21. marts 2017

Arbejdskritiske venstreradikale på Radio24syv: Tror ikke på ‘parlamentarisme’, vil ‘afvikle’ lønarbejde

Når jeg en sjælden gang hører P1, så går der typisk ikke længe før der henkastet bruges begreber som ‘kapitalisme’ og ‘neo-liberalisme’. Af samme årsag hører jeg stort set kun Radio24syv i bilen, selvom der ikke altid er den store forskel rent ideologisk.

Torsdag i sidste uge kom jeg ind i ‘Mikrofonholder’, og hørte her lidt af feministens Miriam Wistreich lange samtale med den tidligere Modkraft-blogger Eskil Andreas Halberg, der har forfattet en bog, som problematiserer kapitalismen, og den bagvedliggende protestantiske arbejderetik.

Feministen, der kaldte sig selv kunstner, problematiserede at kunstnere generelt ikke tjente nok, og pointerede at feministisk metode kunne bruges på samfundet som helhed. Eskil Andreas Halberg henviste til marxistisk filosofi, og brugte mange ord på at forklare at moderne arbejderkamp reelt var en kamp for selvvalgt arbejdsløshed. Han troede ikke på ‘parlamentarisme’, og sådan har jeg det efterhånden også med medielicens.

Herunder nogle tilfældige smagsprøver.

Eskil Andreas Halberg: … arbejde ligesom på en måde koloniserer flere og flere dele af vores liv, såh, lønarbejdet det fortrænger andre måder at være til på. Og for at få et lønarbejde, så skal man opføre sig på en bestemt måde, kan man sige. Der er nogle bestemte krav man skal opfylde for at have lønarbejde… dominerer andre dele af vores liv, og derfor mener jeg at vi skal afvikle det i fællesskab.

Miriam Wistreich: … friheden ligger i ikke at være bundet af arbejde, og de funktioner der ligger i arbejde. Min drøm er at man får penge for at gøre et man oplever, er sit arbejde, for jeg kommer nemlig fra en branche hvor det virkeligt ikke er tilfældet.

Eskil Andreas Halberg: Min strategi er, at jeg arbejder ikke så meget, jeg er cirka på halv tid ik’. Og det gør jeg blandt andet, så jeg kan, hvad ved jeg, organisere mig politisk. Det har jeg altid været på forskellig leder og kanter. … kulturarbejderne er ligesom spydspidsen…

Eskil Andreas Halberg: … jeg har ikke nogen stor fidus til fagbevægelsen, for eksempel, heller ikke parlamentarisme, så det er jeg ikke så interesseret i. Venskaber er den bedste måde at organisere sig politisk. … I min egen praksis med at trække mig ud af lønarbejde…

Miriam Wistreich: Jeg kommer til at tænke på, hvad med de der ikke kollektivt indstillede, ikke-venstreorienterede lyttere, som sidder derude og tænker – ‘Jesus, hvad – det gider jeg da ikke’. … Nu sidder vi jo og drømmer…

Miriam Wistreich: En af de ting der har skubbet mig, til at interessere mig for det her, det er at der i løbet af de sidste par år, har været en del nedskæringer i kulturpuljer, og det betyder jo at der er færre penge – altså der var ikke nok penge før, og nu er der endnu mindre. … I det arbejdsmarked jeg navigerer i lige nu, i kulturbranchen, der kan jeg simpelthen ikke se, hvordan jeg nogensinde skal kunne leve af det jeg rigtig gerne vil lave. Det kan godt være det lyder forkælet – at jeg så skal tage jobs som alle andre, men det kommer jeg jo nok til ik’.

Eskil Andreas Halberg: I slutningen af min bog prøver jeg at lave lidt, det er helt klart den svage ende af min bog. Sådan er det altid med sådan nogle små kommunistpamfletter som min. Alle læsere, de læser og læser, og tænker så ‘hvad skal vi gøre, det må stå til sidst’. Og så er der et lille tørt kapitel til sidst, hvor der ikke rigtigt er en opskrift på hvordan man skal leve.

Eskil Andreas Halberg: Man løser ikke problemet ved at sige, at man vil have penge for den kunst man laver, for så gør man sin billedkunst til arbejde, og så trækker man sin kunstpraksis ind i kapitalismen, i stedet for at få den til at distancere sig fra det.

(Collage: Eskil Andreas Halberg, venstreradikal forfatter)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/81708/trackback

34 Comments »

 1. Pas på med at lytte til de åndssvage tågehorn, når du fører automobil. Jeg bliver så edderspændt rasende og uligevægtig, så jeg ikke tør fortsætte en evt. kørsel.
  Jeg beundrer de folk, som kan klare at lytte til affaldet. Jeg egner mig ikke til rødgardister og muhamedanere.

  Kommentar by Holger Madsen — 21. marts 2017 @ 11:30

 2. Med andre ord, vi vil ha`og vi gider ikke lave en skid.

  Kommentar by Tidligerehjernevasketsocialistidiot — 21. marts 2017 @ 11:51

 3. # 2 Det kan vel ikke siges bedre eller kortere.

  Kommentar by Dunk — 21. marts 2017 @ 11:57

 4. Ja, de vil godt have alle de goder, som det kapitalistiske samfund frembringer og vedligeholder gennem andre menneskers hårde arbejde, herunder moderne kommunikationsteknologi, men de gider ikke selv lave en skid.

  Deres spidskompetence er at pakke deres egen forkælede dovenskab ind i forvrøvlede marxistiske termer. Gab – siger man bare.

  Kommentar by traveler — 21. marts 2017 @ 12:00

 5. Den arbejdssky Eskil Halvhjernes holdninger burde være nok til at indføre arbejdslejre som de kendes fra hans elskede kommunistiske mønsterlande.

  Kommentar by Erik — 21. marts 2017 @ 12:22

 6. Det lader til de snart heller ikke selv kan få hold i deres sludder. Men de kan jo også bare lære at leve uden penge. De kunne jo gå rundt og “skralde” lidt, sammen med vennerne. Og sku nogen af dem så få et arbejde, kan de jo betale for øllet.

  Kommentar by Peter Andersen — 21. marts 2017 @ 12:32

 7. God værkstedshumor. Anders Matthesen kunne ikke have lavet det bedre.

  Kommentar by Bastardo — 21. marts 2017 @ 12:38

 8. Det kunne sgu være sjovt hvis nogen lavede et realityprogram hvor de her meget venstreorienterede tågehorn fik tildelt et stykke land, måske en lille isoleret ø, og så skulle de bygge deres drømmesamfund op fra bunden af uden nogen form for støtte fra andre eller hjælp udefra. Jeg kan ikke komme i tanke om et eneste projekt lavet af disse mennesker der ikke er støttet i hoved og røv af det offentlige på den ene eller anden måde, ikke et eneste.
  De kan ikke engang finde ud af at købe et enkelt (ungdoms) hus uden at kommunen må gøre det for dem, hvordan helvede skulle de så kunne indrette et helt samfund? Det er som at spørge sit 5 årige barn med ADHD til råds om sin privatøkonomi, eller rettere, at det 5 årige barn insisterer på at fortælle en det, for ingen har spurgt det.

  Kommentar by Per — 21. marts 2017 @ 12:41

 9. Problemet med socialisme er, at du før eller siden løber tør for andre folks penge.

  Margaret Thatcher

  Kommentar by redneck — 21. marts 2017 @ 13:25

 10. Egentlig et meget morsomt program, den måde de bruger sproget på, ja forstår hverken kompliceret teorier eller virkeligheden.

  Kommentar by de Hemmer — 21. marts 2017 @ 13:28

 11. Det er lidt sjovt at se hende Miriam… hun må bruge forlænger på visitkortet med den titel:

  Web Editor & Social Media Manager, Louisiana Channel at Louisiana Museum of Modern Art

  Giver hun frivillige bidrag til de fattige? Lousiana er mig bekendt et ret fint galleri, mon ikke de udbetaler en acceptabel hyre selv for en feminist?

  https://www.linkedin.com/in/miriam-helena-wistreich-01b628a/

  Kommentar by redneck — 21. marts 2017 @ 13:31

 12. Eskil Halberg er næsten endnu sjovere, en gymnasielærer i midt 30’erne der har sagt sit arbejde op for at drive den af.

  Fint nok hvis det var for egne penge, men lur mig om ikke der er lidt underhold fra samfundet indblandet.

  Om 5 år er Eskil så en barnløs 40 årig uden stort indtjeningspotentiale. Hvor mange feminister falder for sådan en?

  Darwin ender nok med at få ret….

  Kommentar by redneck — 21. marts 2017 @ 13:36

 13. Udfør §69 hr Justitsminister, så slipper vi danskere for det Islamiske ross.

  Kommentar by Sindsro — 21. marts 2017 @ 13:48

 14. Løsningen på deres problem må være en slags voksenbørnehave.
  Uden pædagoger de skal jo kunne udfolde sig med druk og stoffer.
  Og en organiseret indsamling af mad fra supermarkeder, hvor sidste slagsdato er overskredet.
  Ingen kontanthjælp eller økonomisk støtte. Et lille lukket samfund for driverter, vi kan kalde det pjækkeland. Hvis de har brug for materialer til de store kunstværker. Kan de tjene lidt lommepenge (funny money/matadorpenge) ved, at rydde op efter dem selv.
  Find en lille landsby med faldefærdige huse, der alligevel skal rives ned. Der kan de bygge deres Utopia.

  Kommentar by XXXXX — 21. marts 2017 @ 13:54

 15. Det sjove med 24/7 er at de for det meste lukker lort ud som det her, men så her i morges gik de rent faktisk igang med at analysere hvad nasserøvene rent faktisk koster. Man kunne godt høre det var helt uvant for dem.

  Kommentar by michael K — 21. marts 2017 @ 14:30

 16. Halberg&Wistreich er som at høre Storm P’s vagabondfilosoffer Perikles og Sokrates.

  Storm P ville kunne få meget sort humor og satire ud af at tegne sådan nogle bevidst arbejdssky elementer og citere deres utrolige visdomsord?:-)

  Storm P citat fra Tale ved konfirmationen: “Når der er 20 mand på en arbejdsplads, så kan de 19 godt tage den lidt med ro!”

  Kommentar by A-mad — 21. marts 2017 @ 15:32

 17. Ny rapport fra Norge viser at etniske nordmænd, og kun mænd, er dem der giver overskud i statskassen. Hvid mand betaler gildet.
  Listen er alenlang med driverter og ryggeløse nasserøve der griner af os. Mon ikke samme undersøgelse ville vise noget nær samme billede her i danmark.
  Når man hører sådan et par arbejdssky følsomme små tøser sidde og forsvare deres medfødte dovenskab så sitrer det i den gamle aftrækker finger.

  Kommentar by Frank Hagmann — 21. marts 2017 @ 17:08

 18. #8 Sådan et program vil jo blot udstille socialismen og alle dens fejl og mangler. Så med andre ord bliver det program aldrig lavet.

  TV2 har f.eks. lige startet en ny programserie, hvor nogle udvalgte deltagere skal prøve at leve på en gård, under de forhold der var for 100 år siden. I sig selv kan det da være et interessant eksperiment, da det kan give et indblik i livet i gamle dage her i landet.

  I sæson to kunne de jo evt. lade sig inspirere af Stalin og hans tvangskollektivisering af de fattige bønder i Sovjet. Det vil selvfølgelig sætte socialismen i et rigtig dårligt lys, men det vil på den anden side, også give et glimrende indblik i, hvordan socialismen virker ude i virkeligheden.

  Kommentar by na — 21. marts 2017 @ 17:12

 19. Frank Hagmann

  Har du et link til den rapport?

  Kommentar by Sigwar — 21. marts 2017 @ 17:22

 20. Det der med at leve et arbejdsfrit liv er ikke et ideal der er forbeholdt nogle venstrefløjs kunstnere. Hos adelige og andre formuende personer i tidligere tider var det al leve et “driverliv” heller ikke helt ualmindeligt og det blev heller ikke altid fordømt. Selv mener jeg det er helt berettiget at sætte spørgmål ved den måde mennesket i den civiliserede verden bliver tvunget ind i en meget forudbestemt og snæver bane. Vel er der måder man kan undslippe på, men det er ikke nemt og ikke for alle. Vi bliver rent faktisk produceret og udspyttet som arbejdsdyr af de kræfter som har evnet at gøre os til en del af deres system.

  Tænk lige på hvordan det kan være at det meste af befolkningen er tvunget til at leve på evige lån. Modernisering og arbejdsbesparende teknologi – fordelene og arbejdskraftsbesparelser kommer ikke de arbejdende til gode. Tværtimod. Tidligere generationers opsparing / arv fordamper ved hver generationsskifte. Og nu skal vi først pensioneres ved 68? eller 70? og tilbage til 45 timers arbejdsuge? Det er tydeligt at andre kræfter suger det overskud hver generation efterlader til den næste. Vi burde (i en verden uden multietniske problemer) nemt kunne nøjes med f.eks. en 30 timers arbejdsuge, eller et system som er mere gearet efter individuelle løsninger.

  De venstreorienterede kunstnerstøttekaniner er nok lige så dobbeltmoralske som deres rige og superrige kollegaer.

  Men sådan at udråbe “protestantisk arbejdsmoral” som et ubetinget gode og noget vi sla være evigt stolt af, det vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved, lige som ved de mere direkte bibelse belæringer omkring det emne.

  Man arbejder for at leve og ikke omvendt mener jeg. Men kommunister nationalsocialister og kristne synes ind imellem at mene det stik modsatte, mens dem som tjener på andres arbejde selvfølgelig gør alt for at støtte denne “kristne arbejdsmoral” som vejledende for de tjenende klasser, mens de selv fordriver tiden med t lade sig betjene med alle finesser på Pizza Island.

  Kommentar by Balder — 21. marts 2017 @ 18:08

 21. Stand up komik i Venstrefløjs drømmeunivers. :-)

  Kommentar by Michael Unna — 21. marts 2017 @ 18:31

 22. Når jeg hver måned lægger halvdelen af min løn i skat, er det der gør mest ondt tanken om at man dermed er tvunget til at forsørge sådan nogle som de to parasiter.

  Kommentar by monse — 21. marts 2017 @ 20:28

 23. monse — 21. marts 2017 @ 20:28

  Ja og jeg sidder med lignende tanker og det bliver endnu værre, når man tænker på de kapitalistiske udbyttere, som venstrefløjen ellers havde (har?) så meget imod.

  For deres boheme tilværelse finansieres netop ved udbytning gennem skatterne af den arbejdende middelklasse.

  Kommentar by T. H. — 21. marts 2017 @ 21:01

 24. Sigwar — 21. marts 2017 @ 17:22

  Hørte om den på radio 247 morgen mellem 06:15 og 06:50 i morges.
  Rapporten omhandlede indvandrere og hvad de årligt kostede det norske samfund men i samme rapport kom det også frem hvilken gruppe (køn og etnicitet) der var mest rentabel for staten.

  Kommentar by Frank Hagmann — 21. marts 2017 @ 21:08

 25. Hvad P1 og Radio 24,7 angår er det hip som hap. De er lige marxistiske begge to.
  Hvis der ikke var noget som hed lønarbejde ville samfundet ganske enkelt gå nedenom og hjem.
  Folk i den arbejdsdygtige alder, og som er sunde og raske, men ikke gider arbejde, burde simpelthen fratages deres understøttelse. Længere er den ikke.

  Kommentar by Allan Gorm Larsen — 22. marts 2017 @ 00:19

 26. Lad nu din kornfede “kæreste” opgive sit eftervederlag så dine proselytter kan bevare deres komtanthjælp, som jeg bla. betaler hykleriske ghetto Kim😁

  Kommentar by Pedersen — 22. marts 2017 @ 00:36

 27. -> Pedersen

  Det blev din sidste kommentar på Uriasposten. God bedring.

  Kommentar by Kim Møller — 22. marts 2017 @ 01:38

 28. Det vil jeg tillade mig at skåle på!

  Kommentar by Balder — 22. marts 2017 @ 02:49

 29. # 27

  Bedre sent end aldrig!

  Nu må Pedersen drukne sorgen i absint, og søge trøst hos hans bolleveninde Shansen….

  Kommentar by Revisoren — 22. marts 2017 @ 06:45

 30. Balder

  Vi, en del af os, har levet eller kan godt leve af en 30 timers arbejdsuge.
  Men, i forhold til de nuværende budgetter, vil der mangle enorme summer, dels som løn dels som skat. Hvilket vil medføre der ved en sådan arbejdstidsnedsættelse må være enorme summer, der ikke er til rådighed for dækning af udgifter, der ikke bare forsvinder fordi arbejdstiden nedsættes.
  Du må venligst arbejde lidt mere på projektet. Tak.

  Kommentar by Peter Buch — 22. marts 2017 @ 07:13

 31. Alle kan kalde sig kunstner, men vil ingen købe din kunst, så må du dyrke det som en hobby, ved siden af dit lønarbejde.

  Summa summarum – de vil have penge fra os, der går på arbejde og betaler skat, men de vil kun lave det, de har lyst til.

  Dovenskab har mange navne.

  Kommentar by Jern Henrik — 22. marts 2017 @ 10:15

 32. Der er ikke penge nok i kulturbranchen? Hvad fanden ævler han om?

  I 2016 investerede Netflix mere end 34 mia. kroner i egne produktioner. Broadway-teatrene omsatte for over 9 mia. kroner i sidste sæson og alene i Aarhus, omsatte musikbranchen (spillesteder, festivaller, pladeforretninger etc.) for 1,8 mia. kroner.
  Der har aldrig været flere penge i kulturbranchen. Selv museerne er så småt ved at kunne skabe overskud (SMK og Nationalmuseet bad ligefrem om at få genindført brugerbetalingen, fordi der var flere penge i den model). Så det er godt nok grinagtigt, at fjolset sidder og hælder vand ud af ørerne, fordi han ikke kan tjene en leveløn i kulturbranchen. Har folk på venstrefløjen virkeligt ikke mere selvrespekt end det?

  Jeg skal ikke gøre mig mere macho end jeg er. Der er ikke noget galt i at en mand viser sin sårbarhed. Men helt ærligt. Der må da være en grænse for hvor nosseløst, venstrefløjens mænd har lyst til at udstille sig selv? Eskil må være mand nok til at indse det ikke er statens opgave, at kompensere for hans inkompetence og mindreværdskomplekser….og så i øvrigt se at komme videre i programmet.

  Kommentar by Dansk - Skatteyder - Frustreret — 22. marts 2017 @ 10:43

 33. @20 Balder
  Gode observationer, dem der virkelig ikke gider arbejde, eller som suger umanerligt store summer ud, er dem i toppen af pyramidespillet.

  F.eks. grådige erhvervsledere og skatteål, politikere som Bjarne Corydon, kapitalfonde osv. Beklager at lyde som en socialist, men retfærdighed i Danmark er smadret af globaliseringen, og det er ikke bare indvandringen vi taler om. Der har alle dage været Dovne Robert typer, og fred med dem.

  Kommentar by zatopek — 22. marts 2017 @ 11:02

 34. Er de to dovne tøser Miriam og Eskil mon medlemmer af Jakob Haugaards parti “Bevidst Arbejdssky Elementer”?

  Kommentar by Revisoren — 23. marts 2017 @ 07:53

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper