13. september 2018

Broderskaber i hvide kutter påtrykt ’88’…

I forrige stemningsrapport skamroste jeg vejret her i mit sydspanske eksil, men varmen under gårsdagens tur til Sevilla var ulidelig. Vi så byens pragtfulde gotiske katedral, og ikke så meget andet, og kom først hjem ved midnatstid. Lidt af et mirakel, da tanken havde stået på 0,0 i mere end 30 kilometer.

Under den bacon-baserede morgenmad overvejede vi en tur til Malaga, men ingen havde rigtigt lyst, så det er i stedet til en afstressende fridag. Jeg tvang dog den ene kompatriot med på en fem kilometer vandretur til udsigtspunktet La Fuensanta, og siden har den for tredjemanden stået på amerikanske blogs og skotsk whisky. Jeg scanner trækronerne for fugle, og håber at få et foto af Pirol, der ikke må kategoriseres som ren dokumentation.

I Sevilla købte jeg lidt souvenirs. Heriblandt en Capirote-figur, der kunne købes i flere farver. Nøjagtig som de ses under forskellige broderskabers Påske-processioner flere steder i Andalusien. På den indkøbte hvide står der ’88’, hvad ikke er talkode for ‘Heil Hitler’, men jf. lokalkendt et symbol for Sevilla.

(Capirote-figur med udsigten fra blogstationen)

A capirote is a pointed hat of conical form that is used in Spain. It is part of the uniform of some brotherhoods including the Nazarenos and Fariseos during Easter observances and reenactments in some areas during Holy Week in Spain.

Historically, the flagellants are the origin of the current traditions, as they flogged themselves to do penance. Pope Clement VI ordered that flagellants could perform penance only under control of the church; he decreed Inter sollicitudines (‘inner concerns’ for suppression). This is considered one of the reasons why flagellants often hid their faces.

The use of the capirote or coroza was prescribed in Spain and Portugal by the holy office of Inquisition. Men and women who were arrested had to wear a paper capirote in public as sign of public humiliation. The capirote was worn during the session of an Auto-da-fé. The colour was different, conforming to the judgement of the office. People who were condemned to be executed wore a red coroza. Other punishments used different colours.

When the Inquisition was abolished, the symbol of punishment and penitence was kept in the Catholic brotherhood. However, the capirote used today is different: it is covered in fine fabric, as prescribed by the brotherhood. Later, during the celebration of the Holy Week/Easter in Andalusia, penitentes (people doing public penance for their sins) would walk through streets with the capirote.

The capirote is today the symbol of the Catholic penitent: only members of a confraternity of penance are allowed to wear them during solemn processions. Children can receive the capirote after their first holy communion, when they enter the brotherhood.

… The anti-Catholic second Ku Klux Klan that arose at the beginning of the twentieth century may have modeled part of their regalia and insignia on the capirote… “ (Wiki)

“Between the ´NO and ´DO´ is an 8-shaped bundle of wool (madeja in Spanish). Add the three together, speaking in Seville´s fast, elliptical accent and you have ´no-madeja-do´, more correctly, ‘no me ha dejado´ which means ´it (the city) has not abandoned me’. The motto was his reward to the people of Seville for their loyalty.” (Andalucia.com)

Oploadet Kl. 15:53 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/94946/trackback

12 Comments »

 1. Ja, noget af det herlige ved at rejse rundt i verden, er at opleve de vidt forskellige kulturer og traditioner. Men det vil EU-unionen jo også ødelægge for os. Alt skal ensrettes, være EU-kultur, være multi-kulti, være en pærevælling af afrikansk, mellemøstlig og tysk kultur osv., så alle lande fratages det specielle særpræg som er opstået gennem århundreder. Men ikke nok med det, man vil også presse “ordninger” ned over befolkninger som flertallet absolut ikke ønsker. Blot se hvordan f.eks. Ungarn behandles. Oveni igen vil man nu til at censurere, frisere og indskrænke den demokratiske debat i alle EU-landene. Se BT og B.T. idag. Under påskud af at man vil beskytte borgerne mod falske nyheder og forkerte oplysninger. Virkelig ærgerligt at den radikale løgnepropaganda i 1973 om at stemme ja “for den daglige husholdnings skyld” overbeviste så mange.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 13. september 2018 @ 17:19

 2. Den capirote minder mig om skoledrengen i skammekrogen. Ham der sidder med ryggen til klassen, og med en spids hvid hat.

  Kommentar by Hr. Snusk — 13. september 2018 @ 17:24

 3. Mærkelig at anti-racisterne ikke har fået øje på den for længe siden.

  Ellers enig med beaumont i at EU er gået ind i sidste fase mod ren diktatur.

  Det nye forslag om begrænsning af internettet giver bagslag. Det er så gennemgribende indskrænkning af vores digitale samfund, at der vil komme massive protester når folk først ser resultatet.

  Danske medier har så vidt jeg kunne følge med ikke nævnt det nye forslag i dag. Tør eller vil de ikke ?

  Kommentar by k.m. — 13. september 2018 @ 17:42

 4. PS: Ja, vores kære og dejlige politikere, fra Marianne Helved til Lars Ulykke osv., er jo enige om at de ikke vil løfte så meget som en lillefinger for at forhindre Danmarks og Europas undergang. De ligger begge og kravler rundt ved Merkels fødder.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 13. september 2018 @ 17:51

 5. Selv ret glad for Sevilla efter flere besøg.

  La Giralda, Alcazar med det fantastiske maleri af de første indianere, der gik i land fra Colombus skib, der havde lagt til efter hjemkomsten fra Amerika (som han troede var vest Indien).

  Det lagde til ved Toro del Oro bygget ved floden Guadalquivir af Almohad kalifatet i det 12 århundrede, for at de kunne kontrollere adgangen via floden til Sevilla.

  Og moderplanten til alle kartofler i Alcazars botaniske have. De første tobaksplanter i Europa osv. (lukket om mandagen!)

  Undskyld, jeg overvældes af minder. Du kender det hele.

  Jeg blev inviteret ud at spise af lokale samarbejdspartnere i Sevilla til kl. 22 – det var lidt tidligt aht os nordboere, sagde de, og der var da heller ikke et øje, da vi kom til restauranten selvfølgelig med udendørs servering under palmerne – de lokale kom først ud at spise fra kl 23! Og det var ovenikøbet sidst i januar måned!

  Temperaturen i Sevilla her kl 17 er 32C ser jeg. Falder til 26C kl 23 :-) Enjoy!

  Kommentar by A-mad — 13. september 2018 @ 17:56

 6. Troede lige et øjeblik det var en Spansk Rørdrum.

  Kommentar by River — 13. september 2018 @ 18:28

 7. Når nu der er kommet lidt gang i debatten om EU osv., vil jeg også lige placere et lille indspark, et spørgsmål. Er Danmark stadig en velfærdsstat? Eller er vi kommet til at leve under et rødfascistisk system som forklæder sin udplyndring, undertrykkelse, tyrannisering og fordrivelse/udskiftning af danskerne som velfærd og berigelse?

  Kommentar by Bent Nielsen — 13. september 2018 @ 18:38

 8. @Hr. Snusk — 13. september 2018 @ 17:24

  Den hedder en dosmerhat på dansk og en Dunce cap på engelsk.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dunce#Dunce_cap

  Kommentar by Allan — 13. september 2018 @ 20:46

 9. Kommentar by Bent Nielsen — 13. september 2018 @ 18:38

  Ja!

  Kommentar by Black Watch — 13. september 2018 @ 21:43

 10. #8 Allan, takker for info. Så var det alligevel ikke en afstrafningsmetode, inspireret af capiroterne, som jeg troede.

  Kommentar by Hr. Snusk — 13. september 2018 @ 23:24

 11. Noget af et stikvåben :-)

  Kommentar by Lightmann — 14. september 2018 @ 02:46

 12. Jeg troede at 88 stod for de “88 precepts” af David Lane. Søg dem på nettet!

  Kommentar by Acharya T. — 14. september 2018 @ 17:28

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper