4. oktober 2017

“… dét, at de troede, at de gjorde noget godt, var grunden til, at de blev så exceptionelt grusomme.”

Jeg fik et anmeldereksemplar af bogen fra Gyldendal, og det sker ikke hver dag. Den vil blive læst ved lejlighed, men vi har at gøre med 526 tætpakkede sider. Den gode Mikael Jalving er i gang – Tvang, tvang og atter tvang.

“… hvis jeg skal være ærlig, får jeg den nok ikke læst færdig. Det er for meget af det onde. Eller som Bo Bjørnvig skrev i sin anmeldelse i Weekendavisen:

‘Til dem, der stadig forsvarer Lenin & Co., med, at de var idealister, der ville det gode, må man sige, at det forholder sig stik modsat: Netop dét, at de troede, at de gjorde noget godt, var grunden til, at de blev så exceptionelt grusomme.

Den reelt eksisterende kommunisme er således snarere for meget af det gode.

Hos Jensen er Lenin tyrannen over dem alle, mens den militante journalist Trotskij er praktikeren, der får den bolsjevikiske revolution til at skride fremad mod katastrofen via organiseringen af Den Røde Hær, før sjæleingeniøren og feltherren Stalin overtager showet og bliver den mest berømte og berygtede af de tre, idet han opnår noget nær total kontrol med partiapparatet, bekriger tyskerne og fuldbyrder det totalitære stormløb mod indbildte og potentielle fjender af regimet i en kalkuleret blodrus, der skal rense rådsrepublikken for oppositionelle baciller og ideologisk urene mennesker.

Du har muligvis hørt historien før, men her får du en samlet pakke – og som altid med Bent Jensen – overlegent, klart formidlet.

Alle revolutioner har et sted og en tid, der mødes.

Ét af krydspunkterne – bogen giver mange flere – var et numerisk overskud af arbejdsløse intellektuelle. … Disse fritgående og radikaliserede typer tilbad folket, selv om de knap var en del af det. Samtidig var de fulde af foragt over for forældregenerationen og de såkaldte småborgerne og kontrarevolutionære bønder og arbejdere, mens de selv hørte til de privilegerede – takket være deres forældre. Det var fra denne isolerede, men eksklusive kreds, at bolsjevikkernes ledere trådte frem på scenen med deres sans for dramatik og selvskrevne ret til at diktere øjeblikkets nødvendighed…”

Oploadet Kl. 13:34 af Kim Møller — Direkte link10 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/88446/trackback

10 Comments »

 1. Bogen er for lidt siden leveret af pakkeposten til min hoveddør. Fedt!
  Jeg glæder mig og vil selvfølgelig læse det hele. Har læst en del andet om emnet, så jeg bliver nok ikke overrasket af forløbet, men sandheden og den dybere forståelse ligger som bekendt i detaljerne.

  Jeg husker en detalje, som har bidt sig fast fra tidligere læsning. Når de i Sovjet havde fanget og aflivet “en klassefjende” ved nakkeskud, sendte de som standard en regning for kuglen til de efterladte.

  Og fra en bog skrevet af én af dem, der sad både i Stalins gulag og i en tysk kz-lejr. Hun (jeg tror det var en kvinde, jeg har bogen sted) skrev om sine oplevelser begge steder. Hun blev sammen med andre “klassefjender” i Sovjet udleveret til en nazitysk kz-lejr, da Sovjet og Nazityskland blev allierede i 1939. Hun skriver at Stalins lejr var værre end Hitlers.

  Og Stalin sendte et telegram til Hitler et par dage efter 9.april 1940 og lykønskede ham med den vellykkede besættelse af Danmark og Norge. De danske kommunister og nazisterne var allierede da Danmark blev besat!
  Det varede til Hitler – til Stalins overraskelse – angreb Sovjet. Han nægtede at tro på efterretningen om, at de var på vej!:-)

  Som, der står i blogteksten “Ét af krydspunkterne – bogen giver mange flere – var et numerisk overskud af arbejdsløse intellektuelle. … D”

  Ja, Enhedslisten er vist snart det største parti i København Kommune? Hvor 10-15% af indbyggerne har en kommunistisk uddannelse fra RUC! (regn selv efter)

  “It can’t happen here”, som Mothers of Invention sang på deres første legendariske LP – men så skete det alligevel!

  Kommentar by A-mad — 4. oktober 2017 @ 15:11

 2. Det var frygteligt i Rusland/Sovjet, og så grusomme overgreb mod egen befolkning. Som dagens Nordkorea.

  Egentlig kan jeg godt lide (nogle) russere. De fleste har meget normale og nære drømme…

  http://livsstil.tv2.dk/rejser/2017-09-27-dansker-fotograferede-100-russere-fra-1-til-100-aar

  Kommentar by Zatopek — 4. oktober 2017 @ 15:46

 3. Den skal helt sikkert erhverves og læses.

  Kommentar by na — 4. oktober 2017 @ 16:27

 4. “Til dem, der stadig forsvarer Lenin & Co., med, at de var idealister, der ville det gode, må man sige, at det forholder sig stik modsat: Netop dét, at de troede, at de gjorde noget godt, var grunden til, at de blev så exceptionelt grusomme.”

  Hertil skal det siges, at alle politiske retninger vil ‘det gode’, men ‘det gode’ betyder noget forskelligt. Det er derfor bare så sølle, at den såkaldte intellektuelle venstrefløj tror, at de har patent på ‘det gode’, mens alt andet er ‘det onde’, som de mener, skal bekæmpes med ondt.

  En idealist betyder bare, at vedkommende er forført af ideen/narrativet om de gode’ mod ‘de onde’. Man kan sige, at ondskaben skabes netop ved at ville tage patent på ’det gode’. Først når den idealistiske venstrefløj er trukket ud af denne latterlige leg om ‘de gode’ mod ‘de onde’, kan der skabes en platform for demokratisk debat.

  Kommentar by traveler — 4. oktober 2017 @ 16:28

 5. Fra Capeks ‘Krigen mod salamandrene’citeret efter hukommelsen:
  “Der findes ikke det helvede stort nok, som de venstreorienterede ikke vil trække menneskeheden igennem for at nå paradis.”

  Kommentar by Jeronimus — 4. oktober 2017 @ 16:36

 6. # 5

  Citatet passer også 100 % på muhammedanerne!

  Kommentar by 4760 — 4. oktober 2017 @ 19:03

 7. Er “Sovjet styre” ikke netop det vi ser udspille sig i EU i dag?

  Tvang, løgne, bedrag og retslig, voldelig gengældelse hvis man ikke støtter magten.

  Kommentar by Santor — 4. oktober 2017 @ 19:09

 8. Intellektuel var en nedsættende betegnelse allerede i mit brndomshjem i 50’erne. Først nu forstår jeg tilfulde, hvor nedsættende.

  Kommentar by Bastardo — 4. oktober 2017 @ 20:16

 9. Skal vi gætte på at bogen er klinisk renset for at 80% af bolckevikkerne der begik alle uhyrlighederne i den første tid i Rusland var jøder?

  Kommentar by dan.c — 4. oktober 2017 @ 21:18

 10. Venstreorienterede har meget svært ved at omgås højreorienterede, fordi de tror, at de er onde. Selv kommer jeg derimod fint ud af det med venstreorientede, for jeg tror helt enkelt bare, at de tager fejl.
  (Roger Scruton)

  Kommentar by Crass Børsting — 5. oktober 2017 @ 11:31

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper