10. oktober 2018

CBS-kandidater: Konsekvensløs ‘Den Korte Radioavis’-satire pacificerer, skaber ‘demokratisk forfald’

Den Korte Radioavis med Frederik Cilius-karakteren ‘Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm’ blev skabt som en parodi på Den Korte Avis, og ‘hun’ holder sig ikke tilbage i forhold til værdipolitikken. Det er sjovt at høre på, hvis man ikke er CBS-kandidat. Læserbrev af Stine Bagger Vium, Caroline Boas og Vibeke Finnemann Scheel i Berlingske – Den Korte Weekendavis banker os dybt ned i sofaen og får os til at glemme vores egen magtkritik.

“… det behagelige format bærer en overhængende risiko for, at vi ikke kommer op af sofaen og ud i æteren med vores egen magtkritik. Satirikerne gør arbejdet for os, og vi risikerer på den måde at øge tolerancetærsklen for embedsmisbrug og lokumsaftaler mellem journalister og politikere blandt befolkningen. Den hårdtslående satiregenre er begrænset af sin egen useriøsitet, og satirikernes ellers berettigede og nødvendige kritik af magthaverne ender som konsekvensløse slag i luften. …

I Den Korte Weekendavis ved vi sjældent, hvad der er sandt, og hvad der er falsk. Og det er en del af selve programmets eksistensgrundlag. Men selvom det er satire, taber vi som seere, når vi underkender den magt, der ligger i Kirsten Birgits bisætninger…

Derfor skal vi se vores enorme lovprisning og hæder til de politiske satirikere som et faresignal. Et signal om, at vi måske er ved at blive forblændet af satirikerne. Deres evne til at pacificere gør, at de begynder at tage form som en reel magtinstitution snarere end uskyldig weekendunderholdning. For lige så stort et magtkritisk potentiale satiren besidder, lige så omfangsrigt et demokratisk forfald kan den skabe.

Vi bør derfor være beredt, når vi atter sætter os til at lytte til en ny omgang af Den Korte Weekendavis. For meget vel kan satiren åbne vores øjne for nye vinkler at se samfundet på, men den kan også gøre os blinde.”

Oploadet Kl. 02:27 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/95519/trackback

6 Comments »

 1. Kim: ang. Douglas Murray, skriv til mig på min mail.

  Kommentar by Jens Ellekær — 10. oktober 2018 @ 02:47

 2. Gud ved hvad der rumsterer i knoppen på den CBS-vejleder, siden han sender pigerne i byen med det hjælpeløse vrøvl?

  Kommentar by T. Flodur — 10. oktober 2018 @ 05:47

 3. Universitetsstuderende er ikke hvad de har været. Deres eneste håb er at Alternativet får magten i Danmark så der kan blive efterspørgsel efter deres “kompetancer” i nogle nye varm-luft ministerier.

  Kommentar by Jan — 10. oktober 2018 @ 06:29

 4. Måske er det satire-satire

  Kommentar by Uno — 10. oktober 2018 @ 09:25

 5. Venstrefløjen er et godt stykke inde i sin reaktionære fase. Derfor reagerer den bornert på satire, som den ser som en trussel. Et af de mest iøjnefaldende kendetegn ved reaktion er som bekendt tabet af den humoristiske sans. Dér hvor humoren er, er pionérånden.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 10. oktober 2018 @ 09:36

 6. @4, Uno

  Det sad jeg faktisk også og tænkte på. Min fornemmelse er, at man skal tage de 3 skribenters ord for pålydende. De har trods alt læst på CBS. Så deres abstraktionsniveau rækker næppe til den slags meta-satire.

  Men det er da påfaldende, at deres kritik lige så godt kunne have været kommet fra Kirsten Birgit selv. Hvis man ser bort fra den marxistiske undertone og ringe læseværdighed , er kronikken jo nærmest den reneste rindalisme, som kun Kirsten Birgit kan servere den. Jeg kunne i hvert fald godt forestille mig Kirsten Birgit sidde og skælde ud på landets halvstuderede satirikerrøvere :-)

  Kommentar by Dansk - Skatteyder - Frustreret — 10. oktober 2018 @ 19:45

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper