13. august 2018

Professor: “Vi er i en slags søvngængertilstand, hvor folk sover og samtidig er urolige og ophidsede’.”

Jeg overså interviewet i sommervarmen, men professor David Runciman har indlysende ret, og fortjener fremhævelse her på siden. Runciman påpeger blandt andet, at Facebooks Mark Zuckerberg er farligere end en statsleder som Trump, da han reelt har mere magt, og ikke kan stilles til ansvar. Han kan ikke afsættes ved valg.

Fra Politiken – Professor: De vestlige demokratier vil kollapse, men det vil ikke ske med rullende kampvogne og militærfolk i gaderne (30. juni 2018; Via Rushys Roulette)

“Intet politisk system varer evigt. Det gælder også det repræsentative demokrati, som før eller siden vil bryde sammen. Men demokratiets sammenbrud vil ikke ske, som mange tror: Der vil hverken være rullende kampvogne eller militærfolk i gaderne, som gennem vold og fascisme vil kvæle demokratiet. Det vil hellere ikke ske som én stor og afsluttende begivenhed, som vi kan kigge tilbage på og sige: Dér brasede vores demokrati sammen. Demokratiets afslutning vil derimod ske i små langsomme bidder, og måske vil vi ikke engang bemærke det, før det er for sent.

Det er den britiske professor i politik ved Cambridge University David Runciman, der stiller demokratidiagnosen. …

‘Inden for forskningen taler man om tilskuerdemokrati som noget, vi passivt glor på. Det er et alt for pænt begreb, som om vi sidder og ser Netflix. Jeg bruger det mere dramatiske begreb zombiedemokrati, fordi det, der sker med demokratiet, er mere radikalt. Vi er i en slags søvngængertilstand, hvor folk sover og samtidig er urolige og ophidsede’.

Overordnet vil det se ud til at være et dynamisk demokrati. Det vil bare ikke være i stand til at forbinde sig med de massive udfordringer, som vi oplever. Så vi kan fortsatte sådan her i 30-40 år og måske resten af mit liv. Vi vil fortsætte med at ‘dyrke’ demokrati, men de problemer, som vi skal løse, vil stadig ikke være løst. Så min frygt er afkoblede og usammenhængende demokratier’. …

‘Vi har en begrænset politisk forestillingsevne, hvor vi leder efter symptomer, som vi kan genkende fra tidligere kriser. Vi leder efter vold, sammenbrud og tegn på, at militæret tager magten. De bøger, der handler om, at vi er ved at vende tilbage til en slags fascisme, er forfejlede og distraherende. For det første er fascisme afhængig af politisk vold. Ser vi på demokratierne i lande som USA, Danmark eller Storbritannien, er der mindre vold end tidligere, og den vold, der finder sted, er ikke politisk vold. …’. …

Svaret er ikke mere demokrati, fordi den store udfordring lige nu er at holde sammen på demokratiet. Vi må acceptere, at demokratiet er ved at gå i stykker, og vi må beslutte, hvilke dele vi vil redde, og hvilke vi er parat til at opgive. Vores problem er, at vi tror, at vi kan få det hele, fordi vi tænker, at demokrati er alt. Hvis det er ved at falde fra hinanden, må vi være realistiske omkring, hvad vi kan holde fast i. …'”

(Professor David Runciman & ‘Sådan ender demokratiet’, 2018)

Oploadet Kl. 03:04 af Kim Møller — Direkte link23 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/94079/trackback

23 Comments »

 1. “og ikke kan stilles til ansvar. Han kan ikke afsættes ved valg.” Sagde nogen Juncker, Mogherini og Timmermans ?

  Kommentar by BB — 13. august 2018 @ 03:11

 2. @1
  Enig BB: EU snakker løs om demokrati, men i praksis drejer EU sig om afskaffelse af demokratiet. Vi får flere og flere love, som EU ‘har bestemt’ og derfor ikke længere kan løses gennem en demokratisk proces. Og reelt betyder det, at problemerne ikke løses.

  Runciman har ret: “Vi vil fortsætte med at ‘dyrke’ demokrati, men de problemer, som vi skal løse, vil stadig ikke være løst.”

  Menneskerretighedsdomstolen er et andet klokkeklart eksempel på, hvordan demokratiet afskaffes administrativt. Nu påstår så menneskerretighedsaktivisterne, at domstolens egne kontrolmekanismer bliver til stadighed forbedret, så dommenes kvalitet bliver bedre, så man ikke længere får fuldstændig overgakkede aktivistiske domme.

  Men det er bare endnu mere foruroligende, da det beror på en forestilling om, at ikke-valgte jurister i fjerne lukkede loger kan løse og bestemme politiske sager, som retteligt burde løses af de mationale demokratier.

  Kommentar by traveler — 13. august 2018 @ 05:16

 3. Rettelse: mationale demokratier => nationale demokratier

  Kommentar by traveler — 13. august 2018 @ 05:18

 4. Jeg har aldrig kunnet se hvordan folk kan være så dumme, at hoppe på faecesbooks, tvitters, linkedins og lignendes fupnumre.

  Kommentar by Nielsen — 13. august 2018 @ 06:27

 5. Ja, man kunne jo få den tanke, at dem det råber mest op om demokratiets bevarelse også er dem, der ønsker dets afskaffelse i en langsom proces, som fablen om den kogte frø.

  Kommentar by Menig 442 — 13. august 2018 @ 07:57

 6. Der dukker af og til mennesker op med fornuftige og indlysende holdninger og meninger, som f.eks. professor David Runciman.
  Desværre vil flertallet af “eliten” ikke evne at forstå hvad han siger og skriver.

  Kommentar by Henning Jensen — 13. august 2018 @ 08:11

 7. Det har jeg da også sagt. Kan man virkelig få en hel bog ud af noget så elementært?

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 13. august 2018 @ 09:19

 8. @ #6 Henning Jensen

  Den politiske elite er optaget af “det europæiske projekt”, og kun sådan man forstå, hvad de mener, man kan og ikke kan gøre, stillet overfor tidens udfordringer.

  Nation og demokrati er underordnet føderalismen. Og føderalismen er slet ikke på den offentlige dagsorden. Tjek selv.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 13. august 2018 @ 09:21

 9. De danske folketingsvalg er et godt eksempel på zoombiedemokrati: Sidste valg viste tydeligt vælgerne ville lukke grænserne effektivt og sende kriminelle udlændinge hjem….. men hvad skete der? Pseudokontrol ved grænsen og en rødhåret kagebagende stråkvinde som Støjbjerg uden reelle ændringer

  Kommentar by redneck — 13. august 2018 @ 09:35

 10. De danske folketingsvalg er et godt eksempel på zoombiedemokrati: Sidste valg viste tydeligt vælgerne ville lukke grænserne effektivt og sende kriminelle udlændinge hjem….. men hvad skete der? Pseudokontrol ved grænsen og en rødhåret kagebagende stråkvinde som Støjbjerg uden reelle ændringer

  Kommentar by redneck — 13. august 2018 @ 09:35

 11. Bare en observation.

  Det er måske fordi jeg ikke har læst hans bøger og artiklen er bag betalingsvæg men det slår mig at alle de her kloge hoveder der ser problemerne klart som regel IKKE kommer med løsningsforslag!

  Kommentar by Santor — 13. august 2018 @ 09:37

 12. Havde vi haft demokrati, dvs. folkeafstemning, ville vi aldrig have haft masseinvandringen. Man satte demokratiet ud af kraft i 1983. De røvrendte hele befolkningen de røvhuller.

  Kommentar by Glenn Madsen — 13. august 2018 @ 10:59

 13. Og hvad så.
  Skal vi mødes til en snak. ?

  Kommentar by Sindsro — 13. august 2018 @ 11:03

 14. Mens vi venter på Godot?
  Der skal ske et eller andet i deres liv, der vækker folk. Et ‘I believed in this system’, som fra en Hollywood film. Man kan ikke snakke dem til det. De tror på pressen og myndighederne.

  Kommentar by Glenn Madsen — 13. august 2018 @ 11:53

 15. Når de autoriteter der skal opretholde Demokratiet udhules, sammentidigt med at magten til at opretholde det også udhules, bl.a pga politisk korrekthed nægter at forholde sig til med hvad det har med at gøre, så dør demokratiet. Det er en meget fin balance imellem -Frihed- og -ansvar-. For meget ansvar giver for lidt frihed, og vice verca. Men hvis man ikke tager ansvaret for den frihed vi har, så bliver friheden ædt op indefra, af autoritære bevægelser. For mig at se må balancen være Åndelig frihed/kødeligt ansvar (kan symboliseres i et Ying/Yang tegn).

  At man er alt for fej og lyver sig de udfordringer Islam giver, som den usekulære diktatorreligion den er, jamen så kan demokratiet selvfølgelig ikke overleve, og jeg skammer mig inderligt over tidens eftergivenhed overfor denne modbydelige religion. Trods alt. God mandag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 13. august 2018 @ 12:04

 16. PS. Rettelse til 15:….fej og lyver sig bort fra de udfordringer….

  Kommentar by Michael Unna — 13. august 2018 @ 12:05

 17. Jamen nu kommer der snart “Den Store Bagedyst” og “Vild med dans” i fjerneren, så hvorfor bekymre sig om sådanne ligegyldige bagateller?

  Kommentar by Revisoren — 13. august 2018 @ 12:10

 18. #7 Ja, hvis man kan basere det på en gennemgribende analyse, så kan man. Alle og enhver kan jo have holdninger, det at underbygge dem og fremstille sammenhænge kræver viden og talent.

  Kommentar by Anonym — 13. august 2018 @ 12:12

 19. For nyligt viste en undersøgelse fra et anerkendt analyseinstitut at indbyggere generelt under autoritære regimer, var langt mere tilfredse med deres regeringer, og følte at der blev taget hånd om deres problemer, end borgerne i vestlige demokratier var. “Det er et stort problem” udtalte den bestyrtede forsker i artiklen i Kr. Dagblad.
  I vestlige demokratier stiger og stiger frustrationen bare.
  Rusland er en slags demokrati, men et patriotisk/konservativt et af slagsen, og Putin har rekordopbakning i sin befolkning, for han tager faktisk bestik af hvad majoritetsbefolkningen mener og føler.

  Kommentar by Fra den yderste kyst — 13. august 2018 @ 12:43

 20. De Vestlige demokratier gør jo heller ikke op med Islam, som den usekulære diktatorreligion den er. Så er det da klart at Demokratiet ædes op indefra. Politikerne har moraliseret til fordel for det de sender soldater ud, for at bekæmpe konsekvensen af…….Jeg har i over 17 år haft svært ved at styre min foragt for denne skizofrene leflen, for så modbydelig en religion. Når man er så ansvarsløs overfor ens egen befolkning og den frihed vi har, så er det da klart folk beundre Putin og andre lignende autoriteter. Især er jeg også lykkelig over det håb som Unggarn, Polen, Tjekkiet, Slovakiet tænder. Østrig ser også ud til at vågne op, så må vi for frihedens skyld håbe på en dommino effekt, ellers har vi sendt soldater i døden for ingenting.

  Thanks from my heart to people like Tommy

  Kommentar by Michael Unna — 13. august 2018 @ 16:50

 21. Vi har ikke noget reelt demokrati.
  Pga de overstatslige grundlovsstridige aftaler med EU og FN.
  Derfor er alle politikerne kriminelle.
  Desuden er medierne den fjerde statsmagt blevet den dominerende. Udemokratisk privat ejede med en globalistisk politisk agenda. Ikke til Danmarks fordel. politikerne er afhængelige af et godt forhold til medierne. I forhold til politikernes karriere.

  Valg er tomme ritualer.
  Demokrati det er noget vi leger.

  Kommentar by XXXXX — 13. august 2018 @ 17:06

 22. Forførelse er den nye metode, som også globalisterne har valgt. I stedet for krig og revolution. De har sikret sig medierne. Og de har forfinet metoderne for manipulation, normdannelse, afpresning og politisk korrekthed.

  Kommentar by Søren — 13. august 2018 @ 18:06

 23. Afskaf islam ved lov, så er problemet løst. Gør man ikke det, står den på evige problemer. Valget burde være ret enkelt.

  Kommentar by LarsB — 14. august 2018 @ 11:46

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper