10. oktober 2016

Blüdnikow: Øvig nedtoner ideologien, tror at BZ’ernes ‘idealisme’, var bedre end ‘fascisternes idealisme’

Selvom Peter Øvig Knudsens BZ-bog kritiseres af venstreradikale, så betyder det ikke, at hans fortælling udgør den fulde sandhed. Kronik af historiker Bent Blüdnikow i Berlingske – Historien om BZ som Øvig ikke ville fortælle.

“Peter Øvig Knudsen har netop udgivet et værk om BZ-bevægelsen, men den mest opsigtsvækkende del af bevægelsens historie bliver kun strejfet med to linjer i bogen.

Sagen er, at BZ-bevægelsens medlemmer og dens forgreninger fra 1985 begik terrorlignende angreb på rejsebureauer, der solgte rejser til Israel og overfaldt handlende, der solgte israelske varer. Ofrene blev behandlet brutalt, og et angreb mod et rejsebureau i København havde nær medført alvorlige skader på mennesker. Denne aktivitet medførte, at den danske BZ-bevægelses aktion havnede på internationale terrorlister, hvad Blekingegadebandens aktiviteter aldrig gjorde. Denne del af bevægelsens historie undgår Peter Øvig Knudsens at berøre.

I begyndelsen var BZ-bevægelsen optaget af husbesættelser, men omkring 1985 skete en radikalisering, der viste sig i BZernes kampformer, der blev mere militaristiske. I denne periode begyndte folkene i BZ-bevægelsen at fatte interesse for udenrigspolitiske emner og sympati for bl.a. terrorister i Vesttyskland.

… En fraktion af BZ-bevægelsen kaldte sig Antizionistisk Aktionsgruppe, og politiet måtte skærpe bevogtningen af både jødiske og israelske institutioner, hvilket må ses på baggrund af, at synagogen og en jødisk madbutik i 1985 var udsat for et bombeangreb udført af palæstinensere, der var kommet fra Sverige. …

I december 1988 blev Israels turistkontor, Israel Tours, i København smadret efter et meget voldsomt angreb. Godt 40 maskerede aktivister stormede rejsebureauet, og de satte derefter ild på seks containere og spærrede derved gaden, hvor bureauet lå. Indenfor greb aktivisterne fysisk fat i en ansat for at forhindre, at hun trykkede på en alarmknap. Aktivisterne smadrede derefter inventaret, hældte petroleum ud over gulvet og forsøgte at sætte ild på bureauet.

Sagen var så alvorlig, at angrebet blev nævnt på flere internationale lister over terrorangreb…

Man kan undre sig over, at denne meget alvorlige del af BZ-bevægelsens aktiviteter, der altså bragte bevægelsens aktion mod et rejsebureau på internationale terrorlister, kun får to linjer hos Peter Øvig Knudsen. Man kan spørge sig hvorfor?

Svaret må vel ligge i, at Peter Øvig Knudsen, der som skribent har udviklet og modnet sig over årene, stadig er fanget af sin fortid i den maoistiske gruppe KAP, hvor Israel og zionismen var hadeobjekter. I Øvigs bog om Blekingegadebanden er der en mangel på forståelse af dæmonien i bandens ekstreme Israel-had, som kammede over i ren antisemitisme, og i den foreliggende bog bunder udeladelsen af det ekstreme Israel-had sandsynligvis i, at Peter Øvig Knudsen aldrig selv har gjort helt op med de holdninger, der prægede ham i hans ungdoms ‘idealisme’. Og problemet er netop i både Peter Øvig Knudsens bøger og i andre tidligere venstrefløjsfolks skriverier om tiden i 1970erne og 1980erne, at de stadig tror, at aktivisterne var besjælet af en ‘idealisme’, som de synes er bedre end fascisternes ‘idealisme’.

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/76814/trackback

5 Comments »

 1. “Historien”, der fortælles, er altså en “løgnehistorie”. Hvor kender man det fra? Nå, jo, fra “historien” om islam og dens udøvere.

  Kommentar by barfbag — 10. oktober 2016 @ 23:56

 2. PØK’s bog om venstrefløjserne er sandsynligvis interessant. Jeg vil dog vente med at læse den, til jeg falder over den. Jeg læste hans “Blekingegadebanden”, og fandt dem ganske oplysende. Først senere fandt jeg ud af, at Lars Hedegaard med flere, havde gjort benarbejdet. Men hvad så? Vi står alle på nogens grund! Jeg kan p.t. komme i tanker om Martin Kasler, som umiddelbart virker som en person PØK har fundet inspiration i til hans nye bog.
  Hvis hans bog viser sig at være god, letlæselig og i overensstemmelse med de faktiske forhold; er den da et slag i dejen, som udstiller de venstreorienterede AFArter for hvad de er: Fagforeningers forlængede arme.

  Kommentar by Nielsen — 11. oktober 2016 @ 04:06

 3. Jeg opfatter Peter Øvig Knudsens bøger om venstrefløjens ‘helte’ ligesom jeg opfatter Erik Haaests banebrydende bøger om Frikorps Danmark. Spændende insider beretninger som er præget af forfatterens synsvinkel, som skal tages med i vurderingen.

  Kommentar by A-mad — 11. oktober 2016 @ 10:29

 4. I Peter Øvig Knudsens ‘Blekingegadebanden’ kan man læse om dele af venstrefløjens holdning til Blekingegadebandens mord på politimanden Jesper Egtved Hansen i forbindelse med retssagen i 1990:

  Autonome og bz’ere i ‘Fangegruppen’, som er dannet til støtte for de syv tiltalte, har indkaldt til demonstration udenfor Landsretten fra klokken halv ni (3. september 1990).

  “For at der ikke skal være nogen tvivl: VI KOMMER” , lyder det i bz-bladet Ravage. “Dette opblæste statsmagtsshow får de ikke lov til at afvikle uden problemer.” I en folder om retssagen konkluderer ‘Fangegruppen’ , at “det opblæste politidrab var forståeligt selvforsvar.”

  Peter Øvig Knudsen; Gyldendal 2007. Blekingegadebanden, bind 2 ‘Den Hårde Kerne’, side 481.

  Det kunne være interessant at finde ud af, hvem medlemmerne af ‘Fangegruppen’ var, og hvilke positioner de sidder i nu.

  Kommentar by Hodja — 11. oktober 2016 @ 10:30

 5. There is something rotten in the state of Denmark….håber mine børn klarer den….

  Kommentar by Frafalden moderat — 11. oktober 2016 @ 20:00

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper