5. februar 2019

G. May: Medierne bør adoptere alternative nyhedskriterier – ‘Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid’

Kort før jul viste en meningsmåling, at udlændingepolitikken blot var 3. vigtigste valgtema, mindre vigtigt end sundhedspolitik og miljøpolitik. En måling foretaget få dage efter at Lars Løkke Rasmussen underskrev Marrakesh-aftalen, der vakte stor opsigt på sociale medier. De etablerede medier slog vagt om Løkke, og i det omfang der kom en debat, blev det om robotter, trolle og eventuel russisk indflydelse på misinformation om Marrakesh. En opvisning i fokusflytning. Intet mindre.

Gerd Maria May er udviklingschef hos Jysk Fynske Medier, og har tidligere arbejdet sammen med Ulrik Haagerup, manden bag ‘Center for konstruktiv Journalistik’. Fokusflytning sat i system. Fra Journalisten.dk – Gerd Maria May skrotter de klassiske nyhedskriterier.

Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid. Sådan lyder de fire alternative nyhedskriterier, medierne bør adoptere i stedet for de klassiske kriterier Væsentlighed, Identifikation, Sensation, Aktualitet og Konflikt – de såkaldte VISA-K-kriterier. …

‘Vi skal genopfinde måden, vi definerer den gode historie på i branchen. Når man ser forskning i, hvorfor folk stopper med at følge medier, så siger halvdelen, at det er, fordi de bliver i dårligt humør,’ siger hun. …

Kriterierne skal skabe et løsningernes rum. Hvis vi også taler om løsninger, kan vi åbne samtalen og give folk lyst til at deltage i debatten, fordi den bliver inkluderende. Så taler vi ikke længere om alt det, de andre gør forkert, men giver eksempler, der virker og kan inspirere,’ siger hun.”

(Gerd Maria May, udviklingschef hos Jysk Fynske Medier; Foto: Noda2018)

Oploadet Kl. 11:10 af Kim Møller — Direkte link21 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/98435/trackback

21 Comments »

 1. “Faellesskab Inspiration……..” rapporter “ufiltret” fakta og lad laeseren danne sin egen mening ,det kunne maaske loefte lidt paa mange “jornalisters “omdoemme

  Kommentar by dunk — 5. februar 2019 @ 11:18

 2. En historie skal og må ikke defineres. Det vil uvægerlig føre til at stoffet formes efter journalistens interesse.

  Jeg holder på at fakta er fakta, og når folk ikke længere gider købe aviser, er det vel fordi de ikke længere beskriver samfundet som det er, men laver et regnbue-feel-good maleri.

  Kommentar by k.m. — 5. februar 2019 @ 11:28

 3. FINT = Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid
  Mon det skulle være opskriften på at fjerne fake news? Næppe.
  I dag skriver Berlingeren om at vi skal fjerne “dræbende brændeovne”. Er der mon nogen læge der nogen sinde har skrevet “brændeovn” som dødsårsag?
  I Sverige er brændeovne sjovt nok dejligt klimaneutrale og velansete.
  For nogle dage siden blev conquistadorerne i flere aviser fundet skyldige i den lille istid i 15-1600-talllet.
  Gad vide om ikke begavede unge mennesker som helhed bare går i en stor bue uden om journalistuddannelserne?

  Kommentar by ino — 5. februar 2019 @ 11:32

 4. “Så taler vi ikke længere om alt det, de andre gør forkert” = Fake News

  Der skal altså aldrig mere tales om fx indvandringens negative sider som den enorme overrepræsentation i kriminalstatistikken – ikke noget at sige til, at alternative medier stortrives.

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 5. februar 2019 @ 11:47

 5. Journalisterne har fundet ud af at de ikke kan vinde indvandringsdebatten. Som resultat heraf vil de blot undgå den fremover. Vi kan forvente at alle mulige statistikker og historier om kriminalitet generelt vil blive renset væk fra mediefladen fremover.. stille og roligt.. Det er forfærdeligt at tænke på, men det understreger ligesom hvad vi er oppe imod: Et helt paradigme. Et paradigme af journalister der agerer politikere samt en politisk klasse der har svigtet og fortsætter med at svigte.. Jesus Christ.. Kan ikke helt se hvad løsningen skal være.. Heldigvis har vi Uriasposten og andre højreblogs.

  Kommentar by Morten — 5. februar 2019 @ 12:48

 6. Ja, det dér med objektivt at beskrive virkeligheden som den nu engang er, er yt. Der skal fortælles historier skal der.

  Kommentar by Johnson — 5. februar 2019 @ 12:49

 7. Forkert trut i trompeten fru May: Når der ikke kan stuves flere løgne ind i det gamle sprog; hvad gør man så, ja så opfinder man tilsyneladende et nyt? – Så, hvis fru May, vil være så venlig, at slår lyttebøfferne helt ud, så kan jeg fortælle hende, at det hun har gang i hedder Newspeak!? – Rend da, noget så grusomt, og hop, fru “Head of Editorial Development”!

  Kommentar by T. Flodur — 5. februar 2019 @ 12:59

 8. Ha Ha. Gerd Maria May kan da skrotte alle de kriterier hun vil, men mon ikke de fleste vil have fakta og uredigerede nyheder og oplysninger.

  Vi lever i den virkelige verden, der hvor man kommer til skade hvis man opfinder sine egne regler og undlader at reagere på de farer signaler der blinker en i øjnene.

  Tossernes feberfantasier bliver sgu da mere og mere afsindige.

  Kommentar by Santor — 5. februar 2019 @ 13:00

 9. #8 Santor: “… mon ikke de fleste vil have fakta og uredigerede nyheder og oplysninger.”

  Nej, det tror jeg faktisk ikke. De fleste bryder sig ikke om, at få at vide, at deres verdensbillede er ude af trit med virkeligheden. Det er nemmere at bedrage folk, end det er at overbevise dem om, at de er blevet bedraget. Og da bedraget har stået på i årtier, er der temmelig mange – flertallet – der har brug for korrektioner.

  Kommentar by Hr. Snusk — 5. februar 2019 @ 14:30

 10. Ja når man befinder sig i en septiktank skal man bare optimistisk tænke på gødning :) :-) :-). Det må vel være -alternative- nyheder :-)

  Kommentar by Michael Unna — 5. februar 2019 @ 14:30

 11. Objektivt fakta med alle implicerede. Tysk TV ARD er bedst til det.

  Kommentar by Michael Unna — 5. februar 2019 @ 14:31

 12. (fortsat)

  Her på bloggen er der mange, der selv mener at de søger sandheden. Men prøv at se reaktionerne, når man prøver at forklare folk, at den officielle forklaring på, hvad der skete 11. september 2001, er løgn fra ende til anden. Det kræver ellers ikke nogen nævneværdig indsats, selv at undersøge de tilgængelige oplysninger, men det er jo så meget nemmere, bare at tro på løgnemedierne.

  Kommentar by Hr. Snusk — 5. februar 2019 @ 14:32

 13. Hr Aagerup og hans klakører har sandelig travlt. De skal ikke alene finde SANDHEDEN, de skal også udbrede den til FOLKET, foreskrive de rette LØSNINGER og hjælpe med at indføre dem i SAMFUNDET.

  FINT.

  Kommentar by Bastardo — 5. februar 2019 @ 15:26

 14. Det er jo den funktion ugeblade og magaziner har haft i 100 år. De har fattet, at “Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid” er de vigtigste “fire alternative nyhedskriterier”.

  De købes i hundredetusindvis hver uge. De er fyldt med eksempler, “der virker og kan inspirere” også om bolig, tøj, have og madlavning, rejser, samliv, børneopdragelse, uddannelse og samfund. Læses mest af kvinder, men også af mange mænd. Jeg er selv mand og læser ugeblade og magaziner med stor fornøjelse. Tusind tak bl.a til Aller, Gutenberghus osv.

  Kommentar by A-mad — 5. februar 2019 @ 17:06

 15. Gerd Maria Herbert Mayanne Andersen mener dybest set, vi skal fortælle det folk gerne vil høre, og som gør dem glade.
  Jamen hurra!
  Kommer til at tænke på Ib Schønberg, der en dag møder en perifer bekendt på gaden.
  “Hvorfor ser de dog så trist ud min gode mand?” Manden: “Jeg er lige blevet sagt op” Ib S. “Tør nu øjnene, så finder Ibbermand på noget” Glad og opmuntret skilles de igen. Noget tid efter, render de atter på hinanden. Manden: “Goddag hr. Schønberg. Kan de huske de lovede at hjælpe mig? At de kunne hjælpe mig til arbejde”
  Ib S.: “Nåååh dét! Det var bare noget jeg sagde, for at gøre dem glad. Og lykkedes det ikke også rigtig godt? De kom da i mægtigt humør, da vi skiltes sidst!”
  Psy-ko-pat!
  Er det dét kællingen aspirerer til?

  Kommentar by White knight — 5. februar 2019 @ 17:22

 16. De gamle medier er godt i gang med at gøre sig selv overflødige. Det vil blive en lang dødskamp, og pænt bliver det sikkert ikke, når medlemmerne i den snakkende klasse står uden job.

  Kommentar by na — 5. februar 2019 @ 17:26

 17. Her er første konstruktive nyhedsforslag: Stop immigration fra Afrika og muslimske lande til Danmark fuldstændigt. Det løser en lang række problemer. Er det konstruktivt nok?

  Kommentar by JR — 5. februar 2019 @ 17:34

 18. Lotte Hansen meldte ud, at klimadebatten “var taget” ! Hvorfor er store dele af journaliststanden blevet det multikulturelle mareridtsagtige samfunds svar på Joseph Goebbels??

  Kommentar by Uno — 5. februar 2019 @ 20:25

 19. >>> 17

  For helvede JR, tak for et godt grin :). Du burde sgu næsten sende forslaget som en mail til dem. Det burde være det mest intelligente de er blevet præsenteret for de sidste mange år – no joke.

  Kommentar by Morten — 5. februar 2019 @ 21:29

 20. > Herbert Mayanne Andersen

  Nej, den kalder jeg bare for “Poul”. Tak for flashback ;)

  Kommentar by Quark — 5. februar 2019 @ 21:50

 21. Når virkeligheden ikke passer til idealerne må virkeligheden vel vige for idealerne :-) :-) :-).

  Kommentar by Michael Unna — 6. februar 2019 @ 19:03

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper