8. april 2004

Politiken i leder 28. april 1940: Winston Churchill er en farlig mand

Den 28. april 1940 var Danmark besat på fjerde uge. Englænderne anført at Neville ‘Peace in our time’ Chamberlain var stadig premiereminister, mens Winston Churchill pressede på for at undgå at tyskerne satte sig på den for rustningsindustrien så vigtige norske jernmalm.

Politiken havde denne dag dedikeret flere sider af avisen til flere ‘dybdegående’ artikler om risikoen for yderligere ekskalering af kamphandlingerne, hvor de fra start til slut godtog tyskernes standpunkt. Danmark var besat, og samarbejdspolitikken var i fuld gang. Ikke bare som en beklagelig, men nødvendig beslutning – men på Politikens chefredaktion tilsyneladende som et ønskværdigt samarbejde, som kunne sikre at Chamberlain fik ret.

Her et par citater fra leder-artiklen [s. 7]:

I denne krig som søgte sin Valplads, havde man fra Vestmagternes Side i visse Krese sat sig fast i den Opfattelse, at de skandinaviske Lande egnede sig som en Operationsbasis mod Tyskland. I Pressen og i Taler gjorde man sig i disse Krese den Betragtning gældende, at der var Ingen Grund, at de nevtrale Lande ikke skulde tvinges til at tage Standpunkt for eller imod.

Der er meget, som tyder paa, at Churchill delte disse Betragtninger…

Hvis den italienske Presse har Ret i sin Bedømmelse af de engelske Modreaktioner i Norge, og den engelske Landgang viser sig at være Gallipoli-Eventyret om igen, vil England for anden Gang i en stor krig høste den Lære, at Winston Churchill er en farlig mand.

NB: 1) Italien var ledet af Mussolini, som styrede pressen med hård hånd. 2) Churchill var under 1. Verdenskrig Marineminister, og var primus motor i åbningen af en ny front mod tyskerne ved Gallipoli, som blev en stor personlig fiasko for ham.

Oploadet Kl. 01:07 af — Direkte linkEn kommentar
Arkiveret under:

1 kommentar »

  1. Ved ikke om censuren var trådt i kraft, det var den vel. Redaktøren skulle befinde sig på et knivsæg men udsagnet “en farlig mand” er stadig for egen regning. Skriver pt. et bogprojekt om en redaktør i provinsen der blev dømt efter krigen for at være en naziredaktør og mistede alt. Tror ikke Politikens lederskribent blev dømt da det var i tråd med P. Munch og vores radikale åg……

    Kommentar by Moth — 9. april 2021 @ 09:52

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper