15. juli 2017

Det nye Moesgaard Museum, 2017: “De første indvandrere. … De var mennesker som du og jeg.”

Onsdagens Århus-tur inkluderede et besøg på Moesgaard Museum, som jeg ikke har set siden ombygningen for tre år siden. Det er ’svære perioder’ at præsentere spændende for et forvænt publikum, men de faste udstillinger var overordentligt godt lavet. Alskens virkemidler var taget i anvendelse, og her vil en hel del skoleelever lære om historie. I udgangspunktet godt, og faktisk kunne der siges rigtigt meget godt om museet.

Alt er desværre politik i dag, og allerede i forhallen startede den diskrete holdningsmassage. Den nye Stenalderudstilling havde overskriften ‘De første indvandrere’.

De første indvandrere

“Kom tæt på stenalderens mennesker
De var mennesker som du og jeg. Konstant på udkig efter nye jagtmarker, mens de trodsede naturens grænser for, hvor mennesket kan leve. I slutningen af istiden vendte de blikket mod nord og begyndte at vandre.

Kom tæt på de første stenaldermennesker i Moesgaard Museums nye 500 m2 store udstilling om stenalderen.”

Herfra videre til Bronzealderen, og ‘Klimaforandringer 700 f.kr.’

Jernalderen blev naturligvis præsenteret med museets hovedattraktion: Grauballemanden.

(Keltisk krigshorn, ‘Carnyx’)

Vikingetiden skøjtede jeg henover, men bemærkede dog, at er var brugt hologrammer til at illustrere Aros’ oprindelige størrelse. Herunder Maskestenen (Århusstenen).

“Gunulv og Øgot og Aslak og Rolf rejste denne sten efter deres fælle Ful. Han fandt døden … da konger kæmpede.” (ca. 970-1020 f.kr.)

(Naturtro voksfigur af biskop Reginbrand, så vidt jeg husker)

(Drabeligt slag i miniature)

Særudstillingerne var generelt lidt på det jævne. Værst var udstillingen ‘Sort’.

“Med udstillingen ‘SORT [ˈsoɐ̯d] – træd ind i en antropologisk ordbog’ inviterer 77 studerende på antropologi Moesgaard Museums gæster til at opleve, hvad farven sort betyder for os mennesker. … Vi vil gerne give gæsterne en fornemmelse af, hvordan farven sort kan opleves for en mand, der er blind, et barn, der er mørkeræd, eller en kvinde, der er mørk i huden. For selvom vi alle sammen lever i den samme verden, erfarer vi jo verden forskelligt, og jeg tror, det er sundt for os engang imellem at sætte os i en andens sted. …, forklarer en af de studerende, Rebekka Zoll. …

Vi har et ret paradoksalt forhold til det sorte. Umiddelbart forbinder vi det sorte med noget ondt, noget trist eller noget farligt, men samtidig finder vi også ro, stilhed og måske noget dybere i det sorte. Udstillingen giver et interessant indblik i nogle af de her paradokser, der kommer til udtryk i alt fra kaffeforbrug til metalmusik, fortæller Jannik Grann, der er studerende og kurator for udstillingen.” (Momu.dk)

Diverse

(Homo neanderthalensis)

Oploadet Kl. 15:43 af Kim Møller — Direkte link21 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/85137/trackback

21 Comments »

 1. Sjovt, man skulle tro at lige netop arkæologer og historikere ville være i stand til at gennemskue menneskets sande natur; Da disse fag jo bl. a. omhandler menneskehedens konflikter etniske, stammebaserede og nationale, om land, guld, kvinder og overlevelse; At folkeslag og kulturer gang på gang er gået til grunde eller forandret for evigt pga. indvandring.

  Men nej, fornuften synes ingen steder at finde, og meget få steder finder man folk der vil forsvare det Europa og den civilisation der var, og det folk som skabte det.

  Man fortvivles.

  Kommentar by Frederik — 15. juli 2017 @ 16:19

 2. Ja, “du og jeg” er efterkommere af de første indvandrere, istidsjægerne. Det er Ahmed ikke. Værd at tænke over.

  Kommentar by Lukket fest, skrid hjem — 15. juli 2017 @ 17:35

 3. Iøvrigt har jeg altid ment at neanderthalerne må have givet inspiration til troldemyterne. Bare en personlig teori.

  Kommentar by Lukket fest, skrid hjem — 15. juli 2017 @ 17:37

 4. Der er virkelig gjort noget for at relatere til nutiden. Folk skal jo nødig tænke selv og f.eks. drage anderledes nostalgiske konklusioner.

  Kommentar by Zatopek — 15. juli 2017 @ 18:01

 5. Det er lavet for at give os dårlig samvittighed over hvor vi kommer fra.
  Om 1000 år vil forsker spekulere over den folkevandring der nu foregår fra syd mod nord, og om den oprindelige befolkning var begejstret eller imod.

  Kommentar by k. m. — 15. juli 2017 @ 18:19

 6. Hvor er det dog klamt som de konstant forsøger at opdrage folk til de rigtige holdninger, jeg kan slet ikke forestille mig hvordan det må være at bo i sverige når man ved at det der kun er en brøkdel af hvad de udsættes for derovre.

  Kommentar by Per — 15. juli 2017 @ 18:22

 7. Min lille private vandoase var aldrig blevet til noget i Perkistan og lignende retarderede og forstenede kulturer. Trods det eksotiske islæt er lagkagebunden vestlig åbenhed, nysgerrighed og trang til at samle på og få så megen faktuelt viden om et specifikt, naturvidenskabeligt emne som muligt. Godt nok gemt lidt væk bag al pynten og fjasen i haven. Men tag ikke fejl. For pokker, hvad vi står over for at miste…

  http://www.noekkeroser.dk/411684175

  Kommentar by Margrethe — 15. juli 2017 @ 18:24

 8. Holdningsmassagen er alle steder, finder sted alle steder, accepteres alle steder.

  Det er bogstaveligt talt til at kaste op over.

  Kommentar by Bror Lerbror — 15. juli 2017 @ 18:46

 9. I betragtning af, at vel 99% af alle ‘kulturinstitutioner’ – museer, teatre, gallerier, koncerhuse o.s.v. – er besatte af trangen til at opdrage os – pøbelen – til det rette, politisk korrekte sindelag, så har jeg endnu til gode at se en muslim de pågældende steder. Besynderligt, ikke…?

  Kommentar by Voldposten — 15. juli 2017 @ 18:47

 10. Lukket fest, skrid hjem.

  Troldemyterne (og elvermyterne) stammer fra kristnes oplevelse af dem som på landet og i skovene holdt fast i asetroen i forbindelse med religionsskiftet fra asetro til kristendom. Dette skifte skete ikke på en gang, men tog hundredevis af år.
  Der er forsket en del i dette.

  Mht. til Neanderthalere (en helt anden sag) har europæere ca. 2 til 8 % DNA fra disse. Mainstream forklaringen er at vore forfædre blandede sig med dem. En anden forklaring er at vi er Neanderthalere som har udviklet sig (man sammenligner en fortidig referencepopulation med en nutidspopulation = metodeproblem).

  Kommentar by Sigwar — 15. juli 2017 @ 18:49

 11. Klimaforandringer 700 f.k. kan vi takke fortidens mennesker for. Ikke også? Den der neanderthaler har en slående lighed med Uffe-manden. Det er lige før jeg vil kalde ellemand-jensen familien for the missing link.

  Kommentar by Nielsen — 15. juli 2017 @ 18:51

 12. Det er da besynderligt så energisk “de lærde” vil kæde os sammen med de såkaldte “indvandrere”.
  Er museumsfolk helt uvidende om de garvede muslimers forhold til museer og museumsgenstande, en praksis som vil gentage sig her, hvis berigelsesimporten ikke bliver bragt til ophør:
  https://www.youtube.com/watch?v=LtVKdfo5OHE

  Kommentar by Birger Jensen — 15. juli 2017 @ 19:17

 13. Nej…da. De første indvandrere var mennesker ligesom du og jeg???!!!…nej hvor dejligt at vide det….så er islam, sharialov, kvindeundertrykkelse, såkaldt perverst kaldet hellig krig…jo godt nok…som man dog bliver klogere efter at have set sådan en udstilling…:-) :-) :-)….Godt sådan med en overformyndende læresætning forståelse til mig naivt bekymrende publikum :-)

  Kommentar by Michael Unna — 15. juli 2017 @ 19:24

 14. Det virker en smule komisk at de venstreorienterede altid selv ender med at gøre det til et spørgsmål om hudfarve.

  Kommentar by Jan — 15. juli 2017 @ 20:22

 15. Klimaforandringer? Hvad havde de gang i 700 år før kristus?
  Kunne de ikke være mere fedt hvis der i stedet for 77 ensrettede antropologistuderende var en intelligent og hæderlig akademiker der gad forholde sig til hvordan farven sort har påvirket det danske samfund de sidste 30 år.

  Kommentar by Nothingman — 15. juli 2017 @ 20:56

 16. Øhhh…hvem har betalt for det svineri på det dansk hadende ‘museum’??? Nåh ja, det er jo de samme idioter som har stemt på psykopaterne i venstre og de konservative bøsser samt resten af det dansk hadende folketing.
  Gør Danmark en tjeneste, smid danskerne ud.

  Kommentar by Piphans — 15. juli 2017 @ 20:57

 17. Alt sammen var for pædofeten kunne skide på jorden.
  Hedningerne er kommet til siden, og hvad har de at gøre her i DK.

  Yt med skadedyrene.

  Kommentar by Sindsro — 15. juli 2017 @ 21:46

 18. Det er tankevækkende at i modsætning til de “første indvandre”

  er de de senere, gået fra agerbrug til en Jæger/samler kultur

  hvor de jæger de indfødte og samler deres ejendele

  en røver/snylte kultur ?

  Kommentar by Henrik Sass på Nas — 15. juli 2017 @ 23:30

 19. Ingen stamme eller folk definerer sig selv som invandrere. De har alle skabelsesmyter der går ud på, at menneskene, dvs. dem selv, er skabt af jord eller sten eller andet, rundet af deres egen muld om man så kan sige.

  Kommentar by Jeronimus — 16. juli 2017 @ 09:40

 20. Biskop Reginbrand figuren ligner Lars Løkke Rasmussen.

  Kommentar by Liva — 16. juli 2017 @ 09:41

 21. Biskoppen ligner kombinationen af en kommunists og en muslims fordomme om kristne: grådig (fed og forædt som en, der har udbyttet masserne med tiende), doven, halvnøgen og alkoholisk. Med skarp belysning på den lyserøde mave legemliggør han myten om den onde, hvide, kapitalistiske mand, der spreder opium for folket.
  Det eneste han ikke ligner, er en historisk biskop, der ville have ført sig helt anderledes.

  Kommentar by Bageren — 22. juli 2017 @ 13:12

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper