16. januar 2019

Jakob Carl Christensen: “Menneskedyrkelsen ender alt for ofte i det, som er menneskets svagheder.”

Fint lille læserbrev af cand.teol. Jakob Carl Christensen i Jyllands-Posten – Vi må droppe den åbenlyse livsløgn, at mennesket bare er godt.

“… alle kulturer har en tydningshorisont i religion under en eller anden form. Såfremt den forsøges fjernet, erstattes den af noget andet, bevidst eller ubevidst. Nihilisme findes ikke i andre former end psykopati.

Således er vi i de seneste 100 år havnet i en religiøs dyrkelse af mange forskellige ting; individet, demokratiet, rationalitet, totalitarisme, klimakamp osv. …

Hvis man mener, at mennesket i sit væsen blot er godt, er man enten fuldstændig naiv eller blind mod bedre vidende.

De seneste 100 år burde have lært os, at ethvert menneske under de givne kår rummer såvel den smukkeste selvopofrelse som den grimmeste ondskab.

Man skal ikke bilde sig ind, at det var særligt onde mennesker, der var vagter ved koncentrationslejrene i Tyskland eller i Gulag’erne. Det var ikke en særlig race af nedrige og sadistiske væsener, der under Mao slagtede dem, der ikke passende ind i systemet. Det var skotøjshandleren, frugtsælgeren, læreren, bonden, soldaten.

Menneskedyrkelsen ender alt for ofte i det, som er menneskets svagheder. Her hjælper hverken demokrati eller rødglødende idealisme.

Vi er nødt til at holde op med at dyrke den åbenlyse livsløgn, at mennesket bare er godt og kun vil det gode og i sidste ende passer som fod i hose i fællesskabet med andre mennesker. Ingen hjælpes af en løgn, uanset hvor ofte den gentages.”

(Scene fra Defiance, 2008 – Edward Zwicks film om Bielski-brødrene; Foto: Youtube)

Oploadet Kl. 03:35 af Kim Møller — Direkte link9 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/97959/trackback

9 Comments »

 1. Akkurat!
  Har haft den diskusion mange gange i omgangskredsen.
  Alle de naive utopier de frelste fabler om. Kommunisme, uendelig immigration, “vi skal allesammen ha’ det godt (det samme allesammen) osv. osv. Er og bliver naive.
  De forudsætter at vi alle er (lige) gode mennesker. Utopierne stiller derfor nogle krav som menneskene simpelthen ikke er i stand til at indfri. Det er vi mennesker ikke gode nok mennesker til, kan lade sig realisere.

  Kommentar by White knight — 16. januar 2019 @ 04:28

 2. I og for sig en interessant tanke. Jeg mener absolut heller ikke mennesket ubetinget er godt, men omgivelserne og betingelserne mennesket sættes i bestemmer hvordan det reagerer.

  Tager man en negerklan og omplacerer dem i et moderne vestligt velfærdssamfund vil klanen øjeblikkeligt udnytte situationen og tilrane sig ydelser til klanen på bekostning af samfundet.

  Besøger man samme klan i Afrika bliver man enten røvet og myrdet eller behandlet med værdighed som gæst, afhængig af hvad klanhøvdingen finder mest passende.

  Får negerfar en utrivelig unge med negermor nr 3 vil han opkræve alverdens ydelser i velfærdssamfundet. Får han en utrivelig unge (eller bare en pige) i negerland vil han sætte ungen ud til løverne

  Spørger man de små negre i klanen om negerfar er god og klog svarer de ja i begge tilfælde. Vi andre vil nok have et mere nuanceret syn på negerne

  Kommentar by redneck — 16. januar 2019 @ 08:46

 3. Det er kloge ord. Men desværre overstiger de politikernes fatteevne. På historiebøgerne fra min gymnasietid i slutningen af tresserne var mennesket afbildet med 2 ansigter: En abe og en engel. I dag ville man havde udeladt aben. Der har gennem de sidste 50 år udviklet sig en tro på det fuldkomne (gode) menneske i den fuldkomne (gode) verden baseret på “demokrati”, “menneskerettigheder” og andre konstruktioner uden forbindelse med virkeligheden.

  Kommentar by Jan Mølgaard — 16. januar 2019 @ 10:09

 4. SELVFØLGELIG ER MENNESKET IKKE BARE GODT, som kommunisterne påstår. Der er utallige eksempler på mennesker som var eller er ONDE og selviske hele vejen igennem. Tag lyst-, serie- og massemorderne, tag børnemishandlerne, tag topnazisterne og topkommunisterne i en række lande. Mange af dem var rene uhyrer. Men kommunister og nazister har det med at vrøvle og lyve. Engang kunne man være kommunist uden at være idiot, men når man ser på hvordan kommunismen har fejlet i alle lande hvor den har været prøvet, har man lov til at konstatere at nu om dage kan det kun være meget uvidende personer eller rene idioter/psykopater/korrupte pampere der kan være kommunister eller fascister.

  Al radikal, rød, brun og sort fascisme/politik bygger på et fundament af løgn, slagord og forvrøvlede doktriner. Der uvægerligt ender i organiseret ondskab, elendighed og massedød.

  Men passer man ikke på i tide, og handler i tide, kan diktaturet snige sig ind i et land, hvorefter der ikke spørges om du er god eller ond, men kun efter om du er en LYDIG OG VILLIG LAKAJ FOR DIKTATURET.

  Kommentar by Ole Jensen — 16. januar 2019 @ 10:09

 5. PS: Lige et eksempel på ondskab og dumhed under samme hat. De radikale med Marianne Helved og Zenia Stampe osv. har i årevis arbejdet på at ødelægge familieværdierne. Nu har de bragt det så vidt, at de går ind for at der findes 15-25 forskellige køn og 15-25 forskellige slags familier. De har bragt det dertil at mændene og børnene er retsløse. Og de har fået ordnet det sådan at pædofile mænd kan gifte sig med hinanden, og derefter adoptere deres egne værgeløse ofre i form af spædbørn. For de radikale rødfascister er alle normer og traditioner noget der skal bekæmpes og nedbrydes. De har også medvirket til at skilsmisse-tallet er gået fra 1-2% til nu ca. 65%. Det radikale parti er et 1OO% familiefjendsk parti, der er skyld i at utallige børn og forældre er blevet skubbet ud i fortvivlelse og tragedie. Det vil jeg kalde ONDSKAB.

  Kommentar by Ole Jensen — 16. januar 2019 @ 10:20

 6. PS: Den med at det er samfundet, omgivelserne, miljøet og uddannelsen der bestemmer om man bliver god eller ond, er nok kun en halv sandhed. Enhver som er nogenlunde begavet og oplyst, vælger jo selv. Ingen tvinger pt. nogen dansker til at være nihilist, kommunist, sadist, voldsbølle, magtmisbruger eller professionel løgner. Enhver har sin egen samvittighed, eller er samvittighedsløs.

  Kommentar by Ole Jensen — 16. januar 2019 @ 10:33

 7. Nihilisme defineres forskelligt i den danske og engelske version af Wikipedia:
  Nihilisme (af latin nihil, intet) betegner et synspunkt, der benægter eksistensen af et objektivt grundlag for erkendelse, moral eller samfundsorden.
  Nihilism (from Latin nihil, meaning ‘nothing’) is the philosophical viewpoint that suggests the denial or lack of belief towards the reputedly meaningful aspects of life.
  Det forekommer temmelig urealistisk at benægte eksistensen af et objektivt grundlag for erkendelse, men temmelig realistisk at tvivle på “the meaningful aspects of life”

  Kommentar by Ole Madsen — 16. januar 2019 @ 10:58

 8. Nogen kulturer er bedre end andre.

  Nogen mennesker er bedre end andre.

  Kommentar by Santor — 16. januar 2019 @ 12:37

 9. Eksemplerne er mange på, at alle de “rigtige”, menneskekærlige, rummelige og ideelle ideer og løsningsmodeller er og bliver naive og uholdbare.
  Tag de mange micro kosmosser efter disse modeller; 60’ernes og 70’ernes kollektiver strandede grundet vi dybest set er FOR forskellige. Selv blandt mennesker i dette lille land. Fra den samme kulturkreds. Folk ville i sidste ende ikke det samme, og måske vigtigst af alt: YDEDE IKKE DET SAMME. Hvorfor det kom til at hænge på de samme få individer. HVER gang. Folk der har givet en hånd med ved frivilligt arbejde, véd hvad jeg taler om! Uholdbart.
  At bilde sig ind, at man kan hente vildt fremmede, med helt andre tradition. Skruet helt anderledes sammen i hovederne. Er således det glade lallende vanvid.

  Kommentar by White knight — 16. januar 2019 @ 14:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 



 

Vælg selv beløb



Blogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP






MediaCreeper