3. maj 2018

DR, ‘ordliste’: “… ordet danskerne er nævnt som et ord, som ofte får -en generaliserende… betydning”

Det er selvfølgelig godt, at DR reflekterer over ordenes betydning, men som det fremgår af grafikken herunder, så ender det med at sanktionere hvide løgne. En historie fra Kristeligt Dagblad – DR øger fokus på problematiske ord.

“Farlige udtryk er i fokus, når DR i dag udgiver både en sproglig stilguide og en tendensordsliste, som oplister de ord, journalisterne og befolkningen bør bruge med særlig omtanke. …

… med inspiration fra store udenlandske medier som britiske BBC – for første gang udarbejdet en såkaldt tendensordsliste, som blandt andet advarer om, at neger og thaipige i dag er ord, der kan virke nedladende. Det samme kan ordet 12-talspige, som kan -bruges som en diskriminerende kønsstereotyp-.

… ordet danskerne er nævnt som et ord, som ofte får -en generaliserende og udflydende betydning-. Derfor lyder anbefalingen til danskerne at overveje, om der i den konkrete sammenhæng kan bruges en mere præcis betegnelse, for eksempel borgerne, forbrugerne eller vælgerne.”

(DR, Tendensord, 2018)

“… hvis der med ’danskere’ menes personer, der er bosiddende i Danmark, er det ifølge DR’s nye tendensordsliste ligefrem forkert. Derfor anbefaler DR’s sprogredaktør, at medarbejderne i stedet bruger mere præcise betegnelse som ’borgerne’ eller ’forbrugerne’.” (Politiken, 2. maj 2018)

Oploadet Kl. 00:56 af Kim Møller — Direkte link26 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/92162/trackback

26 Comments »

 1. “Islamofobi” er gudhjælpemig også på tendensordlisten. Og ikke som “direkte forkert”, “nedladende” eller som i tilfældet jihad med en formaning om “bør naturligvis bruges i den korrekte betydning”; nej som korrekt, helt valid og beskrivende glose på linie med andre “angstformer”, altså en psykiatrisk lidelse: Vi anbefaler, at man bruger begrebet ’islamofobi’ og begrebet i dets forskellige bøjninger og sammensætninger (’islamofob’, ’islamofobiske miljøer’) med forsigtighed og undgår at overtage begrebet fra den ene part i en holdningskonflikt som benævnelse for modparten. (Se også ’xenofobi’)..

  Findes der monstro et eneste menneske der har fået stillet diagnosen officielt? Er det en angstform som i det hele taget er kendt blandt læger?

  Det er fint at diskutere ord og deres betydning, især for store mediehuse der skal dække bredt, men her transformeres rationel afstandtagen til overtro om til en slags psykisk lidelse. Lidt bizarroworld-agtigt eftersom det vel ret beset er de overtroiske der lider af vrangforestillinger. Men det er altså facitlisten, vores allesammens DR’s lille katekismus i det herrens år 2018.

  Kommentar by DavidK — 3. maj 2018 @ 04:02

 2. Hvorfor mon politikere over en bred kam, senest Macron på besøg i USA, benævner Islamisk Staat som Daash? Vi må endelig ikke støde de korandyrkende, indvandrende masser!

  Kommentar by Migranter gider ikke telte — 3. maj 2018 @ 07:05

 3. Sandhedsministeriet i arbejde ! Georg Orwell 1984.
  En “sprogredaktør” (hvor mange af skatteslavernes penge suger hen til sig hver måned ?)fortæller befolkningen hvilke ord de må bruge og hvordan !

  Kommentar by Danskeren — 3. maj 2018 @ 07:17

 4. Jeg kan tilføje, et spritnyt ord, til ordlisten: DRfobi – Det er en mental tilstand som lynhurtigt opstår, når- og hvis, man lytter til bare en lille smule af alt det lort der lukkes ud fra Danmarks Radio.

  Kommentar by T. Flodur — 3. maj 2018 @ 07:36

 5. Det er ikke i sig selv en dårlig ting, at misbruget af ordet “danskerne” nu kommer i fokus. Begrebet har været anvendt i manipulerende og undertrykkende øjemed af DR i mange år.

  Men det er DR. Og derfor er det vigtigt at følge med i, om der forsøges skabt et svenskinspireret nysprog, der – endnu engang – tager sigte på at sløre kendsgerningerne og skabe “frugtbare misforståelser” i nyhedsformidlingen.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 3. maj 2018 @ 07:42

 6. Nasserøv=islamist
  DR=propagandakompagni, ensretningsindustri, kolbøttefabrik, nasserøve
  EU=krigsmagere og islamistslikkere, landsforræddere, udbyttere
  programmedarbejder=lavere agitator
  journalist=laveste løgnefabrikant
  redaktør=højere løgnefabrikant
  politiker=grådig medløber, storhedsvanvid
  flygtning=islamist=nasserøv=kriminel udlænding
  “kunstner”=islamistslikker, medløber, løgnhals,arbejdssky
  “skuespiller”=taskenspiller, pauseluder, lommetyv, sigøjner,svindler
  “instruktør”=leder af “skuespiller”gruppe
  “professor”=betalt quisling
  ekspert=tilfældig tosse og spytslikker, håber på småpenge
  professionel=lavere udbytter, svindler
  højreekstremist=frihedskæmper
  nationalist=frihedskæmper
  populist= en af folket, nationalist
  veganer=madbimmelimmer
  venstrefløj=minoritet, landsforrædder,voldsforbryder, socialbedrager
  skat=tyveri og røveri begået af banker,krigsindustri og landsforræddere..

  Kommentar by Isabella — 3. maj 2018 @ 07:52

 7. Apropos:

  https://www.youtube.com/watch?v=K2GzhwkkcIE

  Advarsel! Hyletone i starten af videoen!

  Kommentar by Erling — 3. maj 2018 @ 08:15

 8. DR=sandhedsministeriet vil med garanti IKKE stoppe med den forkerte anvendelse af ordet flygtning, som de konsekvent har brugt og stadig bruger om de invaderende horder af lykkeriddere,terrorister o.l.
  Der findes ikke i følge flygtningekonventionen en eneste flygtning i danmark, men det ignorerer sandhedsministeriet konsekvent.

  Kommentar by Anonym — 3. maj 2018 @ 08:31

 9. hvis der med ’danskere’ menes personer, der er bosiddende i Danmark, er det ifølge DR’s nye tendensordsliste ligefrem forkert.

  Jamen, det er da helt korrekt. Man er ikke dansker bare fordi man er bosiddende i Danmark eller saagar har dansk statsborgerskab.

  Kommentar by Erling — 3. maj 2018 @ 08:33

 10. Man er dansker når man er opvokset i et hjem med mindst én dansk forælder og dansk sprog og kultur var jævnbyrdig eller dominerende.

  Det er der vel mellem 3/4 og en hel million danske statsborgere der ikke kan leve op til.

  Kommentar by Træt — 3. maj 2018 @ 08:57

 11. Der er ikke noget der er så dårligt at det ikke er godt for noget.

  F.eks. anviser de i forbindelse med “anti-fascist” påpasselighed, fordi det indholder en anklage om, og en anerkendelse af anklagen som korrekt, at dem “antifascisterne” har udnævnt til fjender rent faktisk er fascister.

  Her det jo oplagt at kontakte sprogredaktionen og spørge, hvorfor man ikke anviser en lignende påpasselighed i forbindelse med “islamofobi”, når nu man godt kan se problemet det ene sted, men ikke det andet.

  Kommentar by Hans Und — 3. maj 2018 @ 09:19

 12. Bravo, Isabella, tak for ordlisten. Den er skarp og sjov.

  Kommentar by Crass Børsting — 3. maj 2018 @ 09:37

 13. Det er jo klart at vi skal fremvise en-positiv særbehandling- til- integrationen- således at ordet – Dansker – ikke bliver brugt for meget, når det kan erstattes med ordet- Borger-, i forholdt til en gæstus til – kulturberigere- som – anstrænger sig i at fremmedgøre tryghedsfornemmelsen- for borgere af indfødt observans. Pågældende verdensobjektivisering, således at ligegyldigheder i alle kulturer fremhæves med værdighedsnedladning af nationale stereotyper, idet identitesfremhævelse ikke må ske på bekostningen af ligegyldighedens princip i både køns, etniske baggrund eller religiøsitet, skal igen fremhæves i ensartethedens tomhed, som en hyldest til identitetsfraværd. For ligesom at skabe velkommenhed til fremmedfjendtlig religionspåtrængende krav, vil vi hermed omdøbe DR til ikke at fremhæve national identitet, således at navnet- Danmarks Radio-bliver omdannet til DhimmiRadio i en hyldest til en undertrykkende dumhedsarrogant terrorspredende religions slavekrav til alle andre, som ikke er en del af dens åndsindsnævrende univers, i finansiel understøttelse- idet Dhimmiskat er en almindelig fortelse i den sammenhæng. Ellers kan vi også kalde os DumhedsRadio, idet vores nyhedsformidling, ofte består i selvfølgelighedsundersøgelses fra uddannelsesinstitutioner (RUC eller KBH uni) med selvfølgelighedskonklusioner (Noget ala- en stor undersøgelse fremviser at fattige mennesker ikke har så mange penge som rige mennesker, og at dette skaber ulighed i samfundet), eller propaganda over hvad SF og S vil, fornylig at de vil bekæmpe plasticforurening….Wauw…sikken en overraskelse. :-) :-).Især P4 nyhederne starter altid med den slags sinkeopslag på undersøgelsesniveau, i stedet for at fortælle om hvad der sker her og nu. Men ellers må vi inddrømme at navnet Danmarks Radio er diskriminerende i forhold til resten af Verden, så denne nationale undertrykkelse skal selvfølgelig udryddes, så identiteten bliver ligegyldig i forhold til alt anden eksistens i universet. DumhedsRadio ville være langt mere dækkende eller også må vi opfinde nye ord, som ikke kan fornærme nogen som helst i resten af verden. Opfordringen må derfor være at fyre samtlige journalister i DR og så holde kæft for evigt, og så lade andre om at omtale hvad der sker her og nu, og som ikke er bange for at bruge ord der beskriver, hvad der sker ud fra den kulturhistoriske arv vi har fået (med sprog, religion, etik og moral).
  Uanset hvad. God torsdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 3. maj 2018 @ 09:48

 14. Betegnelsen “forbruger” skal for at være retvisende have tilføjet et plus eller minus. Et plus for dem der betaler deres forbrug med egne tjente penge og minus hvis ens forbrug er baseret på overførsel af andre folks penge.
  I øvrigt tror jeg, at tiltaget skyldes et vink fra EU.

  Kommentar by Menig 442 — 3. maj 2018 @ 10:11

 15. “med inspiration fra store udenlandske medier som britiske BBC…”
  Sku’ det være en anbefaling?

  Kommentar by Frank Hagmann — 3. maj 2018 @ 10:33

 16. “ifølge Den Store Danske” og hvad så? de kan jo være fulde af løgn, og er det sandsynligvis også.

  Kommentar by Glenn Madsen — 3. maj 2018 @ 11:01

 17. DDR har ellers ingen problemer med, at betegne alt og alle til højre for Det Radikale Venstre som “højrepopulister”…

  Kommentar by Revisoren — 3. maj 2018 @ 11:40

 18. 6.
  Lige præcis :)

  Kommentar by Piphans — 3. maj 2018 @ 11:44

 19. Nogen ville kalde det ‘public service’. Jeg kalder det indoktrinering.

  Kommentar by Bastardo — 3. maj 2018 @ 12:03

 20. Nu vi er ved det, så er lader det til at gerningsmanden ikke perker, da man i listen over ukvemsord mangler:

  – “Knepper din mor”
  – “Luder”

  eller er MSM etniske censur nu så effektiv, at både etnicitet og antydninger af etnicitet undlades ?

  https://www.bt.dk/danmark/kom-i-retten-for-haan-og-trusler-og-tilsvinede-dommeren-moegso-fedtfjaes

  Kommentar by Kurt — 3. maj 2018 @ 12:27

 21. DR virker til at være en farce uden ophør. Ligesom det var DR der i sin tid fik forbudt ordet muhammedaner (oplyst på Radio 24/7 for nogle år siden), kører de ufortrødent videre med deres evindelige foragt for danskheden.

  Men det er jo vore politikere der har tilladt denne skændsel og skandale af et mediehus, der for betroede midler fører nationen ud på et skråplan. DR er uden for demokratisk kontrol, og hvor længe skal vi finde os i at blive ført bag lyset, førend der bliver sat en effektiv stopper for DRs embedsmisbrug.

  DR har ved flere lejligheder foretaget en narcissistisk fokusering på og centrering af sig selv som nationens samlingspunkt – og det er DR jo, hvis man vel at mærke mener, at Danmark er bedst tjent med at blive bundet sammen af hundelort og skumfiduser.

  Jeg havde håbet på at DF ville gøre en forskel, men det håb ser ud til at blive til skamme: Mon ikke Tulle passer bedre ind i Det radikale Venstres forsamling af nye værnemagere og fædrelandsforagtere?

  Kommentar by Abdullah Terkelsen — 3. maj 2018 @ 13:23

 22. Hvor er det dog dejligt, at vores såkaldt “borgerligere” regering nu har sørget for en støt pengestrøm til dette ædle og samfundsnyttige foretagende.

  Kommentar by Bror Lerbror — 3. maj 2018 @ 13:43

 23. Den Danske Forening kan fremhæve at den bliver omtalt af DR via dens lukkede Facebook-gruppe. Som den så fremhæver ikke eksistere. DR står altså med en bevist løgn, i dens afstumpede arrogante moralisering på bekostning af de ofre som Islam skaber, for at retfærdiggøre cencur. DR bruger bevist Fake News i dens indoktrinering for cencur. Kilde DDF,s hjemmeside. Boycot licensen.

  Kommentar by Michael Unna — 3. maj 2018 @ 14:53

 24. Ordet DR-ansat har efterhånden fået en nedladende klang. Derfor anbefales det, at man i steder for anvender det mere neutrale tumperøv.

  Kommentar by Nils — 3. maj 2018 @ 20:59

 25. 23

  Hvilken licens ?

  Quislingeliberalerne har jo afskaffer licensen ved at inddrive licensen via skatten.

  Kommentar by Allan — 3. maj 2018 @ 21:36

 26. Af hjertet tak, DR! Hvor er det godt at I vil lege sprogpoliti når ingen andre gør det. Hvordan har vi dog kunnet klare os uden?

  Og tak til LA, Venstre og de konservative for at I bruger statsapparatets magtbeføjelser til at sikre at ingen undslår sig for at yde sit passende bidrag til denne så åbenlyst gode og nødvendige oplysningsindsats!

  I véd hvor skraldespanden står.

  Kommentar by Vagn Henning — 3. maj 2018 @ 23:09

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper