30. juli 2004

Venderne forsvandt – Vellykket integration eller vellykket kolonisation

I fredagens kronik i Jyllands-Posten giver lektor Klaus Ebbesen sin redegørelse for vendernes historie. Titlen lyder Venderne – de blev så integreret, at de forsvandt, og den afsluttende punchlinie lyder ligeledes: “Venderne blev fuldstændig integreret i middelalderens Danmark.”

Den kære lektor har ret i det meste, men vendernes historie er ikke en integrationsmæssig succeshistorie. I middelalderen var assimilation et krav, i dagens Danmark udtryk for kulturimperialisme (negativt ladet) og en forbrydelse mod ‘menneskerettighederne’.

Faktum er, som Ebbesen selv skriver, at “I dag er der hverken noget som hedder Venden eller vendernes land. Der er heller ikke nogen, som taler vendisk. Venden og venderne er forsvundet.”. Dette er blandt andet en konsekvens af tysk/dansk kolonisation af vendisk territorium. En succes for hvem?

Oploadet Kl. 23:31 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

Bush – robotten der ofrer mennesker for at få verdensherredømme

Ekstra Bladet bragte idag et interview med Will Smith, som forleden var i Danmark nogle få timer for at promovere sin seneste film I, Robot. Her er afsnit fra artiklen, hvor han forklarer hvorfor han ikke valgte en intellektuel karriere:

Will Smith griner meget – men vil også gerne ind på de lidt mere alvorlige emner, som ligger til grund for filmen ‘I, Robot’- Den handler om robotter, der – for at beskytte menneskeheden – prøver at overtage verdensherredømmet.

– Jeg er meget glad for denne film specielt på grund af timingen. Mestercomputeren Vicky siger på et tidspunkt, at for at bevare menneskeheden må visse friheder og visse mennesker ofres. Det er taget næsten direkte fra en af Bushs taler.

Er det budskab bevidst anbragt i filmen?

– Ja. Men jeg prøver at undgå at slå folk oven i hovedet med mine holdninger. Jeg synes, det, som f.eks. Michael Moore gør, er genialt, fordi han får os til at tænke. Det er præcist det, jeg også gerne vil.

Oploadet Kl. 23:19 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

Dansk sæde i FNs sikkerhedsråd – Helveg: Selvstændig holdning afstemt med EU

DRs 18.30-Nyheder kunne idag fortælle at Danmark snart får en sæde i FNs 15-mand store sikkerhedsråd. For godt 1,5 år siden afviste Syrien i samme sæde, at fortolke Resolution 1441s “face serious consequences” – som værende grundlag for fysisk fjernelse af Iraks Saddam Hussein. Hidkaldt var Radikale Niels Helveg Petersen:

Reimer Bo (DR): Risikerer vi ikke at få ørerne i klemme mellem de store i sikkerhedsrådet?

NHP: “Jov, der kan komme situationer hvor det er vanskeligt, men det er jo også en udfordring for et lille land at sidde med i to år i sikkerhedsrådet, og være med til at træffe vigtige beslutninger. Jeg synes jo det er den positive side af det der er den vigtigste.”

Reimer Bo (DR): Men hvis vi nu havde siddet der forud for Irak-krigen, havde vi så ikke bare – så at sige, ligget i hundekurven foran USA og Storbritannien og gjort som de sagde.

NHP: Jov, jeg synes jo i den situation, at Danmark var for følgagtige overfor især den amerikanske regering, og jeg vil da give regeringen det råd, ikke at være følgagtige, men lægge en meget selvstændigt og klar dansk linie, hvor vi iøvrigt skal afstemme den med vore partnere i EU og i de nordiske lande, som vi plejer at gøre det, men lægge en selvstændig dansk linie og iøvrigt arbejde for at sikkerhedsrådet styrkes – og sådan for alvor kan udføre sit arbejde for at sikre international fred og sikkerhed. I Afrika, som bliver et meget vigtigt område i den kommende år – og iøvrigt også i de andre klassiske konfliktområder i Irak og Mellemøsten.”

Mere farvet kan en analyse næppe blive, hvad kun forstærkes af Reimers Bos totale enighed. Helveg Petersens radigale optik bliver her ellers udstillet på ganske få linier. Vi skal hævde selvstændighed, men afstemme vor holdning med et udenrigspolitisk samarbejde vi har nedstemt ved flere lejligheder. Vi skal undgå ‘følgagtighed’ med USA, men afstemme vor holdning med Paris og Berlin – jøsses.

Niels Helveg Petersen var for iøvrigt den udenrigsminister der sendte Danmark i krig på Balkan, udenom FN… og følger man lidt med i Sudan-konflikten så vil man se at USA idag blev nedstemt i FN, idet et flertal ikke ønskede at indføre sanktioner mod den sudanesiske regering på grund af folkemordet i Darfur – men derimod valgte at give 30 dages betænkningstid. Når de 30 dage så er gået, så kan man med Irak som forebillede starte 12 års sanktioner – før fysisk indgriben, hvis der da kan findes flertal for det. De 30 dage skal dog ikke betragte som en direkte trussel, idet de kun blev enige om ordlyden: “afbryde transportmæssige og diplomatiske aktiviteter”. Sat på spidsen kunne man sige at ‘enighed i FN medfører lig i gaderne og smilende diktatorer.’

Den arabiske Janjaweed-milits har hærget i godt 1,5 år og har foreløbigt 50.000 døde på samvittigheden. Krigsmodstandernes optælling for civile dødsfald under Irak-krigen er tilsvarende et sted mellem 7.000 og 20.0000. Man tør svagt antyde, at det ikke afspejles i medierne. Et nyligt eksempel fra DR Online: Hus i Falluja angrebet af US-kampfly.

Oploadet Kl. 21:56 af — Direkte linkSkriv!

P1Eftermiddag om demokraternes konvent – Carl Petersen & Poul Nyrup Rasmussen

P1 Eftermiddag havde idag sat spot på demokraternes konvent i Boston [2,40-16,30 min.], hvor John Kerry torsdag aften formelt blev kåret som partiets præsidentkandidat. Til dækning af emnet, skulle man jo tro, for ikke at sige forvente at de så havde hidkaldt skarpe journalister, eller kritikere – men nej. Atter en gang blev man skuffet.

Først den Bush-hadende Carl Petersen (KU):

“Det er blandt andet på grund af det man kalder ‘den republikanske angrebsmaskine’ [Vast rightwing conspiracy, kim], som virkelig – sådan er gået til angreb på demokraterne og hvad de står for, og det betyder at demokraterne for at vise sig som et stærkt gyldigt parti er nødt til at svare igen…”

Republikanerne nu, under Bush er så langt til højre at man vil have svært ved at finde et dansk sidestykke…”

“USA er rykket til højre, siger man – men man skal altid huske på… at Al Gore fik flere stemmer end George Bush ved valget i 2000…”

Dernæst socialdemokratiets Poul Nyrup Rasmussen, udsendt som repræsentant for europæiske socialdemokrater, og hermed i Boston som gæst af demokraterne. En noget mere afdæmpet analyse – men som altid, Kerry blev fremlagt, som Kerry selv vil fremlægges.


Kjeld Holm om boghandler Clausen, Kronprinseparret og sport – seks dage i juli

Pladderhumanist Kjeld Holm har kronede dage. Jeg har tidligere fortalt hvorledes han sidste fredag var med udsendelse om en århusiansk boghandler og i mandags blev interviewet i forbindelse med Kronpriseparrets besøg i Århus. Igår var den galt igen, denne hele 30 minutters pseudo-underholdning i programmet Sport med briller på DR2.

Oploadet Kl. 21:20 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:


29. juli 2004

Kontrolposten – politisk partsindlæg forklædt som dokumentar [DR 28/7-04]

DR sendte onsdag aften den israelske dokumentarfilm Kontrolposten (Originaltitel: Machssomim; engelsk titel: Check Point), produceret af Yoav Shamir, der med filmen fik flere priser – eksempelvis den hollandske Joris Ivens-pris. Dokumentaren blev desuden vist på den svenske Making Differences filmfestival, der var en del af folkemordskonferencen i Stockholm tidligere på året.

Når Michael Moore kan vinde Cannes dokumentarpris, så siger det sig selv, at det ikke nødvendigvis siger noget om filmens filmiske kvalitet. Denne her var ihvertfald en af de ringere af slagsen.

Shamir har gennem to år filmet ved diverse kontrolposter på Vestbredden, eftersigende for at opnå kendskab til menneskene bag historien. Det lykkedes kun delvist, og andet har næppe været hensigten.

Palæstinenserne portrætteres som afmægtige, ventende i lange køer, udsat for vilkårlige chikanerier fra de israelske soldater. Grædende børn optræder i adskillige klip, panisk-løbende tildækkede kvinder – ja, selv sexchikane mod palæstinensiske piger insinueres. Ældre afmægtige mænd ydmyger sig selv foran soldaterne, andre fortæller “se her hvad de gør mod os” – sidstnævnte et gennemgående tema. Skal det hele koges sammen til et ord, så må det være ofre.

Israelske soldater fremstilles kun i enkelte situationer udenfor sin direkte kontakt med palæstinensere, og i de tilfælde fokuseres specifikt på unge soldater som i henrykkelse over kameraets fokus på deres person er decideret modbydelige. En siger at “Jøderne er de bedste”, en anden at “palæstinenserne er dyr i et bur”, og den politiske tendens er klar, når en soldat til kameraet fortæller at han ikke vil fremstilles som ond – og henviser skylden til sine overordnede. Skal det koges sammen til et ord, så må det være skurke.

På et tidspunkt i dokumentaren ser vi en bus fyldt med børn anført af en præst, som ifølge eget udsagn vil prøve at se hvordan man bliver behandlet ved kontrolposten. Det står hurtigt klart at manden er aktivist, og det skulle undre mig meget hvis scenen ikke var bestilt til lejligheden. Præsten beder den unge soldat om at “Rejse hjem” – at soldaten står der for at undgå terrorangreb på civile israelere ignoreres naturligvis. På intet tidspunkt i den 59 minutter lange film vises en dialog fra begge sider, så når en palæstinenser brokker sig over ventetiden, så ved vi ikke om det er fordi han mangler id-kort, rejsepapirer eller andet – hvad tjekkes telefonisk af soldaterne. Et forhold som fremhæver vilkårligheden, hvad tydeligvis er tilsigtet – men ikke giver et fair billede af situationen.

Det er klart at filmen overordnet har en sort/hvid-fremstilling af begivenhederne og konflikten, og kun en enkelt gang bliver denne metode brudt. Israelske soldater i sneboldkamp med palæstinensere var alligevel for god footage til ikke at medtage.

Da jeg ikke mener DR skal være talerør for den ene part i konflikten, så mener jeg heller ikke DR skal sende den – og da slet ikke uden foromtale og efterfølgende debat. Da sagen aldrig vises fra israelernes synsvinkel, så kunne man spørge sig selv om en udsendelse af denne kaliber overhovedet har en berettigelse. Debat kaldes jo som bekendt propaganda, hvis kun den ene part høres.

Herunder tre caps fra Kontrolposten:

Se også: “fordi I laver ballade” & “Vi lader Dem lide…”

PS: DRs programomtale i fuld længde:

Mere end 200 kontrolposter ligger spredt ud over de okkuperede territorier, Vestbredden og Gaza. Hver dag er tusinder af palæstinensere tvunget til at forsøge at krydse dem for at komme fra den ene landsby til den anden. Det kan være et sygt barn, der skal til lægen, en politiker på vej til et møde eller blot for at komme på arbejde eller besøge familie. Kontrolposten er det væsentligste mødested for konfliktens parter. Et sted der fungerer med egne regler og love.

Oploadet Kl. 23:35 af — Direkte link2 kommentarer
Arkiveret under:


28. juli 2004

Tvang er ikke det modsatte af frivillighed – verden ifølge Garbi Schmidt

Orker man ikke at læse Socialforskningsinstituttets mange udgivelser i sin fulde udstrækning, så kan man nøjes med at læse opkogene i deres blad – Social forskning. Garbi Schmidt seneste afvisning af tvangsægteskab, som værende et problem er beskrevet på side 4-5. Her et citat, som viser hvor snævert ‘tvangsægteskab’ defineres:

“At de unges forældre eller familie er stærkt medvirkende i et ægteskabs indgåelse, betyder dog ikke, at der nødvendigvis er tale om et tvangsægteskab. Der kan være tale om et forhandlet – arrangeret – ægteskab, hvor forældre eller familie har haft stor indflydelse på personvalget, men hvor den unge kan have haft mulighed for at gøre indsigelser.” [Social Forskning 2004:2 s. 5]

Oploadet Kl. 20:16 af — Direkte linkSkriv!


27. juli 2004

DR mener Bushs politik er skadelig

Bill Clinton talte igår på demokraternes konvent, og ikke overraskende anbefalede han de forsamlede at stemme på præsidentkandidat John Kerry.  Clinton var i sin tale ikke specielt hård mod Bush (som han ikke nævner en eneste gang), og forsøgte at gøre debatten mere fremadstræbende med passager såsom:

Therefore, we Democrats will bring the American people a positive campaign, arguing not who’s good and who’s bad, but what is the best way to build the safe, prosperous world our children deserve.”

DR Tekst-tv valgte at give sin artikel en nøget søgt overskrift, og endnu værre – følgende sætning: Clinton gav ham sin fulde støtte, som manden der skal gøre op med [Det DR betegner som] Bushs skadelig politik.”

Oploadet Kl. 20:24 af — Direkte linkSkriv!

Ny ABC/WAPO prognose: Større tiltro til Bush

Seneste ABC News/Washington Post prognose når næppe de danske medier. Et citat:

“Kerry has lost support against Bush in trust to handle five of six issues tested in a new ABC News/Washington Post poll, including terrorism, Iraq, taxes and even health care. And Kerry’s ratings on personal attributes — honesty, strong leadership, consistency, empathy and others — have softened as well.”

Opdate: DR: Kerry taber terræn til Bush

Oploadet Kl. 20:15 af — Direkte linkSkriv!

Danmark har både indvandrerstop og Repatrieringslov

Dansk Folkepartis seneste udlændingepolitiske markering går ud på at herboende flygtninge skal opfordres til at rejse hjem – hvad også skal omfatte udlændinge fra nu sikre hjemlande, der har fået permanent opholdstilladelse.

Debatten kom som sædvanlig til at dreje sig om alt andet end sagens kerne. Værst var Socialdemokratiets Anne-Marie Meldgaard, der i Politiken benyttede lejligheden til genopfriske Nyrups slut-90’er-retorik:

Ja. Hvem er de næste, hun [Pia Kjærsgaard, DF] vil sende ud – grønlænderne, eller alle kontanthjælpsmodtagere? De, der har lov at være her, er jo lige så danske som du og jeg.”

/p>

At Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti ønsker at “opfordre” til repatriering er ikke bare ukontroversielt, men en naturlig følge af det stadig gældende indvandrerstop vedtaget i 1973. Derfor har Danmark en Repatrieringslov, og det kan da godt undre at medierne ikke finder disse to love relevant i forbindelse med Dansk Folkepartis opsang til Haarder. 

§ 1. Lovens formål er gennem en repatrieringsindsats at

1) give udlændinge det bedst mulige grundlag for at tage stilling til og eventuelt træffe beslutning om at repatriere og
2) støtte udlændinges repatriering.

§ 2. Ved repatriering forstås i denne lov udlændinges frivillige tilbagevenden til deres hjemland eller tidligere opholdsland med henblik på at tage varig bopæl.

§ 3. Loven gælder for flygtninge m.v., familiesammenførte udlændinge til flygtninge m.v. og andre familiesammenførte udlændinge, jf. stk. 2-4.

>Stk. 2. Ved flygtninge m.v. forstås udlændinge, der har opholdstilladelse efter) udlændingelovens §§ 7 eller 8, [Se Udlændingeloven]…

Stk. 3. Ved familiesammenførte udlændinge til flygtninge m.v. forstås udlændinge, der har opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 eller § 9 c, stk. 1, som følge af en familiemæssig tilknytning til en person omfattet af stk. 2.

Stk. 4. Ved andre familiesammenførte udlændinge forstås udlændinge, der har tidsubegrænset opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 eller § 9 c, stk. 1, som følge af en familiemæssig tilknytning til en person, der ikke er omfattet af stk. 2.

Stk. 6. Loven gælder ikke for udlændinge, der er statsborgere i et andet nordisk land eller er statsborgere i et land, som er tilsluttet Det Europæiske Fællesskab eller er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejde eller…

Oploadet Kl. 19:32 af — Direkte linkSkriv!
Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

Næste side » 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper