26. oktober 2018

Kronik: “Den naive og oprigtige følsomhed, nærhed, varme… der karakteriserer kunsten i Nordkorea”

Flere elementer i kronikken indikerer, at skribenten politisk befinder sig et sted mellem Ho Chi Minh og Kim Jong-il, men han er relativ anonym online. Han udgiver bøger fra et selvejet forlag på et større landsted i Århus V, og fokuserer på kunst, kultur og mere eksistentielle spørgsmål. Seneste udgivelse skiller sig dog ud – en essay-antologi om ‘anerkendende multikultur’ af amerikanske tænkere, samlet, oversat, redigeret og udgivet af ham selv.
Foruden at være en næsten parodisk apologet for ensrettede Nordkorea, har han tilsyneladende også en dybfølt kærlighed til det multikulturelle samfund. Kronik af Leif Ebbesen i Politiken – Drop fordommene om Nordkorea.

“Når man vurderer en fremmed kultur med de samme målestokke som dem, man benytter, når man ser på sin egen, vil det sjældent give et godt resultat. Således også når man besøger Nordkorea og prøver at give et billede af kunsten og dagliglivet i dette fremmedartede samfund.

Billedet kommer let til at understøtte eksisterende fordomme om en slyngelstat befolket af indoktrinerede og undertrykte skabninger og kunstnere underlagt strenge restriktioner.

Men uden at forsvare forhold, der må støde enhver vesterlænding, kan der også tegnes et andet billede af dette terra incognita – Den Demokratiske Folkerepublik Nordkorea med dens store leder Kim Jong-un, der selv af CIA er betegnet som en rationel aktør med en klar vision og et klart formål med det, han siger og gør. …

Man kan affærdige den nordkoreanske kunst som kitsch i betydningen kunst med lav æstetisk kvalitet og, om man vil, endda som totalitær kitsch. Man kan også vælge at betragte den som statsstyret socialrealisme af værste skuffe og dermed få bestyrket en allerede eksisterende negativ opfattelse af et samfund som tilbagestående også på dette område.

Men uanset kunstopfattelse eller politisk holdning må man erkende, at kunsten har en overordentlig stor betydning/funktion i det koreanske samfund, at kunstnerne er særdeles veluddannede, er meget respekterede og stolte over at tjene deres land og folk med deres talenter og kreativitet. Og især på et område må man anerkende, at den nordkoreanske kunst er unik.

Som det eneste sted i verden skabes stenmalerier/juvelmalerier, hvor malerier fremstilles ved at anvende farvede pulveriserede ædelsten/halvædelsten.

Hverken nordkoreanske kunstnere eller kunstformidlere skjuler, at deres kunst er udtryk for virkeligheden i et land med en konfuciansk socialisme. Men de benægter, at kunsten er underlagt propagandistiske krav formuleret af regimet.

De ser derimod kunsten som en integreret del af en, for vesterlændinge, fremmed, delvis ukendt, delvis mystisk og særdeles kompleks fjernøstlig virkelighed, hvor forholdet mellem kunst og politik gennem århundreder har været afgørende forskelligt fra det, vi kender. …

Den Juche-bevidste kunstner vil skabe en kunst, der kan forstås af masserne, og den nordkoreanske kunstner betragter ikke abstrakt kunst som en værdig udtryksform.

Det indebærer ikke, at maleren ikke kan inkorporere store områder i sine værker ved at kombinere det realistiske maleris virtuositet med charmen i det abstrakte. Den nordkoreanske kunstner har både et imponerende traditionelt repertoire og et indgående kendskab til andre ismer til sin rådighed, når hun/han bevæger sig rundt i virkeligheden. Den naive og oprigtige følsomhed, nærhed, varme og tvetydighed, der karakteriserer kunsten i Nordkorea, kan endelig tolkes som typisk for et samfund, der ikke har oplevet den fremmedgørende, homogeniserende og depersonaliserende virkelighed, hvormed mange vestlige kunstnere og filosoffer ynder at skildre samtidens samfund.

(Nyere nordkoreansk kunst, 2017 – Det multikulturelle samfund – en anerkendende politik, 2018)

Oploadet Kl. 10:08 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/96012/trackback

17 Comments »

 1. Forbyd kommunisme-romantik, og forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by Carlo Di Napoli II — 26. oktober 2018 @ 10:25

 2. …og hvis hr. Ebbesen på forespørgsel ikke kan nævne eller vise værker af en eneste oppositionel, alternativt arbejdende nordkoreansk kunstner, så vil det kun underbygge hans påstand om, at alle er glade og enige og har det godt.

  Hans Scherfig besøgte Sovjetunionen og skrev begejstret om sine indtryk. Kresten Helveg Petersen udgav Ceausescus og skrev et begejstret forord. Klaus Rifbjerg deltog i forfattermøder i DDR. Eksempler på vestlige “kulturpersonligheder”s aktive idioti kan findes i hundredevis, og hr. Ebbesens bidrag skal nok blive applauderet af en del Politiken-læsere.

  Kommentar by Crass Børsting — 26. oktober 2018 @ 10:33

 3. Yeah, well, Nordkorea er nok dér hvor hele Slotsholmens snylterslæng skulle emigrere til. Der finder de al den kontrol, de higer efter.
  I første halve time af 24syvs uendelige propaganda for multikulturalisme og globalisme kl. 10, kunne man høre Uffe Elbæks bonkammerat Claus Riskær Petersen dumme sig, da Marianne fra Falster ringede og konfronterede ham med nogle af hans vildfarelser. Han er i virkeligheden så dum og uvidende, som jeg indledningsvis regnede ham for. Jeg er ellers fuld af beundring for hans fædrende ophav.

  Kommentar by Nielsen — 26. oktober 2018 @ 10:38

 4. En hashpsykose fra et fritgående bonghovede?
  Lande, Nord Korea/ DDR/ Sovjet osv., der er nødt til at spærre deres begejstrede befolkninger inde for ikke at flygte med mudderet klaskende op ad ryggen?
  Jamen, er det ikke det vi alle længes efter?
  Moron.

  Kommentar by White knight — 26. oktober 2018 @ 11:15

 5. At 2:

  – og der fødes nye hver dag.

  Kommentar by Bastardo — 26. oktober 2018 @ 12:29

 6. Men Nord Korea har der en glimrende indvandrings politk.
  Så et par nordkoreanske film,og lyttede til noget af deres musik sidste åpå internettet.Og jeg kunne ikke finde at noget af det der kunne forbindes med kommunisme.Fakta er at den vestlige kultur-marxisme,kultur-radikalisme og globalisme,har gjort langt mere ubodelige skader.

  Kommentar by dan.c — 26. oktober 2018 @ 13:03

 7. #3 og 4
  Al ære og respekt til Klaus Riskoger’s far, stifteren af modstandsgruppen “Churchill-gruppen”. Knapt så meget til sønnike. En vendekåbe og fantom opportunist par excellence. Ræverød slumstormertype i de tidl. 70’ere. Über kapitalist i de tidlige 80’ere. Alt efter hvilken vej hønsene skraber, på det givne tidspunkt. Og nu forvildet klovn i en øm tete a tete med hyklete i ånden; tissemandspartiet(de eneste der ville ha’ ham?) Husk tylskørt Klaus!
  Og den anden Klaus; Rifbjerg. Ulidelig og tiltalkende personage. Der ikke gad høre mere om landets “glorificeringen” og afslutningen på de “fem forbandede år”. Smovsen havde ellers mangt, at være taknemmelig over. Ku’ let være røget med i “puljen”, hvilket ville ha’ skånet OS for hans forkvaklede skriblerier.

  Kommentar by White knight — 26. oktober 2018 @ 16:02

 8. Churchill KLUBBEN.
  Sorry!

  Kommentar by White knight — 26. oktober 2018 @ 16:04

 9. Jeg tror ikke jeg har sagt et pænt ord om Politiken i de seneste 15 år, men Politiken fortjener dog her tak for at offentligheden ikke har adgang til kronikken. Den er forbeholdt sektens medlemmer, altså dem der i forvejen betaler for sektens medlemsblad.

  Kommentar by bjarne binee — 26. oktober 2018 @ 19:38

 10. Det kan vel ikke forbavse nogen at det radiGALE bøsse-, tylskørt- og badutspringer-parti nu er begyndt at opstille islamister som folketings-kandidater.

  En avis fortæller, og det er vist ikke løgn for en gangs skyld, at da Helle T-S fra S fik sænket en skat for de bedst lønnede lønmodtagere, skete det ved at beskære førtidspensioner, kontanthjælp og de arbejdsløses dagpenge. Sosserne tog altså fra de fattige og gav pengene til de velbjergede.

  R hjalp dog også med til at få den omvendte Robin-Hood øvelse igennem. I nu over ti år har ingen af partierne ønsket at hjælpe de tre grupper, og også folkepensionisterne lider under kynisme og asocial politik. Regeringen og opposionen skiftes til at pisse på samfundets svageste.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 26. oktober 2018 @ 20:30

 11. PS: Man kan vel sige at Pollertikens begejstring for Nordkorea plus socialdemokraternes udhuling af den sociale velfærd, er med til at vise at “socialisterne” mest er en samling arrogante halvstuderede teoretikere, der ikke har sympati til overs for folket, de almindelige lønmodtagere og familier mv. For dem er vi kun stemmekvæg.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 26. oktober 2018 @ 20:40

 12. Det kunstneriske , i nysgerrigheden for, om kunsten viser nogle nye og interessante sider.
  Det er spændende hvad kunsten får udtrykt under regimer som NordKoreas..
  Det har selvfølgelig intet m den internationale verden at gøre, og så alligevel.

  Kommentar by Hul igennem? — 26. oktober 2018 @ 23:00

 13. Både Bestseller og Hennes & Mauritz vil have tøjet syet i NordKorea.

  Kommentar by Hul igennem? — 26. oktober 2018 @ 23:01

 14. Se Elia

  Kommentar by Hul igennem? — 26. oktober 2018 @ 23:07

 15. En kunstner i Nordkorea som ikke følger regimets anvisninger meget strikt, ender hurtigt i en KZ-lejr. Det véd Pollertiken udmærket. Artiklen er rød naivitet eller dumhed. Men avisens journalistik er generelt rødradikal, feministisk og pladderhumanistisk.

  Kommentar by ALEXANDER BEAUMONT — 27. oktober 2018 @ 00:00

 16. Ja hvad fanden skulle de ellers udtrykke, hvis de har Deres liv kært? Lad os bare se bort fra alle dødslejrene, og den mentale undertrykkelse. Groft sagt om Nord Korea 1/3 er i hæren til Den store leders ære (Kim er stor og hans ideologi er vores eneste religion) 1/3 sulter ihjel eller er i dødslejre. 1/3 gør hunnør og passer på ikke at havne i en af de to andre grupper.

  Kunstnerisk drømme romantik hen over hovedet på alle ofrene. På samme måde som i Islam, hvor drømme romantikken søges endt som god moral (Føj for den lede). Støt SIAD. God lørdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 27. oktober 2018 @ 07:50

 17. Glorificering af helvede på jord? Tja, satanisternes håndgangne mænd har ingen skrubler, men tjener godt på deres løgne og bedrag.

  Løkke-Fonden bugner.

  Kommentar by Iznogut — 27. oktober 2018 @ 11:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper