har, under dække af forskningsmæssig objektivitet.

  “..hvis man skriver videre om det Bz bevægelsen udvikler sig til nemlig de Autonome, erne så ryger man ind i et voldeliget og grænsende op til et meget hardcore kriminelt miljø, som er præcist det samme miljø som jeg ikke turde skrive om i Pusher-Street.”

  Her mener jeg, at man har det bedste bevis for, at venstrefløjen hele tiden dækker sig ind via trusler om vold, eller udøvelse af vold. Ligeledes er der en forbindelse imellem venstrefløjen og stærkt kriminelle miljøer. Når Peter Øvig Knudsen sætter spotlight på netop venstrefløjen, så gør han det lige frem til det tidspunkt hvor det stadigvæk er sikkert. Fordi han ved/erkender at der er en periode, vor nutid, hvor afsløringer af de autonome simpelthen er for farliget, da de udgøre en magtfaktor, baseret på hash salg på Christiania. Der er vistnok også firmaer her i København der er forbindelser til BZ miljøet, det er ikke noget jeg er 100 % sikker på, men Logik & Co i Ryesgade, er tidligere blevet sat i forbindelse med Bz bevægelsen.
  Så vi kan se, at flere personer med udgangspunkt i Bz bevægelsen er kommet ind i den offentlige sektor og dets lignende. Man kommer frem og bliver hjulpet frem af ligesindede inden for systemet, dvs. den offentlige forvaltning, kommunal, som statslig, og på universiteterne.
  Når Peter Øvig Knudsen dokumentere BZ bevægelsens udvikling, så gør han det med det kritiske blik, som netop IKKE ønskes, i disse indflydelsesrige kredse. Derfor al den ballade.

  Som borgerlig må jeg jo også erkende, at netop en ex-troskist, som Lars Hedegaard, en der kender venstrefløjen, en der har været redaktør på deres menighedsblad ”Information”, er den bedst og hårdest kritiker af den totalitære religion Islam. Fordi Hedegaard har den mere friheds orienterede tanke, end resten af venstrefløjen, så blev bruddet også mere radikalt og totalt, noget jeg i øvrigt tror kan ramme Peter Øvig Knudsen med tiden. Lars Villemos og Lars Hedegaard afdækkede jo 68´ generationens terrorbevægelse, Blekingegadebanden, og blev straffet for det. Venstrefløjen acceptere ikke, at DERES skeletter i skabene blotlægges.

  Jeg tror, at vi skal være taknemmelige over, at det er Peter Øvig Knudsen der skriver denne bog, fordi den så vil bliver taget alvorligt. Der er jo ingen borgerlig der kunne skrive denne bog, og selv hvis dette skete, ville ingen tage den alvorligt, fordi den kun ville blive opfattet som propaganda. Denne bog bliver måske den beskedne form for selvrefleksion som venstrefløjen og det offentlige system kan klare.

  Mvh.
  Historyman

  Kommentar by Historyman — 2. oktober 2016 @ 12:47

 10. Logik & Co. samt Egen Vinding og Datter er infiltreret i BZ-miljøet

  Kommentar by Træt — 2. oktober 2016 @ 13:36

 11. At 4|
  Jo, det var ganske rigtigt Rene Karpantschof, der med velvillig assistance fra venstreslænget slagtede Henrik Gade Jensen via løgnehistorier.
  Måtte han skamme sig til sin dødsdag.

  Kommentar by Bastardo — 2. oktober 2016 @ 13:56

 12. Rene Karpantschofs løgnekampagne kørte i Information, der senere nødtvungent måtte beklage og betale erstatning. Gæt lige hvem der var chefredaktør og dermed ansvarlig?

  David Trads

  Kommentar by Bastardo — 2. oktober 2016 @ 14:04

 13. https://www.youtube.com/watch?v=SsoaqPa4N60

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 14:04

 14. Top humor Peter Buch ;)

  Kommentar by Santor — 2. oktober 2016 @ 14:36

 15. René Karpantschof fremstår mere og mere som leder af en nyreligøs bevægelse a la Moon, Faderhuset, Tvind eller Scientology. – måske det er de analytiske greb man anvender man undersøger den slags man skal anvende til analyse af venstrefløjen?

  I øvrigt har han jo påtaget sig ansvaret 18 maj 93 arangementet. Som endte med, at han fejgt flygtede op i sin lejlighed og lod fjolserne tage skraldet.

  https://undskabenshotel.wordpress.com/2015/08/11/karpantschofs-kanonfode/

  Kommentar by Hans Und — 2. oktober 2016 @ 14:39

 16. Santor

  Tak.

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 14:46

 17. Dokumentar som behandler bl.a. René karpantschof og David Trads roller i udhængningen af Henrik Gade Jensen:
  Hængt ud på forsiden: Henrik Gade Jensen
  Den originale udsendelse sendt på DR 10. august 2015 er ikke længere tilgængelig på dr.dk, men der ligger et langt klip på YouTube:
  https://www.youtube.com/watch?v=Wn-zHABRCPg

  Kommentar by monse — 2. oktober 2016 @ 15:41

 18. Spørgsmålet er om vi er ved at miste grebet i Danmark. Skyderier, bilafbrændinger og andre former for mikroterroraktioner, der har til formål at blødgøre det danske samfund og sikre en hurtigere opløsning.

  Weekendavisen byder på to perfide personangreb på henholdsvis Pernille Vermund (partypigen) og Krasniks sørgelige indlæg om Martin Henriksen. Førstnævnte indlæg er efter min overbevisning en bundskraber af rang, hvor avisen på en og samme gang anvender et billigt sexistisk kort om blond hår og store bryster krydret med beskyldninger om narcissisme – og slutteligt naturligvis også trækker det allestedsnærværende nazikort. Læg hertil at avisen på sin lederplads giver et varmt forsvar for barnebrude i Danmark. Begrundelsen er selvfølgelig de højhellige konventioner.

  I takt med den fremadskridende desintegration af samfundet, som udelukkende kan henføres til den vanvittige masseindvandring fra Mellemøsten, synes venstrefløjen og de kulturradikale ikke at have andet skud i bøssen end monotone, perfide og løgnagtige personangreb på navngivne personer på højrefløjen. Det sørgelige herved er dels, at angrebene for at blive hørt, skal antage stadig mere groteske former (se fx socialdemokraten Hummelgards “jeg hader Martin Henriksen løbet” afholdt på Amager). Dernæst er det mest sørgelige, at venstrefløjen tilsyneladende ikke har noget bud på en dagsorden for samfundet givet de nuværende monumentale udfordringer. Må vi ikke i stedet høre fra Krasnik hvornår man ellers er dansker. Er det nok at være født her? Er det nok at man selv synes at man er dansker? Rejser jeg til Kina bliver mine børn så fx kinesere af det, kunne jeg spørge for sjov? I den jødiske stat Israel, som jeg ellers har stor sympati for, er man fx jøde, og kan blive borger, hvis man religiøst set er jøde. Andre lande kræver selvfølgelig også konvergens imellem en persons kulturelle opfattelse og landets egen kultur. Det er trivielt at konstatere at en uforskammet stor andel af herboende indvandrere ikke deler dansk kultur og heller ikke ønsker at gøre det. At påpege dette åbenlyse faktum gør ikke en person til nazist.

  I årtier har vi måtte tåle at høre på, at indvandringen var en fantastisk gevinst for samfundet uden anden begrundelse end at vi fik tilført såkaldt mangfoldighed – desuagtet at mangfoldighed har en bagside, der hedder splittelse og mangel på fælles ophav, identitet og kultur.

  Nuvel, mine holdninger på indvandrerområdet bygger på en analyse: der er massiv empirisk dokumentation for de katastrofale følger af indvandringen. Det drejer sig om overvældende kvantitative data på kriminalitetsområdet, på det økonomiske område og sågar også det biologiske område selv om denne del af det videnskabelige felt undertrykkes af kættere på venstrefløjen. Læg hertil en kulturanalyse, som bygger på de uforenelige værdier, som består imellem islam og kristendommen hvorimellem der ikke består nogen kompromismulighed, hvilke udelukkende kan henføres til islams ideologi som en dogmatik lovreligion. Hertil har jeg end ikke nævnt 40 års fejlslagen integration og en uendelig række af dårlige historier om indvandreres utilpasede adfærd i det danske samfund. At masseindvandringen generelt set er en katastrofe for samfundet betyder dog ikke, at der ikke findes succeshistorier blandt indvandrere : fx visse personer, som er faldet til i det danske samfund. Selvfølgelig gør der det. Men dette betyder ikke, at indvandringen dermed samlet set er en gevinst for samfundet. Dette argument er et klassisk Black Swan argument indenfor logikken. Problemet er, at Black Swan argumenteret anvendes massivt af journalister: se her er en velintegreret indvandrer, derfor er indvandring godt. En systematik anvendelse af sådanne argumenter og en samtidig bevidst redigering af virkeligheden er imidlertid ikke journalistisk – det er propaganda, hvilket er det samme som fordrejet sandhed eller løgn. Venstrefløjen har dog indset, at befolkningerne ikke længere køber de venstreorienterede løgne om indvandringen – og derfor er taktikken nu råt for usødet at kalde enhver (saglig) kritiker for nazist. Det er en sørgelig deroute og en skræmmetaktik, der ikke skal lykkedes.

  Kommentar by Khaliffen — 2. oktober 2016 @ 16:31

 19. Det er jo Sofiegården på forsiden af hans bog. Det er 1970, længe inden BZ bevægelsen https://da.wikipedia.org/wiki/Sofieg%C3%A5rden

  Kommentar by Snaphanen — 2. oktober 2016 @ 16:35

 20. Snaphanen

  Øvig ser vel en linje, og vælger en illustration.

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 17:19

 21. Snaphanen

  Som du ser på dit link, er der nævnt link til https://da.wikipedia.org/wiki/Slumstormer
  Slumstormer bevægelsen og BZ-bevægelsen er identiske i handlinger, begge besatte tomme bygninger og grunde, forskellen skal finde i de politiske ytringer og den ungdomskultur der omgav bevægelserne.[1]

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 17:30

 22. Peter Buch@ Jo, det kan man godt. Jeg var selv tilstede i Sofiegården, men jeg ser ingen linje imellem dem

  Kommentar by Snaphanen — 2. oktober 2016 @ 17:58

 23. Snaphanen

  Andres perspektiver er svære at styre.

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 18:04

 24. – Snap

  Øvig daterer fotoet til 1981 (sic). Mener at have læst det på hans hjemmeside.

  Kommentar by Kim Møller — 2. oktober 2016 @ 18:28

 25. https://oevig.dk/en-forside-fra-bz-s-foraar/

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 18:48

 26. Da jeg første gang så Søren Svendsens fotografi af huset i Korsgade på Nørrebro, var jeg faktisk ikke i tvivl om, at forsidebilledet til min BZ-bog var fundet.
  Billedet, der er taget den 23. april 1982, samler stemningen fra en af de gladeste perioder i BZ-historien og fortæller bedre end ord, hvorfor mange af de unge kom til at betragte BZ-fællesskabet som deres nye familie – ofte en mere nærværende og kærlig familie, end den de kom fra…
  Historien bag billedet:
  Billedet viser den første besættelse på indre Nørrebro, som mere end noget blev BZ’ernes hood: Fredag den 23. april 1982 rykkede en større flok purunge mennesker ind i ejendommen Korsgade 25, som var dømt til nedrivning…
  Besættelsen var på forhånd erklæret ikke-voldelig, og da politiet ankom, blev de budt på hjemmebagt kage. Da de første betjente lidt nølende tog imod tilbuddet, brød de unge ud i jubel og dans. Det kom ikke til sammenstød, og hen på aftenen rullede fyrre unge BZ’ere soveposerne ud…

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 18:50

 27. #2 Knud Madsen
  Hvis du ser tegn på “at de (de fordømte rødgardister)dog i deres sorte indre måske fortryder en smule og skammer sig over deres hæslige fortid” så synes jeg du alvorligt skulle overveje at få udskiftet dine briller.

  Kommentar by bjarne Binee — 2. oktober 2016 @ 18:54

 28. Jeg tør jo ikke sværge på, at det ikke er et hus på Nørrebro ti år senere.

  Kommentar by Snaphanen — 2. oktober 2016 @ 19:01

 29. de gamle Bz’ere i “Egen vinding & datter”
  har også slået sig på, at tjene nogle skattekroner på migraterne

  https://www.facebook.com/egenvinding/photos/a.625539734193110.1073741826.114030815344007/1132760166804395/?type=3&theater

  Kommentar by Henrik Sass på nas — 2. oktober 2016 @ 21:37

 30. https://www.youtube.com/watch?v=_tRCKQLA2vA
  https://www.youtube.com/watch?v=54pPFX_08vw

  Kommentar by Peter Buch — 2. oktober 2016 @ 21:40

 31. Afsløring: Sådan bliver Peter Øvigs BZ-bog!

  Af Rene Karpantschof 4. november 2014 – 16:46

  http://modkraft.dk/blogs/Rene-Karpantschof

  Kommentar by Jesper Hansen — 2. oktober 2016 @ 23:54

 32. Hårlængden var i 1982 blevet kortere end i 1970, og kigges nærmere på personerne på forsidefotoet fra Øvigs bog er der ikke meget tvivl om det foregår i 1982 i stedet for 1970.

  Kommentar by perhag — 3. oktober 2016 @ 01:24

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper