2. oktober 2017

Prof. Hoffmann om ‘islams doktrin om os og dem’: Islam har ‘kultiveret en antiassimilatorisk tradition’

For godt ti år siden, da jeg første gang deltog i en offentlig debat, fik jeg stryg, da jeg pointerede, at Islam ikke bare var en religion som alle andre – og en passant påpegede, at vi havde en tendens til at anskue religioner ud fra en lutheransk forståelse. Professor Thomas Hoffmann glatter ud til sidst, men det jeg ville sige, er jo egentligt det udpensler i det citerede herunder. Kloge ord i Weekendavisen – Islam og assimilation (ikke online).

“Set fra en islamforskers perspektiv udfolder debatten sig i noget, der kunne ligne de sociale mediers nok så berygtede ekkokamre.

For såvel assimilationens og integrationens pro et kontra er præget af et gennemsekulariseret perspektiv, der ikke tager megen højde for religionens rolle. Jeg har skrevet om disse ting før, men den følgende analyse tåler en gentagelse.

For vi har at gøre med en religion, der har nogle stærke traditioner og idealer omkring assimilation og integration.

Assimilationsdebatten udfoldes faktisk i såvel Koranen som islams tidligste historie ligesom den i dag også udgør et kæmpe emne blandt islamiske teologer om sharia i Vesten.

Ligeledes finder vi i islam en særlig form for integrationstænkning. Jøderne og de kristne behøver nemlig ikke at blive muslimer i det ideelle islamiske samfund, men kan beholde deres religiøse autonomi – på betingelse af at de betaler en særlig religiøs skat. En anden og mere kønslig form for integration er islams accept af, at muslimer må gifte sig med jøder og kristne – med den klausul at retten kun gælder for muslimske mænd. På det sæt kan man derfor tale om islam som en religion med en klar vilje til integration.

Men det ene udelukker som bekendt ikke det andet. Derfor må man også konstatere, at islam samtidig har kultiveret en antiassimilatorisk tradition. Her er det alfa og omega, at man ikke assimilerer, da dette kan forstås som et religiøst identitetstab, ja måske ligefrem et frafald. I stedet skal man aktivt betone solidariteten med sine trosfæller og distancere sig fra ikke-muslimer. Denne social-teologiske position har faktisk sin egen tekniske betegnelse i teologien: al-wala wa al-bara. Termen kan oversættes til ‘loyalitet og undsigelse’, underforstået: loyalitet over for muslimer og islam og afstandtagen til ikke-muslimer og alt, hvad der er uislamisk. Frit oversat kunne man kalde det for islams doktrin om os og dem.

[…]

Samtidig kom der også et andet princip i spil ved siden af os-og-dem princippet, nemlig det såkaldte mukhalafa-princip. På arabisk betyder det egentlig at gøre det modsatte af, at være forskellig fra, men vi kan frit oversætte det til Rasmus Modsatprincippet.

Ligesom i vore dages modeverden handlede det om at skille sig ud fra de andre – uanset hvor idiosynkratisk det kunne forekomme. For derved befæstes ens egen identitet som unik og de andres som inferiør. For islams vedkommende var der bare tale om kollektiv identitetspolitik.

(Ashura-optog/Shia-muslimsk identitetspolitik, København, 1. oktober 2017; Foto: FB-video)

Oploadet Kl. 12:37 af Kim Møller — Direkte link16 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/88356/trackback

16 Comments »

 1. “På det sæt kan man derfor tale om islam som en religion med en klar vilje til integration.” Man skal vist være professor for at sige det stik modsatte af, hvad man egentlig siger, nemlig at der er en urokkelig religiøs uvilje imod integration.

  “..kultiveret en antiassimilatorisk tradition” Kultiveret? Tradition? Det står klippefast i deres hellige bøger kan vel næppe kaldes en tradition endsige kultiveret, men en dyster doktrin. Og den islamiske os-og-dem doktrin gælder for både integration og assimilation.

  Det såkaldte mukhalafa-princip eller Rasmus Modsatprincippet. Det ligner egentlig venstrefløjen op ad dage, De fører også en aggressiv Rasmus Modsatpolitik, nu de reelt har tabt sutten efter murens fald.

  Kommentar by traveler — 2. oktober 2017 @ 13:13

 2. Føj for helvede et optog!

  Det eneste sjove er de khat-tyggende somali-negre i starten i pink engangsregnfrakker… og de utallige “sorte sække” der har iført sig en refleksvest. Er den sorte dragt alligevel for farlig i efterårsmørket? Troede ellers de alle bare tørstede efter at møde deres elskede pædofile forbillede

  Kommentar by redneck — 2. oktober 2017 @ 13:29

 3. Det er kun naturligt at mennesker opdeler i et os og et dem.

  Det skulle vi gøre noget mere selv.

  Kommentar by Hans Und — 2. oktober 2017 @ 14:18

 4. Husker sidste år ved denne tid, at den dømte menneskesmugler Lisbeth Zornig kaldte det en “glædens dag”, mens kællingen gladeligt filmede det afskyelige optog.

  Kommentar by 4760 — 2. oktober 2017 @ 14:19

 5. Skal det være en klar vilje til integration, at en muslim må gifte sig med en ikke-muslim?
  Nej lille professor, når manden er muslim bliver afkommet automatisk muslim, derfor ingen alarm. Men hvis kvinden er muslim og manden ikke-muslim er afkommet tabt for Umma.
  Når det kommer til stykket ved dem, der bruger ordet integration ikke en skid om, hvad det kan medføre af en fatal fremtid med tvang for stambefolkningen. Man kan allerede se det nu i bybilledet.

  Kommentar by Menig 442 — 2. oktober 2017 @ 14:35

 6. Det eneste muslimer kan tilpasse(assimilere) sig, er vold og ødelæggelse.

  Kommentar by Nielsen — 2. oktober 2017 @ 15:34

 7. Muslimer er heller ikke integreret elller assimileret med hinanden. De gifter sig ikke med hinanden men mod familien, der mødes ikke i foreninger mm med ikke-relateret. Islam er et “fællesskab” af af hensyn mellem grupper med de samme klanbaseret familieværdier hvor de ikke krænker hinandens familiers ære. Hvis de var integreret med hinanden var disse klanbaseret socialiteter blevet opløst til et større fællesskab; det er ikke sket. Bortset fra den fælles fiktion om en fælles Gud ser de hinanden som fremmede.

  Kommentar by Thorsted — 2. oktober 2017 @ 15:55

 8. Lad os glædes over at muslimer ikke vil og kan lade sig integrere. Det giver os i det mindste en chance for at observere hvad der er ved at ske.
  Det er vor nuværende regering der lige nu er de farligste, og med nogle bedre politikere kan der måske gøres noget ved muslimproblemet.

  Kommentar by Birger Jensen — 2. oktober 2017 @ 17:45

 9. ….kan der måske gøres noget??
  – muhamedanere kan og skal ikke være her. Der var ingen for 40 år siden. De er her kun for at snylte og udbrede deres dødskult, som de skal i henhold til deres sorte manual. Det burde efterhånden være åbenlyst for enhver. Hjem til muhamedanerland, hvor de kommer fra, og hvor de hører hjemme, og der kan de dyrke deres dødskult, alt hvad de vil.

  Kommentar by va sawva — 2. oktober 2017 @ 18:23

 10. Frem med Gyllevognen, hvori der er 20000L grisepis

  Kommentar by Sindsro — 2. oktober 2017 @ 21:28

 11. Sindsro — 2. oktober 2017 @ 21:28 :

  Den vil jeg godt give en økonomisk opbakning til!

  Kan vi mon så også få lavet en fond, som, økonomisk, kan bakke op om det juridiske bagefter, ville det være SUPER :-)))

  Kommentar by M.S. Carstens — 2. oktober 2017 @ 21:43

 12. -#1 Jeg tror der var lidt ironi, og den kører jo over til sammenligninger; det kan jeg godt lide.

  Ellers fortæller det hvad vi skal gøre stærkest.
  Nemlig; Vise vor egenart, Være Rasmus modsat( det gør vi lidt allerede), Og især være loyal overfor Kirke Konge Militær og lov og orden imod islam.

  Sig nej
  Sig fra

  Det er os der ved hvad der sker, der skal fortælle om det.
  Fortæl det alle steder, alle der vil lytte

  For vi skal flytte kursen
  Og vi kan!

  /#

  Kommentar by Hul igennem? — 3. oktober 2017 @ 00:05

 13. Det der optog er kilometerlangt, og så er det endda kun shia’er. Hvad ville sunnier fylde?

  Kommentar by BB — 3. oktober 2017 @ 00:45

 14. De får rigtig demonstreret hvor mange de er nu. Mændene først som en hær. Og VLAK-regeringen bliver ved med at lukke flere ind i Danmark. Det må de stå til ansvar for en dag. På demokratisk, fredelig vis.

  Kommentar by Liva — 3. oktober 2017 @ 10:44

 15. Skræmmende og forvrøvlet.

  Det eneste, jeg savnede, var nogle sunni-muslimer, der angreb flokken med lidt bombeveste og en lastbil med sprængstof.

  Jo flere muslimer, der dræber muslimer, jo bedre. En god muslim er en død muslim. Sunni mod shia, that,ll be de day!

  Optagelserne er, som enhver københavner kan se, fra shariazonen på indre Nørrebro lige efter Dronning Louises Bro. På vej mod de endeløse shariazoner på ydre Nørrebro og Nordværst. Shiamoskeen på Vibevej sandsynligvis.

  Kommentar by Henrik Petersen — 3. oktober 2017 @ 16:00

 16. Det er en skændsel.
  Justitsministeren er et r…u.!
  §69 In mente

  Kommentar by Sindsro — 3. oktober 2017 @ 23:03

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper