11. maj 2018

Undallslund Plantage, 11. maj 2018

Den danske sommer viser sig fra sin bedste side, og det var noget nær den perfekte dag at besøge Undallslund Plantage. Et større skovområde nordvest for Viborg, hvor 16 dødsdømte landsforræddere, blev henrettet fra 1946-49. Det første der sprang i øjnene, var lokalitetens anonymitet. Henrettelserne fandt sted i et område med tyve bunkere, hvoraf hovedparten blev fjernet i 2013, men der var absolut intet der konkretiserede historien. Ingen sten, intet mindesmærke. Naturskolen i nærheden kunne fortælle skoleelever om skovens insekter, men ikke hvor nationalsocialister, Gestapohåndlangere og stikkere blev henrettet ved riffelskud for 70 år siden.

Vi fandt kun en enkelt bunker, som skovfogeden for mange år siden havde brugt som lagerrum til mårfælder og lignende. I umiddelbar nærhed af bunkeren, skulle henrettelserne have fundet sted i en nu ryddet ‘tankgrav’. Flere steder var der flyttet jord, og der var en del beplantning af nyere dato, men det var så det. Museumslederens forklaring citeret herunder, kunne man bruge om alt uønsket historie, og er set herfra, intet mindre end grotesk. Historikere bør afdække historien, ikke tildække den. Rekonstruere, ikke destruere.

“Jeg er betænkelig ved at markere en mindeplads, fordi det kan tiltrække galninge og ekstremister. Der findes jo for eksempel folk, der benægter Holocaust.” (Museumsleder Henning Ringgaard Lauridsen, Viborg Museum, 2013)

Da der manglede mindesmærker måtte jeg fotografere det der trods alt var, stednavnet Undallslund.

Diverse

Oploadet Kl. 16:06 af Kim Møller — Direkte link24 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/92371/trackback

24 Comments »

 1. Museumslederens dybere mening er nok det nedenstående, ellers så må han jo være en Obama type, som fjernede General Lee og sydstatsflaget.
  Jo Jo: Fæle mindesmærker og statuer skal sørme fjernes, for at skjule den sande historie for vore efterkommere.

  Nej vel: Det er jo ikke så godt hvis Muslimerne skulle valfarte dertil.
  Tænk på: Islam = Nazisme.

  Kommentar by Sindsro — 11. maj 2018 @ 16:21

 2. Der bliver kø ved håndvasken, når turen kommer til Morten Østergaard, Carsten Jensen og David Trash med konsorter…

  Kommentar by Revisoren — 11. maj 2018 @ 16:27

 3. Det lyder som et perfekt sted til en “udrejselejr” Langt væk fra discoteker og narkohandel og islamistreder..
  Godt med pigtråd, masser af friluftarbejde og vedholdenhed, til at de selv skrider ud af Danmark. Ikke at de skal mangle mad, både kartofler og grøntsager kan dyrkes af de lejrede, til de bliver trætte af legen og skrider. Det er også sundt for islamister med for højt testosteronindhold at have fysisk arbejde, og de kan lære noget inden at de tager hjem og forbedrer de shitholes, de selv har skabt.
  Arbejdet adler og frisk luft giver en sund sjæl i et sundt legeme uden narko.

  Kommentar by Isabella — 11. maj 2018 @ 16:35

 4. Dansken skulle jo nødig huske, hvad man gør ved landsforræder 😎

  Kommentar by BB — 11. maj 2018 @ 17:06

 5. Modstandslederen Jens Toldstrup er forbilledlig for næste generation af danskhedsforkæmpere. Hans underordnede har kun fortalt lidt om hans fremfærd under Besættelsen, for det var “for barskt og uhyggeligt”. Som et eksempel angives dog, at Toldstrup som en slags motto flere gange havde sagt: “Hvis nogen står i vejen, så udslet dem!” Sådan vil det jo nok blive igen – bør det blive igen, hvis linen løbes ud. Under selve kampen skal der så vist kun tænkes på sejr. Derimod er det belastede etablerede Danmarks hårde fremfærd efter Befrielsen sandelig typisk kujonagtig. Som Glistrup altid sagde, bør man som hædersmænd vise fjenden et storsind, som fjenden aldrig har vist os, når sejren sikkert er i hus.

  Kommentar by Peter Neerup Buhl — 11. maj 2018 @ 17:45

 6. Man kan kun håbe museumslederen ender i de ukendtes grav.

  Kommentar by k.m. — 11. maj 2018 @ 18:07

 7. Når skove og parker styres sammen, vil jeg foreslå ukrudtsbekæmpelse i Mjølnerparken.

  Kommentar by Nielsen — 11. maj 2018 @ 19:14

 8. Der må findes bøger om landsforræderne, hvis man ikke vil være ved historien.

  Kommentar by Michael Unna — 11. maj 2018 @ 20:37

 9. Hvor skal typer som Niels O og phgn fra 180grader og “søhelten” så tage hen for at græde over deres moralske forgængeres endeligt?

  Kommentar by Træt — 11. maj 2018 @ 21:28

 10. Kommentar by Nielsen — 11. maj 2018 @ 19:14

  Paration vil være et glimrende middel

  Kommentar by Knud Madsen — 11. maj 2018 @ 21:29

 11. I København kan man stadig se, hvor dødsdømte landsforræddere blev skudt blandt andre Ib Birkedal.

  Der var bygget en trækonstruktion, nærmest et skur, som nu er borte, men betongulvet findes endnu med en rist, hvor blodet kunne spules ned. Det er et par år siden, jeg beså den sidst, men området er vel fredet.

  Findes på den ydre ring af Christiania, Dysserne. Nordvest for huset på modsat side af stien ind mod volden. Det er jo det samme vinkelhus, der gentager sig, og hvilket af dem kan jeg ikke huske, men mon ikke det er Norddyssen, som er længst fra selve byen og mest diskret.

  Der er ingen markeringer af nogen slags, men det gør det egentlig bare endnu mere interessant.

  Kommentar by Nils — 11. maj 2018 @ 22:01

 12. nordøst var det

  Kommentar by Nils — 11. maj 2018 @ 22:12

 13. Har Glistrup sagt det?
  Jeg vil bare udslette fjenden, de kan få en nådig død, men dø, det skal de, så kommer de nemlig ikke igen.. og til skræk og advarsel for ligesindede.

  Kommentar by Isabella — 12. maj 2018 @ 07:37

 14. Off topic – og dog…

  https://www.document.dk/2018/05/11/roskilde-ny-tyrkisk-moske-indviet-socialdemokratisk-borgmester-hylder-islams-bedrifter/

  Kommentar by Bror Lerbror — 12. maj 2018 @ 07:42

 15. De bunkers der blev fjernet i 2013 var ammunitionsbunkers fra Den kolde krig.De bunkers der er tilbage var dem tysken byggede under den forrige besættelse.

  Kommentar by Islambert — 12. maj 2018 @ 09:17

 16. Isabella: Ja, hvem har ikke haft den lyst, men Glistrup har over for mig direkte påpeget det frugtesløse i den slags. Noget, der udmærkede Glistrup, var også, at han, trods den behandling, han selv blev udsat for, aldrig brugte et sekund på hævnfantasier, men udelukkende fokuserede på den saglige genoprettelse af Danmark.

  Kommentar by Peter Neerup Buhl — 12. maj 2018 @ 09:49

 17. Krig er de facto jo myrderier i et væk. Det vil vi helst glemme. Det er lettere at tale om, dem, der døde for, at andre kunne leve, end det er at tale om, dem der slog ihjel, for det samme og desuden også tog hævnen på sig. Måske var det der, vi lærte at skamme os, og helst ville glemme, at danskere også kan være brutale og uden nåde, når det gælder? Men alligevel. Hvorfor denne glemsel?

  Kommentar by Uno — 12. maj 2018 @ 10:03

 18. Peter Neerup Buhl. Glistrup var jo en skarp og passioneret mand. Men han var jo i bund og grund en rar mand, der helt sikkert kritiserede blændende, men det var fredstidsfænomenernes absurditeter, han kritiserede. Som jeg lige husker det. Han blev jo selv udsat for samfundets brutale hævn. Han var helt klart en visionær person, men vel ikke alvidende, og hans kampe var præget af en anden tid. Som vi er ved at fjerne os fra.

  Kommentar by Uno — 12. maj 2018 @ 10:18

 19. Glistrup talte nu direkte om at udrydde muhamedanerne i Danmark, hvilket dog jo kan dække over så meget og primært nok var sensationsretorik for at understrege, de bare skal væk. Han forudså imidlertid klart worst case scenario og midlerne imod det, hvor barskhed på sigt er det mest humane. Men pointen forbliver dog, at den eneste varige måde at holde fjender fra indflydelse på er selv at have en politik, der giver positive resultater.

  Kommentar by Peter Neerup Buhl — 12. maj 2018 @ 13:38

 20. For et par år siden var der en arrestforvarer som pralede med at have mødt de fleste af dem der blev opbevaret i Viborg Arrest for siden at blive ført ud til Undallslund for at blive skudt. Måske det også havde været på sin plads hvis han havde oplyst om hvem han havde haft til opbevaring under krigen, men det havde han måske glemt.

  Kommentar by Sørensen — 12. maj 2018 @ 15:05

 21. Peter Neerup Buhl. Men var der ikke sket noget mellem den borgerlige anarkist og muntre marcipambrødsspiser, der spøgte med at nedlægge forsvaret til automatisk telefonsvarer, der sagde” Vi overgiver os” på russisk? Han blev først senere virkelig hård modstander af muhammedanerindvandringen. Jeg tror, at Glistrup – generationen hurtigt ville ud af krigen, og ville ikke kendes ved det beskidte arbejde. Mine forældre var samme generation. De ville helst ikke snakke om hævnen. Den blev dysset ned. Nu har opslaget fået mig til at tænke på hvorfor.

  Kommentar by Uno — 12. maj 2018 @ 15:56

 22. Glistrups datter kaster i sin biografi om faderen lys over mange af hans velkendte standpunkter. Fx hans nævnte ønske om at erstatte forsvaret med en telefonsvarer. Det skyldtes ikke ligegladhed med at udlevere fædrelandet til fjenden. Tværtimod havde den unge Glistrup fået skrupler over ikke at have deltaget i frihedskampen og var gennem vanlig nøgtern overvejelse kommet frem til, at en guerilla-agtig væbnet modstand a la frihedskampen var langt det mest formålstjenlige for et lille land som Danmark, der på den måde skulle komme ærefuldt ud af en konflikt.

  Kommentar by Peter Neerup Buhl — 12. maj 2018 @ 17:44

 23. I andre depot områder er bunkers blevet brugt som flagermus vinter hi. Blandt andet ved Rold og rebild.

  Kommentar by P — 13. maj 2018 @ 10:17

 24. Hvis i kun fandt een bunker, den på billedet, så har i ikke været langt nok inde i skoven – samtlige 20 bunkers fra WW2 består skam stadig, og der er endnu en, der er åben. På sidevejene ved den på billedet, kan man se 7 åbne områder, der er hegnet ind, det var på disse lokationer, at det danske forsvar havde opført bunkers

  Kommentar by Mette — 14. juli 2018 @ 19:32

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper