20. oktober 2018

Gade Jensen: ‘Inden for samfundsvidenskaberne har dekonstruktion og diskursteori domineret i årtier’

Interview med sognepræst Henrik Gade Jensen i Kristeligt Dagblad – Henrik Gade Jensen: Vi burde have politik som i 1950’erne og 1960’erne.

“‘Det største opbrud var 1968, som jeg stadig mener, vi mærker konsekvenserne af i dag. Der blev tingene nogle gange vendt på hovedet, og det er der dønninger efter overalt i vores samfund. Ikke så tydelige måske, men ideologisk og holdningsmæssigt står det meget stærkt. I den akademiske verden kan man fortsat se meget stærke virkninger af 1968.’

‘Dengang kom der et opgør med positivistisk videnskab. Man skulle ikke bare studere verden, som den var. Man skulle gå bag virkeligheden. Det gjorde man med marxismen som redskab. Den er lagt på hylden, men angrebet på almindelig videnskab har, så vidt jeg kan se, holdt sig til i dag.’

Inden for samfundsvidenskaberne har dekonstruktion og diskursteori domineret i årtier. Det vil sige, at virkeligheden ikke er noget i sig selv. Den er noget, der er skabt og derfor ikke noget i sig selv. Den teori har haft meget store implikationer, også for den politiske verden.

Det manifesterer sig konkret i, at man får et paradigme, som forkaster alt traditionelt. Det projicerer, at alt det gode er noget, der ligger ude i fremtiden, mens det, der var, er fordomsfuldt, befængt, reaktionært. Noget, vi skal udover, mens sandheden ligesom ligger ude i fremtiden. Med nogle mellemregninger ser jeg det som en arv fra 1968. …'”

Oploadet Kl. 15:21 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/95819/trackback

12 Comments »

 1. Men højrefløjen har lært lektien. Det hedder metapolitik. Når man angriber “de andres” metapolitik hedder det “fake science” og “fake news”.

  Kommentar by Acharya Tuisto — 20. oktober 2018 @ 15:57

 2. Hvis man fornægter at virkeligheden er virkelig, så er man enten åndssvag, sindssyg eller bundkorrupt. Mange af de røde og radikale teoretikere lader også til at være netop åndssvage eller sindssyge eller begge dele. Tag f.eks. de svenske gak-gak feminister som påstår at forskellen på mænd og kvinder ikke skyldes naturen, men er en politisk-social konstruktion. Når vores hjemlige røde tosser påstår at indvandringen er berigende, er grunden til det dog også den enorme korruption der foregår på området.

  68’erne og deres følgere er fulde af ord. Det skal man ikke lade sig narre af. Hitler, Lenin og Mussolini var også fulde af ord, og kunne lyde overbevisende, men alle tre var galninge og morderiske monstre og uhyrer. Lad bare de radikale pladderhumanister snakke, men tro dem ikke over en dørtærskel.

  Kommentar by tp — 20. oktober 2018 @ 17:21

 3. Når politikere i forening med finanseliten, laver de love hvormed de underkuer og bestjæler folk, ville jeg foretrække politik som i enevælden. Jeg tror ikke nogen enevældig regent i Danmark har været så ond mod landet og dets folk, som de politikere har været som vi har haft fra 50’erne og 60’erne og i mine øjne 100 år før. De eneste gode love der kom ud af demokratiseringen er ytringsfriheden og ejendomsretten alt det andet er kun lavet for at politikere(magthavere) kan kontrollere os.

  Kommentar by Nielsen — 20. oktober 2018 @ 17:27

 4. Arven fra 1968 er på mange måder tung og kostbar for os.Tag f.eks. radioen:
  På næsten alle radiostationer har popmusik udryddet al anden form for musik.
  På P1, der tidligere var en lærddomskanal med verdenslitteratur, videnskab og kunst, må man nu se efter på skærmen, om ikke det ikke er 24 Syv, man hører. Nemlig temmelig pubertære 40 årige, der plaprer løs om ingenting og så lidt politik. Disse 40 årige associerer nu ikke til litteraturen, når de taler, men til tegneseriefigurer.
  68 er med ét ord: Dannelsestab. Det er en ringe trøst, at det i Sverige blev langt værre.

  Kommentar by Snaphanen — 20. oktober 2018 @ 17:33

 5. Man kunne spørge #1 Acharya Tuisto ovenfor, om han(?) er bekendt med hvor begrebet “fake news” kommer fra – og hvor ofte han har set begrebet “fake science” brugt, og om hvilke ting?

  Metapolitik? Nej, det er bare politik.

  Kommentar by Quark — 20. oktober 2018 @ 17:38

 6. Afskaf samfundsvidenskaberne da de alligevel intet med videnskab har at gøre

  Kommentar by Jørgen Pedal — 20. oktober 2018 @ 18:04

 7. #4 kl. 17.33: “Dannelsestabet i Sverige blev langt værre”. Ja, endnu er Sverige længere fremme i selvdestruktion end Danmark. Men VKLA og Lars Lusk er fast besluttet på at vi skal indhente dem hurtigst muligt. Stol trygt på det. Venstre er nu EUs forlængede arm og Lars Lusk er frau Mærkeligs marionetdukke.

  Kommentar by tp — 20. oktober 2018 @ 22:41

 8. …..”SOM FORKASTER ALT TRADITIONELT”. Ja, det tør siges. Den radikale og kommunistiske 68- bevægelse har i årtier, med salami-taktik, arbejdet flittigt på at ødelægge og udslette alle folkelige, nationale og demokratiske værdier og traditioner. Selv familielivet har man søgt at undergrave og ramme med løgnepropaganda og ondsindet/pervers lovgivning. Bare se på radikales og socialisters senere angreb på familiernes sammenhold og hjemmets fred m.m. Al kommunistisk politik fører før eller senere til elendighed, vanvid og død. Det burde alle voksne vide, for det er let at skaffe sig viden om rødfascisternes mange fiaskoer og forbrydelser. Læs f.eks. om gangsterne og massemorderne Lenin og Pol Pot.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 20. oktober 2018 @ 23:52

 9. “Man kan undrage sig virkeligheden, men man kan ikke undrage sig konsekvenserne af at unddrage sig virkeligheden” – Ayn Rand.

  Kommentar by Henrik Gøtke — 21. oktober 2018 @ 01:02

 10. Quark.

  Hvad med om du søger lidt på nettet før du udtaler dig om hvad tingene betyder?

  Metapolitik har to definitioner. Den bløde og intetsigende finder du på wikipedia. Den præcise i moderne sprogbrug på metapedia. Fake news og fake science er ord som begge fløje slynger i hovedet på hinanden. Med Kim Møllers ord er det en måde at sige ” det passer ikke”.

  Min indlæg var bare en måde at sige, at spillet kan spilles af flere end venstrefløjen.

  Hvad mit nick betyder kan du selv finde ud af. Lidt skal du jo lave.

  Kommentar by Acharya Tuisto — 21. oktober 2018 @ 08:45

 11. Hvis man kan læse det på nettet, må det jo være sandt. Inklusive hvis man kan finde en definition som kan så kan diskutere ud fra – i stedet for at forholde sig til det mere overordnede argument: om det giver mening at tale om “metapolitik” når man taler om politik.

  Acharya – jovist, der skal to til en tango. Men eksemplerne du nævner er hhv. ikke meget udbredte (fake science – derfor jeg spurgte hvor og om hvad du hører det brugt?) eller kan spores direkte til begreber som venstrefløjen har opfundet (fake news).

  Selvfølgelig er det bare en måde at sige “det er ikke sandt”. Vi ved godt, hvad ordet “fake” betyder…

  Indsæt længere anke imod postmodernistisk epistemologi.

  Kommentar by Quark — 21. oktober 2018 @ 10:09

 12. Quark.

  Hvis vi ikke kan tale om metapolitik kan vi vel ikke tale om påvirkning, hverken fra højre eller venstre?

  Min pointe har bare været, at venstrefløjen altid har spillet påvirkningsspillet (længere tilbage end Antonio Gramsci), men at højrefløjen på det seneste også er kommet godt med.

  “Fake science” diskuteres meget, men bruges mest af venstrefløjen mod modstandere – f.eks. i tidsskriftet Forskerforum, men også andre steder (f.eks. Helmuth Nyborg, Bjørn Lomborg, Henrik Svensmark, multiregional teori om human evolution, steady state/plasma kosmologi etc.).

  Fake news bruges af begge sider. Herhjemme – er det Vincent Hendricks. I USA bruger Trump det imod modstandere (f.eks. CNN).

  Kommentar by Acharya Tuisto — 21. oktober 2018 @ 15:35

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper