30. juni 2007

Mehdi Mozzafari: Islamismen er en politisk ideologi, og skal konfronteres som sådan

Weekendavisen bragte i sidste uge et frontalangreb mod ‘islamisme/totalitarisme-tesen’ af idehistoriker Mikkel Thorup, der er en af redaktørerne bag en nyligt udgivet bog med samme emne.

Mehdi Mozzafari giver svar på tiltale i denne uge, og det er noget nær akademisk henrettelse. Her lidt fra Islamisme er totalitarisme.

“At forholde sig til den teses kompleksitet kræver et indgående kendskab til islams idéhistorie og politiske udvikling, et kendskab som Mikkel Thorup desværre ikke udviser. Ligeledes kræver diskussionen naturligvis, at man gør rede for sit teoretiske ståsted. Man må som minimum definere de nøglebegreber, som er udgangspunkt for analysen. Men i stedet for at konceptualisere totalitarismen har Thorup altså valgt en ikke-systematisk, nonchalant fremgangsmåde ved at citere et par fragmentariske elementer af den europæiske totalitarisme, såsom »statslig moderniseringsstrategi med militær oprustning, planøkonomi, massemobilisering«.

Anskuet separat er disse elementer meningsløse. De bliver først meningsfyldte, når de placeres i forhold til et sammenhængende analytisk koncept. Man forstår heller ikke, hvor Thorup har den idé fra, at uden bureaukratisering er et regime ipso facto udelukket fra at blive kvalificeret som totalitært. I Thorups logik bliver det til, at eftersom islamismen ikke har accelereret bureaukratismen, så kan den ikke betragtes som totalitær.

Når man angriber en anden forskers tese, må man i det mindste forholde sig til samme forskers definitoriske udgangspunkt, hvilket Thorup heller ikke besværer sig med… Som definitionen også fremhæver, er islamismen ikke bare en religiøs bevægelse, men også en politisk ideologi. Derfor skal den naturligvis ikke beskyttes imod at blive analyseret efter samme parametre som andre politiske bevægelser. Men ifølge Thorup kan en bevægelse per definition ikke være totalitær, hvis den er religiøs – hvilket hermed giver islamistiske bevægelser et privilegium, ingen andre politiske bevægelser nyder godt af, nemlig at ligegyldigt hvad de finder på, er de på forhånd beskyttet mod en betegnelse som »totalitær«.

[…]

… totalitarismen opstår ikke ud af det blå, den består af tre faser: først er det en ideologi, så en bevægelse, så en statsform. Det faktum, at de fleste islamistiske bevægelser i dag ikke råder over et statsapparat og derfor er nødt til at tilpasse sig nogle ydre spilleregler for at overleve, betyder ikke, at de ikke er totalitære.

Islamismen er ifølge Thorup en radikal reaktion mod kolonialismen. Det er ikke forkert, men islamismen er ikke bare en reaktion mod den vestlige kolonialismes uretfærdigheder… Islamismen får… i høj grad sin næring og legitimitet fra de mest imperialistiske strømninger i islamisk idéhistorie.

Bevægelsens ideologiske rødder går altså langt tilbage i historien og har intet at gøre med nutidig kolonialisme. Ved man ikke det, mister man blikket for årsagen til islamismens anti-vestlige anti-imperialisme. Det er ikke det imperialistiske princip, islamismen er imod. Islamister føler sig krænkede over, at imperialismen er vestlig, når den jo burde være muslimsk.

[…]

Endelig beskylder Thorup mig af flere omgange for at have en politisk dagsorden, som når han siger, at »islamisme/totalitarisme-tesen er klart mere politisk end analytisk. Den tjener til at fordømme, ikke til at forstå eller undersøge.« .. Skal vi mon i dag nøjes med en vurdering af islamismen fra forskere, som aldrig selv har oplevet et islamistisk regime, eller for den sags skyld sat sig ind i islamisk idéhistorie, men som er forhåndsindtaget i islamismen, fordi den er anti-amerikansk? Er det mon ikke politisk?

Nogle vier sit liv til at bekæmpe totalitarisme og promovere demokrati. Andre det modsatte.

Oploadet Kl. 19:53 af Kim Møller — Direkte link13 kommentarer

Danmark anno 2007

Et par fotos fra Snaphanen.

Gensidig respekt

Koranisk distance

Oploadet Kl. 19:24 af Kim Møller — Direkte link28 kommentarer
Arkiveret under:

Heldigt for damen, at kriminalstatistikken korrigeres for socio-økonomiske forhold

En historie fra mit lokalområde.

 • 30/6-07 (08.19) TV2 tekst-tv: “tre mænd”.
 • 30/6-07 (09.40) Ekstra Bladet: “Tre unge mænd med somalisk udseende”.
 • Oploadet Kl. 18:49 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer
  Arkiveret under:
  
  Mens vi venter på DR’s dementi…

  I krige er sandheden det første offer.

  Torsdag formiddag…

 • 28/6-07 (10.38) DR Online – 20 mænd halshugget i det sydlige Bagdad.
 • 28/6-07 (11.34) TV2 Online – 20 halshuggede lig fundet i Irak.
 • Lørdag eftermiddag…

  30/6-07 (15.23) TV2 Online – Fund af halshuggede var opspind.

  Mens vi venter på DR’s dementi, kan man læse Reuters

  “Verifying reports in Iraq is very hard for journalists, who have been systematically targeted by different militant groups and rely extensively on local sources for information.”

  Oploadet Kl. 18:24 af Kim Møller — Direkte link4 kommentarer
  
  Hirsi Ali: “Hvorfor er vesterlændinge så usikre på alt det der er så vidunderligt ved Vesten…”

  Fra gårsdagens Berlingske Tidende. Lidt fra en kronik af Hirsi Ali – Vågn op! Vesten står for civilisation.

  “Den første gang jeg var til en forsamling som denne, var i november 2005 på Krasnapolskyhotellet i Amsterdam. Jeg var inviteret til en konference om mediedækning af islam, og i den forbindelse blev »Submission« vist. Submission er en kortfilm, jeg lavede med Theo van Gogh. Som mange af jer ved, blev han slået ihjel af en muslim på grund af filmen.

  Jeg befandt mig i den sære situation at skulle forsvare ytringsfrihed, den frie presse og kvinders rettigheder over for arabisk-islamiske journalister og kommentatorer. Jeg fandt det sært, fordi netop de vestlige journalister, der var grundlag for konferencen, enten var stille, mumlede et eller andet om ytringsfrihed, eller henvendte sig efter sessionen og hviskede i mit øre, at jeg havde gjort et godt stykke arbejde. Jeg bemærkede den skam, de følte ved at forsvare netop den frihed, der ligger til grund for hele deres arbejde.
  Jeg bemærkede i begyndelsen af 2006 en lignende fornemmelse af ubehag blandt vestlige journalister, akademikere, politikere og kommentatorer ved, hvordan de skulle reagere på muhammedtegningerne i Danmark. Der var faktisk mange, der oprigtigt forsvarede det standpunkt, at Danmark skulle undskylde for tegningerne. Denne holdning blev gentaget i efteråret sidste år, da paven citerede en byzantinsk kejser, som skrev, at grundlæggeren af islam udbredte sin religion ved sværdets brug, og New York Times opfordrede paven til at give en undskyldning.

  Tony Blair, en leder jeg beundrer, beskrev i en artikel tidligere i år, at det, vi havde foran os som følge af 11. september, var en kamp om ideer og værdier. Blair begyndte sin artikel med skarpt at optegne den mest skelsættende konflikt i vor tid, men trak i land og erklærede, at Koranen er en fremragende bog, forud for sin tid og god for kvinder.

  Hvorfor er vesterlændinge så usikre på alt det der er så vidunderligt ved Vesten: Politisk frihed, fri presse, ytringsfrihed, ligeret for kvinder og mænd, homoseksuelle og heteroseksuelle, kritisk tænkning og styrken i kritisk tilgang til ideer og især tro.

  Oploadet Kl. 08:59 af Kim Møller — Direkte link19 kommentarer
  

  29. juni 2007

  Journalistik light: “… det går ikke, at en person i Danmark løber rundt med våben og skyder.”

  Den 16. januar i år blev urmager Michael Woollhead for syvende gang offer for et røveri. Tre serbere truede ham blandt andet med pistol, men med modig indgriben og overtrådt våbenlov lykkedes det ham at slippe uskadt fra episoden. Såvel offer som gerningsmænd blev sigtet, men igår frikendte Københavns Byret gudskelov hovedpersonen.

  Nyhedsavisen har på forsiden idag kommentarer fra tre tilfældige, om deres holdning til frikendelsen. De var ikke enige om, hvorvidt han burde være dømt for mere end ulovlig våbenbesiddelse eller slet ikke, men spørgsmålet er nok mere om en avis burde lade tre der ikke har sat sig ind i en sag kommentere samme.

  Episoden fandt (i sagens natur) sted i urmagerens forretningslokaler.

  “Det går sgu ikke, hvis vi alle løb rundt med våben.” (Adi Mujakic, 17 år)

  “Man kan jo ikke bare gå rundt og skyde folk.” (Pernille Thulin, 34 år)

  “… det går ikke, at en person i Danmark løber rundt med våben og skyder.” (Rune Franck Henriksen, 25 år)

  Oploadet Kl. 18:08 af Kim Møller — Direkte link24 kommentarer
  
  Niels Hausgaard gav sidste år 25.000 kr. til Kommunistisk Partis dagblad

  Fra 180 grader. En interessant oplysning om Niels Hausgaard.

  Da den nordjyske entertainer Niels Hausgaard i august sidste år modtog en 25.000 kroner stor kulturpris fra Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden gav han straks pengene videre til Kommunistisk Partis dagblad, Arbejderen.

  ”I en tid, hvor gratisaviser vælter på gaden – og ingen af dem sætter spørgsmålstegn ved det superliberalistiske system – er Arbejderen vigtig,” lød begrundelsen fra Hausgaard.”

  Oploadet Kl. 17:51 af Kim Møller — Direkte link28 kommentarer
  
  Fashions for the ignorant celebrity

  Anbefales: IBD Editorials og Cox & Forkum.

  Oploadet Kl. 12:53 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer
  Arkiveret under:
  
  Offentlig støtte til teatre er en økonomisk gevinst for samfundet, lød det på P1

  Forleden dag hørte jeg på P1, at det nu var bevist at offentlig støtte til teatre var en økonomisk gevinst for samfundet. Det er ikke første gang den selvudråbte ‘kreative klasse’ analyserer sig frem til at netop de skal have et større sugerør til skattemidlerne. Jeg studsede lidt, men historien trængte i høj grad til at blive vendt 180 grader – Topøkonom om teaterrapport: Dur ikke

  “En ny undersøgelse fra Dansk Skuespillerforbund, der viser, at det gavner samfundsøkonomien positivt at give offentlige tilskud til teatre, er ifølge tidligere overvismand og professor i økonomi, Torben M. Andersen, ikke meget værd.

  “Rapportens metode giver et klart overvurderet billede af de samfundsmæssige effekter af teaterstøtte,” siger Torben M. Andersen til 180Grader.dk…

  … rapportens konklusion, at offentlig teaterstøtte giver pengene 3,3 gange igen, holder ifølge Torben M. Anderden ikke. Den er fremkommet ved at medregne teatergæsternes udgifter til eksempelvis transportomkostninger og restaurantbesøg i forbindelse med teaterbesøget, og derefter gange det med en såkaldt pengestrømseffekt, der er et udtryk for at teatergæsternes udgifter passerer flere led i samfundsøkonomien, som det hedder…

  “Det er ikke rimeligt at medregne de afledte køb – heller ikke selv om folk ville blive hjemme. De brænder jo ikke pengene, men bruger dem på noget andet, en anden god dag. Der vil kun være en sådan effekt, hvis svaret havde været ‘når vi nu ikke så billigt kan komme i teateret, er der ingen grund til at arbejde så meget, for vi er ikke interesseret i at tjene penge til andre ting end teaterbesøg’ – hvor mange der ræssonerer på denne måde, og faktisk agerer herefter, ved vi ikke noget om.””

  Oploadet Kl. 09:17 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer
  Arkiveret under:
  
  CIA (1964): SF er udemokratiske

  CIA har netop offentliggjort en række deklassificerede dokumenter. En del berører danske forhold – herunder THE POLITICAL SITUATION IN DENMARK (7 s.), dateret d. 11. september 1964. Herfra et citat.

  “All major Danish political parties, except the Socialist People’s Party, are “democratic” in their basic orientation.”

  [648 x 825 px]

 • foia.cia.gov (Freedom of Information Act, CIA – hovedside).
 • 27/6-07 MSN Nyheder – CIA: SF var udemokratiske.
 • Oploadet Kl. 00:45 af Kim Møller — Direkte link22 kommentarer
  Arkiveret under:
  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  Næste side »

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper