1. juli 2017

Lektor: Trump er den kriseramte kapitalismes ‘fascistiske løsning’, nationaldemokratiet er fascistisk…

Hvor Jarl Cordua i sit borgerlige magasin udtrykkeligt understreger, at han ikke er højreorienteret, så har det venstreorienterede alternativ på Radio24syv ingen forbehold. Det Røde Felts Lars Trier Mogensen ser inden fjende til venstre, og mandagens udgave gav et ganske fint eksempel.

Jeg kom ind i slutningen af programmets anden time, hvor kunsthistoriker Mikkel Bolt præsenterede analysen i sin netop udgivne ‘Trumps kontrarevolution’ (Nemo, 2017). Kort fortalt, så mener Bolt, at den folkelige revolution lå og lurede i USA, og Trump blev brugt som en fascistisk fokusflytter. Problemet er var således ikke isoleret til fascisten Trump, fascistiske Dansk Folkeparti eller EU’s flygtningepolitik, nej, problemet var hele det ‘nationaldemokratiske’ system.

Mikkel Bolt er lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, og langt til venstre for den sunde fornuft. Hele indslaget kan høres her.

Mikkel Bolt: Den voldsomhed hvormed man kan se, hvad skal man kalde det – den etablerede orden, hvormed den forsøger at bremse og afspore alle de her protestbevægelser, er jo et symptom på et eller andet. Den er et symptom på, vil jeg mene, at den her lange krise, faktisk, de sidste fyrre års økonomiske udvikling har jo været en lang neo-liberal nødlanding, hvor der er blevet forsøgt sparet på den sociale reproduktion. Så det er de forskellige lokale kapitalistklasser i USA, jo godt opmærksom på…

Det Trump på en eller anden måde er udtryk for, det er jo at det bliver stadig sværere at få det her system til at hænge sammen. Det er derfor han både er kontinuitet og diskontinuitet. Man kan sagtens betone lighederne eller kontinuiteten, med Reagan, Bush eller Clinton eller Obama og så videre og så videre, der er helt sikkert en form for kontinuitet, når det handler om at tilgodese de rige, finanskapitalen og så videre, men samtidig er der også et eller andet distinkt nyt i Trump, der gør at vi kan tale om ham som en egentlig kontrarevolution… et forsøg på at lave en fascistisk løsning. Vi har en kriseramt kapitalisme, der forsøger på en eller anden måde at stramme op, og give udtryk for en reaktionær nationalisme, som han så er bannerfører for.

[…]

Mikkel Bolt: Du startede med at citere Marx fra Det Kommunistiske Manifest, og Marx er jo den største store kontrarevolutionsteoretiker, og i forlængelse af Marx, Kortian, så vil man tale om at der er en præventiv kontrarevolution, og så en egentlig afsluttende kontrarevolution. Og det er klart, at Trump er den præventive kontrarevolution ik’. Der er ligesom konturene af det revolutionære projekt, der er ved at blive synliggjort…En blanding af reformerende og reformistiske kritikker og så egentlige radikale kapital-negerende kritikker. … Trump vil afspore den, før den egentligt er kommet til syne. I den forstand er han præventiv.

[…]

Mikkel Bolt: For mig vil det være de her sociale bevægelser, der er den proto-revolutionære position, hvor Bernie Sanders, snarere skal forstås som det demokratiske partis forsøg på at bygge videre på det momentum der har været i Occupy og Black Lives Matter. … En del af min analyse vil så også være – problemet med Bernie Sanders’ projekt er, at der skal langt mere radikale løsninger til end Bernie Sanders tilvejebringer. … Vi er nødt til at holde op med at modstille Trump med forestillingen om demokratiet, at der har fundet et såkaldt demokratisk kup sted, at modstille Trump med Bernie Sanders eller Clinton, og så videre. For mig at se, er brudfladen eller konflikten langt mere radikal. Det handler om, på den ene side, Black Lives Matter og Occupy, eller de arabiske revolutioner, og på den anden side det etablerede parlamentariske system. I bogen ender jeg jo med at tale om ‘hverken Trump eller demokrati’ ik’. Så jeg ender ud med at forsøge, at formulere nødvendigheden af en egentlig kapitalismekritik. Problemet med Trump er jo sådan set at han mobiliserer eller igangsætter en form for iboende fascistisk dimension i nationaldemokratiet.

Jeg forsøger at lave en analyse, både den der politisk-økonomiske analyse, hvor man siger, at vi har at gøre med en kriseramt kapitalisme, og når så kapitalismen er ved at falde fra hinanden, så kan den søge ly i en eller anden form for fascistisk kommandoøkonomi. Så den uddelegerer noget politisk magt til et fænomen som Trump, så længe han sikrer at der ikke sker en større socio-materiel omkalfatring, altså en revolution. På den ene side – det er den ene analyse. På den anden, en form for kapitalismekritisk-retorisk analyse, hvor jeg så forsøger at tage det Trump siger alvorligt, og jo finder, at mange af de centrale fascistiske temaer, som tilsammen udgør en forestilling om palæo-genetisk ultranationalisme… at der er har fundet en grundlæggende politisk identitet af det nationale fællesskab. Det fællesskab har lidt en eller anden form for nederlag, og den stærke leder skal så sørge for at det nationale fællesskab genfødes. Så det er både en retorisk analyse, og en politisk-økonomisk analyse, og når man ligesom stykker det sammen, så vil det vise sig, at så kan man jo egentligt godt tale om at Trump er en fascist. Så er det selvfølgelig også et forsøg på at igangsætte en mere grundlæggende kritik af hvad jeg kalder nationaldemokratiet ik’. Jeg siger jo også en passant, at hvis vi ser på migranter og flygtninge og den skæbne de lider i Middelhavet eller Tyrkiet, så burde det være muligt at bruge termen fascisme, faktisk, om EU’s flygtningepolitik. Der ser vi jo, at der er nogen liv, er er mindre værd end andre, som det ikke er værd at redde, som er fravristet juridiske og politiske rettigheder. Så det jeg argumenterer for, det er at fascismen er, vi skal ikke forstå det som en modsætning – KZ-lejre og så videre, det er en særlig politisk ideologi, en særlig måde at styre den politiske økonomi på i krisetider, og det er så det jeg mener er tilfældet med Trump aktuelt. Så fascismen ligger og lure, den er tilstede i form af Trump, men den er selvfølgelig i høj grad også tilstede i nogle af de partier og protestbevægelser vi har herhjemme og i Europa, Dansk Folkeparti og hvad ved jeg.

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/84588/trackback

21 Comments »

 1. Kommunisterne har alle drukket af natpotten. De er en stor gang pseudointellektuelle bodegabumser.

  Kommentar by Jørgen — 1. juli 2017 @ 11:49

 2. Til aberne inde på kommunistaberadioen: https://youtu.be/dt3xuVtgmv4

  Kommentar by Jørgen — 1. juli 2017 @ 11:55

 3. Igen en fra “eliten” der har trukket sin titel i den røde UNI-automat. Resultatet må jo derfor være derefter, og skuffer heller ikke.
  Spørgsmålet som der stilles, kunsthistorikeren Mikkel Bolts sidste fire ord i teksten: “og hvad ved jeg, behøver slet ikke et svar.
  En gennemlæsning af det ovenfor citerede giver i sig selv svaret: en usædvanlig gang rødt hjemmekonstrueret vås og vrøvl, floskel efter floskel, skrevet i et standart-socialistisk sprog fra 60’erne og 70’erne. – Virkeligheden ved Mikkel Bolt tilsyneladende ingenting om.

  Åh… Herregud! Hvis der virkelig ikke kan komme mere ud af en universitetsuddannelse end dette, så tror da fanden at det hele går ad hel…. til.

  Kommentar by Birger Jensen — 1. juli 2017 @ 12:35

 4. Håbløst psykiatrisk sludder !
  – men morsomt i meget små bidder.
  Det er jo teksten til en morsom sommerrevy på kolbøtte-fabrikken – men den skal forkortes.

  Kommentar by Oppenheimer fan — 1. juli 2017 @ 12:44

 5. Hvis virkeligheden ikke passer til teorien, så fortolker man virkeligheden så det hele passer igen. Et forslag: Hvad med at gå lidt ud i virkeligheden, med et friskt syn på den? Måske det kunne give et par “AHA”-oplevelser?

  Kommentar by FrafaldenModerat — 1. juli 2017 @ 13:45

 6. Ordsproget sige at det der sker i USA i dag kommer til Danmark om en 10 til 15 år, Donald Trump beskytter Amerikanske interesser i USA mod islamiske overgreb og det har kommunisterne ingen løsning på så det ser lysere ud fremadrettet for Danmark når vælgerne stemmer en stærk person ind på Borgen om føje år for at redde Danskerne fra islams svøbe, grundlovsdag talerne anno 2017 viste at de indbudte talere var kommunister og socialister der stod og solgte ud af Danske værdier på denne mindeværdige Danske dag, forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 1. juli 2017 @ 13:47

 7. I min ungdom smed jeg meget hurtigt Jean Paul Sartre i skraldespanden, det synes jeg også Mikkel Bolt skulle have gjort, måske er det i virkeligheden et plagiat, med andre navne, som Mikkel nu bruger til at ophøje sig selv med. Videnskabelig uredelighed kaldes det også.

  Kommentar by sørensen — 1. juli 2017 @ 13:59

 8. OFF TOPIC – Et par one liners : If you wipe your butt with your bare hand, but consider bacon unclean,You might be a radical Muslim.
  Flere one liners fra Jeff Foxworthy (som sikkert har en fatwa hængende over hovedet nu. :-)
  http://conservativefighters.com/news/jeff-foxworthy-just-insult-muslims-cant-stop-laughing/

  Kommentar by Lightmann — 1. juli 2017 @ 14:04

 9. Mikkel Bolt ser fascister overalt.

  Husker han at kikke under sengen før han lægger sig om aftenen? Husker han at kikke i klædeskabet for måske gemmer de sig der?

  Tænker han over at mælken i køleskabet er hvidt og dermed nok fascistisk?

  Kommentar by Sigwar — 1. juli 2017 @ 15:12

 10. […] RSS feed for comments on this post. […]

  Pingback by Trump er den kriseramte kapitalismes ‘fascistiske løsning’, nationaldemokratiet er fascistisk… - Dengule.dk — 1. juli 2017 @ 15:38

 11. Holdt da helt kææææft en gang skvalderkål….. Det er rent sort snak… Ham Mikkel Bolt er da hoppet helt af virkeligheden…

  Kommentar by ny kommentator — 1. juli 2017 @ 16:05

 12. Hvad mener Mikkel Bolt er fascistisk? Nationen eller demokratiet eller kombinationen af dem?

  Kommentar by BB — 1. juli 2017 @ 16:20

 13. Han er forfatteren bag bøgerne Avantgardens selvmord (2009), En anden verden (2011) og Krise til opstand (2013). Han er kendt for at genaktualisere marxismen og argumentere for kommunistisk revolution;

  https://kunsten.nu/journal/ny-bog-mikkel-bolts-haand/

  Kommentar by Hodja — 1. juli 2017 @ 16:56

 14. Fascismen var i sig start en mod-revolutionær anti-kommunistisk bevægelse. Der var faktisk italienske jøder central placeret i det fascistiske partis rådgivende organer. Mange facister forangerede de borgerlige partier fordi de anså dem for svage overfor den trussel kommunismen var. Det skrider for fascismen i Italien med invasionen af Etiopien, -Kaj Munk ligger også afstand til dette med hans bog “Sejren” i 1936. Derefter kommer den alliance som Mossullni laver med Tyskland som faktisk ikke have opbakning i Italien blev fascisterne. Fascismen var en modreaktion på en kommunistisk trussel.

  Her er en samtale med den amerikansk-jødiske historiker, Paul Gottfried, der har skrevet bogen “Fascism: The Career of a Concept” om hvordan begrebet totalt bruges udenfor kontekst om alt man ikke bryder sig om ved politiske modstandere. Gottfried ser anti-facismen som en større trussel mod friheden en fascismen nogenside var; https://www.youtube.com/watch?v=sshvHgcOnVg

  Kommentar by Thorsted — 1. juli 2017 @ 16:59

 15. Mikkel Bolt – man fristes til at skrive Drukken Bolt, efter at have læst den gang lort sinken lukker ud.

  I USA er socialisterne med god grund skræmte. Efter anden periode har Trump sikkert fyldt et helt fængsel med dybt kriminelle og afstumpede demokratiske politikere. Vi ser hver dag, hvorledes deres skalkeskjul falder fra hinanden, samtidig med at bundter af dybt kriminelle embedsmænd også afsløres.

  Herhjemme er man også skræmte for, at der skal komme en dansk Trump. Hærskarer af socialister sidder i det offentlige og laver intet eller skade. Det kunne en Vermund eller Uhrskov sikkert tænke sig at lave om på, så danmarks kulturvidenskabsmænd ryster allerede nu i bukserne ved udsigten til en oprydning, der burde have været sat i gang for 40 år siden.

  Kommentar by Svend — 1. juli 2017 @ 18:46

 16. Jeg tror jeg forstår ham så langt, at han mener beskyttelse af nationale interesser er lig med fascisme. Men så tror jeg heller ikke jeg forstår ret meget mere af det sludder dér.
  Og mener han at Black Lives Matter, Occupy og diverse arabiske oprørsgrupper er noget positivt? I så fald på hvilken måde?
  Mener han at hele verden er velkommen i vesten? For så må han jo mene vesten er et godt sted og andre steder ikke er så gode. Hvad kan det mon bero på?

  Kommentar by Peter Andersen — 1. juli 2017 @ 19:21

 17. KU’s ansættelsespolitik?

  Kommentar by Bastardo — 1. juli 2017 @ 19:24

 18. Shi-i-i-i-t, hvor er det noget vrøvl! Hvordan kan han være lektor? Det er jo rent ævl, og det burde udstilles. Fik han slet ikke nogle spørgsmål på Radio 24-7????

  Kommentar by Sofie — 1. juli 2017 @ 19:46

 19. Bolt – det må være ham tjeneren fra Matador, der har taget sig en uddannelse.

  Kommentar by Catfish — 1. juli 2017 @ 21:08

 20. Det bedste spørgsmål!

  Som Sofie skrev 1. juli 2017 @ 19:46 “Hvodan har Mikkel Bolt fået sit lektorat”. Det er et godt og vigtig spørgsmål, for Københavns universitet har haft en meget stram/begrænset job politik, i mange år. Ligeledes kan man stille spørgsmål om hans analytiske arbejde har nogen sammenhæng med kunsthistorie, som er hans uddannelse.
  mvh.
  Historyman

  Kommentar by Historyman — 2. juli 2017 @ 00:51

 21. Nationaldemokratiet er facistisk? idioten aner intet om facisme. Nationen er den fælles kulturrelle ramme, hvor demokratiet kan eksistere, tæt på borgeren, og hvor ansvaret er gensidigt i styreformen. Facismen (og Kommunismen) hyldede lederen- føreren- den enkeltperson der kunne sætte sin vilje igennem uden folkelig deltagelse, så diktaturet kunne frelse nationen. Facisme er diktatur ligesom muhammedanisme.

  Kommentar by Michael Unna — 2. juli 2017 @ 06:06

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper