31. august 2007

Ekstra Bladet – tør ikke mere

Berlingske Tidende bragte fornyligt en længere artikel om den svenske kunster Lars Vilks, der med sine muhammedtegninger måske var og er igang med at skabe en ny Muhammedsag. Avisen valgte, eller mere korrekt – chefredaktør Lisbeth Knudsen valgte ikke at supplere artiklen med en tegning som illustrerede hvad det hele handlede om.

Arne Hardis hudflettede efterfølgende Knudsens selvcensur i Weekendavisen, og i seneste udgave af Pressemøde var de sat stævne, hvad blev en barsk affære for den tidligere nyhedschef for DR, der vanskeligt kunne forsvare sine beslutning, uden at gøre vold mod journalistiske idealer.

Måske Ekstra Bladet skulle arbejde lidt med deres slogans – ‘Tør hvor andre tier’ virker forældet.

 • 28/8-07 Ekstra Bladet – Demonstration mod Muhammedtegning (Uden Vilks tegning, men med ‘rondellhund’).
 • 30/8-07 Ekstra Bladet – Muslimer: Kunstner er antisemitisk (med Vilks tegning af ‘Jødeso’).
 • Tip: Anders Kusk.

  Oploadet Kl. 13:27 af Kim Møller — Direkte link56 kommentarer
  

  30. august 2007

  Mere skattefinansieret kunst der skal undskylde ytringsfriheden

  Fra gårsdagens stikprøvekontrol af P1. Jeg kom ind i slutningen af Kultursyn (ca. 19.30), hvor en dansk kunstner fortalte om baggrunden for sit virke i Istanbul.

  Jacob Fuglsang Mikkelsen, kunstner: Vi skal stå for noget andet end det Danmark står for ude i verden. Lige nu er det danske ansigt ud i verden måske ikke så positivt og smilende, meen eh.

  Claus Vitus, P1: Er det stadigvæk tegningerne du mener der spøger? Muhammedtegningerne.

  Jacob Fuglsang Mikkelsen: Jeg synes der er mange ting der spøger. Jeg synes virkelig Danmark spøger på mange – alle mulige måder. Sådan en lang liste af spøgelser, synes jeg.

  Claus Vitus: Så på den måde er det også, om ikke at eksportere dansk kultur, så vise at Danmark er andet end det som man måske forbinder det med i Istanbul, hvis man læser dagspressen og viser…

  Jacob Fuglsang Mikkelsen: Ja ehh – Ja!. Altså det jeg føler bare, at kunstnerne har et ansvar – vi som kunstnere, hvis vi er et sted hvor vi får lov til at bruge vores tid med at lave kunst, og gå og hygge os med det, og pille os i navlen, så skal vi også prøve at bruge det til noget, som, hvor vi faktisk siger noget, og gør en forskel, og sprede et budskab som er andet end det som, som eh, det som – vi hører.

 • 29/8-07 Kultursyn – ‘Interview med Jacob Fuglsang Mikkelsen’ (tidsbegrænset link).
 • The Triangel Project er støttet af Det Danske Kulturinstitut, og omfatter foruden Jacob Fuglsang Mikkelsen, også en mand som Marco Evaristti (Che Guevera-udstillingen).

 • 24/8-07 HAVE – The Triangle Project.
 • Oploadet Kl. 15:50 af Kim Møller — Direkte link44 kommentarer
  
  Firoozeh Bazrafkan: Koranens kvindesyn giver mig knuder i maven

  Tiden vil vise om Firoozeh Bazrafkan bliver en dansk pendant til Shabana Rahman og Hirsi Ali. Århus Stiftstidende har i en stort opsat artikel idag sat fokus på hende, og installationen Vantro.

  Fra Koranen som kunst.

  “Det er den iransk fødte kvinde Firoozeh Bazrafkan, der er kunstneren bag den… bemærkelsesværdige installation, der har skabt ivrig diskussion på nettet.

  Mit værk må gerne sætte en debat i gang – og få folk til at reflektere over den måde, religionen bruges til at undertrykke dele af befolkningen med, siger den 25-årige Firoozeh Bazrafkan, der studerer på femte år på det Jyske Kunstakademi. Hun har nærlæst Koranen, og for hende betyder ordet “vantro” utaknemmelig og bruges om dem, der ingen tro har.

  Firoozeh Bazrafkan er ikke selv muslim…

  […]

  – Men kan du forstå, hvis nogle muslimer alligevel føler sig trådt på?

  – Jo måske, men jeg kritiserer primært fundamentalisterne og andre, der læser Koranen ordret. Følger man den for bogstaveligt, kan den bruges til at fordømme andre med. Og som danske kvinde er det meget svært at acceptere en bog, der kun henvender sig til mænd, og hvor kvinder kun omtales i tredjeperson.

  – Bogens kvindesyn giver mig knuder i maven, siger Firoozeh Bazrafkan. Hun understreger, at netop kunsten kan være et effektivt våben i kampen mod kvindeundertrykkelse og begrænsning af ytringsfrihed.

  […]

  – Kunsten er fremragende til fordomsfrit at sætte tanker i gang og skabe debat. Kunsten skal forsøge at overskride grænser. Derfor er det nok svært at være muslim og kunstner samtidig, siger hun.

  […]

  Det er ikke første gang, at Firoozeh Bazrafkan udfordrer den mellemøstlige kultur. Hun har bl.a. også lavet en censureret pornofilm, som den sandsynligvis ville se ud i Mellemøsten, og hun har lavet en videofilm, hvor hun – indhyllet i bunkevis af tøk – danser rundt til persisk popmusik, alt imens hun langsomt klæder sig af, for til sidst at stå nøgen foran kameraet.

  Artiklen er skrevet af Henrik Broch-Lips. Foto: Preben Hupfeld.

  Link: Firoozeh Bazrafkans hjemmeside.

 • 4/10-06 Uriasposten – Virkeligheden er en illusion fremkaldt af mangel på antirac….
 • 22/8-07 Uriasposten – En billedkunstner undrede sig over hvor mange gange ordet ‘Van….
 • Oploadet Kl. 14:29 af Kim Møller — Direkte link40 kommentarer
  
  Jeppe Nybroe… toner ikke altid helt rent flag

  Oploadet Kl. 12:34 af Kim Møller — Direkte link30 kommentarer
  Arkiveret under:
  

  29. august 2007

  Fredens religion, nu med ‘tilgivelse og forsoning’

  Fire unge indiske muslimer døde tidligt onsdag morgen, under den religiøse fest Shab-e Barat – også kaldet the night of forgiveness and atonement (tilgivelse & forsoning).

  BBC gør sit bedste for at skjule det, men den slags skal selvfølgelig hævnes, og når nu der er et kendt hindu-tempel i nærheden såhh…

  Fra Reuters India.

  “Police briefly closed the Taj Mahal and placed parts of Agra city under curfew on Wednesday after Indian Muslims burned trucks and battled police to protest against the deaths of four community members hit by a lorry.

  One person was killed by a stray police bullet and nine seriously injured in rioting…

  Angry crowds set fire to at least 20 vehicles, mainly trucks, officials said. One shoe factory was burnt in the rioting.

  Television footage showed smoke billowing over one neighbourhood, young Muslims throwing bottles and stones and a line of trucks burning.

  “They are hurling bricks at police sent to stop the violence in one area…”

 • 2/8-05 Orientering – I Indien bruges Taj Mahal politisk (anden historie).
 • 12/10-06 Berlingske Tidende – Mrutyuanjai Mishra: Vesten bør lære af Indiens islamisering.
 • 21/7-07 Kristligt Dagblad – Mrutyuanjai Mishra: Nu er indiske muslimer også involveret i terror (via Snaphanen).
 • Oploadet Kl. 13:54 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer
  Arkiveret under:
  
  “Det er udbytning af de fattige!”, udbrød de to gratister fra henholdsvis SF og Enhedslisten

  Tankevækkende læserbrev af Michael Sandfort i gårsdagens Nordjyske.

  Der mangler 520 kr
  Der var engang ti personer, som hver aften spiste sammen på Restaurant Fogh. Den fælles regning var hver gang på 1.000 kr. som de delte på nogenlunde samme måde, som vi her i landet betaler skatter. De fire fattigste spiste gratis. Den femte betalte 10 kr., den sjette 30 kr., den syvende 70 kr., den ottende 120 kr., den niende 180 kr. mens en tiende og rigeste betalte 590 kr.

  Sådan spiste de sammen hver dag, indtil Fogh meddelte, at der efter seks års ansvarlig restauationsdrift, var skabt økonomisk råderum til en rabat på 200 kr. Gruppen ville stadig betale regningen på samme måde. Så de første fire skulle fortsat spise gratis. Men hvordan skulle de seks andre dele de 200 kr. uden at øge uligheden?
  “200 kr. delt med seks er 33 kr. Lad os trække det beløb fra hver persons andel”, foreslog den femte, som dermed skulle modtage 23 kr. for at spise. Men det ville Fogh ikke acceptere: “Det vil ødelægge vores image, hvis vi betaler gæsterne penge for at spise her,” sagde han.

  Efter hårde forhandlinger med sin mindre restaurationspartner foreslog Fogh derfor, at de penge, som blev til overs, i stedet skulle gå til at reducere betalingen yderligere for de fire mest betalende. I følge Foghs Store Plan skulle de fem fattigste spise gratis, den sjette skulle betale 20 kr., den syvende 50 kr., den ottende 90 kr., den niende 120 kr. og den tiende og rigeste skulle betale 520 kr. i stedet for de 590. Dermed ville alle spise gratis eller betale mindre end tidligere. Men planen blev mødt med afvisning, for de tre socialdemokratiske medlemmer af middagsselskabet havde regnet på hvor meget hver enkelt sparede:

  “Jeg får kun 10 kr. af de 200 kr.”, begyndte den femte person og pegede på den rigeste. “Mens du tjener 70”. “Præcis,” sagde den sjette person. “Jeg sparer også kun en 10″er. Det er uretfærdigt, at den rigeste skal have syv gange mere end mig!” “Det er sandt,” råbte den syvende person. “Hvorfor skal han have 70 kr., når jeg kun får 20? Det er ulighed!” “Og vi får ingenting! Det er udbytning af de fattige!”, udbrød de to gratister fra henholdsvis SF og Enhedslisten, mens de to gratister fra Dansk Folkeparti nøjedes med at kalde forslaget for “socialt skævt”.

  Næste aften måtte den tiende melde afbud til middagen, for han skulle til to jobsamtaler i henholdsvis New York og London. De ni andre satte sig til bordet og spiste som de plejede. Først da regningen kom, opdagede de, at der manglede 520 kr.

  Oploadet Kl. 12:40 af Kim Møller — Direkte link32 kommentarer
  Arkiveret under:
  

  28. august 2007

  – og pludselig var det forkert at sammenligne Irak med Vietnam…

  Den frie verdens kamp mod verdenskommunismen fandt fra 1959 til 1975 blandt andet sted i Vietnam, heraf Vietnamkrigen. Krigen sluttede da USA efter Saigons fald trak sig ud, hvad medførte brutal nedslagtning/forfølgelse af sydvietnamesere, der sammen med USA tidligere havde bekæmpet det kommunistiske Nordvietnam støttet af østblokken. Landet er her, 17-18 år efter Murens fald stadig et kommunistisk diktatur.

  Under kampene i Vietnam døde 58.000 amerikanske soldater, og næppe nåede det amerikanske tabstal under Irak-krigen 2.000 før der blev trukket sammenligninger. Irak er vor tids Vietnam…

  Sammenligningen blev isoleret set brugt som et argument imod Irak-krigen, og DR gav den naturligvis fuld skrue. Følgende er blot eksempler.

 • 17/3-03 DR Online – Protest mod Irak-krig over hele verden (ift. folkelig modstand).
 • 27/5-05 Orientering – Amerikansk fusk med tal for Irak-døde (generel sammenligning).
 • 30/6-05 Orientering – Debatten om Irak-krigen blusser op i USA (generel sammenligning).
 • 13/12-06 DR Online – Det halve USA frygter et nyt Vietnam (ift. folkelig modstand).
 • 12/1-07 Orientering – ‘Stormvejr minder mange om Vietnam’ (ift. Bushs tilbagetrækningsplaner).
 • 13/3-07 DR Online – Amerikanske krigsveteraner har stress (ift. soldaternes stress).
 • 23/3-07 Orientering – Irak sammenlignes med Vietnamkrigen (ift. folkelig modstand).
 • 29/5-07 Orientering – Massakre kan få Irak til at ligne Vietnam (ift. flere emner).
 • 17/6-07 DR Online – Amerikansk officer: Toppen kendte til overgreb… (Haditha og My Lai).
 • 22/8-07 DR Online – Bush sammenligner Irak og Vietnam (/indrømmet at krigen slog fejl)
 • 24/8-07 P1 Morgen – Bush tager V-ordet i sin mund (/indrømmet at krigen slog fejl)
 • Næppe har DR triumferet over at Bush har sammenlignet Irak-krigen med Vietnam-krigen, før der angribes fra en anden vinkel.

 • 23/8-07 DR Online – Kritik af Bushs historiske paralleller.
 • Enhver sammenligning mellem krigene i Irak og Vietnam må i sagens natur være en simplificering, der kan nuanceres i det uendelige. Men nu er det pludseligt problematisk.

  Kritikken DR refererer i forhold til Bushs brug af analogien, er sakset fra de demokratiske højborge New York Times og Boston Globe. Følgelig er historikerne David Hendrickson og Allan Lichtman samt Melvin Laird ikke ligefrem de mest objektive.

  Alle tre har argumenteret for tilbagetrækning fra Irak i flere år – værst er her Bush-basheren Allan Lichtman, der tidligere har forsøgt at komme i senatet for Demokraterne, men brød med partiet og sidst stillede op som ‘progressiv’ – med omgående tilbagetrækning fra Irak som mærkesag.

  Man må også spørge hvorvidt kritikken er relevant, endsige korrekt citeret. DR citerer David Hendrickson…

  “Men præsidentens argument savner adskillige facetter, siger David Hendrickson, der er specialist i USAs udenrigspolitiske historie.

  – For eksempel ville Khmer Rouge aldrig været komme til magten, hvis der ikke havde været krig i Vietnam, siger Henrickson til The New York Times.

  – Denne dystre faktor voksede frem af krigens omstændigheder, den blev i en dyb forstand skabt af krigen. Det samme er sket i Mellemøsten i dag. Den udenlandske besættelse af Irak har fremavlet langt flere terrorister end den har stoppet, siger Henrickson.”

  Kort sagt: Bush må ikke fortælle at tilbagetrækning fra Irak vil få store konsekvenser for demokratiske kræfter i landet, fordi… Irak ville have været et bedre sted uden amerikansk invasion. Logik for ideologisk hæmmede.

  Denne ‘oplysning’ er på sin vis irrelevant for danskerne, men i sagens natur god at få med for demokraterne sådan rent indenrigspolitisk. Hvad værre er – når DR vælger at citere ovenstående, så ignoreredes samtidig følgende afsnit i originalartiklen.

  ““It is undoubtedly true that America’s failure in Vietnam led to catastrophic consequences in the region, especially in Cambodia,” said David C. Hendrickson, a specialist on the history of American foreign policy at Colorado College in Colorado Springs.”

  – hvilket lige akkurat var det Bush sagde sidste onsdag i Kansas City.

  “The world would learn just how costly these misimpressions would be. In Cambodia, the Khmer Rouge began a murderous rule in which hundreds of thousands of Cambodians died by starvation and torture and execution. In Vietnam, former allies of the United States and government workers and intellectuals and businessmen were sent off to prison camps, where tens of thousands perished. Hundreds of thousands more fled the country on rickety boats, many of them going to their graves in the South China Sea.

  Three decades later, there is a legitimate debate about how we got into the Vietnam War and how we left. There’s no debate in my mind that the veterans from Vietnam deserve the high praise of the United States of America… Whatever your position is on that debate, one unmistakable legacy of Vietnam is that the price of America’s withdrawal was paid by millions of innocent citizens whose agonies would add to our vocabulary new terms like “boat people,” “re-education camps,” and “killing fields.””

  Medierne hader Bush, og når de danske udelukkende støtter sig til demokraternes i USA, så er de bidder vi spises af med i Danmark, typisk blot et abstrakt af envejs-kritikken. Politisk propaganda, kunne man kalde det.

  Se evt

 • 23/8-07 American Thinker – The New York Times vs. History (updated).
 • Oploadet Kl. 17:49 af Kim Møller — Direkte link27 kommentarer
  
  Jeppe Nybroe (2005): Dan selv din sandhed ud fra mine informationer

  Den 30. september 2005 var Jeppe Nybroe gæst i Mennesker og Medier, til en debat om krigsjournalistik.

  Jeppe Nybroe, TVavisen: Nu arbejder vi jo ikke i sandhedsbranchen som sådan, vi arbejder i informationsbranchen, der er nogle andre som må danne sig deres sandhed ud fra de brikker – sådan som Carsten også beskriver det, som vi så giver dem.

 • 30/9-05 Mennesker og Medier – I skudlinjen.
 • Oploadet Kl. 13:31 af Kim Møller — Direkte link24 kommentarer
  
  “Fagforbund bekriger hinanden”, skrev DR Online

  Det er ikke småting DR slipper afsted med. Ligenu headliner DR Online med følgende historie.

 • 28/8-07 DR Online – Fagforbund bekriger hinanden.
 • I virkeligheden er der ikke tale om at to to fagforbund bekriger hinanden, men at 3F bekæmper Nørrebro Bryghus, fordi medarbejderne på bryggeriet har valgt at melde sig ind i Kristelig Fagbevægelse og lade denne fagforening varetage sine interesser.

  DR kan slet ikke få kabalen til at gå op…

  “Fagforbundet 3F København har skruet bissen på over for et lille værtshusbryggeri på Nørrebro i København. Og overraskende nok også over for en af sine konkurrenter, Kristelig Fagbevægelse.

  På trods af, at der er orden i arbejdsforholdene, og at der er en overenskomst på arbejdspladsen, har 3F København valgt at gå i konflikt med arbejdsgiveren.

  Paradoksalt nok har medarbejderne slet ikke bedt 3F København om at blande sig. De er nemlig tilfredse med den overenskomst, som de har fået via Kristelig Fagbevægelse. Men værtshusbryggeriet er alligevel endt som centrum for en kæmpe faglig konflikt.”

 • Themis – Bekendtgørelse af Lov om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet
 • Oploadet Kl. 12:34 af Kim Møller — Direkte link20 kommentarer
  Arkiveret under:
  
  Kenneth M. Pollack efter en rundrejse i Irak: A war we might win

  Den er nogle uger gammel, men stadig interessant. En kommentar af Michael E. O’Hanlon og Kenneth M. Pollack i New York Times om situationen i Irak – A War We Just Might Win.

  “Viewed from Iraq, where we just spent eight days meeting with American and Iraqi military and civilian personnel, the political debate in Washington is surreal. The Bush administration has over four years lost essentially all credibility. Yet now the administration’s critics, in part as a result, seem unaware of the significant changes taking place.

  Here is the most important thing Americans need to understand: We are finally getting somewhere in Iraq, at least in military terms. As two analysts who have harshly criticized the Bush administration’s miserable handling of Iraq, we were surprised by the gains we saw and the potential to produce not necessarily “victory” but a sustainable stability that both we and the Iraqis could live with.

  […]

  Everywhere, Army and Marine units were focused on securing the Iraqi population, working with Iraqi security units, creating new political and economic arrangements at the local level and providing basic services — electricity, fuel, clean water and sanitation — to the people. Yet in each place, operations had been appropriately tailored to the specific needs of the community. As a result, civilian fatality rates are down roughly a third since the surge began — though they remain very high, underscoring how much more still needs to be done.

  […]

  In Baghdad’s Ghazaliya neighborhood, which has seen some of the worst sectarian combat, we walked a street slowly coming back to life with stores and shoppers. The Sunni residents were unhappy with the nearby police checkpoint, where Shiite officers reportedly abused them, but they seemed genuinely happy with the American soldiers and a mostly Kurdish Iraqi Army company patrolling the street. The local Sunni militia even had agreed to confine itself to its compound once the Americans and Iraqi units arrived.

  We traveled to the northern cities of Tal Afar and Mosul. This is an ethnically rich area, with large numbers of Sunni Arabs, Kurds and Turkmens. American troop levels in both cities now number only in the hundreds because the Iraqis have stepped up to the plate. Reliable police officers man the checkpoints in the cities, while Iraqi Army troops cover the countryside. A local mayor told us his greatest fear was an overly rapid American departure from Iraq. All across the country, the dependability of Iraqi security forces over the long term remains a major question mark.

  But for now, things look much better than before. American advisers told us that many of the corrupt and sectarian Iraqi commanders who once infested the force have been removed. The American high command assesses that more than three-quarters of the Iraqi Army battalion commanders in Baghdad are now reliable partners (at least for as long as American forces remain in Iraq).

  In addition, far more Iraqi units are well integrated in terms of ethnicity and religion. The Iraqi Army’s highly effective Third Infantry Division started out as overwhelmingly Kurdish in 2005. Today, it is 45 percent Shiite, 28 percent Kurdish, and 27 percent Sunni Arab.

  […]

  In war, sometimes it’s important to pick the right adversary, and in Iraq we seem to have done so. A major factor in the sudden change in American fortunes has been the outpouring of popular animus against Al Qaeda and other Salafist groups, as well as (to a lesser extent) against Moktada al-Sadr’s Mahdi Army.

  These groups have tried to impose Shariah law, brutalized average Iraqis to keep them in line, killed important local leaders and seized young women to marry off to their loyalists. The result has been that in the last six months Iraqis have begun to turn on the extremists and turn to the Americans for security and help. The most important and best-known example of this is in Anbar Province, which in less than six months has gone from the worst part of Iraq to the best (outside the Kurdish areas). Today the Sunni sheiks there are close to crippling Al Qaeda and its Salafist allies. Just a few months ago, American marines were fighting for every yard of Ramadi; last week we strolled down its streets without body armor.”

  Oploadet Kl. 11:42 af Kim Møller — Direkte link4 kommentarer
  Arkiveret under:
  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  Næste side »

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper