26. november 2016

Professor Herfried Münkler: “For så vidt vil jeg ikke betegne alle AFD-vælgere som dumme, men…”

Troels Heeger har talt med den tyske professor i statskundskab Herfried Münkler, der har en altdækkende forklaring på hvorfor folk ikke deler hans syn på internationalisme. Fra Berlingske – Er folket for dumt til demokrati?

“Demokratiets aktuelle tilstand afhænger af øjnene, der ser. … En af skeptikerne over for folkets evne til at håndtere demokratiet er den berlinske professor i statskundskab Herfried Münkler, der i et nyligt interview med radiostationen Deutschlandfunk udtalte, at ’store dele af befolkningen er dumme.’

For professor Münkler er det indlysende, at demokratiet har et problem med dumme vælgere, der enten ikke magter eller orker at holde sig ajour med en stadig mere kompleks verden og derfor er til fals for billige løsninger. Når folk stemmer på Trump eller anti-europæiske højrepartier, er det simpelthen, fordi de ikke ved bedre, siger Münkler til Berlingske.

‘På sin vis har en del af befolkningen selv valgt at befinde sig i en tilstand af manglende information, hvor man alligevel insisterer på at have ret, fordi man er en del af folket. Det er det, jeg kalder dumt. Man ved, at man tager fejl, men alligevel vil man have ret,’ siger Münkler, der underviser i statskundskab på Humboldt-universitetet i Berlin og har skrevet adskillige bøger om international politik…

For så vidt vil jeg ikke betegne alle AFD-vælgere som dumme, men en stor del af dem er kendetegnet ved, at de overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke. De følger den formel, som Trump har omsat i USA – nemlig »Tyskland først’, siger han.

‘Det er ikke en særlig klog formel, for det første fordi den undervurderer EUs kompleksitet. For det andet fordi den ikke tager højde for forudsætningerne for økonomisk velstand. For det tredje undergraver den finansieringen af vores omfattende socialstat.'”

(Professor Herfried Münkler, Humboldt-Universität; Mere: Deutschlandradio)

Oploadet Kl. 19:42 af Kim Møller — Direkte link32 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/78374/trackback

32 Comments »

 1. Det har altid været en nation pligt, at tænke på egen interesse, suværenitet, legitimitet. Manden forsvarer er værdi imperialisme som han tror rummer en orden for verden. De vestelige befolkninger er for dumme til, at se de nødvendige omkostninger for dette fremskridt. Hans tænkning afspejler, at han bevæger sig i et sekterisk miljø, der ikke har nogen indre opposition.

  Kommentar by Thorsted — 26. november 2016 @ 19:53

 2. Så må man jo skrive, at regeringerne må vælge et nyt folk, der forstår dagsordenen. Frit efter Bertolt Brecht.

  Eller folket må sorteres, så kun de rettroende får lov til at stemme. Fx. de 99,9%, der altid stemte på DDR’s SED og Sovjet-republikken. Problem solved.

  Demokrati er noget bras, men som Churchill udtrykte det, det mindste onde. Hvem ønsker diktatorer? Med Castro uddøde den sidste dinosaur, håber jeg.

  Kommentar by Henrik Petersen — 26. november 2016 @ 20:11

 3. Det er fascinerende hvor let tydeligt antidemokratiske tankegange er blevet udbredt blandt venstreorienterede “eksperter”.
  Det krævede åbenbart ikke mere end nogle få valg der gik imod dem – Brexit og Trump.

  Det er selvfølgeligt særligt ironisk af to grunde;
  – alt hysteriet i forbindelse med Trump, der anklages for ikke at være en sand demokrat. Og nu er det så modstanderne
  – at nazisterne netop kom til magten fordi demokratiet ikke egnede sig til at sikre de rigtige fremskridt når alt nu skulle afklares med befolkningen. og nu er befolkningen så igen problemet.

  Kommentar by Superman — 26. november 2016 @ 20:13

 4. Han har intet lært. Han fatter intet.

  Kommentar by Bror Lerbror — 26. november 2016 @ 20:18

 5. Hvorfor er denne ‘professor’ så ked af det? – Alt bliver jo alligevel som han ønsker, se blot de talrige folkeafstemninger i Holland, Frankrig, Irland og – især – Danmark. Alle er anulleret efter om-afstemning. Hvad folket bestemmer er komplet ligegyldigt og blot en forbigående irritation hos ‘eliten’. Eller, helt aktuelt, folkeafstemningen om Retsforbeholdet, som skal gå om med den åndssvage begrundelse, at vi ikke er med i Europol (EUSSR er altså ikke interesseret i samarbejde med dansk politi, så hellere lade forbryderne løbe.) Eller ‘Brexit’, hvor der ligeledes varmes op til omkamp. ‘Eliten’ vil simpelthen altid få sin vilje. Og kom nu ikke med at Trump vandt, trods alt. Det vil blive forpurret, om ikke ved et omvalg, så ved simpelthen at likvidere manden. Så cheer up kammerat Herfried Münkler!

  Kommentar by Voldposten — 26. november 2016 @ 20:44

 6. Så snart folk af hans støbning begynder at bruge ord som “kompleksitet” ved man den er helt gal. En typisk floskelfræser, der aldrig selv ville kunne redegøre for, hvad hans ordskvalder dækker over, hvis vi konverter ordene til realiteternes verden. Det var sådan set journalisten opgave at konfrontere ham, med den muslimske invasion og dets konsekvenser, med massearbejdsløshed blandt unge i EU osv, osv. Men det er åbenbart for komplekst til at sinken kan klare den øvelse ud i realitetsbetragtninger.

  Virkeligheden består af virkelige mennesker med virkelige problemer, der oveni købet kan se den mediepolitiske folkefjende være i fuld gang med at fyre op under tredje verdenskrig. Men det er tydeligvis for “komplekst” til at personager fra “Humbug Universität” og deres ligesindede mikrofonholdere kan finde ud af at forholde sig til det. Nu fortæller han os snart, at vi jo bare kan spise kage i mangel af bedre. Bare vent…

  Kommentar by Margrethe — 26. november 2016 @ 20:52

 7. Jeg synes sørme oss, at folk (altså almindelige mensker) er for dumme til demokrati.

  Hvis vi vil redde verden, må vi afgrænse stemmeret til hvide, selvforsørgende, mænd, over 45, uden universitetsuddannelse eller journalistuddannelse, men med en IQ over 110.

  Kommentar by Bastardo — 26. november 2016 @ 20:56

 8. – og uden skæg.

  Kommentar by Bastardo — 26. november 2016 @ 20:57

 9. Enig med professoren. EU er i alle europæeres interesse økonomisk, desværre har de manglende ydre grænser og amerikansk-inspirerede multikulturisme været den kæmpe-store akilleshæl. Jeg håber ikke EU kuldsejler, Europa har brug for at stå sammen mog globale kræfter.

  Kommentar by Zatopek — 26. november 2016 @ 21:18

 10. Mod globale kræfter

  Kommentar by Zatopek — 26. november 2016 @ 21:19

 11. Det nye sort: Det er så komplekst…

  Kommentar by Britta Due Andersen — 26. november 2016 @ 21:19

 12. Herfried Munkler er ikke professor men en venstresnoet anarkist der selv tror på sin egen overbevisning at demokrati i hans øjne er ikke medbestemmelse og har intet at gøre med økonomisk velstand at gøre, velfærd har heller ikke noget med velstand at gøre det er kun noget Frank Aaen og hans ligesindede tror på, forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 26. november 2016 @ 21:27

 13. Bastardo: Hvis du er så ivrigt efter at redde demokratiet ved at indføre “selektivt demokrati” over for dem, du ser som demokratiets fjende, glemte du i processen et nødvendigt Berufsverbot over for jøder i medierne. De sidder temmelig tungt på medierne i Vesten – især USA. Her har de gjort mest gavn ved at shame islamkritikere og heile for det multikulturelle paradis, der venter os lige om hjørnet, eller i hvert fald om det næste hjørne igen. Vores egne Krasnik, Notkin, Rohtsteiner, Melchiorer, og svenskernes Wolodarski er ren Kindergarten i den sammenhæng. Fjæsbogs fader er også godt med i denne jødiske multikulti-diktaturliga. Lav nu et clean cut, hvis det endelig skal være, i stedet for disse forkølede tør-ikke-alligevel-gå-hele-vejen slag ud i den blå luft.

  I øvrigt har 54 procent af hvide kvinder i USA stemt på Trump. Men måske må kvinder gerne have stemmeret, hvis bare de stemmer, hvad du mener er rigtigt? Det bliver en interessant proces, når vi skal til at sorter ud, hvem der er værdigt stemmeberettigede, og hvem der ikke er. Jeg skal nok heppe fra sidelinjen, når jeg nu ikke har stemmeret længere.

  Kommentar by Margrethe — 26. november 2016 @ 21:29

 14. Hvis vi er underlødige, så er den gode professor til gengæld umoden. På samme måde som Marc-Christoph Wagner, der ligeledes kæmper den gamle, tyske kamp, der altid er imod “fortiden”, og som altid er en gentagelse.

  Denne tyske umodenhed er også en form for dumhed, når vi nu skal tale om at være dum.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 26. november 2016 @ 21:32

 15. Kære Margrethe:
  Tak for opbakningen.
  Det er jo ikke nogen eksakt videnskab vi tager på os når vi prøver at begrænse skadevirkningerne af almindelig, generel valgret. Jeg personligt synes ikke, at den intelligens og arbejdsomhed, som kendetegner den jødiske befolkningsdel, skal udelukkes.
  Men hver sin smag.

  Kommentar by Bastardo — 26. november 2016 @ 21:45

 16. Endnu en tvangsskattefinansieret tumpe fra de kreative klasser, der bringer sig selv i miskredit med sine verbale, tanketomme, kodesprogsudgydelser, der som sædvanlig for de politisk korrekte kulturmarxister er det rene BULLSHIT, som også blev luftet i det amerikanske præsidentvalg 2016. Men her gælder igen:det, du siger, er du selv – det kan du selv være: pk’erne går ind for en samfundsutopi, som er en fragmenteret, kosmopolitisk abstraktion. Et udvalg af de politisk korrekte kulturmarxisters kodesprog fra US-valgkampen (http://dianawest.net/Home/tabid/36/EntryId/3438/Thanks-We-Needed-That.aspx)15. november 2016: 1.Fascisme:Alt, som jeg er uenig i.2.Populisme:Alt det, som almindelige mennesker synes om.3.Hvide nationalister:Dem.4.Kosmopolitter:Os.

  Kommentar by barfbag — 26. november 2016 @ 22:14

 17. Man skal måske lige huske at knaldperlen er professor i politisk teori og IKKE politisk empiri.

  Virkeligheden er ikke et element han regner med. Det er sikkert for nemt for den kloge fesser!

  Kommentar by Santor — 26. november 2016 @ 22:49

 18. En hver kan da se: Hvad Merkel har gjort for Tyskland er ikke godt, Så selv evnesvage AFDér kan se det.

  Som jeg tyder Professor Herfried Münkler, Humboldt-Universität:
  Han har lært en masse om kunskab osv osv, til det er blevet et handikap for ham.

  Han kan jo ikke se hvad Importen af skadedyr for Tyskland.
  En evt. UdenrigsHandel vil gå ad H til, hvis Islam kom til.
  Der er jo så meget andet, hans handikap lukker for.
  Frihed, ytringsfrihed. osv osv osv

  Kommentar by Sindsro — 27. november 2016 @ 00:15

 19. Ja det er da godt nok grimt at opleve at de små og store orakler her på posten nu oplever at et monopol på at kalde folk de ikke enige med for dumme nu forsøges brudt.
  Sikke noget rent ud sagt svineri

  Kommentar by Per Henrik Rasmussen — 27. november 2016 @ 01:42

 20. To pluk i professorens snakkemaskine: Det fremgår, 1) at den dumme almue “overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke” og 2) at de “ikke tager højde for forudsætningerne for økonomisk velstand”. Måske har almuen forstået mere, end han tror. EU lovede frihandel med fri bevægelighed af varer, tjenesteydelser og arbejdskraft. Hvad almuen fik var fri indvandring af negre og arabere på almuens egen regning. Det ekstra, vi tjente på frihandel, er i sin helhed spist op af de enorme udgifter til masseindvandringen. Hvis vi fx kunne trylle alle unævnelige pist væk, havde Danmarks økonomiske situation forbedret sig med 300 milliarder kroner årligt over night.

  Kommentar by Tommy Jørgart — 27. november 2016 @ 02:18

 21. En 68’er der lever på sin titel. Han kan sige fine ord. Og tale følesladet, drømmene om Utopia. Men ikke komme med et eneste eksempel på, hvor multikultur har fungeret.
  Det næste argument han vil hive frem er garanteret at EU har skabt fred i Europa. Der har ikke været krig siden WW2. Jeg mindes ellers en etnisk/religiøs krig i det tidligere Jugoslavien.
  FN og EU skaber unødige problemer for medlemslandene. Både sikkerhedsmæssigt og økonomisk.

  Kommentar by XXXXX — 27. november 2016 @ 02:45

 22. -Hvis vi vil redde verden, skal vi forbyde skat.
  Den små “professor” er talsmand for globalisme, verdensregering.

  Kommentar by Nielsen — 27. november 2016 @ 04:46

 23. Det punkt som springer mig allermest i øjnene, er påstanden om at netop den politisk ukorrekte højrefløj skulle være uvidende om politiske og faktiske forhold.

  Professoren udsagn om folk der er for dumme gælder helt sikkert for en stor del af befolkningen, men netop den ikke politisk korrekte højrefløj / alt right etc. udmærker sig med en meget større viden end den gennemsnitlige vælger. De / vi tænker også i mere helhedsorienterede koncepter, der ikke kun tager hensyn til luftige marxistiske teorier, men til naturvidenskabelige fakta, erfaring, historie, og logik.

  Også når det gælder værdidiskussioner er det den nye fremstormende nationale fløj der er mest aktiv og divers, mens venstrefløjen, “konservative” og liberalister alle sammen hænger fast i gamle paroler og et stivnet og på alle leder og kanter totalt urealistisk verdensbillede. På det økonomiske område har marxisterne bortset fra dem i Nordkorea allerede kastet håndklædet i ringen. Nu bygger de kommunistkulturradikale civilisationsstormere deres nye luftkasteller op på en kapitalistisk undervogn so to speak. Og det passer oligarkerne udmærket.

  Helt ærligt; de højreorienterede har som regel tænkt over deres (indtil for kort) upopulæreholdninger, mens de venstreorienterede for det meste blot har arvet deres af deres af bekvemmelighed, og for at være med i flokken.

  Der er kvantespring mellem “tankeuniverserne”, for så vidt Herfried Münklers frøperspektiv kan tænkes at kunne anbringes under sådan en storladen betegnelse, og de seriøse debattører i alt right medierne, derunder bestemt Uriasposten.net.

  Men der er sandelig også kvantespring mellem alt right universernes logik imellem!

  Den politiske korrektheds mekanik er som et spejl i et spejl i et spejl. Den findes i lag på lag på lag til det uendelige. Tryghed i selvbedrag, flugten til mørket af angst for klarsynet, lysets overvældende tilintetgørelse af vores illusioner.

  Kommentar by Balder — 27. november 2016 @ 05:22

 24. Hils spasseren og sig, at jeg til enhver tid tager diskussionen med denne angiveligt “kloge”

  Kommentar by Henrik Gøtke — 27. november 2016 @ 07:15

 25. Det sku´ være ganske rigtigt, thi manden har jo skrevet bøger? Med Hitlers ord på dødslejet (så vidt jeg erindrer) “folket var mig ikke værdigt”. Denne professorale expert og arvtager kanoniserer malersvenden og gør ham ære!

  Kommentar by pseudonym — 27. november 2016 @ 07:31

 26. Ny bog: The Globalization of War af Michael Chossudovsky

  Kommentar by Nielsen — 27. november 2016 @ 08:01

 27. # 23
  Flot og præcist skrevet.

  Kommentar by benny bomstærk — 27. november 2016 @ 10:27

 28. Nu skal i bare se her…

  For så vidt vil jeg ikke betegne alle SF-vælgere som dumme, men en stor del af dem er kendetegnet ved, at de overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke.

  For så vidt vil jeg ikke betegne alle Enhedslisten-vælgere som dumme, men en stor del af dem er kendetegnet ved, at de overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke.

  For så vidt vil jeg ikke betegne alle Radikale Venster-vælgere som dumme, men en stor del af dem er kendetegnet ved, at de overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke.

  For så vidt vil jeg ikke betegne alle Alternativet-vælgere som dumme, men en stor del af dem er kendetegnet ved, at de overhovedet ikke har skænket svære politiske processer eller de økonomiske konsekvenser af protektionistisk handelspolitik så meget som en tanke.

  Kommentar by Dave — 27. november 2016 @ 11:32

 29. < 28 Dave
  Protektionisme er en krig med mindre dødelige konsekvenser, end en militær intervention! "Politiske processer" er som regel trusler om sidstnævnte.

  Kommentar by Nielsen — 27. november 2016 @ 12:05

 30. Munkler har jo ret en stor del af befolkningen er jo dumme eller uinteresseret i hvad der foregår omkring dem. Det gælder både for dem der hælder til højrefløjen og dem til venstrefløjen. Kunsten er at få denne store befolkningsgruppe til at sætte x rigtigt når der er valg.

  Kommentar by Minken — 27. november 2016 @ 12:11

 31. Et par fakta:

  1) Uanset uddannelsesniveau og enkelte svipsere er Uriaspostens kommentarspor generelt set det mest intelligente i Danmark!

  2) Folk som stemmer politisk korrekt gør det fordi de ikke tænker sig om. Per definition betyder politisk korrekthed, at man kun tænker, siger og handler, ud fra hvad man mener, at de fleste vil have, at man tænker, siger og handler. Det betyder, at både fornuft og følelse kobles fra. Folk som stemmer imod den politiske korrekthed er derimod per definition mennesker som tænker, siger og handler selvstændigt!

  Kommentar by Sigwar — 27. november 2016 @ 16:09

 32. Herfried er ikke dum – bare uvidende og dybt naiv ;-)

  Der er åbenbart gået hyperinflation i professortitlerne i Tyskland – ligesom i DK.

  Kommentar by Bjovulf — 28. november 2016 @ 13:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper